A c t i v i t e i t e n 


20 april 2019

 

Digitale vaardigheden opdoen met de laptop in de bibliotheek!

 

Regionaal-  Iets kopen, informatie krijgen, een vakantie boeken of bankzaken regelen? Het gaat steeds vaker alleen nog maar via het internet. Omdat niet iedereen daar handig mee is, organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta regelmatig cursussen voor de laptop en tablet. Woensdag 8 mei start een nieuwe cursus Klik & Tik laptop in Bibliotheek Middelharnis.  

 

Klik & Tik is een digitaal oefenprogramma. Je leert bijvoorbeeld zoeken met een zoekmachine, digitale formulieren invullen, e-mailen en programma’s downloaden. De cursus bestaat uit drie onderdelen, die je achter elkaar volgt. Tijdens het deel ‘De basis’ leer je de allereerste beginselen, zoals de computer aanzetten, typen en e-mailen. Met het deel ‘Het internet op’ ontdek je de mogelijkheden van het internet. Denk aan zoekmachines, websites bekijken, formulieren invullen en downloaden. Het laatste deel heet ‘Samen op het web’. In een veilige, afgeschermde omgeving leer je werken met sociale media, zoals Facebook. Durf jij de uitdaging aan?

Bibliotheek Middelharnis | start woensdag 8 mei | 09.30 uur | 8 lessen | € 15,- voor het werkboek

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!

Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de bibliotheek via facebook.com/bibliotheekzhd  en twitter.com/bibliotheekzhd
17 april 2019

Openstelling Streekmuseum in vakantieperiode


SOMMELSDIJK - Na de landelijke media aandacht voor de zilveren muntenschat heeft het bestuur van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee besloten de openingstijden in de vakantieperiode te verruimen.  Ga in de vakantie op ontdekkingsreis door de geschiedenis van Goeree-Overflakkee en kom naar het oudste en hipste museum van het eiland.

 

Kom kijken naar de recent gevonden zilveren muntenschat! Het is de grootst gevonden middeleeuwse muntenschat van Nederland!

Vorig jaar was het Streekmuseum Goeree-Overflakkee eveneens landelijk in het nieuws door de Virtual Reality beleving over de watersnood van 1953. Deze beleving is een vast onderdeel van het museum en werd zelfs bekroond met een Gouden Kalf nominatie op het Nederlandse Filmfestival in Utrecht.

 

Maak in het museum ook kennis met het leven op Goeree-Overflakkee rond 1900. Wat deden de mensen? Hoe woonden zij? Welke kleding droegen zij? Waan je even honderd jaar terug in de tijd in de Flakkeese woonkamer en oefen het bekende leesplankje in de historische schoolklas. Geniet van de typische sieraden en streekdracht op de afdeling Streekdracht en struin door de 19 verschillende afdelingen van het museum.

 

Bezoek in het streekmuseum ook de museumwinkel met snoep, boeken, onderzettertjes, sleutelhangers en diverse dorpsvlaggen.

 

Openingstijden

Het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk is dagelijks geopend van dinsdag tot en met zaterdag. In de vakantieperiode 27 april t/m 5 mei, doordeweeks vanaf 12:00 uur tot 17:00 uur. Woensdagochtend tijdens de weekmarkt is het museum al geopend vanaf 10:00 uur.

Op zaterdagen is het museum, zoals altijd, geopend vanaf 14:00 uur. Al andere plannen? Het museum is de rest van het jaar geopend tot en met 1 november. Zie voor de normale openingstijden www.streekmuseum.nl15 april 2019
 

Voor de jeugd van vroeger bij de 55+ club

Woensdag 24 april viert de 55+ club haar 12 en een halfjarig jubileum. Voor deze feestelijke middag heeft de club Sjaco van ‘Voor de jeugd van vroeger’ uitgenodigd. Zoals de titel al doet vermoeden neem Sjaco u mee terug naar uw jeugd. Samen met u zet hij de bloementjes buiten en kunt u genieten van echte klassiekers. De entree is € 5 dit is inclusief een kopje koffie of thee. Woensdag 1 mei staat de club stil bij de tweede wereld oorlog.

Denk hierbij aan de seventies hits ' De clown', 't Is weer voorbij die mooie zomer' en 'De vlieger'. Hij gaat nog verder terug in de tijd met 'Weet je nog wel...?', 'Daar bij die molen' en 'we laten de sterren flonkerend aan de hemel staan' Het concept van "Voor de jeugd van vroeger" is dat er menukaarten uitgedeeld worden. Hiervan mag u zelf een liedje ( Engels- of Nederlandstalig) uitkiezen. U stelt dus zelf het programma samen. Tussen de liedjes door vertelt hij anekdotes over vroeger. U kunt zich voor deze gezellige middag aanmelden bij Joke van Dam tot 22 april.
 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN  tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl


12 april 2019

Vroege aankondiging met een goed doel:

Fiets mee over Flakkee

REGIO - Ons Dorpshuis in Nieuwe Tonge wil op 29 juni voor de 2de keer een fietstocht uitzetten met behulp van de knooppuntenkaart en u langs weer erg mooie plekjes op Goeree Overflakkee sturen.

Net als vorig jaar was het idee er om weer een gedeelte van het inschrijfgeld te doneren aan een goed doel. De rest zou dan de kosten van de koffie met wat lekkers bij de start en de lunch halverwege dekken.Maar dit jaar liep het een beetje anders.

Ciska Koole werd benaderd door haar dorpsgenote Carolien van Prooijen die haar vroeg mee te denken over een sponsoractie voor het Prinses Beatrix Spierfonds.

In juni 2018 heeft zij namelijk te horen gekregen dat ook zij de spierziekte HMSN type 2 ( hereditaire motorische sensorische neuropathie) heeft, net als haar opa en haar moeder hadden, evenals haar ooms, neven en haar broer en zus. Ook haar kinderen hebben 50 % kans om deze ziekte te krijgen. HMSN is een is een erfelijke spierziekte waarbij de zenuwen zijn aangetast. De spieren worden steeds zwakker waardoor mensen verlamd kunnen raken. HMSN begint meestal in de onderbenen en voeten en breidt zich daarna uit naar onderarmen en handen. ( zie ook  http://bit.ly/complementhmsn)

Daarom wil Carolien heel graag geld ophalen voor meer  onderzoek naar deze spierziekte.

Dit jaar wordt de fietstocht dus een sponsorfietstocht. Plaatselijke winkeliers worden benaderd om de kosten van de koffie en lunch te sponsoren zodat het complete inschrijfgeld naar het onderzoek kan en we willen de deelnemers vragen ook sponsors te zoeken die bijvoorbeeld een bedrag per kilometer willen betalen.

De tocht zal ongeveer 50 kilometer zijn en is net als vorig jaar in tweeën gesplitst.Rond 9 uur zal de koffie klaar staan en worden de routes uitgedeeld.Tussen 12.00 en 13.30 uur zal in Ons Dorpshuis de lunch klaar staan en daarna kan men de route vervolgen. Natuurlijk kan er ook voor gekozen worden alleen de morgen of alleen de middag te fietsen.

Fietst u mee om zoveel mogelijk geld op te halen voor dit doel?

Kom in actie voor het Prinses Beatrix Spierfonds!

Inschrijving €10,00 per persoon.

U kunt zich inschrijven op Koningsdag aan de kraam van Ons Dorpshuis of via de mail :

onsdorpshuishuisnieuwetonge@gmail.com.

Als u liever telefonisch reserveert kan dat op nummer 061114028812 april 2019

Ledenvergadering Streekmuseum Goeree-Overflakkee

 

REGIO - De jaarlijkse ledenvergadering van het Streekmuseum is op woensdagavond 24 april in het voormalige Raadhuis van Middelharnis aan het einde van de Voorstraat. De vergadering start om19.30 uur.
 

Na de pauze, omstreeks 20:30 uur, zal de heer Rias Olivier van Historische vereniging De Motte vertellen over de onlangs in Dirksland gevonden grootste middeleeuwse muntenschat van Nederland. Schatgraver Arco Hoekman is eveneens aanwezig om vragen te beantwoorden over deze unieke vondst.

Nog geen lid van het museum? De contributie bedraagt slechts € 20,- voor particulieren en € 50,- voor bedrijven per jaar. Hiermee steunt u het oudste museum van Goeree-Overflakkee en helpt u  mee eilandverhalen te vertellen en door te vertellen.


10 april 2019
 

Het is inmiddels een traditie op Goeree-Overflakkee: op tweede paasdag naar KijkbijdeBoer. U komt op 22 april toch ook?
 

Kijk bij de boer 2 Paasdag

REGIO - Maak kennis met de agrarische sector op Goeree-Overflakkee op 22 april.. Ontdek hoe aardappelen, uien en bloemen geteeld worden. Aai kalfjes en verwonder je over de grootte van (landbouw)machines. Kortom beleef het platteland! Tussen 10.00 uur en 16.00 uur zetten 7 agrarische bedrijven en 2 korenmolens hun stal- en schuurdeuren open om u te mogen begroeten op hun prachtige bedrijf.


Vol passie en met gepaste trots kunnen de boeren en hun vrijwilligers u te woord staan en vragen beantwoorden.
Voor meer informatie over deze kosteloze opendeurdag is te vinden op onze FB-pagina of ga naar www.kijkbijdeboer.nl Mogen we u begroeten 2e paasdag? 
Meer weten over de bedrijven en hun activiteiten, het bijzondere vervoer en de grote kleurwedstrijd, kijk op www.kijkbijdeboer.nl.

 
9 april 2019

Duurzaam voorjaarsconcert van Vooruit in Oude-Tonge

https://www.igo.nl/nieuws/overigcultuur/artikel/24951/Duurzaam-voorjaarsconcert-van-Vooruit-in-Oude-Tonge


8 april 2019

‘Recordaantal tulpenvelden op Goeree-Overflakkee’

8e Tulpenwandeltocht met 5 prachtige routes

 

De eerste tulpen beginnen zich al voorzichtig te tonen, mooi op schema voor de 8e Tulpenwandeltocht! Een evenement door polders en over de dijken rondom Middelharnis, dit jaar op Paaszaterdag 20 april. De wandelaars kunnen genieten van de geweldige kleurenpracht van de tulpen. Zet je wandelschoenen alvast klaar!


 

Veel instanties zijn verbonden met deze tocht. Verenigingen, instanties en individuen laten zien waar Goeree-Overflakkee sterk in is. Kunst, cultuur, natuur en sportief bezig zijn smelten op deze dag mooi samen! Het startschot wordt dit jaar gegeven door Ada Grootenboer, de burgemeester van Goeree-Overflakkee.

 

De volledige opbrengst van het inschrijfgeld en het sponsorbedrag naar lokale goede doelen. Dit jaar zijn er maar liefst 3 goede doelen; Stichting de Zonnebloem (afdeling Goeree Overflakkee), de Reddingsbrigade te Ouddorp en de kinderafdeling van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis. Goede doelen die allemaal lokaal opereren en veel goeds doen voor de bewoners van Goeree-Overflakkee.

`

De Tulpenwandeltocht bestaat uit 5 gevarieerde routes, die zijn uitgestippeld langs minimaal 7 en maximaal 18 tulpenvelden. De afstanden zijn 10, 17 ½, 25 en 40 kilometer. De langste routes starten vanaf MSV & AV Flakkee en net als voorgaande jaren worden de deelnemers aan de kortste afstand vervoerd naar een alternatieve startlocatie. In de middag is het ook nog mogelijk om de route van 25 kilometer fietsend af te leggen. Deze route is overigens ook geschikt voor scootmobielers.

 

Sfeer is enorm belangrijk onderweg en je zult meer tegenkomen dan prachtige polders en fotowaardige tulpenvelden. Verrassingen onderweg zijn: livemuziek, vliegdemonstraties van de modelvliegclub, een springwedstrijd bij Manege Oostmoer en diverse voetbal- of hockeywedstrijden. Deelnemers aan de langste drie afstanden zullen bij molen de Korenaar verwelkomd worden door de molenaar en krijgen versgebakken pannenkoeken in Stad aan ’t Haringvliet. 

 

Net als vorig jaar wordt er in samenwerking met Eilandmarketing een mooie actie opgezet. Alle deelnemers kunnen op de foto en de mooiste en leukste foto wint een overnachting voor 2 personen bij Zeil & Surfcentrum Brouwersdam. Daarnaast krijgen alle deelnemers een medaille vanuit Eilandmarketing, hierbij geldt op is op.

 

Inschrijven kan alleen ter plaatse vanaf 07.30 uur in de kantine van MSV & AV Flakkee aan de Oostplaatseweg 1 te Middelharnis. Deelname bedraagt € 3,50 voor volwassenen en kinderen zijn gratis.

 

Overzicht starttijden:

08.00 - 10.00 uur 25 en 40 km

09.00 - 12.00 uur 10 en 17½ km

13.00 - 14.00 uur 25 km fietsers en scootmobielers

 

In verband met drukte worden deelnemers uit de nabije omgeving gevraagd zo veel mogelijk op de fiets te komen. Deelnemers aan de fietstocht, die met auto voorzien van een fietsendrager komen, worden gevraagd gebruik te maken van de parkeerterreinen van WEBEGO aan de Pascal 40 en de Jonge Spartaan aan de Oostplaatseweg 19 te Middelharnis.

 

 Nadere informatie is te verkrijgen via onze Facebookpagina (www.facebook.com/tulpenwandeltocht) en de website van AV Flakkee (www.avflakkee.nl).

 

8 april 2019
 

High tea bij 55+ club

 

Woensdag 17 april organiseert de 55+ club in Ouddorp een high tea. De prijs is € 14,-, u kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319 voor 15 april. Vanaf 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden om te genieten van diverse hartige en zoete hapjes en biologische thee.
 

Connie Moerkerke van Theetuin de Halve Maan maakt voor u o.a. sandwiches, hartige gerechten en diverse taarten. Connie maakt alles zelf, zonder pakjes en met niet teveel suiker.

 

Woensdag 24 april viert de club haar jubileum van 12 en een half jaar met een voorstelling van ’Voor de jeugd van vroeger’.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN tel. 0187 641344 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl6 april 2019


Nog enkele plekken vrij
 

Dagtocht naar de zwarte farao’s in Assen

 

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert op zaterdag 13 april een bustocht naar het Drents museum in Assen. Daar is een grote expositie over Nubië, land van de zwarte farao’s. De kosten voor deze dag naar Assen zijn slechts € 50, - p.p. inclusief busreis, koffie met gebak en de entree. De lunch is voor eigen rekening. Aanmelden kan via www.kcego.nl onder Evenementenaanbod of via infokcego@gmail.com.

 

Vanaf december 2018 presenteert het Drents Museum in Assen in samenwerking met het Museum of Fine Arts in Boston de tentoonstelling over Nubië, het land van de zwarte farao’s. Driehonderd topstukken uit Boston zijn in het museum in Assen te zien. Het betreft voorwerpen uit de gehele periode van de Nubische beschaving (van 2400 v. Chr. tot 350 na Chr). De tentoonstelling vertelt het verhaal over de haat-liefde verhouding tussen het oude Egypte en de zuidelijke Nubische koninkrijken. In de periode tussen 750 en 664 v. Chr. veroveren de Nubiërs Egypte. Deze periode waarin Zwarte Farao’s over het Egyptische rijk heersen, is de 25e dynastie en staat centraal in de expositie.

 

Onder leiding van George Reisner verrichtten wetenschappers van het Museum of Fine Arts in Boston van 1916 tot 1920 archeologisch onderzoek in de omgeving van het oude Napata, de hoofdstad van het Nubische koninkrijk. Topstukken komen onder meer uit de piramiden van koning Taharka en koningin Malakaye.

 

Deze tentoonstelling, die een relatief onbekende beschaving uit de oudheid belicht, sluit aan bij de missie van het Drents Museum: het Drents Museum toont Drenthe een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Het Drents Museum heeft inmiddels een rijke traditie opgebouwd van grote internationale archeologische tentoonstellingen, zoals Het Terracotta Leger van Xi’an (2008), Dode Zeerollen (2012), Maya’s (2016) en Iran-Bakermat van de beschaving (juni 2018).

 

Het programma van deze dag ziet er als volgt uit: 07.00 uur vertrek vanaf de garage van Mijnders in Melissant, 07.15 uur gemeentehuis Middelharnis en 07.30 uur busstation Oude-Tonge. Bij aankomst in Assen is er koffie met gebak en van 11:00 uur tot 17:00 uur is het museum te bezoeken. Het Drents museum is een groot en veelzijdig museum waar je vele uren met gemak door kan brengen.

 

De kosten voor deze dag naar Assen bedraagt slechts € 50, - p.p. inclusief busreis, koffie met gebak en de entree. De lunch is voor eigen rekening. Aanmelden kan via www.kcego.nl onder Evenementenaanbod of via infokcego@gmail.com.2 april 2019

Presentatie door Rinus Pannekoek

 

OUDDORP - Voor woensdag 10 april heeft de 55+ club in Ouddorp Rinus Pannekoek uitgenodigd voor een informatieve middag. De prijs van deze bijeenkomst bedraagt € 3,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

 


Na jaren werkzaam te zijn geweest als verpleegkundige in diverse ziekenhuizen, werd Rinus in 1997 ambulance verpleegkundige. In 2006 is hij op intensive care afdelingen gaan werken en parttime op de ambulance als chauffeur en verpleegkundige. Gedurende 25 jaar heeft hij als gespecialiseerd verpleegkundige middels lijnvluchten en ambulance-ritten vele repatriëringen uit en naar buitenlandse plaatsen over een groot deel van de aardbol mogen verzorgen en begeleiden. Hij kan mooie anekdotes vertellen over zijn werk en daar kunt u deze middag van gaan genieten.

 

Woensdag 17 april is er een high tea bij de club.

29 maart 2019

Voorlezen is Bereleuk!  

REGIO – April staat bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta in het teken van voorlezen! Voorlezen is ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van kleine kinderen. Daarom kunnen zij gratis lid worden van de Bibliotheek en boeken lenen vol met verhalen, gedichtjes en liedjes. Voor de allerkleinsten heeft de Bibliotheek stoffen boekjes en badboekjes. Naast alles wat er te leen is in de Bibliotheek zijn er ook veel leuke activiteiten. Kom langs bij het Mamacafé, doe met je peuter de prentenboekdans of kom op woensdag luisteren naar een mooi verhaal!Woensdag 10 april is er in het Cultuurhuis Nieuwe Veste weer een Mamacafé. Je bent welkom vanaf 10 uur. Om 10.30 start Carla de Pijper-Bezuijen van Moeki met de workshop Peuterdans. We lezen niet alleen het verhaal van Boer Boris, maar beleven het verhaal ook samen! We dansen op diverse stijlen instrumentale muziek. Ook  worden er attributen gebruikt om het verhaal nog levendiger te maken. Dansen is plezier maken, ontdekken wat het lijf allemaal kan, heeft een positieve bijdrage aan taalontwikkeling en ritmegevoel, leert samenwerken en natuurlijk is het een heerlijke, gezellige en vrolijke manier om samen met je (klein)kind bezig te zijn!
Heb je zin in een gezellige dansochtend met je (klein)kind, kom dan naar het Mamacafé! De toegang is gratis, aanmelden niet nodig. Je kunt het boek lenen in de bibliotheek om het verhaal thuis alvast voor te lezen zodat je kindje het verhaaltje al kent. Ook is er gelegenheid om na de workshop het boek te lenen.

 

Mamacafé | 10 april | 10.00 uur | Cultuurhuis Nieuwe Veste, Hellevoetsluis | Toegang gratis, aanmelden niet nodig

Voorleescircus
Het Voorleescircus is een bereleuk feestje voor kinderen van 0 tot 3 jaar op 10, 11 en 12 april in Middelharnis, Brielle en Hellevoetsluis. Beer woont in het Voorleescircus en heeft het daar erg naar zijn zin, want voorlezen is Bereleuk! Net als beer kunnen kinderen hun kunsten vertonen in het circusparcours. Tussen half 11 en half 12 kun je een circusfoto laten maken van je kindje!

Voorleescircus | 09360 – 11.30 uur | 10 april in Middelharnis, Toegang gratis, aanmelden niet nodig


Voorlezen
Schuif gezellig aan bij een mooi verhaal!
Iedere woensdagmiddag om 15.00 uur in Hellevoetsluis en Middelharnis. Elke 2e woensdagochtend van de maand om 11.00 uur in Brielle | Gratis


 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!

Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de bibliotheek via facebook.com/bibliotheekzhd  en twitter.com/bibliotheekzhd

 


26 maart 2019
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven: Het boek of de film?

Donderdagavond 4 april wordt de film naar het boek “Een hond met negen levens” van W. Bruce Cameron vertoond in bibliotheek Oude-Tonge.

De film vertelt het verhaal over een hond. Steeds opnieuw wordt hij als puppy geboren - maar waarom? Na een kort leven als straathond, dat een tragisch einde kende, is hij tot zijn grote verbazing opeens weer een puppy. Als onstuimige golden retriever beleeft hij eindeloze avonturen met zijn baasje, de achtjarige Ethan. Maar na een lange en gelukkige tijd aan Ethans zijde komt er weer een einde aan zijn hondenleven. En wordt hij opnieuw als puppy geboren. En daarna nog eens. Wanneer heeft hij eindelijk zijn bestemming gevonden, vraagt hij zich af. Pas als hij geboren wordt als zwarte labrador, wordt duidelijk wat de bedoeling is...

Bibliotheek Oude-Tonge | donderdag 4 april | tijd 19.30 uur | toegang € 7,50 / € 5,- bibliotheekleden

 

Digitaal oefencafé; ontdek de vele mogelijkheden op digitaal gebied

In het digitaal oefencafé kun je terecht met al je vragen op digitaal gebied: van het installeren van een programma tot het sturen van een email. Maar ook als je gezellig met iemand een spelletje wilt spelen op de tablet of laptop of vragen hebt over het rubriceren van foto's op je computer. Daarnaast kunnen cursisten van de cursus Klik&Tik het Digitaal Oefencafé gebruiken om extra te oefenen. Er is altijd een team van vrijwilligers aanwezig je om een stapje verder te helpen.

Bibliotheek Middelharnis| Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis

 

Voorleescircus; een Bere-leuk feestje voor kinderen van 0 tot 3 jaar!

Alle kinderen van 0 tot en met 3 jaar zijn woensdag 10 april welkom in ons Voorleescircus!

Kom kennis maken met grote Beer. Beer woont in het Voorleescircus. Hij heeft het daar erg gezelig, want Beer vindt voorlezen toevallig Bereleuk!

Net als Beer kunnen de kinderen hun kunsten vertonen in het circusparcours. En wordt natuurlijk voorgelezen en voor de allerkleinsten zijn er leuke knisper/voel/kraakboekjes om te ontdekken.

Tussen half 11 en half 12 kun je een circusfoto laten maken van je kindje.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 10 april | 9.30 – 11.30 uur | toegang gratis

 

Aanschuifkoor

Veel mensen weten het: zingen maakt blij. Samen zingen maakt zelfs nog veel blijer! Het Aanschuifkoor staat onder de enthousiaste leiding van Germaine Compier. Zij praat de diverse nummers aan elkaar en zorgt voor muzikale begeleiding. Om mee te doen met het Aanschuifkoor hoef je geen uitstekende zanger of zangeres te zijn. Hier en daar een valse noot is zelfs geen enkel probleem. Het elkaar ontmoeten, samen zingen en plezier hebben in het zingen is veel belangrijker!

Zing je donderdagmiddag 11 april mee?

Het Diekhuus Middelharnis | donderdag 11 april | tijd 14.00 – 15.30 uur | toegang gratis

 

 

En verder:

Voorlezen

Iedere woensdagmiddag wordt er voor kinderen voorlezen in de bibliotheek.

Iedere woensdag om 15.00 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!

Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten

Volg de Bibliotheek ook op Social Media

facebook.com/bibliotheekzhd

twitter.com/bibliotheekzhd

 

  EINDE PERSBERICHT
26 maart 2019

Workshops Dichter bij bloemen met paasthemaMIDDELHARNIS - Donderdag 11 april om 9.30 en 13.30 en vrijdag 12 april om 9.30 en 13.30 staan er weer vier workshops gepland. Dit keer heeft dichter bij bloemen gekozen voor het paas thema. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Opgeven kan via 0646316345. De kosten bedragen 17,50 euro dit is inclusief alle materialen koffie en thee en wat lekkers. Locatie is wilgenlaan 40 in Middelharnis.


25 maart 2019

Activiteiten in Ons Dorpshuis Nieuwe-Tonge

2 april   Dorpsraad Nieuwe Tonge   vrije inloop tussen 10.00 en 11.00 uur
6 april   uitvoering Slagwerkensemble mmv muziekvereniging Apollo  aanvang 20.00 uur
12 april  Bingo georganiseerd door de wijkgroep, 10 rondes en een super ronde, aanvang 19.30 uur zaal open 19.00 uur
13 april  Fuif "s in feestavond voor mensen met een beperking, deze keer met live muziek aanvang 19.30 uur
26 april  Oranjecafe  Gezellige avond met muziek van Happy Music  aanvang 20.30 uur
27 april  Koningsdag Bingo aanvang 14.30 uur 8 rondes en inclusief koffie met een Oranjetompoes25 maart 2019

Presentatie over de Portdagen

 

Woensdag 3 april heeft de 55+ club in Ouddorp Andre Kastelein uitgenodigd voor een presentatie. Hij is o.a. docent bij CSG Prins Maurits, stadsgids en voorzitter van de Goereese Gemeenschap. Hij komt iets vertellen over de Portdagen in Goedereede, de zesde editie van dit stadsfeest vindt dit jaar plaats op 13,14 en 15 juni.
 

In oktober 1918 vergaat een schip met een grote lading portwijn aan boord. Vissers van Ouddorp, Goedereede en Stellendam varen uit om de vaten op te halen. Door de vissers worden honderden vaten buitgemaakt. Zij mogen de vaten niet zelf houden, maar moeten die aangeven bij de strandvonder. De vaten worden openbaar verkocht en brengen maar liefst 293.337 gulden op. Een derde deel van dat bedrag komt toe aan de vissers, het overige deel is voor de gemeentekas bestemd. De vissers kunnen met dit bedrag  gaan investeren in de vissersvloot. 

De prijs van deze interessante middag bedraagt € 3,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl                                      

Woensdag 10 april is er een lezing door een repatriëring verpleegkundige.


 22 maart 2019


Digitale vaardigheden opdoen met tablet of laptop in de bibliotheek!

Regionaal-  Iets kopen, informatie krijgen, een vakantie boeken of bankzaken regelen? Het gaat steeds vaker alleen nog maar via het internet. Omdat niet iedereen daar handig mee is, organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta regelmatig cursussen voor de laptop en tablet. Vanaf 1 april starten de cursussen weer.

 

Klik & Tik – Laptop

Klik & Tik is een digitaal oefenprogramma. Je leert bijvoorbeeld zoeken met een zoekmachine, digitale formulieren invullen, e-mailen en programma’s downloaden. De cursus bestaat uit drie onderdelen, die je achter elkaar volgt. Tijdens het deel ‘De basis’ leer je de allereerste beginselen, zoals de computer aanzetten, typen en e-mailen. Met het deel ‘Het internet op’ ontdek je de mogelijkheden van het internet. Denk aan zoekmachines, websites bekijken, formulieren invullen en downloaden. Het laatste deel heet ‘Samen op het web’. In een veilige, afgeschermde omgeving leer je werken met sociale media, zoals Facebook. Durf jij de uitdaging aan?

Cultuurhuis Nieuwe Veste | start dinsdag 2 april | 09.30 uur | 8 lessen | € 15,- voor het werkboek

Sport- en cultuurcentrum DukdalfBRES Brielle | start dinsdag 2 april | 09.30 uur | 8 lessen | € 15,- voor het werkboek

 

Klik & Tik – Tablet

De cursus Klik & Tik - De tablet leert je alles over jouw tablet. Van het aan- en uitzetten, het geluid regelen en het toetsenbord gebruiken tot het internet opgaan, websites bezoeken en informatie opzoeken. Ook leer je hoe je emails kan ontvangen en sturen, hoe je foto’s bekijkt en opslaat en is tijdens de cursus ook aandacht voor veiligheid op de tablet.

De cursus is geschikt voor Android en Apple-tablets. Het enige wat je nodig hebt voor de cursus is je eigen tablet en een koptelefoon of oortjes. 

Bibliotheek Ouddorp | start woensdag 3 april | 10.00 uur | 4 lessen | € 15,- voor het werkboek

Bibliotheek Oude-Tonge | start woensdag 3 april | 10.00 uur | 4 lessen | € 15,- voor het werkboek


22 maart 2019

 

Geheugenbibliotheek & Spreekuur dementie

De Geheugenbibliotheek is een speciale boekencollectie in de bibliotheek in Middelharnis en Ouddorp over dementie. De collectie is niet alleen voor mensen die lijden aan (beginnende) dementie, maar ook voor familie, professionals en andere belangstellenden. Eén van de boeken in de Geheugenbibliotheek is ‘Boek voor mijn dochters’ van Rowan Coleman.

 

Claire, een Engelse lerares van 44, beschrijft haar leven met de ziekte van Alzheimer. De verschijnselen treden geleidelijk op, maar in haar geval wel heel snel na elkaar en ze reageert nauwelijks op de behandeling. Om iets aan haar twee dochters achter te kunnen laten en als een geheugensteentje voor haarzelf begint Claire een plakboek van haar leven te maken, vol  aantekeningen, fragmenten en anekdotes. Maar hoe vindt ze de kracht om het verleden te koesteren en vast te houden nu de toekomst als los zand door haar vingers glipt? Deze ontroerende roman is een bron van informatie over dementie op jonge leeftijd.
Dit boek en nog veel meer titels over dementie kunt u lenen in de bibliotheek. Ook als u geen lid bent. Voor meer informatie: www.bzhd.nl

 

Elke eerste dinsdag van de maand van 14.00-15.00 uur wordt in Middelharnis tevens een spreekuur verzorgd door casemanagers van de Ketenzorgdementie waar je terecht kunt met allerlei vragen.
Spreekuur Dementie | Bibliotheek Middelharnis | dinsdag 2 april | tijd 14.00-15.00 uur | toegang gratis

 

Boek & Film; Het glazen kasteel

Het boek of de film. Welke vind jij beter? Leen een exemplaar van het boek, bekijk de film en oordeel zelf! Voorafgaand aan de film, kun je een exemplaar van het boek lenen in de bibliotheek, zodat je boek & film optimaal kunt vergelijken.

Woensdagavond 3 april wordt de film naar het boek “Het glazen kasteel” van Jeanette Walls vertoond in bibliotheek Ouddorp.“Ik zat in een taxi toen ik mijn moeder zag die in een vuilnisbak stond te graaien.” In Het glazen kasteel beschrijft Jeannette Walls haar jeugd als oudste van de vier kinderen in een gezin dat zonder vaste woonplaats en in absolute armoede leeft. Hoe ze als driejarige knakworstjes stond op te warmen en zich vreselijk verbrandde en hoe haar vader telkens weer ontslagen werd.

Bibliotheek Ouddorp | woensdag 3 april | tijd 19.30 uur | toegang € 7,50 / € 5,- bibliotheekleden

 

Boek & Film; Een hond met negen levens

Het boek of de film. Welke vind jij beter? Leen een exemplaar van het boek, bekijk de film en oordeel zelf! Voorafgaand aan de film, kun je een exemplaar van het boek lenen in de bibliotheek, zodat je boek & film optimaal kunt vergelijken.

Donderdagavond 4 april wordt de film naar het boek “Een hond met negen levens” van W. Bruce Cameron vertoond in bibliotheek Oude-Tonge.

De film vertelt het verhaal over een hond. Steeds opnieuw wordt hij als puppy geboren - maar waarom? Na een kort leven als straathond, dat een tragisch einde kende, is hij tot zijn grote verbazing opeens weer een puppy. Als onstuimige golden retriever beleeft hij eindeloze avonturen met zijn baasje, de achtjarige Ethan. Maar na een lange en gelukkige tijd aan Ethans zijde komt er weer een einde aan zijn hondenleven. En wordt hij opnieuw als puppy geboren. En daarna nog eens. Wanneer heeft hij eindelijk zijn bestemming gevonden, vraagt hij zich af. Pas als hij geboren wordt als zwarte labrador, wordt duidelijk wat de bedoeling is...

Bibliotheek Oude-Tonge | donderdag 4 april | tijd 19.30 uur | toegang € 7,50 / € 5,- bibliotheekleden

 

En verder:

Voorlezen

Iedere woensdagmiddag wordt er voor kinderen voorlezen in de bibliotheek.
Iedere woensdag om 15.00 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 


20 maart 2019

Begin Koningsdag sportief met de 44e Rabobank Omloop van Menheerse
 

Zaterdag 27 april is het Koningsdag, traditiegetrouw organiseert AV Flakkee de Rabobank Omloop van Menheerse, dit jaar alweer toe aan de 44e editie. Na jaren van stijgende deelname is de organisatie voornemens om er opnieuw een schitterend evenement van te maken voor jong en oud!

 De start en finish van de sfeervolle prestatieloop zijn gelegen nabij het Diekhuusplein. Om 10.30u zal het startschot gelost worden voor de 6,8km om de dorpskernen van Middelharnis en Sommelsdijk. In het Diekhuus is er tussen 08.45-10.00u gelegenheid tot na-inschrijven. Voorinschrijven kan t/m 22 april via www.avflakkee.nl, voor €6,- ligt uw startnummer dan klaar, na-inschrijven kost €8,-. Betalen dient bij afhalen van het startnummer te gebeuren. Voor iedere deelnemer is er een attentie, in de Technische School is er gelegenheid tot omkleden.

 

Voor de snelste deelnemers in de categorieën jeugd, senioren en masters zijn prijzen ter beschikking. Het parcoursrecord staat op naam van Maikel Peeman, hij liep in 2017 naar een razendsnelle 20.32min. Bij de dames staat het record op naam van Laurey van den Berge, zij liep in 2014 naar 24.04min. Zal er opnieuw een Flakkeese winnaar uit de bus rollen of wordt het toch een sterke loper van buitenaf?

 

Ook dit jaar is er weer een kidsrun, deze zal starten om 09.45u. Kinderen van 6 t/m 8 jaar lopen 1 ronde van 600m over het Beneden Zandpad en de kinderen van 9 t/m 12 jaar lopen 2 rondes (1200m). Na afloop is de prijsuitreiking op het Diekhuusplein, deelname aan deze kidsrun is helemaal gratis!

 

De Start-Runners zullen deze dag de kroon op het werk zetten, zij hebben twaalf weken getraind onder begeleiding van de trainers van AV Flakkee en zijn volledig klaar om de Omloop tot een goed einde te brengen. Afsluitend zal om 11.30u de prijsuitreiking plaatsvinden op het Diekhuusplein.18 maart 2019

 

Breien voor de Oekraïne bij de 55+ club.


OUDDORP - Woensdag 27 maart kunt u om 14.00 uur handwerken bij de 55+ club in de Dorpstienden in Ouddorp. U kunt sokken, mutjes, sjaals en wantjes breien of haken. Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen Joke van Dam tel. 0187 682319.


De kledingstukken zijn bedoeld voor kinderen in Oekraïne. Tanja Troost zorgt dat de warme kledingstukken terecht komen bij stichting OZO. Deze stichting heeft aandacht voor de nood van de allerarmsten in de Oekraïne. Er wordt bij het bieden van hulp niet gekeken naar ras, religie, geslacht of politieke achtergrond. De stichting ondersteunt een schooltje in de Karpaten. De 70 kinderen die daar onderwijs volgen kunnen de warme kleding goed gebruiken in dit kouwe klimaat. Er is van de winter al druk gebreid en gehaakt door de deelnemers van de 55+ club en u kunt de kledingstukken woensdag inleveren bij Tanja. We maken er een gezellige handwerkmiddag van en u kunt uw eigen handwerkje meenemen.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen Joke van Dam tel. 0187 682319

Woensdag 3 april verzorgt Andre Kastelein een presentatie over de Portdagen in Goedereede.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN  tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl18 maart 2019

Expeditie Haringvliet 2019 gaat door met andere vaardienst

 

Vanaf zaterdag 1 juni 2019 is er weer een vaarverbinding over het Haringvliet. In de maanden juni en september 2019 varen de pontjes op het Haringvliet (Linquenda II en de Hoeksche Vaart) in de weekenden op zaterdag en zondag. In de zomervakantie wordt er zelfs zes dagen per week gevaren, dinsdag tot en met zondag. De pontjes doen verschillende bestemmingen aan op het Haringvliet: Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis, Willemstad, Numansdorp, Stad aan ‘t Haringvliet, Nieuwendijk en Tiengemeten.

 

 

Met deze schepen wordt er naast een vaarverbinding en een persoonlijke benadering een ultieme beleving van het water en de natuur aangeboden. Op de schepen kan de fiets mee, maar op de bestemmingen kan er ook een fiets worden gehuurd.

 

Dagje uit

Naast de ultieme vaar- en natuurbeleving wordt de toeristen en inwoners van de omliggende gemeenten een dagje uit aangeboden. Een dagje shoppen en terrasjes pakken in een van de mooie kernen van Hellevoetsluis, Middelharnis of Willemstad of juist een dagje Tiengemeten. Voor de kinderen is er een grote natuurspeelplaats, en voor de allerkleinsten een Ukkie-eiland. Ook is het mogelijk om het leefgebied van de bever onder begeleiding van een boswachter te bezoeken. In Numansdorp kunt u het Fort Buitensluis bezoeken en in Stellendam de zeehondenopvang A Seal.

 

Expeditie Haringvliet

De vaarverbinding naar en over het Haringvliet is in 2016 ontstaan als activiteit van het Droomfondsproject Haringvliet met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland. Na de eerste twee succesvolle jaren waarbij zo'n 10.000 bezoekers het Haringvliet bezochten, ligt de organisatie van de Haringvliet Expeditie sinds 2018 in handen van de omliggende gemeenten en komt de vaarverbinding tot stand met steun van deze omliggende gemeenten (Hellevoetsluis, Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Moerdijk) en de provincie Zuid-Holland. Deze partijen kiezen er in 2019 voor om de vaarverbinding door de Hoeksche Vaart en de Linquenda II te laten verzorgen.

 

Voor meer informatie over de Haringvliet Expeditie 2019 kan contact opgenomen worden met de gemeente Goeree-Overflakkee.
16 maart 2019
 

Aan de slag met taal in het Taalcafé!

 

MIDDELHARNIS – Donderdagmiddag 28 maart start het Taalcafé in de bibliotheek van Middelharnis. Iedereen die beter Nederlands wil leren spreken is vanaf 13.30 uur van harte welkom.

 

Woon je al een tijd in Nederland en wil je beter Nederlands leren spreken? Of ben je hier nog maar kort en begin je net met het leren van de Nederlandse taal? Kom naar het Taalcafé in de bibliotheek van Middelharnis. Iedere donderdagmiddag van 13.30-15.00 uur ben je van harte welkom.

Tijdens het Taalcafé praten we met elkaar over een bepaald onderwerp. Natuurlijk in het Nederlands! Het maakt niet uit wat je niveau is; iedereen kan meedoen. Zo oefenen we met elkaar om beter Nederlands te leren spreken. Bij het Taalcafé staat het beter leren spreken voorop, maar natuurlijk ontmoet je ook nieuwe mensen en is het vooral ook heel gezellig.

Het Taalcafé wordt begeleid door een groep enthousiaste vrijwilligers. Iedere week wordt een ander onderwerp voorbereid waarover we gaan praten. Dat kunnen onderwerpen zijn uit het dagelijks leven, maar ook Nederlandse gewoonten en gebruiken of onderwerpen uit de actualiteit.

Het Taalcafé is gratis en je hoeft je vooraf niet aan te melden. Je kunt gewoon binnenlopen bij het Taalcafé in de bibliotheek.

Het Taalcafé is een activiteit van de bibliotheek die vanuit het DigiTaalhuis wordt georganiseerd. Het DigiTaalhuis is een samenwerkingsverband van verschillende partijen die zich inzetten voor het vergroten van de Basisvaardigheden van de inwoners van Goeree-Overflakkee. Binnenkort wordt een gezamenlijk loket geopend in de bibliotheek van Middelharnis.

Wil je meer informatie over het DigiTaalhuis of over het werk van Taalvrijwilliger of Digivrijwilliger? Of wil je meer weten over de activiteiten die vanuit het DigiTaalhuis worden georganiseerd? Neem dan contact op met Kristi Okker via kokker@bzhd.nl

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!


Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de bibliotheek via facebook.com/bibliotheekzhd  en twitter.com/bibliotheekzhd

 16 maart 2019

Lezing: 5 G, wat moeten we er mee?


REGIO - Op maandag 1 april houdt de werkgroep Straling Bewust Goeree Overflakkee een lezing over  5 G. Eind van dit jaar of anders in 2020  worden de frequenties van 5G geveild en dan kan verdere uitrol beginnen. De lezing wordt gehouden bij familie van der Velde, Nieuwlandsedijk 3, 3245 LB te Sommelsdijk.  Toegangsprijs: € 5,-  Graag van te voren even aanmelden via 0187- 485058 of via e-mail: info@akkerlust.nl.

Misschien heeft u al eens  gehoord van 5 G en het Internet of Things (IoT), maar misschien zegt het u ook helemaal niets. Wat is nu eigenlijk 5 G?  Hebben we daar wat aan? Gaat deze gemeente ook 5G invoeren? En wat betekent dat eigenlijk? Wat zijn de consequenties van invoering van 5G? Is er onderzoek naar de consequenties gedaan?  Is  invoering van 5G wel zo’n goed idee?

Mocht u deze of soortgelijke vragen hebben of mocht u helemaal niets weten over 3G, 4G of 5G of over elektromagnetische straling bij mobiele/draadloze communicatie,  dan wordt u van harte uitgenodigd om bij deze lezing te zijn. De interactieve lezing begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Zowel tijdens de lezing als erna is er alle gelegenheid voor het stellen van uw vragen cq discussie!

De lezing zal gegeven worden door dhr. Rob Verboog. Rob Verboog is echtgenoot van stralingsgevoelige Wally en houdt zich al zo’n 5 jaar intensief met deze materie bezig.  Samen met zijn vrouw vraagt hij aandacht voor de gezondheidsrisico’s van straling. Rob Verboog  is als vrijwilliger actief betrokken bij diverse stralingsbewuste organisaties en was mede-initiator van de succesvolle deelname van alle Nederlandse stralingsbewuste organisaties met een gezamenlijke stand op de Nationale Gezondheidsbeurs 2018 en 2019: zie www.eerlijkoverstraling.nl.

 


15 maart 2019
 

Avond over de Zwarte Farao’s

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) houdt donderdagavond 4 april een cursusavond over de zwarte Farao’s uit Egypte. De kostprijs van deze cursusavond is € 10,00 en deze avond wordt gehouden van 19.30-21.30 uur in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdatum is 4 april en de docent is Frank Swagemakers. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961.


 

Deze week heeft het Drents Museum in New York een award gewonnen. Deze award kan beschouwd worden als de Oscars binnen de museumwereld.

 

Momenteel is er in het Drents Museum de archeologische tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s, georganiseerd door het Museum of Fine Arts in Boston. Maar liefst 300 objecten uit de Nubische collectie van Boston komen naar Assen.

 

Deze indrukwekkende voorwerpen uit de periode van 2400 v. Chr. tot circa 350 na Chr. vertellen het verhaal van de haat-liefdeverhouding tussen het oude Egypte en de Nubische koninkrijken.

 

Nubië is het gebied van de Nijlvallei in het zuiden van Egypte en het noorden van het huidige Soedan. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. De tentoonstelling biedt een overzicht van het fascinerende Nubië tussen 2400 v. Chr. tot circa 350 na Chr. Centraal staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. waarin de Nubiërs zelf Egypte veroverden en de Zwarte Farao’s van Nubië over het gehele Egyptische Rijk regeerden.

 

De wetenschappers van het museum in Boston waren van 1916 tot 1920 betrokken bij het opgraven van vele verschillende vondsten. Tot de topstukken van de expositie behoort een deel van de grafinventaris van Koning Taharqo, waaronder 60 shawabti’s. Dit zijn beeldjes in de vorm van een mummie, die in het hiernamaals de dienaren waren van de farao’s. Op de shawabti’s staan inscripties die vertellen dat de figuurtjes werken voor de overleden koning.

 

In deze lezing komen de volgende onderwerpen aan bod: de grote lijnen van de geschiedenis van Egypte, de geheimen van de dodencultus, de godenwereld, de hiërogliefen en de bijzondere plek die Egypte innam in de Oudheid.

 

Interesse in de tentoonstelling in het Drents Museum? Zaterdag 13 april 2019 organiseert de KCE een busreis naar het Drents Museum. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

 

 14 maart 2019

Makkelijker en milieuvriendelijk schoonmaken?
Echt gezonde (meer dan 98% biologische) lichaamsverzorgingsproducten?
 

OPEN dag Ha-Ra donderdag 21 maart 9.00 - 21.00 uur
 Mariniersweg 24 Oude-Tonge
 
Vrijblijvend informatie en advies over Ha-Ra producten.
Onder het genot van een bakje thee of koffie met wat lekkers.

 

Diverse nieuwe producten en geweldige  aanbiedingen, waarbij u ook nog eens de stichting opkikker steunt.
Alles uit voorraad leverbaar. Pinnen mogelijk.
Bent u niet in de gelegenheid om te komen? Bel 0187-641143 of 06-44226561
of mail Ha-RaBroeders@hc11.demon.nl

13 maart 2019

Voorjaarsstukje maken tijdens het mantelzorgcafé  

MIDDELHARNIS - Wil je andere mantelzorgers ontmoeten en tegelijkertijd een leuke creatieve activiteit doen, ervaringen uitwisselen en vooral ook samen ontspannen? Dan is het mantelzorgcafé in het Diekhuus te Middelharnis op 28 maart iets voor u!Op
deze middag gaat u aan de slag om onder begeleiding van Margriet van der Burg een gezellig voorjaarsstukje te maken. Vergeet niet een scherp mesje, een schaar en een tang mee te nemen. Deze creatieve middag is in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang is om 13.30 uur en het café zal rond 15.30 uur afgelopen zijn.

Voor deze middag vragen we een bijdrage van €5. Alleen mensen die zich hebben opgegeven kunnen meedoen. Opgeven kan via de mail m.vanderwelle@zijngo.nl of telefonisch: 0187-48 33 66.

Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee.
Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen organiseren wij bijeenkomsten. De volgende bijeenkomst is op 25 april, ook in het Diekhuus en gaat over maatschappelijke ondersteuning (WMO)

Ont-moet mantelzorgers zonder moeten… Met woorden maar ook zonder kunnen mantelzorgers elkaar verstaan. U bent allen van harte welkom!

11 maart 2019
 

Chineesbuffet bij 55+ club

 

OUDDORP - Woensdag 20 maart is het weer tijd voor het jaarlijkse Chinees buffet van de 55+ club in Ouddorp. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden om te genieten van diverse Chinese gerechten. De kosten bedragen €15,00. U kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319  graag voor 18 maart.
 

U wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten. Woensdag 27 maart is er een gezellige handwerkmiddag en kunt u uw breiwerk voor de mensen in de Oekraïne inleveren.
 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN  tel. 0187 483366 of e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl
5 maart 2019

Internationale Vrouwendag vieren met humor?

https://www.hetdiekhuus.nl/agenda-diekhuus/evenementdetail/1296/-/theater-gestampte-meisjes5 maart 2019

Verkiezingsbijeenkomst PvdA in Oude Tonge
 

REGIO - Wat betekent de provincie voor Goeree-Overflakkee en haar inwoners? De stemkaart lag al op uw mat en u wordt gevraagd op 20 maart een keuze te maken. De Partij van de Arbeid houdt op woensdag 6 maart om 20 uur in de zaal van stichting Zijn, Prins Bernhardstraat 27 in Oude Tonge, een gesprek met een van de leden van provinciale staten; Willem Minderhout. Minderhout vertelt op welke manier de provincie invloed heeft op ons dagelijks leven. Natuur & milieu, economiese ontwikkeling, woningbouw zijn voorbeelden hoe de provincie regie pleegt tussen gemeentes. Bij de energietransitie is de komst van windmolens op ons eiland een heikel punt maar er is meer rond de uitdaging van klimaatverandering. Bereikbaarheid en openbaar vervoer liggen op het bordje van de provincie maar ook de zorg, zoals de aanrijtijden van ambulances.

Willem Minderhout maakte afgelopen periode deel uit van provinciale staten en rekent er op de belangen van de gewone burger de komende vier jaar te blijven verdedigen. Hij komt om tekst en uitleg te geven over de standpunten van de Partij van de Arbeid in de afgelopen vier jaar en wil graag van u horen waarvoor hij zich de komende vier jaar dient in te zetten. Willem Minderhout denkt uw vertrouwen waard te zijn. Indien u de keuze nog niet bepaald heeft bent u van harte uitgenodigd;

 
2 maart 2019


Agenda Muziekschool Goeree-Overflakkee

Vrijdag 8 maart 2019, 19.30 uur, Uitvoering dwarsfluit en harp, Diekhuus, Middelharnis

Zaterdag 16 maart 2019, 19.30 uur, Uitvoering saxofoon en trompet, De Overkant, Ouddorp

Zaterdag 23 maart 2019, 11.00-16.00 uur, Slagwerkfestival ‘Sla je slag op G-O’, Diekhuus, Middelharnis

Vrijdag 29 maart 2019, 19.30 uur, Uitvoering viool en piano, Diekhuus, Middelharnis

Donderdag 16 2019, 19.00 uur, Uitvoering harp en viool, Diekhuus, Middelharnis

Dinsdag 21 mei 2019, 19.30 uur, Uitvoering dwarsfluit en piano, Diekhuus, Middelharnis

Vrijdag 14 juni 2019, 19.30 uur, Uitvoering slagwerk, JAC gebouw, Middelharnis

Donderdag 20 juni 2019, 19.30 uur, Uitvoering zang lichte muziek, Diekhuus, Middelharnis

Vrijdag 21 juni 2019, 19.30 uur, Uitvoering blokfluit, Diekhuus, Middelharnis

Zaterdag 22 juni 2019, HaFa speelexamens, Diekhuus, Middelharnis1 maart 2019

Boekenweektheater in Cultuurhuis Nieuwe Veste met Jan Siebelink en Clementine Volker

 

REGIO - De Boekenweek komt er weer aan! Traditiegetrouw organiseren Boekhandel Hoofdstuk Eén – Brielle en Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta tijdens de Boekenweek een literaire Theateravond. Dit jaar is auteur Jan Siebelink, de schrijver van het boekenweekgeschenk 2019, de hoofdgast op donderdagavond 28 maart.

 

Literatuur

Jan Siebelink (1938) werd geboren in Velp, waar zijn vader een kleine bloemisterij had. Naast zijn baan als onderwijzer studeerde hij in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. In 2005 brak Siebelink bij het grote publiek door met zijn roman Knielen op een bed violen, geïnspireerd op zijn jeugdjaren in Velp. Er werden 600.000 exemplaren van het boek verkocht en het werd beloond met de AKO Literatuurprijs en nominaties voor de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. In het najaar van 2015 verscheen de roman Margje, waarin Siebelink terugkeert naar het gezin uit Knielen op een bed violen. In 2017 bracht hij zijn meest recente roman, De buurjongen, uit. Ter gelegenheid van Siebelinks tachtigste verjaardag verscheen er in februari 2018 een schitterende ode aan de ziel van zijn schrijverschap, De bloemen van Jan Siebelink.

Zijn Boekenweekgeschenk Jas van belofte is een ode aan een vriendschap, aan een vader en aan het schrijversvak.  Jan Siebelink wordt deze avond geïnterviewd door Jan Hoogendoorn.

 

Muziek

De Boekenweektheateravond zal muzikaal opgeluisterd worden door singer-songwriter Clementine. Clementine uit Goedereede groeide op als kapiteins dochter. Haar vaders lievelingsmuziek met Iers karakter verklaren haar speciale band met de Keltische cultuur en Ierse folkmuziek. Clementine komt letterlijk thuis als ze Ierse muziek zingt. Clementine zal deze avond liedjes ten gehore brengen die passen bij de thema’s van de boeken van Jan Siebelink.

Maar ze ontdekte ook haar eigen krachten en schreef als Miss Clementine een aantal prachtige nummers die ze ook deze avond ten gehore zal brengen. Geniet van het intieme gitaarspel en de prachtige warme altstem.

In 2003 verscheen haar eerste album. Momenteel speelt ze in kleine en grote theaters met haar eigen show. Haar nieuwste CD “Letting go”, die zij samen met Wyatt Easterling produceerde, is zojuist verschenen. Extra bijzonder: deze cd, geproduceerd in de Omnisound Studios te Nashville is vanaf 18 januari ook verkrijgbaar in de Amerikaanse cd-winkels.

Plaatsen reserveren

De Boekenweektheateravond op donderdagavond 28 maart begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19:15 uur)

Toegangskaarten a € 19.50 (incl. pauzedrankje) zijn vanaf heden verkrijgbaar aan de balie in de vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, via www.bzhd.nl/activiteiten , www.theatertweehondjes.nl en bij boekhandel Hoofdstuk Een.

 

***Boekhandel Hoofdstuk Eén is deze avond aanwezig met een boekentafel. Ook de cd’s van Clementine kunnen worden aangeschaft***
1 maart 2019

Windpark Krammer opent groots met vier-daags festival

 

BRUINISSE – Het grootste burgerinitiatief van Nederland is bijna gereed en dat wordt gevierd! Van 15 tot en met 18 mei staat Windpark Krammer in het teken van de feestelijke opening. Aan de definitieve invulling van het programma wordt nog gewerkt maar dit staat vast:

 

Woensdag 15 mei
Officiële opening met genodigden, obligatiehouders en leden van Zeeuwind en Deltawind 

Donderdag 16 mei         
FilmPremière en feest voor iedereen die heeft meegewerkt aan de realisering van het windpark. Alle betonvlechters, kraanmachinisten, technische tekenaars, juristen, financiële experts, cateringmedewerkers etc. iedereen die op de bouwlocatie de handen uit de mouwen heeft gestoken, wordt uitgenodigd.

Vrijdag 17 mei
KrammerFest, knalfeest voor omwonenden, leden van Zeeuwind en Deltawind, obligatiehouders en iedereen die zin heeft in een (gratis) feest met (Zeeuwse) bands en DJ’s.   

Zaterdag 18 mei
KrammerRun, met Kidsrun. Hardlopen tussen de 34 windturbines.   

 

Windpark Krammer is tot stand gekomen door samenwerking van de twee coöperaties Deltawind en Zeeuwind. De vijduizend leden hebben het initiatief genomen om dit windpark op en rondom de Krammersluizen te ontwikkelen, op een primaire waterkering.

 

Op dit moment worden de laatste werkzaamheden afgerond. Het park is sinds een paar weken vrijwel geheel operationeel. De 34 windturbines hebben in de eerste twee maanden van 2019 al groene stroom geleverd voor omgerekend 22 duizend huishoudens.

 

Directeur van Windpark Krammer Tijmen Keesmaat: “Krammer is in veel opzichten uniek, de samenwerking met de coöperaties Zeeuwind en Deltawind, de uitgifte van de obligaties, de bouw op waterkeringen, de intensieve zoektocht naar de beste opstelling om flora en fauna zo min mogelijk te belasten. Kortom: er zijn heel veel redenen om met heel veel mensen trots te zijn op dit unieke project en dat mag best gevierd worden.”

 

De speciale website met alle informatie over de opening is nu online: www.krammerfestival.nl.


28 februari 2019

Training begeleiden en opzetten van verhalengroepen

 

REGIO - Verhalen hebben we allemaal. Door verhalen te delen ervaren we gevoelens van herkenning, van meeleven en meegenieten. Wie zijn verhalen deelt, krijgt er veel voor terug: plezier en betekenisvolle contacten. Deelnemers aan een verhalengroep zijn verteller én luisteraar. Vertellen kan over vroeger gaan maar ook over nu en straks.


Stichting ZIJN wil graag mensen opleiden om verhalengroepen op te zetten en/of te begeleiden. Deskundige en enthousiaste (vrijwillige) begeleiders zijn cruciaal. Zij kunnen zorgen voor een plezierige sfeer, inspirerende thema´s en een rijke oogst aan verhalen. De stichting is hiervoor op zoek naar vrijwilligers met voldoende levenservaring en ervaring in het werken met groepen.
 

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod: Vertelrondes oefenen (de techniek): het vertellen op gang brengen, geschikte thema’s, werken met beurten, leren luisteren, herinneringen gebruiken en hoe je deze toepast. Verhalen uit het leven van gewone mensen. Naar welke verhalen gaan we op zoek? Thema’s en verhalen die opbeurend zijn, betekenisvol, of die een rijk verleden in beeld brengen. Ook praktische aspecten van een verhalengroep worden behandeld: kiezen voor een plek, aankleding van de bijeenkomsten, op welke ochtend of middag en hoe vaak komt de groep bij elkaar? Wie en hoe ga je de mensen uitnodigen? Van idee naar plan naar start. Wanneer het plan voor jouw verhalengroep klaar is, luisteren we naar elkaars plan, geven feedback en tips.


Anne van Delft verzorgt de training ze heeft al 30 jaar ervaring met allerlei soorten Verhalengroepen en vertelprojecten. www.annevandelft.nl
Deze training wordt aangeboden door St. ZIJN en uitgevoerd door Stichting Platform Levensverhalen. De training bestaat uit 4 dagdelen de eerste is op vrijdag 15 maart van 13.30 tot 16.30 uur in het Diekhuus in Middelharnis. Meer op: www.stichtinglevensverhalen.nl

 

Heb je interesse in het opzetten en/of het begeleiden van een verhalengroep, neem dan contact op met Carla Vermeulen tel. 0187 483366 e-mail:  c.vermeulen@zijngo.nl.

 27 februari 2019
 

De volgende activiteiten staan in maart op de agenda van Ons Dorpshuis Nieuwe-Tonge:

 

De wijkgroep van Nieuwe Tonge houdt vrijdag 156 maart een bingoavond in Ons Dorpshuis. Er worden 10 rondes gespeeld en 1 superronde. Zaal open 19.00 uur aanvang 19.30  uur.

 

In Ons Dorpshuis wordt zaterdagdag 16 maart een 2de hands kinderkledingbeurs gehouden. Aanvang 13.00 uur tot 18.00 uur.

 

Handgemaakt is op dinsdagavond 19 maart . Kom gezellig handwerken onder het genot van een kopje koffie of thee. Aanvang 19.30 uur tot 21.30 uur

 

Nationale Pannenkoekendag is op vrijdag 22 maart . Tussen 12.00 en 13.00 verandert Ons Dorpshuis in een pannenkoekhuis. Kosten €2.50 p.p. onbeperkt pannenkoeken ten inclusief limonade25 februari 2019
 

Infomiddag door de heer Pater

 

OUDDORP - De 55+ club in Ouddorp heeft meneer de Pater uit Dirksland uitgenodigd voor een infomiddag op woensdag 6 maart. Hij houdt een lezing over oude gebruiken op Goeree-Overflakkee en laat u schoolplaten van vroeger zien. Om14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. De kosten voor deze interessante middag zijn € 3,00 dit is inclusief een kopje koffie of thee. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel.0187 682319 of Stichting ZIJN e-mail c.vermeulen@zijngo.nl.

Woensdag 13 maart is het biddag en zijn er geen activiteiten.


23 februari 2019

persbericht CDA:

Neem het op tegen het CDA Goeree-Overflakkee
 

Flakkeese Pubquiz bij Brouwerij Solaes
 

REGIO - Het CDA houdt vrijdagavond 8 maart een speciale Flakkeese Pubquiz georganiseerd in het proeflokaal van Brouwerij Solaes. Zeven teams kunnen de strijd aangaan om te winnen van het team van het CDA Goeree-Overflakkee met wethouder Tea Both-Verhoeven en raadsleden Daniël Huising, Lobke van Oorschot-Coppens en Liesbeth Keijzer-Westhoeve.

 

De Flakkeese Pubquiz wordt in opdracht van het CDA gepresenteerd door Tim Jochems uit Oude-Tonge van Jochems Entertainment. Meedoen kan door een team van maximaal 4 personen op te geven. Jongeren van circa 18 tot 35 jaar zijn in het bijzonder uitgenodigd om mee te doen.

 

Locatie is Brouwerij Solaes, Oostdijk 36 te Sommelsdijk. De quiz duurt van 20:00 uur tot circa 23:15 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan bij het CDA Goeree-Overflakkee via Facebook, Instagram of cdagoereeoverflakkee@gmail.com

Facebook-evenement: https://www.facebook.com/events/362637007658201/

 


22 februari 2019
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

Spreekuur Ketenzorg Dementie

Bij dit spreekuur kun je bij de Casemanagers dementie terecht met al je vragen op het gebied van dementie/ziekte van Alzheimer. Het spreekuur is onderdeel van de Geheugenbibliotheek; een collectie boeken en hulpmiddelen voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en andere belangstellenden.

Bibliotheek Middelharnis | dinsdag 5 maart | tijd 14.00-15.00 uur | toegang gratis

 

Cursus uitgelicht: Fotoalbum maken met Albelli

Maak met Albelli je fotoalbum op je tablet!  Heb jij ook honderden foto's op je tablet of smartphone staan? De foto's verzamelen in een papieren fotoalbum is toch veel leuker? Maar hoe maak je dat? In 2 lessen ontdek je de mogelijkheden bij Albelli en maak je je eigen fotoalbum. Meenemen voor deze cursus: je tablet/smartphone (Apple of Android) waar de foto's op staan.

Bibliotheek Middelharnis | startdatum: dinsdag 5 maart | 13.30 – 15.00 uur | aantal lessen: 2 | toegang € 15,- / 5% korting voor bibliotheekleden

 

Boekentip: Morgen is alles anders van José Vriens
Wist je dat er bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta meer te leen is dan romans en jeugdboeken? Wanneer je moeite hebt met het lezen van kleine letters, dan kun je bij de bibliotheek terecht voor boeken met grote letters. Bijvoorbeeld voor het boek ‘Morgen is alles anders’ van José Vriens. Als een oude jeugdliefde opduikt, verandert het leven van een jonge getrouwde vrouw drastisch en komt ze voor moeilijke keuzes te staan.

 

En verder:

Voorlezen

Iedere woensdagmiddag wordt er voor kinderen voorlezen in de bibliotheek.
Iedere woensdag om 15.00 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd20 februari 2019

Openstelling Streekmuseum in Voorjaarsvakantie

 

SOMMELSDIJK -  Ga in de voorjaarsvakantie op ontdekkingsreis door de geschiedenis van Goeree-Overflakkee en kom naar het oudste en hipste museum van Goeree-Overflakkee. Het museum in de Kerkstraat is geopend van dinsdag 26 februari tot en met zaterdag 2 maart van 14.00 uur tot 17.00 uur. Ook de woensdagochtend vanaf 10 uur is het museum geopend om het publiek te verwelkomen. 

 Maak kennis met het leven op Goeree-Overflakkee rond 1900 in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. Wat deden de mensen? Hoe woonden zij? Welke kleding droegen zij? Waan je even honderd jaar terug in de tijd in de Flakkeese woonkamer en oefen het bekende leesplankje in de historische schoolklas. Geniet van de typische sieraden en streekdracht op de afdeling Streekdracht en struin door de 19 verschillende afdelingen van het museum.


Bezoek in het streekmuseum ook de museumwinkel met het nieuwe boek over de verdronken vissers van Middelharnis, het spel Mien Durp en uiteraard de leukste onderzettertjes van de regio. Ook zijn de vlaggen van Middelharnis (met harnas), Sommelsdijk en Nieuwe-Tonge verkrijgbaar.

Al andere plannen? Het museum is de rest van het jaar geopend tot en met 1 november. Zie voor de openingstijden www.streekmuseum.nl
19 februari 2019

Repaircafe bij Goed voor Goed

Op zaterdag 2 maart  is er weer een Repaircafe op locatie, Goed voor Goed Kringloopcentrum aan de

Simon Stevinweg 49 in Middelharnis van 10 tot 13 uur. Aanname reparaties tot ongeveer 12 uur. Voor alle kleine huishoudelijke producten zijn onze  monteurs goed ingericht. Ook is er een naaister aanwezig. Wij repareren geen telefoons en computers en ook geen groot witgoed. 

 

Om op ons eiland nog meer mensen te kunnen helpen, en zodoende de wachttijden te verkorten, zoeken wij vrijwilligers als monteurs, elektra, elektronica etc. Met uw hulp van 3 uur per maand, helpt u anderen. 

 

Mocht u op bovengenoemde datum niet in de gelegenheid zijn, het volgende RepairCafe er op 6 april.

Of volg ons via Facebook en de website,

http://www.repaircafemiddelharnis.nl

 
19 februari 2019

Dagtocht naar de zwarte farao’s in Assen

 

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) houdt op zaterdag 13 april een bustocht naar het Drents museum in Assen. Daar is een grote expositie over Nubië, land van de zwarte farao’s.

 Vanaf december 2018 presenteert het Drents Museum in Assen in samenwerking met het Museum of Fine Arts in Boston de tentoonstelling over Nubië, het land van de zwarte farao’s. Driehonderd topstukken uit Boston zijn in het museum in Assen te zien. Het betreft voorwerpen uit de gehele periode van de Nubische beschaving (van 2400 v. Chr. tot 350 na Chr). De tentoonstelling vertelt het verhaal over de haat-liefde verhouding tussen het oude Egypte en de zuidelijke Nubische koninkrijken. In de periode tussen 750 en 664 v. Chr. veroveren de Nubiërs Egypte. Deze periode waarin Zwarte Farao’s over het Egyptische rijk heersen, is de 25e dynastie en staat centraal in de expositie.

 

Onder leiding van George Reisner verrichtten wetenschappers van het Museum of Fine Arts in Boston van 1916 tot 1920 archeologisch onderzoek in de omgeving van het oude Napata, de hoofdstad van het Nubische koninkrijk. Topstukken komen onder meer uit de piramiden van koning Taharka en koningin Malakaye.

 

Deze tentoonstelling, die een relatief onbekende beschaving uit de oudheid belicht, sluit aan bij de missie van het Drents Museum: het Drents Museum toont Drenthe een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Het Drents Museum heeft inmiddels een rijke traditie opgebouwd van grote internationale archeologische tentoonstellingen, zoals Het Terracotta Leger van Xi’an (2008), Dode Zeerollen (2012), Maya’s (2016) en Iran-Bakermat van de beschaving (juni 2018).

 

Het programma van deze dag ziet er als volgt uit: 07.00 uur vertrek vanaf de garage van Mijnders in Melissant, 07.15 uur gemeentehuis Middelharnis en 07.30 uur busstation Oude-Tonge. Bij aankomst in Assen is er koffie met gebak en van 11:00 uur tot 17:00 uur is het museum te bezoeken. Het Drents museum is een groot en veelzijdig museum waar je vele uren met gemak door kan brengen.

 

De kosten voor deze dag naar Assen bedraagt slechts € 50, - p.p. inclusief busreis, koffie met gebak en de entree. De lunch is voor eigen rekening. Aanmelden kan via www.kcego.nl onder Evenementenaanbod of via infokcego@gmail.com.

 

 
8 februari 2019
 

Boekpresentatie Marije Bruggeman (15 jaar)

MIDDELHARNIS – Kom op vrijdagavond 15 februari naar de boekpresentatie van Marije Bruggeman uit Oude-Tonge in de Bibliotheek in Middelharnis. Van haar debuut “Vertrouw me” zal Marije het eerste exemplaar overhandigen aan wethouder Bruggeman. Vanaf 18.30 staat koffie en thee klaar en om 19.00 begint de officiële presentatie. Na het officiële gedeelte is er gelegenheid om het boek te kopen en zal Marije signeren.

Marije Bruggeman uit Oude-Tonge is een 15 jarig meisje dat al op jonge leeftijd verhaaltjes verzon en later boeken begon te schrijven. Haar verhalen gaan voornamelijk over paarden en over verhoudingen tussen mensen en bevatten veel spanning. Marije heeft twee eigen pony's, Meissie en Indy. Meissie is de pony waarmee ze op de foto staat.

Bibliotheek Zuid Hollandse Delta | Vestiging Middelharnis | Vrijdag 15 februari  |inloop 18.30 - start 19.00 | Toegang gratis

 

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!

Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de bibliotheek via facebook.com/bibliotheekzhd  en twitter.com/bibliotheekzhd

 
4 februari 2019
 

Presentatie door een boswachter

 

Voor woensdag 13 februari heeft de 55+ club in Ouddorp Chantal van Burg uitgenodigd voor een informatieve middag. De prijs van deze bijzondere bijeenkomst bedraagt € 3,- inclusief een kopje koffie.

Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nlChantal is boswachter bij Natuurmonumenten en gaat u iets vertellen over deze organisatie. Wat Natuurmonumenten doet op Goeree-Overflakkee, welke gebieden ze beheren en op welke manieren je ze tegenkomt op de kop van het eiland. Ze informeert u onder andere ook over het Droomfondsproject Haringvliet.

 

Woensdag 20 februari kunt u snert eten bij de club.2 februari 2019
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

Schuif aan en zing mee: Aanschuifkoor

Veel mensen weten het: zingen maakt blij. Samen zingen maakt zelfs nog veel blijer! Het Aanschuifkoor staat onder de enthousiaste leiding van Germaine Compier. Zij praat de diverse nummers aan elkaar en zorgt voor muzikale begeleiding. Om mee te doen met het Aanschuifkoor hoef je geen uitstekende zanger of zangeres te zijn. Hier en daar een valse noot is zelfs geen enkel probleem. Het elkaar ontmoeten, samen zingen en plezier hebben in het zingen is veel belangrijker!

Zing je mee?

Het Diekhuus, Middelharnis | donderdag 14 februari | tijd 14.00 – 15.30 uur

 

En verder:

Voorlezen

Voorlezen voor kinderen. Daarna maak je - passend bij het verhaal - een knutselwerkje, kleurplaat of spelletje.
Iedere woensdag om 15.00 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd

24 januari 2019

Met de Kunstbus er op uit in 2019!

 

REGIO - Stap in de Kunstbus en laat je voor de deur afzetten van een indrukwekkend museum of een meeslepende musical. Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert culturele excursies en zorgt voor een geweldige dag. Zo kun je 14 februari naar Museum Voorlinden en 31 maart naar de Musical Evita. Ga er op uit met de Kunstbus!

 

Museum Voorlinden
Donderdag 14 februari bezoekt de Kunstbus Museum Voorlinden. Bij een opstapplaats in de buurt stap je in de Kunstbus en voor het museum wordt je afgezet. Daar staat een museummedewerker klaar om je een rondleiding te geven door de overzichtstentoonstelling van Armando.
Museum Voorlinden had een overzichtstentoonstelling van Armando gepland in het voorjaar van 2019. Deze show zou in het teken staan van zijn negentigste verjaardag. Op 1 juli 2018 overleed Armando. Het geplande retrospectief is nu te zien van zaterdag 3 november 2018 tot zondag 10 maart 2019. 

Museum Voorlinden is een Nederlands particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden in Wassenaar. De hier ondergebrachte kunstverzameling van Joop van Caldenborgh staat bekend als de Caldic Collectie, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland.

Donderdag 14 februari | 10:00 uur tot 17:00 uur | Opstapplaatsen: Middelharnis, Stellendam, Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse | Prijs € 42,50 via www.bzhd.nl of aan de balie in de Bibliotheek / kosten voor lunch zijn voor eigen rekening

 

Kunsthistoricus Hoo Man Chan
Voorafgaand aan de Kunstbus excursie naar Museum Voorlinden kun je dinsdag 5 februari naar de lezing van kunsthistoricus Hoo Man Chan. Hoo Man Chan vertelt over het leven en werk van beeldend kunstenaar Armando. Armando is één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa. Decennia lang werkte hij aan zijn zeer persoonlijke en veelzijdige beeldende en literaire oeuvre.
Dinsdag 5 februari | tijd 13.00 – 15.00 uur | toegang € 5,- / € 3,- bibliotheekleden via www.bzhd.nl of aan de balie in de Bibliotheek

 

Musical Evita
Zondagmiddag 31 maart rijdt de Kunstbus naar het Chassétherater in Breda voor de musical Evita. Evita is een nieuwe, groots opgezette, Nederlandstalige versie van de wereldberoemde musical van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber, met de (vertaalde) hits Don’t cry for me Argentina en You must love me.
Het verhaal gaat over de tomeloze ambitie van de jonge Eva Duarte. Dit brengt haar van tweederangs actrice tot First Lady en machtigste vrouw van Argentinië. Geliefd bij haar volk, gehaat door de elite en omstreden tot op de dag van vandaag. Een vrouw die tot het uiterste ging en door het noodlot jong stierf. Maar nog altijd een mythe. Een inspiratie voor vele powervrouwen vandaag de dag met haar niet te stuiten ambitie!

Zondag 31 maart | 12:00 uur tot 18:00 uur | Opstapplaatsen: Stellendam, Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse | Prijs € 59,- / bibliotheekleden € 56,50 via www.bzhd.nl of aan de balie in de Bibliotheek

 

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!

Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de bibliotheek via facebook.com/bibliotheekzhd  en twitter.com/bibliotheekzhd

 
21 januari 2019
 

Verhalengroepen op Goeree-Overflakkee
 

Stichting ZIJN nodigt u uit voor een inspiratiemiddag op vrijdag 1 februari in het Wijkcentrum in Middelharnis. Verhalen hebben we allemaal. Door verhalen te delen ervaren we gevoelens van herkenning, van meeleven en meegenieten. Deelnemers aan een verhalengroep zijn verteller én luisteraar. Vertellen kan over vroeger gaan maar ook over nu en straks. Wie zijn verhalen deelt, krijgt er veel voor terug: plezier, betekenisvol contact en samen werk maken van zingeving.

Stichting ZIJN biedt in de eerste helft van 2019 een training aan: Organiseren en begeleiden van een verhalengroep. Hiermee gaat de stichting in op de behoefte aan activiteiten voor betekenisvolle ontmoeting en zingeving. Deskundige en enthousiaste (vrijwillige) begeleiders zijn cruciaal. Zij kunnen zorgen voor een plezierige sfeer, inspirerende thema´s en een rijke oogst aan verhalen. Maar wat zijn verhalengroepen? En waarover gaat de training?

Op deze middag laat Stichting Platform Levensverhalen u ervaren hoe divers Verhalengroepen kunnen zijn; en wat het delen van verhalen teweeg kan brengen.

Het platform is sinds 2007 het landelijk netwerk van lokale verhalengroepen, vertelprojecten, seniorenkringen en verhalentafels. Anne van Delft is vertelkunstenaar en docent; heeft al 30 jaar ervaring met allerlei soorten Verhalengroepen en vertelprojecten. Anita Blijdorp is als trainer al 12 jaar verbonden aan Platform Levensverhalen. Meer op: www.stichtinglevensverhalen.nl

Vindt u het plezierig om te luisteren naar het eigen verhaal van mensen? 

Vraagt u zich af wat een verhalengroep kan betekenen in uw netwerk?
Wilt u leren hoe u verhalende gesprekken in een groep kunt begeleiden?

Dan bent u van harte welkom op deze inspiratiedag. De toegang is gratis, wel vooraf aanmelden. Aanvang 13.30 tot 16.00 uur in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, 3241AA in Middelharnis. Voor meer informatie en aanmeldden kunt u contact opnemen met Carla Vermeulen tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

 

 

 
21 januari 2019
 

Informatiemiddag over vishandel

 

Woensdag 30 januari is er een informatiemiddag over de vishandel bij de 55+ club in Ouddorp. De prijs van deze interessante middag bedraagt € 3,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden.

Vishandel Hameeteman is uitgenodigd om iets te komen vertellen over het bedrijf. 
U maakt kennis met verschillende soorten vis en er is een interactief gedeelte. 
 

Woensdag 6 februari kunt u met de 55+ club gaan bowlen in de Staver in Middelharnis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl
21 januari 2019
 

Naailes in het Diekhuus

 

De naailessen in het Diekhuus zijn weer gestart op de woensdagavonden van 19.30 – 21.30 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Voor informatie en aanmelden: telefoon 48 28 00. Het Diekhuus, Ben. Zandpad 7, 3241 GA Middelharnis
18 januari 2019
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

Boek & Film

Veel films zijn gebaseerd op een boek. Bekijk een boek eens van een andere kant en vergelijk het met de film. Welke vind je mooier? Drie weken voorafgaand aan de filmavond kun je een exemplaar van het boek lenen in de Bibliotheek. Lees, kijk en geniet!

Donderdagavond 24 januari staat de verfilming van het boek De wilde stad van auteur F. Lemmens op het programma. De film toont hoezeer de dieren in onze nabijheid leven. De reiger die dagelijks bij dezelfde marktkoopman zijn middaghapje bij elkaar scharrelt, de meeuwen die snel iets van hun gading uit de zak pikken voordat de vuilnisman hem ophaalt en de woonbootbewoner die genoegen moet nemen met brutale nieuwe buren zodra naast hem de meerkoet zijn nest bouwt. De wilde stad toont de ongeziene natuur in Amsterdam. Of het nu de eekhoorn, de vos of de slak is: wie de levens van deze dieren van dichtbij beziet, zal onder de indruk zijn van hun slimheid en pracht.

Het Diekhuus, Middelharnis | donderdag 24 januari | tijd 20.00-22.00 uur | toegang € 6,50 / bibliotheekleden € 5,-

 

Geheugenbibliotheek
De Geheugenbibliotheek is een speciale boekencollectie in de bibliotheek in Middelharnis en Ouddorp over dementie. Niet alleen voor mensen die lijden aan (beginnende) dementie, maar ook voor familie, professionals en andere belangstellenden. Elke eerste dinsdag van de maand van 14.00-15.00 uur wordt in de Bibliotheek in Middelharnis tevens een spreekuur verzorgd door casemanagers van de Ketenzorgdementie waar u terecht kunt met allerlei vragen. Wij zetten elke maand een boek uit de Geheugenbibliotheek in de spotlight.


Dementie: onze zorg van Elena de Ru & Elane Lazet. 

Dit boek beschrijft het realistische verhaal van twee mantelzorgers die open vertellen over de onprettige maar zeker ook over de prettige ervaringen met hun geliefden die de diagnose dementie kregen. Het toont aan dat dementie het leven niet zomaar afsnijdt maar nog een hele tijd vele mogelijkheden biedt. Mantelzorgers mogen de moed niet verliezen. Dit boek wil hen daarbij helpen. Het geeft ook professionele zorgverleners een inzicht in de wereld waarin mensen met dementie en hun mantelzorgers vertoeven. Het boek begint met een uitleg over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie en het geeft tips over hoe om te gaan met onderwerpen als dagelijkse taken, eten, muziek en uitstapjes. 
Dit boek en nog veel meer titels over dementie kunt u lenen in de bibliotheek. Ook als je geen lid bent! Voor meer informatie: www.ketenzorgdementie-zhe.nl

Spreekuur dementie |  Middelharnis | dinsdag 5 februari | tijd 14.00-15.00 uur
 

 

Cursus uitgelicht: Klik & Tik op de Tablet

Heb je een tablet, maar wil je meer leren over de gebruiksmogelijkheden? Bij de cursus Klik&Tik leer je op je eigen tablet, in je eigen tempo, met de tablet werken. Van wifi instellen tot een internetpagina bezoeken en van foto's maken tot een spelletje spelen op de tablet. De cursus is geschikt voor tablets met een Android en Apple-besturingssysteem.

Bibliotheek Oude-Tonge | Startdatum: Woensdag 30 januari | tijd 10:00-11:30 uur | aantal lessen: 4 | Prijs € 15 (voor het cursusboek)

 

En verder:

Voorlezen

Voorlezen voor kinderen. Daarna maak je - passend bij het verhaal - een knutselwerkje, kleurplaat of spelletje.
Iedere woensdag om 15.00 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd

 18 januari 2019
 

Strik je veters voor KiKa...
 

REGIO - Zat laatst zomaar een beetje in mezelf te denken. Het is toch onvoorstelbaar hoeveel mensen op ons eiland hardlopen. En ik denk dan bij mezelf dat ik zou willen dat ik het ook nog kon, maar helaas lukt me dat niet meer. Weet je, als ik een kilometer gewoon loop, sta ik al te hijgen als een oude locomotief.Het lijkt me heerlijk om door de mooie natuur op ons eiland te rennen. Genieten van al dat moois en het is ook nog eens goed voor je gezondheid zeggen ze. Je moet wel passen dat je jezelf niet voorbij loopt, net als Lucky Luck, want dan ben je verkeerd bezig. Ik wilde dat ik en met mij zijn er nog veel meer mensen die dit graag nog willen, heerlijk kon hardlopen door de natuur.

Maar weet je vrienden, er zijn ook veel kinderen die deze wens hebben. Maar helaas zijn ze ziek en kunnen ze dat niet. Zij hebben maar één wens en dat is beter worden en dan heerlijk rennen. Lijkt je dat niet heerlijk! Kinderen die net als jij door de natuur rennen of achter een bal rennen. Zie je het al voor je? Nu zal je denken waar heeft Kees het nu over? De meeste onder jullie kunnen hardlopen en genieten van de omgeving. Stel je nu voor dat je ook nog eens die kinderen die de wens hebben om hard te lopen, kunt helpen door je in te schrijven voor de Kika-run. Je pakt dan drie mooie doelen: gezondheid, genieten van de natuur en je steunt Kika. Wat wil je nog meer?

 

Dus vrienden. Strik je veters voor KiKa en steun onderzoek naar kinderkanker! In ons land krijgen elk jaar ruim 550 kinderen tussen 0 en 18 jaar een vorm van kanker. Dat zijn meer dan 10 kinderen per week!

KiKa wil de genezingskans van deze zieke kinderen vergroten. Met jouw deelname voor KiKa help je ons hierbij. Loop iedere stap voor KiKa en steun onderzoek naar kinderkanker. Samen maken we het verschil voor kinderen met kanker!

Schrijf je in bij ons K-G-O team en loop mee met ons de KiKa-run in Rotterdam.

https://www.runforkika.nl/team-k-g-o16 januari 2019
 

De LOW CARBCLUB Goeree is deze maand van start gegaan.

REGIO - Eten zonder koolhydraten is niet zo lastig als het klinkt. Je moet dan natuurlijk wel weten welke voedingsmiddelen de minste koolhydraten bevatten. Tijdens de workshop kunt u dit leren. gaan we je van alles leren. Op www.lowcarbclubgoeree.nl staan de data vermeld en kun je je inschrijven. De avonden starten om 18:30 en duren tot 21.30. Locatie Nieuwstraat 3 Middelharnis (Lifestyle by Kris)
Initiatiefnemers Kris en Nathalie vertellen “de Club is ontstaan vanuit ons eigen kookclubje. Maandelijks komen we met een aantal leuke meiden bij elkaar.  We stellen van tevoren een kookthema vast, bijvoorbeeld de Thaise, Griekse of Spaanse keuken. De gerechten zijn altijd gebaseerd op een low carb lifestyle. Iedereen maakt thuis een gang klaar en neemt dit mee en één van de meiden zorgt voor de drank.  Deze avondjes zijn erg gezellig, we delen informatie over de gerechten, geven elkaar tips & tricks en genieten ondertussen van het heerlijke eten. Zo is het idee ontstaan om dit professioneel uit te rollen."

Hoe ziet de workshop & proeverij eruit?

"Wij doen de boodschappen en jij schuift aan om te genieten geniet van de low carb gerechten. Tijdens de gangen door ontvang je waardevolle informatie & tips over deze lifestyle. Bovenal is het een informatieve avond waar gezelligheid en interactie voorop staat. Met de workshops voorzien we je van informatie om te starten met een healthy lifestyle. Iedereen kan gezond en lekker eten.  Bij de LOW CARB CLUB Goeree laten we je ervaren dat lekker heel simpel, maar ook gezond kan zijn. Aan het eind van de workshop wil je nog maar één ding. Meteen thuis aan de slag met alle informatie en inspiratie”

 
15 januari 2019
 

Cursus Prerafaëlieten bij KCE

SOMELSDIJK - 
De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) geeft vanaf 1 februari een driedelige ochtendcursus over de Engelse kunstenaarsbeweging de Prerafaëlieten.  Esther Kranendonk is de docente. De kostprijs van deze cursus bedraagt slechts  € 37,50. De cursus bestaat uit 3 vrijdagochtenden van 10:00-12:00 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 1, 8 en 15 februari en de docente is Esther Koetsier. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961.

 

Deze driedelige cursus van de KCE behandelt de schilderkunst van de Engelse kunstenaarsbeweging uit de 19e eeuw. Deze kunstenaarsbeweging, die in de kern bestond uit een groep vrienden, was de Broederschap van de Prerafaëlieten. De naam duidt op de kunst van vóór Rafael. Dat was, in de opvatting van de broederschap, zuivere, oprechte kunst. Daarna, met de grote renaissancekunstenaars als Rafael en Michelangelo, werd het naar hun idee te gekunsteld en theatraal.

 

Terwijl halverwege de 19e eeuw in Frankrijk de grote bekendere kunststromingen zich ontwikkelden zoals o.a. het Realisme en het Impressionisme, was er in Engeland iets totaal anders en zeer verrassends gaande. De Pre-Raphaelite Brotherhood werd in 1848 opgericht en 1856 wordt gezien als het einde van de beweging. Het prachtige vervolg ziet men in de Asthaetic Movement die een kruisbestuiving aanging met een sociaal gerichte beweging: de Arts-and-Crafts Movement van William Morris.

 

Morris idealiseerde het middeleeuwse vakmanschap en verbond de “kunst met een grote k” met toegepaste kunst. Het resultaat is een romantische, haast sprookjesachtige schilderkunst, tot in het extreme gedetailleerd en met thema’s teruggrijpend op de jonge geschiedenis en de Engelse literatuur. Denkt u aan de legende van koning Arthur en de werken van Shakespeare en Tennyson.

 

Enkele namen die in de cursus aan bod komen, zijn: John Everett Millais, William Holman Hunt, Dante Gabriel Rossetti, John William Waterhouse, Edward Burne-Jones en Ford Madox Brown. Hoe kort het hoogtepunt van deze broederschap ook is geweest, de invloed op de volgende generatie was groot en is bijvoorbeeld bij Nederlandse kunstenaars te herkennen in het werk van Aldema-Tadema, Matthijs Maris en Jan Toorop.

 


15 januari 2019

 

Begin met hardlopen met ‘Start-Running’ bij AV Flakkee

REGIO - Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met goede voornemens, waaronder meer sporten. De Start- Running is de ideale methode om dit tot uitvoer te brengen. In een ongedwongen sfeer wordt vanaf 6 februari elke woensdagavond onder leiding van gediplomeerde trainers gelopen.

De deelnemers worden ingedeeld in groepen per niveau zodat iedereen goed kan trainen. Er wordt gestart met de basis waarbij hardlopen en wandelen worden afgewisseld, gedurende de twaalf weken wordt de basis verbreed zodat de deelnemers op Koningsdag de Omloop van Menheerse 6,8km kunnen afleggen. Ook is er dit jaar nog een kortere variant voor wie nog niet zo ver is.

De trainingen bestaan uit drie onderdelen, er wordt gestart met een warming-up en een blokje loopscholing, hierbij wordt aandacht besteed aan de looptechniek. Vervolgens start de kerntraining waarbij een aantal minuten op tempo wordt gelopen, afgewisseld met wandelpauzes. Afsluitend volgt een rustige cooling down.

Op woensdag 30  januari, aanvang 19.45 uur,  is er een informatieavond in de kantine van de AV Flakkee (Oostplaatseweg 1 Middelharnis). Op deze avond wordt u onder het genot van een bakje koffie of thee vrijblijvend bijgepraat over wat de Start- Running inhoudt. Ook zal Marco Dieleman van Unito Sports aanwezig zijn om informatie over loopkleding en -schoenen te geven. Tevens is het mogelijk om op deze avond in te schrijven. Dit kan ook al vooraf via de website van AV Flakkee (avflakkee.nl). Hierop vind u een inschrijfformulier en meer info over de Start Running. De kosten bedragen 35 euro per persoon, inclusief loopshirt. Betalen kan op de infoavond of op de eerste trainingsavond die op 6 februari zal zijn. Schrijf je snel in en beleef het plezier van samen sporten!

14 januari 2019

21 januari 2019: lezing van WO2GO voor De Motte

MIDDELHARNIS - De eerste lezing van het winterprogramma van Historische Vereniging De Motte is op maandag 21 januari. In de bibliotheek Middelharnis, Kerkepad 11 Middelharnis. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang lezing 20.00 uur.


Arman Peterson (foto: WO2GO)

Het onderwerp van deze avond zou de inundatie van Flakkee zijn, maar deze ingrijpende gebeurtenis voor ons eiland komt al tijdens een andere lezing van WO2GO in dezelfde week aan bod. Daarom heeft WO2GO gekozen voor een ander onderwerp, namelijk de 28-jarige kolonel van de Amerikaanse luchtmacht genaamd Arman Peterson. Deze jongeman raakte gedurende de Tweede Wereldoorlog verstrikt in een gevecht in het luchtruim boven Goeree-Overflakkee.

 

Even voor de klok van vier op donderdagmiddag 1 juli 1943 was het een drukte van jewelste boven de kop van het eiland. Een groep piloten van de 78th Fighter Group raakte op die zomerse middag in gevecht met Duitse jagers, die zojuist van Schiphol waren opgestegen om de Amerikanen te onderscheppen. De gevechten speelden zich op grote hoogte af, maar op een gegeven moment was er duidelijk een parachute te zien die langzaam afdaalde richting Goedereede. Het was Arman Peterson die tijdens het luchtgevecht zijn toestel had moeten verlaten en nu krijgsgevangene dreigde te worden genomen. Het liep echter anders af…

 

Tijdens deze lezing zal Dennis Notenboom, voorzitter van de stichting WO2GO, het verhaal van Arman Peterson vertellen. Wat speelde er zich precies af die bewuste 1 juli 1943 in de lucht boven Goeree? Hoe kwam deze jonge Amerikaan uit Arizona überhaupt boven ons eiland terecht? En hoe liep het af voor hem?

 


14 januari 2019

 

Informatiemiddag van Veilig Verkeer Nederland

 

OUDDORP - Woensdag 23 januari heeft de 55+ club in Ouddorp VVN uitgenodigd voor een infomiddag. De prijs van deze interessante middag bedraagt € 3,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Een medewerker van Veilig verkeer Nederland komt u onder andere iets vertellen over nieuwe verkeersregels en rotondes. Tevens geeft hij advies over het gebruik van de elektrische fiets en de scootmobiel. Hij informeert dus hoe je veilig deel kan nemen aan het verkeer

 

Woensdag 30 januari is er een presentatie van Vishandel Hameeteman.
14 januari 2019


‘muziek, gezelligheid, Stadse pannenkoeken en sportiviteit’

8e Tulpenwandeltocht met 5 prachtige routes

 

REGIO - Paaszaterdag 20 april 2019 staat alweer de 8e Tulpenwandeltocht op de agenda. De start en finish zijn traditiegetrouw bij MSV & AV Flakkee en de tocht voert door polders, over dijken en langs de tulpenvelden rond Middelharnis.

 De te wandelen afstanden tijdens deze editie zijn 10, 17 ½, 25 en 40 km. De 2 langste afstanden starten 8 uur, de overige afstanden om 9 uur. De organisatie heeft 4 prachtige wandelroutes vastgesteld. Door het toenemende succes bestaat ook dit jaar weer de mogelijkheid om de route van de 25 km te fietsen in de middag.

 

Zoals altijd staat de tocht in het teken van een aantal goede doelen welke zijn verbonden aan ons mooie eiland.  Één van de lokale goede doelen voor deze editie is Stichting de Zonnebloem (afdeling Goeree Overflakkee). Zij zetten zich in voor mensen met een lichamelijke beperking vanaf 18 jaar en doen daarmee mooi werk. Daarnaast werken we deze editie alweer voor de 3e keer samen met Eilandmarketing van de Gemeente Goeree-Overflakkee.

 

De 5 routes die dit jaar zijn uitgestippeld voeren uiteraard langs zoveel mogelijk tulpenvelden. De kortste route komt langs minimaal 7 tulpenvelden en de langste route van 40 km komt zelfs langs 18 tulpenvelden! Als de tulpen en het weer ons goedgezind zijn, dan treffen de lopers een enorme kleurenpracht waar ons eiland zo bekend om is.

 

Naast het bewonderen van de prachtige polders en kleurrijke tulpenvelden wordt ook bij deze editie aandacht besteed aan de goede sfeer. Er wordt op diverse plaatsen muziek ten gehore gebracht, van orgel tot harmonie, bij de modelvliegclub zullen vliegdemonstraties worden uitgevoerd, bij manege Oostmoer is een springwedstrijd en bij MSV & AV Flakkee zijn er die dag diverse voetbal en hockeywedstrijden. Daarnaast komen de lopers van de 3 langste afstanden over de Molendijk in Stad aan ’t Haringvliet waar ze in molen de Korenaar worden verwelkomd door dhr. Campfens (molenaar), waarna de lopers, net als vorig jaar, bij jachthaven Atlantica vervolgens kunnen genieten van een welverdiende pannenkoek gebakken door de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet.

 

De tulpenwandeltocht; een tocht waarbij natuur, gezelligheid en sportief bezig zijn hand in hand gaan. Vorig jaar deden er maar liefst ca. 1400 deelnemers mee aan de tocht, een recordaantal waardoor er steeds meer aan het goede doel geschonken kan worden en daar is het natuurlijk allemaal om te doen!

 

Nadere informatie is te verkrijgen via www.facebook.com/tulpenwandeltocht en de website van AV Flakkee (www.avflakkee.nl)
11 januari 2019
 

Kom naar het Voorleesontbijt tijdens de Nationale Voorleesdagen 2019
 

Hellevoetsluis, Brielle en Middelharnis – De Nationale Voorleesdagen worden op woensdagochtend 23 januari 2019 feestelijk geopend met het Voorleesontbijt. Peuters en kleuters zijn samen met hun ouders of verzorgers van harte welkom in Cultuurhuis Nieuwe Veste in Hellevoetsluis, Sport- en Cultuurhuis DukdalfBRES in Brielle en in de Bibliotheek in Middelharnis.

Na het Voorleesontbijt wordt voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar:  Een huis voor Harry” van de auteur Leo Timmers. Harry is een echte huiskater. Het liefst zit hij veilig binnen, maar als vlinder Vera hem uitnodigt om tikkertje te spelen besluit hij mee te doen. Hij rent steeds verder van zijn eigen vertrouwde huis, totdat hij verdwaalt. Hij komt allerlei onbekende huizen tegen en hij raakt in paniek. Gelukkig ontmoet Harry katten die hem de weg wijzen naar Vera. Op speelse wijze wordt de weg naar huis gevonden. Na het voorlezen praten we na, we zingen het lied dat speciaal geschreven is bij het Prentenboek van het Jaar en knutselen naar aanleiding van het verhaal.

 

Gratis lid worden
Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2019 (Van 23 januari tot en met 2 februari ) kunnen kinderen tot 6 jaar gratis lid worden van de bibliotheek. Ze ontvangen bij inschrijving een leuk presentje! (zolang de voorraad strekt).

Cultuurhuis Nieuwe Veste in Hellevoetsluis, Sport-en Cultuurhuis DukdalfBRES in Brielle en de Bibliotheek in Middelharnis | Woensdag 23 januari 2019 | 09.00 – 11.00 uur | Toegang gratis, maar er zijn een beperkt aantal plaatsen. Reserveer snel je plekje via www.bzhd.nl

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!

Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de bibliotheek via facebook.com/bibliotheekzhd  en twitter.com/bibliotheekzhd11 januari 2019

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

Boek & Film

Veel films zijn gebaseerd op een boek. Bekijk een boek eens van een andere kant en vergelijk het met de film. Welke vind je mooier? Drie weken voorafgaand aan de filmavond kun je een exemplaar van het boek lenen in de Bibliotheek. Lees, kijk en geniet!

Donderdagavond 24 januari staat de verfilming van het boek De wilde stad van auteur F. Lemmens op het programma. De film toont hoezeer de dieren in onze nabijheid leven. De reiger die dagelijks bij dezelfde marktkoopman zijn middaghapje bij elkaar scharrelt, de meeuwen die snel iets van hun gading uit de zak pikken voordat de vuilnisman hem ophaalt en de woonbootbewoner die genoegen moet nemen met brutale nieuwe buren zodra naast hem de meerkoet zijn nest bouwt. De wilde stad toont de ongeziene natuur in Amsterdam. Of het nu de eekhoorn, de vos of de slak is: wie de levens van deze dieren van dichtbij beziet, zal onder de indruk zijn van hun slimheid en pracht.

Het Diekhuus, Middelharnis | donderdag 24 januari | tijd 20.00-22.00 uur | toegang € 6,50 / bibliotheekleden € 5,-

 

Cursus uitgelicht: Zo is geluk heel gewoon

Wat zijn jouw goede voornemens dit jaar? Je taalkennis ophalen voor de komende vakantie? Leren omgaan met je tablet( gekregen met de feestdagen) of ben je opzoek naar een betere balans in je leven? Dat komt goed uit, want bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta kan het allemaal! Het aanbod is te bekijken via www.bzhd.nl. Stel je goede voornemens niet uit en schrijf je direct aan de balie van de bibliotheek of via www.bzhd.nl in!

 

In deze cursus krijg je praktische handvaten voor een positiever en gelukkiger leven. Gebaseerd op de uitgangspunten van de positieve psychologie. Een aantal onderwerpen die aan bod komen zijn: -Stress, wat is het en hoe kun je hier beter mee omgaan? -Geluk, wat is het en hoeveel invloed heb jij op je eigen geluk? -Wat houdt jou tegen om de volgende stap te zetten? -Welke emoties beperken je en hoe ga je daarmee om? In deze workshop sta jij centraal. Er zijn veel praktijkopdrachten en ruimte voor eigen inbreng, want we gaan aan de slag met het vergroten van jouw geluk. Zowel privé als in het werk!

Bibliotheek Middelharnis | Startdatum: Woensdag 23 januari | tijd 19:00-21:00 uur | aantal lessen: 5 | Prijs €80 / 5% ledenkorting

 

En verder:

Voorlezen

Voorlezen voor kinderen. Daarna maak je - passend bij het verhaal - een knutselwerkje, kleurplaat of spelletje.
Iedere woensdag om 15.00 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten

8 januari 20198 januari 2019
4 januari 2019

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan 

Filmhuisfilm

Een filmhuisfilm heeft vaak de grote bioscoopzalen niet gehaald. Maar...dat betekent niet dat de film het niet waard is om bekeken te worden. Kijk en laat je verrassen!

Op het programma staat de film Three billboards outside Ebbing , Missouri.

De Overkant, Ouddorp | woensdag 16 januari | tijd 19.30 – 21.30 uur | toegang € 7,50 / bibliotheekleden € 6,50

 

Cursus uitgelicht: Spaans á la Carte

Wat zijn jouw goede voornemens dit jaar? Je taalkennis ophalen voor de komende vakantie? Leren omgaan met je tablet( gekregen met de feestdagen) of ben je opzoek naar een betere balans in je leven? Dat komt goed uit, want bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta kan het allemaal! Het aanbod is te bekijken via www.bzhd.nl. Stel je goede voornemens niet uit en schrijf je direct aan de balie van de bibliotheek of via www.bzhd.nl in!

 

Ga je dit jaar op vakantie naar Spanje en wil je de lokale bevolking in het Spaans te woord staan? Volg dan de vakantiecursus Spaans. In 10 lessen werk je aan je woordenschat, uitspraak en een stukje grammatica. Zeker weten dat je je na het volgen van de cursus aardig weet te redden. We dagen je uit!

Bibliotheek Middelharnis | Startdatum: donderdag 14 februari | tijd 13.30 – 15.00 uur | aantal lessen: 10 | Prijs €120,- / 5% ledenkorting
 

En verder:

Voorlezen

Voorlezen voor kinderen. Daarna maak je - passend bij het verhaal - een knutselwerkje, kleurplaat of spelletje.
Iedere woensdag om 15.00 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta! Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten   Volg de Bibliotheek ook op Social Media  facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd

4 januari 2019

Het Aanschuifkoor gaat weer van start!

 

MIDDELHARNIS – Ruim een half jaar geleden ging in het Diekhuus in Middelharnis het Aanschuifkoor van start; iedere tweede donderdagmiddag van de maand is iedereen van harte welkom om enthousiast mee te zingen. Donderdagmiddag 10 januari is het weer voor de eerste keer Aanschuifkoor in 2019. Aan alle zangliefhebbers de oproep: Kom ook. Want zingen maakt blij!! Locatie: Rabobankzaal – Het Diekhuus, Beneden Zandpad, Middelharnis. Meer informatie: www.bzhd.nl/activiteiten

 Het Aanschuifkoor is geen officieel koor met allerlei verplichtingen zoals een stemtest, koorkleding, verplichte optredens en contributie. 
Samen zingen, elkaar ontmoeten en met een blij gevoel weer naar huis gaan; dat is het Aanschuifkoor! Bij het Aanschuifkoor wordt er een divers repertoire gezongen; van gouwe ouwe (Het dorp, Zomer in Zeeland en Meisjes met rode haren) tot lekkere meezinger (I’am sailing, Mag ik dan bij jou en I dreamed a dream)

 

De leiding van het Aanschuifkoor is in de vertrouwede handen van zangdocent Germaine Compier. Samen met leden van de werkgroep (Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Stichting ZIJN) bereidt ze elke maand een zangrepertoire van ruim een uur voor. Het Aanschuifkoor begint om 14:00 uur. Rond 15:30 wordt er afgerond. Halverwege is er een pauze waarin de keel gesmeerd kan worden.25 december 2018

Nieuwjaarsreceptie 55+club

OUDDORP - Woensdag 9 januari is er een Nieuwjaarsreceptie bij de 55+ club in de Dorpstienden. 
U bent om 14.00 uur van harte welkom om elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar over te brengen. Er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje en een leuke presentatie.

Kortom, het belooft weer een gezellige middag te worden. Graag van tevoren aanmelden  i.v.m. de inkoop. Dit kan bij de 55+ club in de Dorpstienden in Ouddorp of bij Joke van Dam tel. 0187 682319.

 

Woensdag 15 januari kunnen er weer poters gegeten worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN  tel. 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl20 december 2018

Feestje in Herkingen

18 december 2018

Persbericht gemeente GO:

Inwoners dragen vrijwilligers en -organisaties voor

De kanshebbers voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen zijn bekend!

 

De gemeente Goeree-Overflakkee waardeert de inzet van alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties die het eiland rijk is. Begin 2019 worden de Meer dan handen vrijwilligersprijzen - een initiatief van het ministerie van VWS - uitgereikt. Per gemeente mogen hiervoor drie vrijwilligersorganisaties en één vrijwilliger worden voorgedragen.

 

Inwoners kiezen voor …

De vrijwilliger met de meeste inwonersstemmen (319 van de 874 stemmen) is Krijnie Tanis van Jasmijn in Actie. Zij is als kanshebber voorgedragen voor de VriendenLoterij Passieprijs. Daarnaast maakt zij kans op een reischeque ter waarde van € 1.000,- (juryprijs) of € 500,- (publieksprijs). Mevrouw Tanis zet zich al acht jaar met hart en ziel in om de spierziekte van haar dochter Jasmijn ‘de wereld uit’ te krijgen. Samen met familie en vrienden zet zij allerlei acties op touw om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte SMA (spinale musculaire atrofie). Ondanks dat er al een medicijn is waar Jasmijn, helaas twee maanden te oud voor is, is er nog steeds heel veel geld nodig voor onderzoek naar medicijnen voor alle kinderen en volwassenen met SMA. Dus blijven Krijnie en haar familie en vrienden geld inzamelen.

 

Lokale vrijwilligersorganisaties voorgedragen

De drie vrijwilligersorganisaties met de meeste inwonersstemmen maken kans op € 5.000,- (juryprijs) of € 2.000,- (publieksprijs) én een training vrijwilligersmanagement. De inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee hebben gekozen voor KNRM Ouddorp, Stichting Steunpunt Voedselbank Goeree-Overflakkee en Wielerronde Menheerse.

 

Waardering en erkenning

Voor vrijwilligers is het belangrijk dat hun werk en inzet wordt gezien en gewaardeerd. Door mee te doen aan de Meer dan handen vrijwilligersprijzen zet de gemeente Goeree-Overflakkee vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers in de spotlight en biedt ze de kans op landelijke aandacht, een geldprijs en inhoudelijke ondersteuning. Wethouder Berend Jan Bruggeman:  “We zouden als gemeente iedereen wel willen voordragen, want alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties doen  goed en belangrijk werk. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Daarom hebben we ook andere initiatieven om onze blijk van waardering te tonen, zoals bijvoorbeeld met het aanbieden van een  jaarlijks Vrijwilligersevenement.”

 

Uitreiking prijzen

Tot en met 11 februari 2019 kan gestemd worden op alle aangemelde projecten en vrijwilligers, via de landelijke website www.vrijwilligersprijzen.nl. Op vrijdag 15 februari 2019 worden de juryprijzen uitgereikt door minister Hugo de Jonge van VWS tijdens een landelijke manifestatie.

 

Vrijwilligersprijzen 2018

Vorig jaar heeft de gemeente Goeree-Overflakkee ook drie organisaties en een vrijwilliger aangemeld voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen in de categorie lokale projecten/organisaties. De publieksprijs ging toen naar Ammy van der Weide-van Wezel, die zich al meer dan 35 jaar inzet voor de dieren en bewoners van Nieuw Rijssenburgh en voor Goed voor Goed. De voorgedragen vrijwilligersorganisaties waren Hospice Calando, Poppodium Jailhouse en Goed voor Goed. Zij vielen niet in de prijzen.

15 december 2018

Openstelling Streekmuseum in Kerstvakantie

 

SOMMELSDIJK  - Ga in de kerstvakantie op ontdekkingsreis door de geschiedenis van Goeree-Overflakkee en kom naar het Streekmuseum in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk is geopend maandag 24 december van 10.00 uur tot 17.00 uur en woensdag t/m zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

 


Het Steekmuseum in Madurodam. Foto: Pieter Kieviet

Maak kennis met het leven op Goeree-Overflakkee rond 1900. Wat deden de mensen? Hoe woonden zij? Welke kleding droegen zij? Waan je even honderd jaar terug in de tijd in de Flakkeese woonkamer en oefen het bekende leesplankje in de historische schoolklas. Geniet van de typische sieraden en streekdracht op de afdeling Streekdracht en struin door de 19 verschillende afdelingen van het museum.

 

Bezoek in het streekmuseum ook de museumwinkel met het nieuwe boek over de verdronken vissers van Middelharnis, het spel Mien Durp en uiteraard de leukste onderzettertjes van de regio. Ook zijn de vlaggen van Middelharnis (met harnas) en Sommelsdijk verkrijgbaar.

 

11 december 2018

Kerstactiviteiten bij PerronX  

Bij inloophuis Perron X zijn op 21 en 22 december verschillende Kerstactiviteiten. Er wordt een mooi, vrij Kerstverhaal verteld voor alle leeftijden. Datum: 21 december om 16:00 uur

 

Handlettering
Wil je graag kerstkaarten handletteren? Meiden vanaf 12 jaar & vrouwen zijn van harte uitgenodigd. 
Datum: 21 december, vrije inloop van 18:30 – 20:30 uur. Bijdrage: €2,-

Choco & warme wafels

Lekker opwarmen met chocolademelk & warme wafels? Dat kan! Datum: zaterdag 22 december, 10:00-12:00 uur

Scandinavische krans maken

Ben je graag creatief bezig? Doe mee aan de Scandinavische krans-workshop. Datum: zaterdag 22 december, 13:00-15:00 uur. Bijdrage: €3,- kleine krans, €5,- grote kans/ster incl. drinken en lekkers

Kerstbingo

Vanaf 15:00 uur is er een gezellige Kerstbingo, er zijn mooie prijzen te winnen! Iedereen is welkom, jonger dan 10 jaar graag onder begeleiding van een ouder iemand. 

PerronX is een inloophuis dat geopend is op woensdag en vrijdag van 15:00 – 21:00 uur. Je bent er welkom voor een kop koffie, praatje, potje tafelvoetbal, gezellig relaxen met vrienden, familie etc. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, houd daarvoor Facebook en Instagram in de gaten. Adres: Zandpad 70, Middelharnis

 

11 december 2018

7 december 2018
 

Film De elf van Wereth bij WO2GO

REGIO - Stichting WO2GO heeft andermaal een indrukwekkende documentaire gevonden die op vrijdagavond 21 december aan het publiek vertoond zal worden. De filmavond wordt weer gehouden in de zaal van het verenigingsgebouw de Poort, Voorstraat 14, in Melissant. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641.


Mannen van de 333th Field Artillery Battalion aan het werk in Normandie.

Waren de voorgaande edities allemaal Nederlandse producties, deze keer heeft de stichting de toestemming gekregen van een Amerikaanse regisseur en zijn productiemaatschappij  om de documentaire ‘De elf van Wereth’ te vertonen. Zoals altijd zal Johan van Doorn weer de introductie verzorgen waarbij hij kort ingaat op de rassensegregatie in het Amerikaanse leger en de historie van de 333th Field Artillery Battalion, waar de elf van Wereth deel uitmaakten. Na de film zullen Johan en Dennis Notenboom nog ingaan op gepleegde oorlogsmisdaden tijdens het Ardennenoffensief.

De elf van Wereth
Als de Duitsers in 1944 al hun krachten verzamelen en de Ardennen binnen vallen, raken er elf Afro-Amerikaanse GI’s afgezonderd van hun bataljon. Hun strijd van leven op dood begint als ze zwerven door de ijskoude bossen, opgejaagd door de Duitsers. Na een zware tocht vinden ze onderdak op een boerderij in het plaatsje Wereth, hier begint de nachtmerrie pas echt… Deze documentaire toont het waargebeurde verhaal van elf helden, bereid om voor elkaar te sterven, op onbekend terrein, op de vlucht voor Duitse moordcommando’s. elf purple hearts, elf bronze stars, elf victory medals, het waargebeurde verhaal van elf helden. De elf van Wereth.

Programma
19:30 – 20:00       zaal open
20.00                    welkom door Dennis Notenboom
20:05 – 20:20       inleiding door Johan van Doorn
20:20 – 20:50       documentaire ‘De elf van Wereth’ deel 1
20:50 – 21:10       pauze
21:10 – 21:40       documentaire ‘De elf van Wereth’ deel 2
21:40 – 22:00       Oorlogsmisdaden tijdens Ardennenoffensief
22:00 – 22:30       napraten


 6 december 2018
 

Tennisvereniging Het Westrak houdt mijlenloop en wandelmars

OUDE-TONGE - Voor de 39e maal heeft tv Het Westrak haar traditionele Mijlenloop en Wandelmars georganiseer. Op 5 januari kunt u het nieuwe jaar goed beginnen met een trimloop over 10, 5 en 2 Engelse mijlen of een wandelmars over 7 Engelse mijlen. Aansluitend vindt de Nieuwjaarsreceptie van de vereniging plaats. Informatie: Willem Broekhuis tel: 0650201063 e-mail: w.broekhuis3@upcmail.nl

 

De start van de 5 mijl vorig jaar (foto: Maria Evers)

Wie gaan in 2019 de uitdaging aan om de parcoursrecords aan te scherpen? Op de 10 mijl staat het record op 58,43 minuten voor de heren en op 1.14.31 uur. Op de 5 mijl staat het bij de heren op 30,01 minuten en bij de dames 5.37 minuten. Uiteraard kun je ook gewoon deelnemen om lekker een rondje te hardlopen of gezellig een wandeling maken.

 

Evenals voorgaande jaren is er EHBO aanwezig op het parcours en is parcoursbegeleiding voor de 2 ,5 en 10 Engelse miles. Na afloop is er een verloting voor de deelnemers met prijzen beschikbaar gesteld door de plaatselijke en eilandelijke middenstand en bedrijven.

 

De organisatie hoopt, evenals in voorgaande jaren, op een warme belangstelling van de lopers en leden.5 december 2018
 

Laudando imponeert met Händels ‘Messiah’

COV Laudando voert zaterdag 15 december het bekendste koorwerk van Georg Friedrich Händel uit in de Grote Kerk aan de Ring in Middelharnis. Het concert begint 19.30 uur en de kerk is open om 19.00 uur. Kaarten koopt u via www.covlaudando.nl of aan de kerk voor het concert. De eerste en tweede rangkaarten gaan erg hard, dus als u een goed plekje wilt, moet u snel zijn!

 ‘The Messiah’ is een driedelig werk dat de geboorteaankondiging, de dood, opstanding, hemelvaart en de wederkomst van Jezus bezingt. Een driedeling van verleden heden en toekomst dus. Zo eigentijds kan oude muziek zijn! Händel componeerde dit majestueuze werk op 56-jarige leeftijd. In korte tijd ontstond een absoluut meesterwerk en hij werkte eraan met het gevoel - zoals hij later zelf zei - alsof hij over zijn eigen schouder stond te kijken hoe het werk vorderde; van tijd tot tijd verliep naar zijn beleving het proces als het ware buiten hemzelf om.

Tekst

De tekstschrijver van de Messiah was Charles Jennens, een goede kennis en bewonderaar van Händel. Deze Jennens geloofde in Jezus als Messias en had een hekel aan vrijdenkers die God slechts als Schepper en niet als Verlosser beschouwden. Hij besloot de strijd met deze Deïsten aan te binden over een wezenlijke kwestie binnen de christelijke leer; het geloof in de Messias. Doelbewust voegde hij een tachtigtal Bijbelse fragmenten rondom dit onderwerp samen en legde hij het resultaat aan Händel voor. Händel zag er wel wat in en componeerde de Messiah in slechts drie weken, tussen 22 augustus en 12 september 1741, hetgeen voor hem trouwens geen uitzonderlijke prestatie was. Hij nam de partituur vervolgens mee naar Dublin, waar hij op uitnodiging van de autoriteiten een aantal benefietconcerten zou organiseren. Daar vond de eerste uitvoering van de Messiah plaats op 13 april 1742. De uitvoeringen werden een groot succes en op een gegeven moment werden de dames - vanwege de beschikbare plaatsruimte - zelfs verzocht om niet in hoepelrokken te komen zodat er meer kaarten verkocht zouden kunnen worden voor het goede doel. Een jaar later werd het stuk in Londen uitgevoerd en toen in 1750 de Engelse kroonprins Georg III en zijn zus zo onder de indruk waren van het Hallelujakoor dat ze (en met hen de hele hofhouding) tijdens de uitvoering gingen staan , omarmde het grote Londense publiek dit werk. Sindsdien is “The Messiah” niet meer weg te denken uit het Europese culturele erfgoed; ja zelfs “all over the world”  wordt het in meerdere vertalingen met grote regelmaat uitgevoerd.

 

Uitvoerenden

COV Laudando is een begrip op Goeree Overflakkee. Het koor staat al bijna 40 jaar onder de bevlogen en bezielende leiding van Rinus Verhage en bestaat uit een vaste kern van zo’n vijfenveertig zangers die sterk betrokken zijn op elkaar en op de tekst van de muziek die gezongen wordt. Rond de zomervakantie werden zangers uit de omstreken van harte uitgenodigd om dit project mee te zingen en dit heeft geresulteerd in een tiental projectzangers. Hierdoor is de koorklank nog rijker en warmer geworden. Tijdens dit concert zal het koor begeleid worden door barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam. Het kistorgel wordt bespeeld door organist Wim Diepenhorst. De solisten zijn van ware klasse: Margreet Rietveld - sopraan, Merel van Schie - alt, Erik Janse - tenor en Sven Weyens - bas.

Een waar Kerstconcert met vooruitzicht op Goede Vrijdag en Pasen!

Een vaste kern van sponsoren zoals Abbo Van Tricht Advocaten, Vrienden van Huib Roskam en Stichting Paul van Hessenfonds steunen Laudando om een concert als dit mogelijk te maken. Om het concert ook voor iedereen toegankelijk te maken worden er 3 rangen gehanteerd. Daarnaast is er een speciaal tarief voor kinderen tot 12 jaar; zij kunnen voor 10 euro een muzikaal hoogtepunt beleven. Het concert duurt ongeveer 2,5 uur. De koffie en thee die in de pauze geschonken wordt, is bij de toegangsprijs inbegrepen.
COV Laudando nodigt u van harte uit om deze prachtige avond mee te maken!

 

 

 

 

5 december 2018


Kersttoneel bij het Streekmuseum

SOMMELSDIJK -  Beleef Kerst door de eeuwen heen op zaterdagmiddag 22 december bij het Streekmuseum. Inloop toneelstuk 16:00 uur. Start toneelstuk 16:30 uur tot ongeveer 18:30 uur. In de pauze is verse soep met broodjes te koop. Er staan tenten met verwarming, maar kleed u goed aan. De toegang is gratis. Aan het einde van de voorstelling wordt met de pet rondgegaan. Ieder jaar organiseert het Streekmuseum in Sommelsdijk een aantal toneelstukken. Zo ook in de maand december. Deze wintervoorstelling is recent geschreven en heeft de titel: Kerst door de eeuwen heen.

In de openlucht, tussen de historische huizen van het Marktveld van Sommelsdijk, neemt een groep van meer dan 20 personen de bezoekers mee naar het verleden. Naar Bethlehem, waar het allemaal begon. Verschillende eeuwen gaan aan de kijker voorbij en elke eeuw heeft zo zijn eigen kenmerken en eigen beleving. Zo spelen er monniken en nonnen. Armen en rijken. Soldaten en mensen in klederdracht. Ieder viert op zijn of haar manier Kerst. Ervaar Kerst door de Eeuwen heen en laat u met woord en gezang mee terug voeren in de tijd….

Alleen bij het Streekmuseum beleef je de geschiedenis met een Flakkeese twist! Natuurlijk is het museum zaterdagmiddag geopend voor het kopen van de laatste kerstcadeaus.

 4 december 2018

11e  Kerstvolkszang in dorpskerk Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONG - De 11e Kerstvolkszang is op zaterdag 15 december in de dorpskerk. Het programma bestaat uit bekende en geliefde Kerstliederen. Met de warme klanken van het Blank-orgel begeleidt Eric Wolfert de samenzang. De avond begint om 19.00 uur en de kerkdeuren zullen vanaf 18.30u geopend zijn. Iedereen is van harte welkom, de entree is gratis

Ook muziekverenging Apollo uit Nieuwe-Tonge verleent haar medewerking. De samenzang wordt afgewisseld met muzikale intermezzo’s van Apollo en Eric Wolfert voert op het orgel een Kerstimprovisatie uit. Ds. Kreuk uit Oude Tonge zal een korte meditatie houden. Voor de onkosten wordt er bij de uitgang een collecte gehouden. Na afloop (circa 20.15u) is er in de tent, bij de uitgang van de kerk, gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een lekkere kop warme chocolademelk. 27 november 2018

 

Sinterklaasmiddag bij 55+ club

 

OUDDORP - de 55+ club in Ouddorp houdt woensdag 5 december een gezellige sinterklaasmiddag.

Er kan gesnoept worden van sinterklaaslekkernijen en de meegebrachte cadeautjes worden verloot.

Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. De entree bedraagt € 3,50 en een cadeautje van € 3,00. De cadeautjes worden  verloot onder de bezoekers, dus maak er iets leuks van.
 

Graag van tevoren aanmelden i.v.m. de aankoop van het snoepgoed. Dit kan bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam of Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl
 

Woensdag 12 december is er een wijnproeverij bij de club.

 


20 november 2018

Informatie over voeding

OUDDORP - Woensdag 28 november is er een informatiemiddag over voeding bij de 55+ club in Ouddorp. De prijs van deze interessante middag bedraagt € 3,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl


Gezonde voeding is belangrijk. Het geeft u de energie die u nodig heeft bij uw dagelijkse bezigheden. Arda Joppe is sinds 2013 voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Haar missie is om aan zo veel mogelijk mensen te laten zien hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en dat het helemaal niet zo moeilijk is. Sterker nog: gezond leven is leuk! Het zorgt ervoor dat je lichamelijk en geestelijk lekkerder in je vel komt te zitten en daardoor kunt genieten van het leven.


19 november 2018


11e  Kerstvolkszang Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - De 11e Kerstvolkszang is op zaterdag 15 december in de Hervormde Kerk. De avond begint om 19.00u en de kerkdeuren zijn vanaf 18.30 uur open. Iedereen is van harte welkom, de entree is gratis.

Het programma bestaat uit bekende en geliefde Kerstliederen. Met de warme klanken van het Blank-orgel begeleidt Eric Wolfert de samenzang. Ook muziekverenging Apollo uit Nieuwe-Tonge verleent haar medewerking. De samenzang wordt afgewisseld met muzikale intermezzo’s van Apollo en Eric Wolfert voert op het orgel een Kerstimprovisatie uit. Ds. Kreuk uit Oude Tonge houdt een korte meditatie.

Voor de onkosten wordt er bij de uitgang een collecte gehouden. Na afloop (circa 20.15 uur) is er in de tent, bij de uitgang van de kerk, gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een lekkere kop warme chocolademelk. De organisatie hoopt u en jou te verwelkomen op zaterdagavond 15 december.
18 november 2018
 

Schoentjes zetten in het Streekmuseum op woensdagmiddag

Sinterklaas slaapt in bedstede Streekmuseum

 

SOMMELSDIJK  - Door het enorme snurken van Sinterklaas hebben de Pieten van het PietenDiekhuus in Middelharnis besloten Sinterklaas ergens anders te laten slapen. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in de Kerkstraat van Sommelsdijk is uitgekozen als geschikt onderkomen voor de goedheiligman uit Spanje. Deze eeuwenoude locatie past helemaal bij de leeftijd en levensstijl van de oude Sinterklaas.

 In het Pietenhuis (Diekhuus) van Middelharnis start het kinderprogramma met uiteindelijk een speurtocht naar het huis van Sinterklaas in Sommelsdijk. In het Streekmuseum kunnen kinderen een schoen achterlaten bij de slapende Sinterklaas en deze vrijdags ophalen.

 

Het brengen van de schoen is op woensdagen 21 en 28 november tussen 14.00-17.00 uur en is gratis. Sinterklaas ligt dan te snurken in de bedstede. Voor het ophalen van de schoen op vrijdagen 23 en 30 november tussen 15.00-18.30 uur vraagt het Huis van Sinterklaas een bijdrage van 2,50 per kind. Snoep en cadeautjes zullen niet ontbreken. Ouders mogen gratis het huis van Sinterklaas bezoeken.

 

Sinterklaas nodigt  u van harte welkom in zijn huis waar Kruukplaetjes,- en Stroopbrokpieten de kinderen begroeten. Drink een warme kop chocolademelk en dwaal door het huis van Sinterklaas…

14 november 2018
 

Lezing over dierethiek in de provincie

 

DEN-HAAG - De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland organiseert een lezing over dierethiek in de provincie. De lezing vindt plaats op maandag 10 december in het provinciehuis van Zuid-Holland. Sprekers zijn filosoof Eva Meijer en dierethicus Willem Vermaat.

 

Veel  mensen staan meer stil bij de vraag welke koffie of thee ze drinken dan bij de vraag welk dier ze eten. Zij denken dat het eten van kip of het drinken van koemelk een neutrale keuze is. Maar neutraliteit bestaat niet. We moeten ons handelen ten opzichte van dieren kunnen rechtvaardigen.

 

Willem Vermaat, dierethicus en docent milieuwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, zal reflecteren op de ethiek van het gebruiken van dieren. Hoe willen wij dat de relatie tussen mensen en dieren in het algemeen is? Volgens Vermaat zullen kinderen over honderd jaar aan hun grootouders vragen: 'Is het echt waar dat mensen vroeger dieren aten?'

 

Eva Meijer, beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter, is gespecialiseerd in taal en politiek handelen van dieren. Zij gaat in op het onderwerp hoe dieren door middel van dit handelen hun belangen communiceren en wat dit op een specifiekere manier betekent voor de relatie tussen mensen en dieren. Meijer promoveerde in de filosofie aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift getiteld 'Political Animal Voices'. Ze is voorzitter van de landelijke werkgroep dierethiek en oprichter van Minding Animals Nederland.

 

Voorafgaand aan de lezing is er gelegenheid om deel te nemen aan een rondleiding in het provinciehuis. Tijdens deze rondleiding wordt uitleg gegeven over het werk van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Zowel leden als niet-leden van de Partij voor de Dieren kunnen deelnemen aan de rondleiding en de lezing. De toegang is gratis. De rondleiding begint om 19.00 uur; de lezing is van 20.00 uur tot 22.00 uur. Tot 22.30 uur is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

 

Opgeven voor de lezing kan tot 5 december via het mailadres pcs.keij@pzh.nl. Geef in de mail duidelijk aan of u ook wilt deelnemen aan de rondleiding of dat u alleen naar de lezing komt. Het volledige programma is te vinden op de site van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland: https://zuidholland.partijvoordedieren.nl/13 november 2018
 

Op Goeree-Overflakkee is het Atelier van Yvette Jansen dit weekend geopend:
 

Landelijk atelier weekend

STAD A/H HARINGVLIET - Een van de deelnemende locaties is bij 
Atelier-Galerie Yvette Jansen, de werkplaats en expositieruimte van goud- en zilversmid Yvette Jansen en haar man, beeldend kunstenaar, Frans Steginga. Naast sieraden van goud en zilver, gecombineerd met verschillende soorten edelsteen, is er beeldend werk (schilderijen, beelden, grafiek) te zien. Geregeld is er een expositie met werk van andere kunstenaars. Behalve aan de eigen collectie wordt er ook in opdracht gewerkt. 

Kijk om een indruk te krijgen van ons werk op de websites: www.yvettejansen.com en www.franssteginga.nl 

Mailadres: info@yvettejansen.com    frans@steginga.nl 


Nationaal

Tijdens de Nationale Kunstweek vindt op 17 en 18 november het Landelijk Atelierweekend plaats. Meer dan 400 beeldend kunstenaars in heel Nederland openen hun deuren voor het publiek, waardoor belangstellenden een kijkje achter de schermen krijgen bij het creëren van een kunstwerk. Ook worden extra activiteiten georganiseerd zoals workshops, exposities en demonstraties.

Atelierroutes en open atelierdagen worden vaak lokaal georganiseerd, maar dit evenement is landelijk. Een weekend lang zijn in heel Nederland meer dan 400 ateliers te bezoeken. Dit evenement wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door Stichting Kunstweek en het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste atelierweekend van Nederland. Enkele deelnemende kunstenaars zijn Ad Arma, Marianne Y. Naerebout, Mieke Robben, Marga Boogaard en Hanneke van Vliet. Daarnaast doen ook verschillende verenigingen mee waaronder Stichting Ateliers 1819 en de Stichting Keramisten Noord-Holland.

Kunstliefhebbers vinden op 
Landelijkatelierweekend.nl het actuele overzicht van alle deelnemende locaties die tijdens het Landelijk Atelierweekend te bezoeken zijn, evenals meer informatie over de extra activiteiten die worden georganiseerd. 

 

Op Goeree-Overflakkee is het Atelier van Yvette Jansen dit weekend geopend:

 

Atelier-Galerie Yvette Jansen

Stad aan ’t Haringvliet

 

Atelier-Galerie Yvette Jansen is de werkplaats en expositieruimte van goud- en zilversmid Yvette Jansen en haar man, beeldend kunstenaar, Frans Steginga.

Naast sieraden van goud en zilver, gecombineerd met verschillende soorten edelsteen, is er beeldend werk (schilderijen, beelden, grafiek) te zien. Geregeld is er een expositie met werk van andere kunstenaars. 

Naast een eigen collectie, wordt er ook in opdracht gewerkt. 

Kijk om een indruk te krijgen van ons werk op de websites: www.yvettejansen.com en www.franssteginga.nl 

Mailadres: info@yvettejansen.com 

                frans@steginga.nl 

 

Locatie

Molendijk 30b
3243AM Stad aan 't Haringvliet
Zuid-Holland

Openingstijden

Zaterdag:
10:00 - 17:00

Zondag:
10:00 - 17:00

Website

www.yvettejansen.com

 

Kunstsoorten

  • Beelden / ruimtelijk werk
  • Schilderijen
  • Sieraden

 

 
9 november 2018
 

KCE cursus Diepte in een plat vlak

 

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert dinsdagavond 27 november een cursusavond over de ontwikkeling van perspectief in de Italiaanse Renaissance. Andreas Vogelaar is de docent deze avond. De prijs voor deze avond is € 10,00 inclusief consumpties. De cursus is dinsdagavond 27 november van 19:30-21:30 uur, Voorstraat 35 in Sommelsdijk. De docent is Andreas Vogelaar. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961.

 

Begin 14e eeuw lukte het Giotto om mensen diepte te laten ervaren in zijn kunstwerken. Gebouwen en natuur schilderde hij dusdanig – hoewel nog niet perfect – dat deze goed overeenkomen met de regels van het perspectief.

 

Brunelleschi waagde de eerste poging om deze techniek te documenteren waarna Alberti, een Italiaanse schrijver en wetenschapper, probeerde een goede beschrijving te geven van het fenomeen perspectief. Uiteindelijk lukte het Piero della Francesca om in zijn Prospectiva Pingendi precies vast te leggen wat de wiskundige regels zijn bij het tekenen in perspectief.

 

De deelnemer wordt meegenomen op een reis naar het oude Italië waar we langs verschillende kunstwerken – zoals de Paradijsdeur in Florence, de Scrovegni-kapel in Padua en Masaccios Triniteit in de Santa  Maria Novella – zullen wandelen om de opmars en de perfectionering van het perspectief te bekijken. Daarnaast wordt er ook aandacht  besteed aan de wiskundige achtergronden van deze prachtige techniek.

 

 

 6 november 2018

Gezellige zang- en dansavond

OOLTGENSPLAAT - Zaterdag 10 november treedt Popkoor Just4fun op in Partycentrum Wood Prins Bernhardstraat 1B te Ooltgensplaat. De toegang is gratis. Aanvang 20.00 uur zaal open 19.30 uur.Het koor verzorgt daar een onvergetelijke 70's Music Night. Met nummers zoals, Lying eyes, Unchained my Heart, Copa Cobana en nog veel meer. Ook talloze solo optredens worden verzorgd door koorleden.  Na afloop kunt u nog een dansje wagen. Dus komt allen!5 november 2018

Extra openstelling Streekmuseum

 

SOMMELSDIJK - Heel de dag hard werken en geen tijd het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te bezoeken? Kom zaterdagmiddag 17 november of maandagavond 19 november naar het Streekmuseum. Het is tevens een geschikt moment om Sinterklaas en Kerstcadeaus aan te schaffen aangezien het museum de winterperiode gesloten is.

 

In het museum is de expo over de Eerste Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee een aanrader. Wist u dat een Nieuwe-Tongenaar het gehele Nederlandse leger aanvoerde? En dat een zeemijn uit WO 1 de aanleiding was dat wij vandaag de dag nog steeds de Goereese Portdagen vieren?

Deze expo is speciaal gemaakt in het kader van de Maand van de Geschiedenis. De maand stond in het teken van opstand en mobilisatie en wordt 10 november afgesloten met een concert in de grote kerk van Dirksland.

 

Bezoek in het streekmuseum ook de museumwinkel met het nieuwe boek over de verdronken vissers van Middelharnis, het spel Mien Durp en uiteraard de leukste onderzettertjes van de regio. Ook zijn de vlaggen van Middelharnis (met harnas) en Sommelsdijk verkrijgbaar.

 

Openingstijden

Het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk is geopend zaterdagmiddag 17 november van 14:00-17:00 uur en maandagavond 19 november van 19:00-21:30 uur.

 

5 november 2018
 

 

Stamppotbuffet bij de 55+ club
 

OUDDORP - Bij de 55+ club in Ouddorp kunt u op woensdag 14 november genieten van een stamppot buffet. De kosten voor deze maaltijd bedragen € 12,50. U kunt zich opgeven, graag voor 12 november, bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319.

Het buffet wordt verzorgd door hotel restaurant Akershoek en bestaat uit drie soorten stamppot met verschillende soorten vlees. 
Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden u wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten.

 

Woensdag 21 november komt Adrie Bijl langs bij de club.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN 0187 483366 of e-mail c.vermeulen@zijngo.nl


3 november 2018

Inwonersavond Oude-Tonge

Op maandag 12 november is er weer een inwonersavond in het zaaltje van Stichting 'Zijn' aan de Bernhardstraat 27. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.

Op deze avond presenteert de dorpsraad het nieuwe leefbaarheidsplan voor 2019. Verder zal de heer Erik Roeland, ambtenaar van de gemeente, het een en ander vertellen over de duurzaamheidsplannen. Ook te gast zijn wethouder Peter Feller en Kees Overweel, coördinator van de BOA’s op Goeree-Overflakkee. Er is deze keer voldoende ruimte gereserveerd voor het stellen van vragen. Daarnaast zal de aanwezigen worden gevraagd om actief mee te denken over de gebiedsontwikkeling in en rond het dorp. In de nabije toekomst komen hiervoor bedragen vrij en de dorpsraad vindt het erg belangrijk, dat ook de inwoners betrokken worden bij de besteding hiervan. Dus komt allen en laat uw mening horen.30 oktober 2018

Communicatie & zelfvertrouwen

REGIO - Het programma dat bestaat uit drie middagen wordt aangeboden in het wijkcentrum van Stichting Zijn, Doetinchemsestraat 27, Middelharnis. De organisatie is in handen van Yvonne Groenendijk (www.y-challenge.nl) Donderdag 22 november en 6 en 13 december van 13.30 – 16.30 uur. Voor meer informatie of aanmelding kunt u terecht bij Stichting Zijn, mw. C. Vermeulen, telefoon 0187-483366 of c.vermeulen@zijngo.nl


We hebben dagelijks te maken met andere mensen. Soms lopen gesprekken vanzelf, soms niet. Je kent vast wel voorbeelden van situaties waarin je heel goed in staat bent om duidelijk te vertellen hoe je over iets denkt of wat je zou willen. Echter, vaak kennen we ook situaties waarbij dit minder goed lukt. Je voelt je daar meestal niet prettig bij en het kan je onzeker maken of zorgen dat je je te vaak aanpast.

Waar ligt het aan dat je je bij de ene persoon of situatie sterk voelt en in andere gevallen juist kan blokkeren? Wat helpt je om ook in lastiger situaties jezelf te blijven en om je te kunnen uiten? Hoe kom je voor jezelf op zonder de ander te kwetsen?

In drie middagen krijg je meer inzicht in hoe communicatie in elkaar steekt en breid je vaardigheden uit. Je leert patronen herkennen die goed contact in de weg staan. Je leert ook hoe je deze patronen kunt doorbreken en hoe je met zelfvertrouwen een assertieve houding kunt ontwikkelen. Tevens kan je daarmee jouw persoonlijke effectiviteit verbeteren.

Als je iets herkent in het voorgaande en het maakt je nieuwsgierig, meld je dan aan.
28 oktober 2018

The Oldsouls en MetalmaniA bij Jailhouse

MIDDELHARNIS – Popstichting Jailhouse houdt zaterdag 3 november een bandavond. Er staan twee bands op het muzikale programma. De toegang is €5,-. De zaal aan de Molenweg 28 te Middelharnis is open vanaf 21.00 uur, aanvang eerste optreden is 22.00. Verfrissende consumpties en  hartige versnaperingen zijn tegen betaling van muntjes aan de bar verkrijgbaar.De avond wordt afgetrapt door The Oldsouls. Dit is een jonge coverband die zich laat inspireren door de oude rotten uit het vak. Met nummers van onder andere AC/DC, Def Leppard en Black Sabbath is het dan ook moeilijk om niet mee te zingen!

Na de pauze is het tijd voor de Metallica tribute MetalmaniA. ! Vijf oude rotten in het vak nemen je mee op een energieke reis door de rijke muziekgeschiedenis van 's werelds invloedrijkste en grootste metalband allertijden: Metallica. Naast alle wereldhits zoals Nothing Else Matters, Enter Sandman, Whiskey In The Jar en One brengt “MetalmaniA” ook de beste albumpareltjes en bezorgt daarmee de liefhebbers de ultieme Metallica-beleving!
28 oktober 2018
 

Portveiling in Goedereede 

 

Het is begin november precies honderd jaar geleden dat Goedereede in het teken stond van de grootste veilig ooit; de veiling van 434 portvaten. Deze veiling wil de Stichting Goereese Portdagen op vrijdagavond 23 november iedereen laten herbeleven in De Oostdam in Goedereede.

 

Tijdens de veilig onder leiding van een ervaren veilingmeester komen enkele unieke stukken onder de hamer. Zoals exclusieve Goereese portvaatjes. De opbrengst van de veiling gaat naar een goed jdoel.  

 

De toegang tot deze avond bedraagt 15,- euro per persoon. Dat is voor de toegang tot de veiling, maar ook inclusief een welkomstdrankje, potermaaltijd en live muziek na afloop van de stadstroubadour Peter de Jong. De inloop is om 17:30 uur, de avond duurt tot 00:00 uur. 

 

De kaarten zijn vanaf zaterdag 3 november te koop bij De Oostdam, Spar-supermarkt, Bakkerij de Vries en Bloembinderij De Korenbloem in Goedereede. Er zijn slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.27 oktober 2018
 

Brabantse verjaardag in Ons Dorpshuis 

NIEUWE-TONGE -  Kaarten voor deze gezellige verjaardag op 10 november in Ons Dorpshuis zijn verkrijgbaar via FB Ons Dorpshuis, Spar Klapmuts in Nieuwe Tonge of via Johan Jordaan  tel.nr. 0650286349. Zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Prijs: €12,50 inclusief 1 koffie/thee met diverse hapjes en een Brabants Likeurtje


Na het grote succes van de Flakkeese verjaardag in het voorjaar van 2017 zijn nu de voorbereidingen een eind klaar voor dit keer een Brabanste verjaardag. De Brabantse 'tonspreker'd’n Teun zal gegarandeerd de zaal aan het lachen krijgen en het dweilorkest Sjooloos zorgt voor de juiste stemming met hun gezellige muziek en meezingers. Natuurlijk horen er Brabantse hapjes bij en wordt er een Brabants likeurtje geschonken. Tijdens het bal na kunt u heerlijk met de voetjes van de vloer met trio Mengelmoes.

 


27 oktober 2018
 

Kerken & Orgels Luisterroute op Goeree-Overflakkee

 

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Hervomde Kerken op Goeree-Overflakkee openen de deuren op zaterdag 27 oktober voor het publiek. Er zijn twee bijzondere ‘luisterroutes’ op het eiland uitgezet. Kerkgidsen nemen bezoekers mee door de monumentale kerkgebouwen en vertellen over de historie. De organisten spelen een bijzonder muziekstuk op het orgel, waar ook vaak een mooi verhaal achter schuilt.

 

Ook kerken en orgels behoren tot het erfgoed van Goeree-Overflakkee. Erfgoed met een verhaal dat gehoord mag worden door iedereen die daarin geïnteresseerd is, vindt initiatiefnemer Bert Tuk uit Ouddorp en pakt dit op vanuit zijn functie om erfgoed onder de aandacht te brengen met het project ‘Musea op de kaart’ wat hij samen met Caroline Melissant trekt.  Oktober, de Maand van de Geschiedenis met dit jaar het nationale thema ‘opstand’, is het uitgelezen moment om ook de deuren van de hervormde kerken open te stellen en het erfgoed beleefbaar te maken door te luisteren.

 

Luister naar de kerkgids over de historie van het kerkgebouw, neem plaats in de kerkbanken en geniet vervolgens een half uur van de klanken uit het orgel bespeeld door de organist.  Daarna kan de route met eigen vervoer vervolgd worden naar de volgende kerk waar opnieuw een mooi verhaal en muziekstuk wordt verteld en gespeeld.

 

Programma

Er zijn speciaal op deze middag twee Kerken & Orgels Luisterroutes samengesteld die met eigen vervoer bezocht kunnen worden. Bezoek de websites voor meer informatie over de kerk en contactgegevens.

 

Kerk & Orgel luisterroute - WEST

Hervormde Kerk (PKN) Ouddorp - 09:00 -09:45 (organist Jan Bezuijen, kerkgids Teun Grinwis)

www.hervormdouddorp.nl    

Hervormde Kerk (PKN) Goedereede - 10:00- 10:45 (organist Johan van Wijk, kerkgids Piet Grinwis)

www.hervormdgoedereede.nl 

Hervormde kerk (PKN) Dirksland - 11:00- 11:45 (organist Anton Weenink, kerkgids Jos Toes)

www.hervormddirksland.nl

 

Kerk & Orgel luisterroute - OOST

Hervormde Kerk (PKN) Oude Tonge - 13:00-13:45 (organist en kerkgids is Jan Verduin)

www.hervormdoudetonge.nl

Hervormde kerk (PKN) Middelharnis - 14:00 -14:45  (organist Paul Kieviet, kerkgids Cor Hameeteman)

www.hervormdmiddelharnis.nl

Hervormde kerk (PKN) Sommelsdijk - 15:00-15:45  (organist Paul Kieviet, kerkgids Jan Both)

www.hervormdsommelsdijk.nl

 
26 oktober 2018
 

Literatuur uit de Tachtigjarige Oorlog

 

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) start maandagavond 12 november met een 2-daagse avondcursus met de titel: Vive le Geus is nu de leus. In deze cursus wordt de literatuur uit de Tachtigjarige Oorlog besproken door Dagmar Pegels-Duine en tegen de historische achtergronden geplaatst door Martina Westdorp.Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Deze strijd tegen de Spanjaarden is een veel beschreven periode in de geschiedenis. Het conflict, dat voortkwam uit politieke, maatschappelijke en religieuze onvrede, zien we in de literatuur uit de zestiende eeuw op verschillende manieren terug. Aan het begin van de Opstand werden geuzenliederen en pamfletten gebruikt om burgers tegen de Spanjaarden op te zetten, maar ook in kluchten en satires speelden de actualiteiten een grote rol. De onafhankelijkheidsstrijd zorgde voor een groot zelfbewustzijn van de nieuwe Republiek. Daarbij horde ook een eigen literatuur waarin heldendaden werden beschreven en waaraan de natie haar bestaansrecht kon ontlenen.

 

Niet alleen de strijd tegen Spanje zorgde voor beroering in de letteren, ook tijdens de relatieve rust van het Twaalfjarig Bestand werd veel geschreven. De binnenlandse conflicten, waaronder de machtsstrijd tussen Maurits en Van Oldenbarnevelt, gaven de verschillende schrijvers genoeg stof tot nadenken.

 

Van het Wilhelmus tot Hoofts Nederlandse Historiën, van Vondels hekeldichten (zoals Het stockske van Joan van Oldenbarnevelt) tot Het wonderlicke avontuer van twee goelieven; ze speelden allemaal een rol in de woelige periode van de Nederlandse Opstand.

 

In deze cursus wordt de literatuur uit deze periode besproken door Dagmar Pegels-Duine en tegen de historische achtergronden geplaatst door Martina Westdorp.

 

De kosten van de cursus bedragen slechts € 37,50 inclusief consumpties en eventueel lesmateriaal. De cursus bestaat uit 2 maandagavonden van 19:30 uur tot 21:30 uur en wordt gehouden in de Bibliotheek van Middelharnis aan het Kerkepad. De cursusdata zijn: 12 en 19 november. De docenten zijn Dagmar Pegels-Duine en Martina Westdorp. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961.

 

 
23 oktober 2018
 

Nacht van de Nacht op Goeree-Overflakkee

 

De Nacht van de Nacht is op zaterdag 27 oktober. Tijdens de Nacht van de Nacht doven honderden gemeenten, bedrijven en huishoudens in Nederland hun onnodige verlichting. Zij doen dit om de schoonheid van de nacht te benadrukken en om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder. Ook de gemeente Goeree-Overflakkee draagt haar steentje bij. Tegelijkertijd vindt er voor belangstellenden een lezing plaats in Herkingen.

 

De gemeente Goeree-Overflakkee zet bij de monumenten, zoals de kerktoren van Dirksland, de verlichting uit. Bedrijfscontactfunctionarissen moedigen bedrijven aan om op 27 oktober de verlichting zoveel als mogelijk te doven. Ook inwoners kunnen bijdragen door de buitenverlichting uit te zetten. De politie adviseert om de verlichting niet uit te doen als dit ten koste gaat van het veiligheidsgevoel.

 

Lezing in Herkingen

Belangstellenden zijn van harte welkom om tijdens de Nacht van de Nacht een lezing bij te wonen bij theetuin de Bongerd in Herkingen. Amateurastronoom Peter Jelier vertelt het laatste nieuws uit de ruimte en gaat in op bijzondere soorten sterren zoals protosterren en neutronensterren. Na de pauze vertelt Edwin van Balen over bijzondere onzichtbare fenomenen: zwarte gaten en zwaartekrachtgolven. Als het helder weer is, bestaat er de mogelijkheid om na afloop sterrenbeelden te spotten. Aanmelden kan tot vrijdag 26 oktober via het e-mailadres: ovl@goeree-overflakkee.nl.

 

Locatie:           Molendijk 65, 3249 AN in Herkingen

Tijd:                 inloop vanaf 19.30 uur, lezing van 20.00 tot 22.00 uur

Toegang:        gratis              

 

Meer informatie

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement, georganiseerd door natuur- en milieufederaties. Zij organiseren dit om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Kijk voor meer informatie op www.nachtvandenacht.nl.23 oktober 2018
 

Laat je inspireren, bezoek een duurzaam huis op Goeree-Overflakkee

 

REGIO - De Duurzame Huizen Route wordt voor de zesde keer gehouden en wel op de zaterdagen 3 en 10 november. In heel Nederland delen honderden huiseigenaren hun duurzame verhaal met anderen. Ook op Goeree-Overflakkee doen verschillende huiseigenaren mee. Iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen kan een bezoek brengen aan één van de opengestelde woningen.  Kijk op www.duurzamehuizenroute.nl/Goeree-Overflakkee.

 

Kennis uit de eerste hand

De Duurzame Huizen Route biedt een unieke kans om op een ongedwongen manier kennis uit de eerste hand op te doen. Door de huizenroute krijgen bezoekers op een objectieve manier eerlijke informatie. Dit levert vaak nieuwe bruikbare inzichten op om zelf mee aan de slag te gaan. Ervaringen van anderen zorgen voor een betere visie en een goed doordacht stappenplan. Niet alleen de succesverhalen worden verteld, ook wat beter of anders had gekund komt aan bod.

 

Meer antwoorden dan vragen

Bezoekers gaan vaak op pad met een bepaalde vraag zoals: ‘Hoeveel geluid maakt een warmtepomp eigenlijk? Eerst je dak of toch eerst je vloer isoleren?’ Tijdens een bezoek ontstaan er interessante gesprekken, niet alleen met de huiseigenaar maar ook met de andere bezoekers. Naast huizen met populaire maatregelen zoals warmtepomp, isolatie etc., worden elk jaar ook woningen aangemeld met de laatste innovaties zoals woningen zonder nutsaansluitingen, inzet van accu’s, waterstof als warmtebron, etc.

 

Groeispurt aan duurzame verhalen

In zes jaar tijd heeft de Duurzame Huizen Route een enorme groeispurt doorgemaakt. Niet alleen de woningen op de website zijn toegenomen, ook het bezoekersaantal is in de afgelopen jaren gegroeid. Voor een bezoek aan een woning moeten bezoekers zich inschrijven bij de woning van hun keuze op www.duurzamehuizenroute.nl. In 2017 waren veel woningen volgeboekt. Voor mensen die vorig jaar daardoor de woning van hun keuze niet hebben bezocht, is het een aanrader om er dit jaar snel bij te zijn. Als advies geeft Eva Petra Simon van de organisatie mee: ‘Ga op bezoek bij een woning die vergelijkbaar is met je eigen huis. Dit geeft een goed beeld van duurzame maatregelen die je in je eigen woning kunt toepassen’.22 oktober 2018
 

Bingo bij de 55+ club

 

OUDDORP - De vrijwilligers van de 55+ club houden woensdag 31 oktober, weer een bingo. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden in Ouddorp. Het belooft een gezellige middag te worden en er zijn weer mooie prijzen te winnen. De kosten zijn € 6,- inclusief een kopje koffie of thee.


Woensdag 7 november zijn er geen clubactiviteiten in verband met dankdag. U kunt wel koersballen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel.0187 682319 of stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl20 oktober 2018
 

Blazers en zangers opgelet!
 

3 november Workshop ‘Ademhaling en houding’ bij Muziekgebouw Goeree-Overflakkee
 

Lisette van den Broek, als docent dwarsfluit verbonden aan het Muziekgebouw GO, geeft 3 november een viertal  workshops voor blazers en zangers, in Cultureel Centrum Het Diekhuus, Middelharnis. 10:00-11:00  groep 1, 11:30-12:30  groep 2, 13:00-14:00  groep 3, 14:30-15:30  groep 4. Gratis voor leerlingen van het Muziekgebouw, anderen betalen 10 euro (incl. ademgadgets en een handout). Aanmelden algemeen@muziekgebouwgo.nl  met voorkeurstijden, naam/adres en instrument/stemsoort vermelden.


Hoe speel of zing ik lange muzikale zinnen zonder buiten adem te raken? Hoe produceer ik een mooie volle toon in alle registers van mijn instrument of stem? Het antwoord hierop is ademsteun en een goede houding! Elke blazer en zanger heeft er als het goed is over gehoord.

Maar hoe werkt dat dan? Iets met: “door je navel ademen” of “met je buik” ademen. Dit zijn veelgehoorde antwoorden op de vraag wat de juiste ademtechniek is bij het bespelen van een blaasinstrument of bij het zingen. 
Maar hoe zat het nou precies? En hoe doe je dat dan? Daar gaat deze workshop over!

Tijdens de workshop ‘Ademhaling en Houding’ gaan we een uur lang aan de slag met de begrippen ademhaling, ademsteun en houding.

Je leert:

  • Op welke manier je de adem controleert om mooie lange muzikale zinnen te kunnen spelen of zingen
  • Hoe je het gehele lichaam als klankkast gebruikt zodat je een volle rijke toon kunt produceren
  • Wat de juiste lichaamshouding is om dit allemaal te kunnen bereiken

Tijdens een korte ‘biologieles’ wordt nog eens inzichtelijk gemaakt hoe ons ademhalingssysteem werkt. Vervolgens bestaat een sessie uit speelse, (inter)actieve oefeningen waarbij de deelnemer ervaart hoe dit alles in het eigen lichaam voelt en werkt. De oefeningen worden ook toegepast op het eigen instrument waardoor de resultaten direct waarneembaar zijn. De deelnemers krijgen tips en handvaten om de technieken ook in de dagelijkse muziekpraktijk te kunnen integreren.

Deelnemers die een blaasinstrument bespelen worden verzocht het eigen instrument mee te nemen.

 

 

 

18 oktober 2018
 

Kerken & Orgels Luisterroute op Goeree-Overflakkee

 

De Hervomde Kerken op Goeree-Overflakkee openen de deuren op zaterdag 27 oktober voor het publiek. Er zijn twee bijzondere ‘luisterroutes’ op het eiland uitgezet. Kerkgidsen nemen bezoekers mee door de monumentale kerkgebouwen en vertellen over de historie. De organisten spelen een bijzonder muziekstuk op het orgel, waar ook vaak een mooi verhaal achter schuilt.

 

Ook kerken en orgels behoren tot het erfgoed van Goeree-Overflakkee. Erfgoed met een verhaal dat gehoord mag worden door iedereen die daarin geïnteresseerd is, vindt initiatiefnemer Bert Tuk uit Ouddorp en pakt dit op vanuit zijn functie om erfgoed onder de aandacht te brengen met het project ‘Musea op de kaart’ wat hij samen met Caroline Melissant trekt.  Oktober, de Maand van de Geschiedenis met dit jaar het nationale thema ‘opstand’, is het uitgelezen moment om ook de deuren van de hervormde kerken open te stellen en het erfgoed beleefbaar te maken door te luisteren.

 

Luister naar de kerkgids over de historie van het kerkgebouw, neem plaats in de kerkbanken en geniet vervolgens een half uur van de klanken uit het orgel bespeeld door de organist.  Daarna kan de route met eigen vervoer vervolgd worden naar de volgende kerk waar opnieuw een mooi verhaal en muziekstuk wordt verteld en gespeeld.

 

Programma

Er zijn speciaal op deze middag twee Kerken & Orgels Luisterroutes samengesteld die met eigen vervoer bezocht kunnen worden. Bezoek de websites voor meer informatie over de kerk en contactgegevens.

 

Kerk & Orgel luisterroute - WEST

Hervormde Kerk (PKN) Ouddorp - 09:00 -09:45 (organist Jan Bezuijen, kerkgids Teun Grinwis)

www.hervormdouddorp.nl    

Hervormde Kerk (PKN) Goedereede - 10:00- 10:45 (organist Johan van Wijk, kerkgids Piet Grinwis)

www.hervormdgoedereede.nl 

Hervormde kerk (PKN) Dirksland - 11:00- 11:45 (organist Anton Weenink, kerkgids Jos Toes)

www.hervormddirksland.nl

 

Kerk & Orgel luisterroute - OOST

Hervormde Kerk (PKN) Oude Tonge - 13:00-13:45 (organist en kerkgids is Jan Verduin)

www.hervormdoudetonge.nl

Hervormde kerk (PKN) Middelharnis - 14:00 -14:45  (organist Paul Kieviet, kerkgids Cor Hameeteman)

www.hervormdmiddelharnis.nl

Hervormde kerk (PKN) Sommelsdijk - 15:00-15:45  (organist Paul Kieviet, kerkgids Jan Both)

www.hervormdsommelsdijk.nl

 
16 oktober 2018

Klederdrachten presentatie door Mooi Zeeland

 

OUDDORP -  De 55+ club in Ouddorp heeft voor woensdag 24 oktober Mooi Zeeland uitgenodigd voor een klederdrachtpresentatie. De prijs van deze interessante middag is € 5,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

 Klederdrachten zijn een belangrijk deel van het Zeeuws cultureel verleden. Het is belangrijk dat de kennis van de klederdrachten bewaard en overgedragen wordt. Mooi Zeeland wil hieraan graag een bijdrage leveren. Zij vinden het belangrijk dat de dracht gedragen wordt 'zoals het hoort', zoals men dat vroeger deed.


De klederdrachtgroep heeft als doel de grote verscheidenheid aan Zeeuwse streekdrachten te bewaren en in stand te houden. Tijdens de presentatie krijgt u duidelijke uitleg over de belangrijkste kenmerken, verschillen en overeenkomsten van de Zeeuwse Klederdrachten. Tijdens de pauze en na afloop kunt u de drachten van zeer nabij bewonderen en onze leden er vragen over stellen.

 

Woensdag 31 oktober is er een bingo.12 oktober 2018
 

Opfriscursus rijvaardigheid voor senioren op Goeree-Overflakkee

 

REGIO - Om de rijvaardigheid van senioren op te frissen, organiseert Veilig Verkeer Nederland samen met de gemeente Goeree-Overflakkee een ‘Opfriscursus Rijvaardigheid’. De opfriscursus vindt plaats op dinsdag 6 november 2018 in De Staver, Olympiaweg 32 in Sommelsdijk.

 Tijdens de cursus besteedt men aandacht aan de verkeerstheorie. Nieuwe verkeersregels en actuele verkeersonderwerpen zoals ‘het nieuwe rijden’ krijgen tijdens de theorieronde volop de aandacht. Ook nemen specialisten een ogen- en reactietest af. Met een speciaal opgeleide ritbegeleider maakt u bovendien, in uw eigen auto of brommobiel, een rijvaardigheidsrit van ongeveer 35 minuten. Na afloop krijgt u een ritverslag met persoonlijke adviezen waarmee u de, vaak ongemerkt, ingeslopen fouten in uw rijgedrag kunt voorkomen. Aan het einde van de cursus ontvangt u een bewijs van deelname en een naslagwerk zodat u de theorie nog eens kunt nalezen, evenals de adviezen die u meekreeg van uw persoonlijke ritbegeleider. Deze rijtest is géén examen en niet verplicht. De cursus heeft géén gevolgen voor de geldigheid van uw rijbewijs!

 

Deelnemen

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de ochtendsessie van 08.30 tot 12.00 uur of voor de middagsessie van 13.00 tot 16.30 uur. Iedereen vanaf 65 jaar, die zelf auto rijdt, in het bezit is van een geldig rijbewijs en woont in de gemeente Goeree-Overflakkee kan, geheel vrijwillig, meedoen aan de cursus. De eigen bijdrage is € 15,00 per cursist. Gezien de verwachtte belangstelling is het van belang dat u zich tijdig aanmeldt.

 

Aanmelden

U kunt zich tot uiterlijk donderdag 1 november aanmelden via het e-mailadres werkgroepsenioren@kpnmail.nl. U kunt zich ook telefonisch aanmelden bij mevrouw L. de Jong van Veilig Verkeer Nederland via: 0184 68 53 17. Vermeld hierbij uw naam, adresgegevens en telefoonnummer. Bij geen gehoor kunt u een boodschap achterlaten. U ontvangt na aanmelding een bevestigingsbrief.

 

Vragen

Heeft u vragen over de opfriscursus? Neem dan contact op met mevrouw L. de Jong via telefoonnummer 0184 68 53 17.

 

Maak een punt van nul verkeersslachtoffers

De cursus wordt voor het grootste gedeelte gesubsidieerd door de overheid, zij dragen € 50,00 per cursist bij. Met deze activiteit ondersteunen de initiatiefnemers de regionale campagne van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV Z-H) om samen een punt van nul verkeersslachtoffers te maken.  10 oktober 2018
 

Donkere Dagen Seizoen op Goeree-Overflakkee van start

 

REGIO - De startbijeenkomst van het Donkere Dagen Seizoen 2018-2019 was op dinsdagavond 9 oktober in de aula van de RGO Scholengemeenschap in Middelharnis.

De avond vormt het startsein van het Donkere Dagen Offensief; een gezamenlijke inzet van de buurtpreventieteams, de politie, de brandweer en de gemeente Goeree-Overflakkee voor een veilige woon- en leefomgeving. De partijen maken met diverse activiteiten inwoners en ondernemers bewust van wat ze zelf kunnen doen om de kans om slachtoffer te worden van bijvoorbeeld een woning- of bedrijfsinbraak te verkleinen.

 

Veel leden van de buurtpreventieteams op Goeree-Overflakkee woonden de startbijeenkomst bij. ‘De startbijeenkomst is altijd een belangrijk moment. Het is een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en kennis op te frissen. Zo hebben de betrokken partijen weer scherp waar ze naar moeten kijken als ze hun rondes lopen of fietsen. Ook geeft deze avond de gemeente de kans om alle buurtpreventieteams te danken voor hun tomeloze inzet’, aldus burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

 

Nationale Week van de Veiligheid

De startbijeenkomst valt traditiegetrouw in de Nationale Week van de Veiligheid. Week 41 (8 tot en met 14 oktober 2018) staat jaarlijks in het teken van veiligheid. Met het invallen van de donkere dagen, neemt de kans op criminaliteit toe. Inwoners en ondernemers kunnen veel ellende voorkomen door goed voorbereid het Donkere Dagen Seizoen in te gaan. De gemeente gebruikt deze week om samen met politie, brandweer en buurtpreventie veiligheid extra onder de aandacht te brengen. De gemeente organiseert naast de startbijeenkomst bijvoorbeeld een schouw op een bedrijventerrein en deelt veiligheidstips en preventiemaatregelen in een veiligheidsspecial in de krant, op de gemeentelijke website en op social media.

 

Buurtpreventie

De taak van de buurtpreventie is een bijdrage leveren aan het voorkomen van inbraken. Inwoners zetten zich gezamenlijk in voor een veilige en leefbare buurt. Zij doen dit met de politie, woningcorporaties en de gemeente. Inmiddels zijn er dertien buurtpreventieteams actief op Goeree-Overflakkee. Kijk voor meer informatie en voor aanmelding als lid van een team op www.goeree-overflakkee.nl/buurtpreventie of neem contact op met de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0187.

 

De veiligheidsspecial met interviews en tips is ook te vinden op www.goeree-overflakkee.nl. Meer informatie over de Week van de Veiligheid staat op www.deweekvandeveiligheid.nl.9 oktober 2018
 

Excursie naar Escher museum

 

REGIO - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Ditmaal heeft zij op zaterdag 20 oktober een bustocht naar Den Haag met onder andere een bezoek aan het Escher museum.Het Escher museum in Den Haag is gevestigd in het voormalige winterpaleis van koningin- moeder Emma. Het is in Den Haag het enige openbare gebouw waar de oude paleisfunctie nog te ervaren is. Met ruim 150 prenten zijn permanent de bekendste werken en een selectie van steeds wisselende grafiek en vlakvullingen uit het oeuvre van Escher (1898-1972) te zien. In ‘Escher in het Paleis’ kunt u blijven genieten van zijn werk, van zijn vroege Italiaanse landschappen tot zijn kenmerkende vlakvullingen, zijn onmogelijke gebouwen en zijn wereldberoemde Metaporphoses.

Het programma op zaterdag 20 oktober ziet er als volgt uit: 8:30 uur vertrek vanaf de garage van Mijnders in Melissant, aansluitend het busstation van Middelharnis en Oude-Tonge. Bij aankomst is er een koffietafel en wordt het museum bezocht. Ook is er gelegenheid Den Haag te verkennen. Vertrek uit Den Haag eind van de middag.

De kosten voor deze dag naar de Hofstad zijn slechts € 50, - p.p. incl. busreis, entree, rondleiding. Lunch is voor eigen rekening. Aanmelden en betalen kan via de website
www.kcego.nl.9 oktober 2018
 

Samenzangavonden  ‘Liederen met een verhaal’

 

REGIO - Zaterdag 20 oktober is de eerste avond in de Hervormde Kerk in Nieuwe-Tonge, het vervolg is op zaterdag 3 november in de Hervormde Kerk in Sommelsdijk. De aanvang van beide avonden is 19.30 uur. De toegang is gratis en bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten.

 

Al jaren luisteren en zingen we bekende liederen als ‘Abba Vader’, ‘Vaste Rots’ en ‘Veilig in Jezus armen’. Veel mensen weten niet dat achter deze liederen een bijzonder verhaal schuil gaat. Organist Eric Wolfert neemt u in twee avonden mee naar de oorsprong van de liederen. De samenzang wordt begeleid door Eric Wolfert op het orgel en Ries Wessels bespeelt de trompet. Naast de liederen bevatten de programma’s elk een muzikaal intermezzo en een orgelimprovisatie op verzoek. “Zoals er aan de liederen een verhaal zit hebben veel mensen ook een lied wat voor hen speciaal is, daar zit een persoonlijk verhaal aan, voor die liederen is ruimte in de orgelimprovisatie”, aldus Wolfert die hiervoor de prachtige kerkorgels van Blank (Nieuwe-Tonge) en Abraham Meere (Sommelsdijk) tot zijn beschikking heeft. Over elk lied zal het verhaal worden verteld, daarna volgt de samenzang.


8 oktober 2018
 

De absolute wereldtop komt in 2018 naar de Brouwersdam tijdens DAM-X!

Het evenement DAM-X groeit en nog nooit werden er zo veel wereldtoppers van verschillende windsurfdisciplines verwacht. Van 10-14 oktober is Zeil-en Surfcentrum Brouwersdam voor de vierde keer gastheer van het Europees kampioenschap freestyle windsurfen en organiseert daaromheen het DAM-X event.


Foto: PR

Niet alleen freestylers maar nu ook wave en slalom toppers komen naar de Brouwersdam om aanwezig te zijn bij deze internationale happening.

De grootste naam op het evenement komend jaar is Ricardo Campello. Mede dankzij Brunotti de hoofdsponsor van het evenement en van de prof komt Ricardo naar de Brouwersdam. Deze 3x freestyle world champion en 2x vice world champion in de golven (wave) is de meest radicale windsurfer ooit! Hij maakt sprongen tot wel 18m hoog en surft op de hoogste golven! Hij zal heel de week aanwezig zijn en verschillende interviews en handtekeningen sessies geven op zaterdag 13 en zondag 14 oktober.

Verder zijn bij DAM-X aanwezig zijn Jordy Vonk, 4e op de wereld ranglijst in slalom. Hij doet mee aan de DAM-X Slalom evenals Kiran Badloe, een trainingsgenoot van Dorian van Rijsselberge die een grote kans heeft om naar de Olympische Spelen van 2020 te gaan.

Naast deze jongens zijn er dit jaar uiteraard ook weer de toppers binnen het freestylen. Komend jaar sieren de beste freestylers ter wereld van 10 t/m 14 oktober de Brouwersdam. Aanwezig zijn Adrien Bosson (2e op de wereld ranglijst), Amado Vrieswijk (3e op de wereld ranglijst), Yentel Caers (4e op de wereld ranglijst), Steven van Broeckhoven (2011 world champion en 5e op de wereld ranglijst). Verder zijn er toppers als Anthony Ruenes en Tonky Frans aanwezig. Tonky maakt dit jaar de grootste kans om voor het eerst in zijn carrière Europees kampioen te worden.

Naast de wereldtop zijn er ook lokale helden die aan de start verschijnen. Bij het EK voor de profs komt Davy Scheffers uit Zierikzee uit op zijn thuisbasis en bij het jeugd EK varen o.a. Tijmen Meijer, Bodhi Kempen en Tigo Kort mee.
 

Bij de dames hebben we de grootste freestylester ooit Sarah-Quita Offringa (11x wereld kampioen freestyle) en haar aardsrivaal & Brouwersdam local Maaike Huvermann!

Dit spektakel mag je dus niet missen! Kom van 10 t/m 14 oktober langs op de Brouwersdam tijdens het DAM-X event en ontmoet de wereldtop en bezoek de side-events. Zo is er op 12 oktober het Friday Night Event met een spectaculaire board, fly en jump show, de Run by Night en live muziek en zijn er tijdens het weekend vele shows en clinics te volgen. Toegang is gratis! Voor informatie zie www.DAM-X.com

 

 7 oktober 2018
 

Op 28 oktober de Dag van de Stilte in Nederland en Vlaanderen

REGIO - Praktijk de Loods houdt zondag 28 oktober van 10.00 uur tot 12.00 uur een Stiltewandeling in combinatie met ontspanningsoefeningen en meditatie. Voor de achtste keer inmiddels. Meedoen, graag aanmelden voor 22 oktober. Kosten: Vrijwillige bijdrage voor de organisatie van de Dag van de Stilte wordt altijd op prijs gesteld.De Dag van de Stilte vraagt aandacht voor het belang van stilte.

Voor minder geluidsoverlast en meer stilte in de buitenwereld.

Én voor het ontmoeten van de stilte binnen in ons, de innerlijke stilte.

Die stilte is er in feite altijd, maar we merken haar meestal niet op.

Een stillere leefomgeving, stille plekken in de stad, stiltegebieden, stiltemomenten, en dergelijke maken

het gemakkelijker de innerlijke stilte te ervaren.

Ook in de hectiek van het dagelijks leven. De stilte in het oog van de cycloon.

De Dag van de Stilte is in hetzelfde weekend als waarin de Nacht van de Nacht plaatsvindt.

Het is dus een stilte- en donkerteweekend.

 

'Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare'

 

5 oktober 2018
 

Company of Sinners en Drunken Dolly bij Jailhouse

MIDDELHARNIS  - Bij Popstichting Jailhouse is het zaterdagavond 13 oktober weer tijd voor een gezellige muziekavond. De toegang is 5 euro. De zaal aan de Molenweg 28 te Middelharnis is open vanaf 21.00 uur, aanvang eerste optreden is 21.45 uur. Verfrissende consumpties zijn tegen betaling van muntjes aan de bar verkrijgbaar.In het voorprogramma kun je genieten van het duo Company of Sinners, twee partners in crime met meer dan 25 jaar gezamenlijke passie voor muziek. Roots en Murder Songs uit de donkere geschiedenis van country, folk en blues. Dit is het genre waar de compagnons van Company of Sinners het best in gedijen. Dus geen zwoele love songs, maar doorleefde verhalen voor de gevoelige nekharen, op originele wijze gebracht in oorspronkelijke akoestische vorm of met een eigen draai.

Tevens zijn er eigen nummers toegevoegd aan het repertoire en maken ze nog steeds gebruik van gitaar, ukelele, mondharmonica, banjo en wasbord.

Daarna is het de beurt aan Drunken Dolly. Deze band viert al jaren feest op de Nederlandse podia. Logisch dat ze in 2015 de feestband van de Popronde waren en in 2017 de aftershow van de Dropkick Murphys in de Heineken Music Hall (tegenwoordig AFAS Live) verzorgden.  Drunken Dolly bezingt de roes en de kater, de liefde en de eenzaamheid, het leven en de dood, over een partijtje stevige poppunk met dorstig makende banjo- en mandolinepartijen.


5 oktober 2018

Avondopenstelling Streekmuseum

 

SOMMELSDIJK  - Heel de dag hard werken en geen tijd het Streekmuseum te bezoeken? Kom dinsdag 9 oktober ’s avonds naar de avondopenstelling van hét museum van en over Goeree-Overflakkee.

 

Bekijk tijdens deze speciale avondopstelling de schilderijen van Rien Poortvliet en waan je terug langs “Het tuinpad van mijn vader”. Ook de expositie over de Eerste Wereldoorlog is een aanrader. Deze expositie is speciaal gemaakt in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Mobilisatie en opstand tijdens de Eerste Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee is het eilandelijk thema.

En heeft u al de Gouden Kalf genomineerde Virtual Reality film bekeken over de Watersnood?

 

Openingstijden

Het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk opent dinsdag 9 oktober  19:00-21:30 uur zijn deuren. Dagelijks is het museum geopend van 14:00-17:30 uur.
4 oktober 2018
 

Driehonderd kinderen krijgen natuurles aan de Grevelingen

 

REGIO - Driehonderd leerlingen van basisscholen op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland krijgen op 12 oktober natuurles op een locatie aan de Grevelingen. Kinderen leren over de bijzondere deltanatuur van de Grevelingen en gaan op excursie met de boswachter van Staatsbosbeheer. De buitenlesdag Grevelingenweek is een voorproefje op de Grevelingenweek, waarin jong en oud de mooie natuur van de Grevelingen zelf kunnen beleven. De Grevelingenweek gaat op 20 oktober van start en duurt t/m 28 oktober. 

 

Succesvolle buitenlesdag smaakt naar meer

Zesentwintig scholen schreven zich vooraf in voor de buitenlesdag. Helaas was er maar plaats voor tien scholen. Daarom zoeken IVN, Staatsbosbeheer en NME Schouwen Duiveland naar mogelijkheden om komend voorjaar nog een keer een buitenlesdag te organiseren. Vincent van der Veen (IVN Natuureducatie): “op zo’n buitenlesdag leren kinderen over de natuur als ze er midden in staan, dat is weer een hele andere manier van leren en veel leuker dan uit een boekje”.

 

Over de Grevelingenweek
Van zaterdag 20 t/m 28 oktober kan iedereen ervaren wat de Grevelingen zo uniek maakt. De gehele week zijn er verschillende activiteiten te beleven, georganiseerd door natuurorganisaties en recreatieondernemers in het gebied. De Grevelingenweek betrekt inwoners, toeristen, ondernemers en recreanten bij de Grevelingen en is een initiatief van IVN Natuureducatie samen met Staatsbosbeheer, Provincie Zeeland, Provincie Zuid-Holland, NME-centrum Schouwen-Duiveland en verschillende recreatieondernemers rondom de Grevelingen.

 

Over IVN
IVN zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!


 4 oktober 2018

 

Sjoelcompetitie bij de 55+ club


OUDDORP - De vrijwilligers van de 55+ club in Ouddorp houden op woensdag 17 oktober een sjoelcompetitie. U bent vanaf 14.00 uur van harte welkom in de Dorpstienden om uw krachten te meten met de andere bezoekers. Er zijn leuke prijsjes te winnen.
 

De kosten bedragen € 2,- inclusief een kopje koffie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of stichting ZIJN 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Woensdag 24 oktober is streekdrachten groep Mooi Zeeland te gast bij de club.3 oktober 2018

Kinderworkshop Maand van de Geschiedenis: speuren met metaaldetectors
 

SOMMELSDIJK - Tijdens de Maand van de Geschiedenis is het tijd voor de tweede editie van de succesvolle kinderworkshop 'Archeologen in de dop'. Heb je altijd al een keer als echte archeoloog willen zoeken met een metaaldetector? Dat kan! Op zaterdag 20 oktober kun jij op zoek naar vondsten uit de Eerste Wereldoorlog. Je krijgt na je deelname zelfs een echt certificaat. Alles wat je vindt mag je mee naar huis nemen.

 Er zijn twee tijdstippen waarop je mee kunt doen: van 10:00-12:30 uur en van 13:30-16:00 uur. Vorig jaar zaten de workshops zó vol, dus geef je snel op! Dit kan via de website van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta: www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl/activiteiten. De kosten voor deze workshop zijn €5,- p.p. Historische Vereniging de Motte, het Streekmuseum en de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta zien je graag op 20 oktober.

Kijk voor alle Maand van de Geschiedenis-activiteiten op Goeree-Overflakkee op www.demotte.nl1 oktober 2018

Bloemstukje maken tijdens het mantelzorgcafé  

REGIO - Graag wil de stichting ZIJN u uitnodigen voor het mantelzorgcafé van donderdag 25 oktober in het Diekhuus in Middelharnis. U bent allen van harte welkom!Op deze middag gaat u actief aan de slag met het maken van een hangend bloemstukje. Dit is helemaal niet moeilijk want we doen het stap voor stap. Vergeet niet een snoeischaar, kniptangetje en een scherp mesje mee te nemen. 
Deze creatieve middag is in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang is om 13.30 uur en het café zal rond 15.30 uur afgelopen zijn.
 

Voor deze middag vragen we een bijdrage van €5. Graag opgeven indien u aanwezig wilt zijn opgeven vóór 18 oktober via de mail m.vanderwelle@zijngo.nl of telefonisch: 0187- 48 33 66.
 

Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen organiseren zij bijeenkomsten. Zij hopen u te ontmoeten op de activiteit, mede ter ondersteuning van uw taak als mantelzorger.28 september 2018
 

Gratis surfclinic voor deelnemers GO4Water

 

Op Goeree-Overflakkee maakten basisschoolleerlingen de afgelopen jaren kennis met verschillende watersporten via het programma GO4Water. De gemeente Goeree-Overflakkee stimuleert kinderen via dit programma om meer te watersporten en te bewegen. Op woensdag 10 oktober vindt er voor de deelnemers een gratis surfclinic plaats. Kinderen kunnen zich hier voor aanmelden.

 

De kinderen beoefenden tijdens het programma verschillende watersporten, zoals windsurfen, golfsurfen, SUP’en, kajakken, bodyboarden, skimboarden, slacklinen, longboarden en powerkiten op verschillende locaties aan de Brouwersdam. Dit is mogelijk dankzij de unieke ligging aan de Noordzee en de Grevelingen. Vanwege de weersomstandigheden is dit de ideale uitvalsbasis voor surfers wereldwijd. Bovendien wordt de Brouwersdam door deze unieke omstandigheden geroemd door nationale en internationale surfers en gezien als dé watersportbestemming van Nederland.

 

Windsurfclinic tijdens Dam-X Event

Op woensdag 10 oktober 2018 houdt Zeil-& Surfcentrum Brouwersdam in samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee een middag waarbij de deelnemers van GO4Water een gratis windsurfclinic op het Grevelingenmeer krijgen. Dit is tijdens het DAM-X event waar het Europees Kampioenschap freestyle windsurfen plaatsvindt. Kinderen kunnen er dus meteen hun idolen ontmoeten! Kinderen die niet meer van het water af zijn te krijgen, zijn van harte welkom. Op deze dag wordt namelijk windsurftalent gescout, en wie weet worden er deelnemers aan de clinic uitgenodigd voor het talent scouting vervolgtraject!

 

Zeil-& Surfcentrum Brouwersdam

Deze middag wordt gehouden tijdens DAM-X bij Zeil-& Surfcentrum Brouwersdam (Ossenhoek 1, Ouddorp). Dit watersportcentrum is uniek in Nederland. Hier krijgen jonge talenten, ook wel rookies genoemd in de surfwereld, de kans om door te groeien tot professioneel windsurfer.

 

Aanmelden

De gratis surfclinic is op woensdag 10 oktober van 14.00 tot 17.00 uur. Deelnemers kunnen zich vóór vrijdag 5 oktober aanmelden via e-mailadres: info@dam-x.com. Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.27 september 2018
 

Zien, doen en beleven bij het DAM-X event

 

BROUWERSDAM - Van 10 t/m 14 oktober 2018 vindt voor de 4e keer op rij DAM-X plaats. Hét watersportevent op de Brouwersdam, Ossenhoek 1 Ouddorp, dat in het teken staat van zien, doen & beleven!

 

Tijdens het DAM-X event strijden de professionele freestyle windsurfers (dames, heren & jeugd) om de Europese titel in de finale van het Europees Kampioenschap Freestyle Windsurfen (European Freestyle Pro Tour). Dit jaar doen er maar liefst zes deelnemers uit de regio aan het EK onder wie; Davy Scheffers, Tim Ruyssenaars, Tess van der Hulle, Margo Kurvink, Bodhi Kempen en Tigo Kort. Niet alleen de nationale, maar ook de internationale top komt wereldwijd overgevlogen om hier op de Brouwersdam aanwezig te zijn en de finale van het EK te varen! De kampioenschappen zijn van 10 t/m 14 oktober.

 

Voor bezoekers zijn er in het weekend allerlei toffe side-events zoals de DAM-X Slalom, waarbij iedereen een wedstrijd kan varen waarin fun en het opdoen van ervaring de belangrijkste punten zijn! Daarnaast is er een boardsports market waar diverse sport- en lifestyle merken hun allernieuwste producten showen.

 

Het hoogtepunt is het bijzondere Friday Night Event op vrijdag 12 oktober van 19:00 – 23:00 uur! Bezoekers van het Friday Night Event kunnen genieten van spectaculaire shows op en rondom het water en deelnemen activiteiten voor het goede doel Fonds Gehandicaptensport!

 

Extra bij deze 4e editie van DAM-X is dat we op vrijdag tijdens het Friday Night Event een hardloop wedstrijd organiseren waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. De Run By Night For Charity, dit is een 5km hardloop wedstrijd langs het Grevenlingenmeer. Een unieke locatie verlicht met sfeerverlichting maakt dit tot een bijzondere run!

 

 Dit alles onder het genot van een hapje, drankje en relaxte deuntjes van live muziek en de DJ. Het evenemententerrein wordt deze avond aangekleed met de mooiste lichtjes wat zal zorgen voor een visueel spektakel!

 

Al met al weer een mooi programma voor elke leeftijd en waarin top en breedtesport samen komen. Een prachtig event dat bijdraagt aan de seizoen verlenging aan de Brouwersdam.
26 september 2018
 

Bruisend muziekspektakel in ’t Centrum


OOLTGENSPLAAT - Zangkoor Advendo houdt 6 oktober in de cultuurweek van 't Centrum een gevarieerde muzikale avond met als hoofdact het Chosen Gospel Choir. U kunt kaarten bestellen door middel van een mail aan jaapjoppe@chello.nl. De kaarten liggen dan voor u klaar bij de ingang van de zaal. Prijs van de kaarten bedraagt € 10,--. De aanvang van het concert is 19.30 uur in MFC ’t Centrum.Meer en meer wordt ’t Centrum in Ooltgensplaat de place to be.  Zo is er natuurlijk de jaarlijks terug kerende cultuurweek “events” die ook dit jaar weer behoorlijk uitpakt met een keur aan artiesten met voor een ieder wat wils.  Advendo heeft gemeend om als opwarmertje een concert te organiseren en wel op 6 oktober. Het koor is op zoek naar nieuwe leden en met deze avond willen ze aspirant leden enthousiasmeren om ook te komen zingen.

Het koor is al enige tijd bezig om mensen ervan te doordringen, dat zingen gezond is. U hoeft echt geen super talent te zijn om plezier aan zingen te kunnen beleven, Nee hoor! Het zijn veelal liefhebbers die wekelijks ervaren wat zingen met je doet. Zingen is fijn, je knapt ervan op. Het is een uitlaadklep voor emoties en het geeft je energie. Ervaart u stress na een drukke werkdag, dan biedt het een stuk ontspanning. U zingt “SCHREEUWT” het als het ware van de daken en u zal ervaren dat het oplucht. Bovendien zult u  ervaren dat het nieuwe energie geeft.

 

Het belooft een leuke en afwisselende avond te worden. Advendo zal het spits afbijten en zal eerst een deel van haar eigen repertoire ten gehore brengen. Advendo is een neutraal koor, waarbij alle muziekstijlen voorbij komen. Variërend van  een shanty tot een mooie ballade. Van Boudewijn de Groot tot Bach en weer terug naar de Beatles. Het zou zomaar allemaal de revue kunnen passeren. Juist deze variatie maakt het aantrekkelijk om deel uit te maken van dit koor.


Advendo propageert muziek maken in welke vorm dan ook en het liefst om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Het muzikale intermezzo wordt deze avond verzorgd door “de Harsies”, een jongeren ensemble uit de muziekvereniging Van der Harst. Daarna is het de beurt aan het St. Adolfskoor uit Den Bommel. Zij brengen traditionele zeemansliederen, de zogeheten shanty’s. De shantys werden gezongen als arbeidslied, maar ook als protestlied over de erbarmelijke omstandigheden aan boord. Later zijn daar ook de verhalende liedjes bijgekomen over de liefjes in de havensteden.

Tenslotte zal de hoofdact worden ingevuld door Chosen Gospel Choir. 
MUZIEK MET EEN BOODSCHAP, OPTREDENS MET IMPACT is hun slogan en ze proberen daar zo breed mogelijk invulling aan te geven. Zo waren ze ooit te zien bij De Vrienden van Amstel, The Voice of Holland en Beat The Best en zijn ze vaak te gast bij Nederland zingt van de EO. Maar ook de kerk om de hoek of dat festival in de stad. Chosen Gospel Choir kom je overal tegen!

Op deze avond treedt het koor op bij Advendo in Ooltgensplaat. Dit energieke gospelkoor brengt op onderscheidende wijze black gospelmuziek, met uitstapjes naar andere stromingen binnen de gospel. Het repertoire is opgebouwd uit energieke nummers welke worden afgewisseld met prachtige ballads.

Al met al belooft het een bruisende afwisselende muziekavond te worden in Ooltgensplaat. 
 

U moet dit optreden beslist bijwonen om daar over te kunnen oordelen en rechtvaardigt een reservering in uw agenda.

 

 
26 september 2018
 

Beleef het Haringvliet

Van 28 t/m 30 september kan iedereen zelf ervaren wat het Haringvliet zo uniek maakt tijdens het Haringvlietweekend. Met dit ‘beleefweekend’ wordt het Haringvliet in het zonnetje gezet. Natuurgidsen, vogelaars, watersporters en andere experts nemen jong en oud graag mee voor een uniek dagje uit. Van nachtvlinders zoeken tot waterdiertjes speuren en struinen over de wallen van Hellevoetsluis. Kijk voor het gevarieerde activiteitenprogramma op www.haringvlietweekend.nl.

Vanaf vrijdag zijn er allerlei activiteiten om de prachtige deltanatuur te verkennen. Met een besloten ochtendwandeling wordt in de ochtend het Haringvlietweekend geopend op de Meneerscheplaat. Na deze opening volgt het weekend boordevol activiteiten. Ga bijvoorbeeld nachtvlinders zoeken op vrijdagavond of bezoek een excursie de dag erna. Kom tot jezelf met bosbaden, leer zeilen of golfsurfen, stap met het hele gezin in de sloep of op de boot de ‘zeearend’ en wandel mee met de boswachter of natuurgids. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan Brakke Zaterdag in natuurgebied Scheelhoek dat de hele dag open is voor publiek.

Opruimacties Stellendam en Hellevoetsluis
In het Haringvlietweekend staan ook opruimacties gepland om het gebied schoner te maken, zodat bezoekers kunnen blijven genieten van de deltanatuur. Op zaterdagochtend 29 september raapt Schoon Haringvliet afval in Stellendam en Hellevoetsluis. Wie mee wil doen kan informatie vinden op www.schoonharingvliet.nl.

Over het Haringvlietweekend
Met dit ‘beleefweekend’ zetten we het Haringvliet in het zonnetje en betrekken we inwoners, recreanten, ondernemers, scholieren en toeristen bij het Haringvliet. Het Haringvlietweekend is een initiatief van IVN in samenwerking met het Droomfonds en Provincie Zuid-Holland en alle deelnemende organisaties.

Over IVN
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. IVN laat jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Vanuit ons netwerk van 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren we projecten, campagnes, opleidingen en vele natuuractiviteiten. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert.21 september 2018
 

Presentatie over vroeger en meer

 

OUDDORP - Voor woensdag 3 oktober heeft de 55+ club in Ouddorp Herman Maas uitgenodigd voor een informatieve middag. Hij laat u mooie beelden zien over de natuur, foto’s van vroeger en activiteiten die op het eiland plaatsgevonden hebben. Hij gaat hierover graag met u in gesprek, dus het belooft een gezellige middag te worden. De prijs van deze bijzondere bijeenkomst bedraagt € 2,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden.
 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Woensdag 10 oktober gaat de club breien voor de kinderen in Oekraïne.
19 september 2018
 

Gezondheid en Wellnessmarkt in de Theetuin

HERKINGEN - Sacha Tempels (Yoga & Qigong) en Carla Donkers (Kruid je Leven) houden op zaterdag 29 september van 11.00-16.00 uur een buitenmarkt in theetuin De Bongerd in Herkingen. De markt heeft als thema ‘Ontdek, Beleef & Ervaar op Flakkee’


Sasha en Carla hebben een aantal lokale ondernemers bij elkaar gebracht

Deze twee ondernemers uit Oude-Tonge zijn kleine zelfstandigen op het eiland. Door hun werk ontdekken zij regelmatig andere kleine bedrijven, die ook in de gezondheids- en wellnessbranche werkzaam zijn. Daardoor kwamen ze op het idee om deze markt te organiseren, zodat bewoners kunnen ontdekken, ervaren en beleven wat er zoal te vinden is op Flakkee op het gebied van gezondheid in de ruimste zin van het woord.

Op het programma staan diverse workshops, demonstraties, lezingen en verkoop van bijzondere producten.

De toegang tot de markt en deelname aan de meeste workshops is gratis. Bij zeer slechte weersomstandigheden zal de markt worden uitgesteld.17 september 2018

 

Warme maaltijd tegen de eenzaamheid

MIDDELHARNIS - Stichting ZIJN en Coalitie Erbij organiseren in de Week tegen Eenzaamheid in Het Wijkcentrum in Middelharnis een warme maaltijd. 
Op maandagavond 1 oktober kunt u gezellig aanschuiven bij de maaltijd in het Wijkcentrum. 

Het eten wordt verzorgd door Teun Koote van de RGO (voorheen Edudelta) samen met een aantal scholieren. De zaal aan de Doetinchemsestraat 27 gaat om 17.00 uur open. Er zal een 3 gangenmenu worden geserveerd inclusief een drankje, koffie & thee. U kunt zich aanmelden bij Tanja Nieuwpoort, t.nieuwpoort@zijngo.nl  of  Annemarie Hogenbirk, a.hogenbirk@zijngo.nl of bel (0187) 48 33 66, toets 2. Opgeven kan t/m 23 september. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 3.


Coalitie Erbij is hét nationale samenwerkingsverband rond eenzaamheid en bestaat uit ruim 30 leden en 8 kernleden. Coalitie Erbij voert landelijk campagne, initieert onderzoek en ondersteunt samenwerking om eenzaamheid in de samenleving te voorkomen en verminderen.

Onder het motto ‘Kom erbij!’ organiseert de Coalitie voor het negende achtereenvolgende jaar de Week tegen Eenzaamheid, dit jaar van 27 september tot en met 6 oktober. In deze week vinden honderden activiteiten plaats in het land.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in het leven met eenzaamheid te maken krijgen. Bij zichzelf of bij een ander. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.

In de Week tegen Eenzaamheid wordt aandacht gevraagd voor dit probleem en worden honderden activiteiten georganiseerd om eenzaamheid te voorkomen en verminderen.

Voor meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid kijk op: https://www.samentegeneenzaamheid.nl/

Heeft u zin in gezelligheid én een goede maaltijd maar vindt u het best eng om alleen naar deze maaltijd te komen? Neem dan iemand mee waar u zich fijn bij voelt, die u de drempel over kan helpen, zoals een zoon/dochter, buurvrouw, vrijwilliger, mantelzorger enz. Ook deze persoon mag gezellig mee eten.    17 september 2018
 

Cursus over Escher, de meester van de optische illusie

 

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) start donderdagavond 4 oktober met een 2-daagse avondcursus over Escher, Nederlands beroemdste graficus. Hij was de meester van de optische illusie. Zijn door de wiskunde geïnspireerde stijl is zeer herkenbaar.
Tot 1937 was Escher een weinig opvallende kunstenaar die de zichtbare wereld zo getrouw mogelijk probeerde weer te geven. In dat jaar raakte hij echter geboeid door het fenomeen van de regelmatige vlakverdeling. Het aan elkaar passen van congruente figuren zonder dat er lege plekken overblijven, lagen hem na aan het hart. Hij bouwde zijn vlakverdelingen op uit herkenbare figuren als vogels, vissen en reptielen. Daarna creëerde Escher zijn geheel nieuwe werelden waar dimensies en perspectief wel leken op de voor ons herkenbare, maar geen bestaande werelden waren. De toeschouwer ziet steeds iets dat wel klopt naast iets dat ook klopt, maar daar niet kan zijn!

 

In twee cursusavonden ziet u het werk van Escher voorbijkomen. U zult zich verbazen over zijn meesterschap in de details en zijn vernuft in de illusie.

Aansluitend op deze cursus kunt u deelnemen aan de excursie op 20 oktober naar “Escher in het paleis” te Den Haag. Hiervoor dient u zich apart op te geven.

 

De kosten van de cursus zijn € 25,00. De cursus bestaat uit 2 avonden van 19:30 uur tot 21:30 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 4 en 11 oktober en de docent is Frank Swagemakers. 

Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of via www.leerenbeleef.nl13 september 2018

MOSSELAVOND 55+ CLUB

 

Woensdag 26 september is het weer tijd voor de traditionele mosselavond van de 55+ club in de Dorpstienden in Ouddorp. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom om te genieten van de mosselen die deze gekookt worden door vishandel Hameeteman.
 

De kosten voor deze avond zijn nog niet bekend, deze zijn afhankelijk van de prijs van de mosselen. Lust u geen mosselen, maar vindt u het wel gezellig om er bij te zijn kunt u voor €10.- een salade bestellen. U kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319 graag voor 24 september.

U wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Woensdag 3 oktober geeft Herman Maas een presentatie over van alles en nog wat.
11 september 2018

Samenzangavonden  ‘Liederen met een verhaal’

 

SOMMELSDIJK - Al jaren luisteren en zingen we bekende liederen als ‘Abba Vader’, ‘Vaste Rots’ en ‘Veilig in Jezus armen’. Veel mensen weten niet dat achter deze liederen een bijzonder verhaal schuil gaat. Organist Eric Wolfert neemt u in twee avonden mee naar de oorsprong van de liederen. D.V. zaterdag 20 oktober is de eerste avond in de Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge, het vervolg is op zaterdag 3 november in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk.

 

De samenzang wordt begeleid door Eric Wolfert op het orgel en Ries Wessels bespeelt de trompet. Naast de liederen bevatten de programma’s elk een muzikaal intermezzo en een orgelimprovisatie op verzoek. “Zoals er aan de liederen een verhaal zit hebben veel mensen ook een lied wat voor hen speciaal is, daar zit een persoonlijk verhaal aan, voor die liederen is ruimte in de orgelimprovisatie”, aldus Wolfert die hiervoor de prachtige kerkorgels van Blank (Nieuwe-Tonge) en Abraham Meere (Sommelsdijk) tot zijn beschikking heeft. Over elk lied zal het verhaal worden verteld, daarna volgt de samenzang.

 

Als ‘t bazuingeschal

Het idee ontstond toen Wolfert het verhaal over het lied ‘Als ’t bazuingeschal des Heeren klinkt’ hoorde. “Dat vond ik zo bijzonder, het inspireerde me tot het zoeken naar meer verhalen.” Het was in 1893 waar in Pennsylvania een meisje, Bessie, op de stoep voor haar huis zat, ze werd verwaarloost door haar ouders. Zakenman James Black merkte dit op, hij gaf ook zondagschool en vroeg Bessie om te komen. Dat wilde ze erg graag en zo ging ze wekelijks met veel plezier naar de zondagschool. Daar begon men altijd met het afroepen van de namen, elk kind beantwoordde dat met het opzeggen van een uit het hoofd geleerde Bijbeltekst. Op een zondag riep James de namen weer af, aangekomen bij Bessie bleef het stil, ze was er niet. James had een slecht voorgevoel. Diezelfde avond ging hij langs haar huis, daar hoorde hij dat Bessie ernstig ziek was geworden, ze had het niet overleeft. Dit greep James enorm aan, hij besefte dat God ooit ook onze naam zal afroepen, en zijn we dan klaar om te antwoorden? Dit inspireerde James tot het schrijven van het lied: Als ’t bazuingeschal des Heeren wordt gehoord, zijt gij dan voor Zijn komst bereid?! “

 

Voor de overige verhalen bent u van harte welkom op zaterdag 20 oktober en 3 november. De aanvang van beide avonden is 19.30u. De toegang is gratis en bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom om mee te zingen!
10 september 2018
 

Naailes in het Diekhuus

 

De naailessen in het Diekhuus starten weer op
woensdagavond 19 september 2018 van 19.30 – 21.30 uur.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Voor informatie en aanmelden: telefoon 48 28 00.

Het Diekhuus, Ben. Zandpad 7, 3241 GA Middelharnis9 september 2018

Het wordt weer spettend: Dam X op de Brouwersdam

https://www.youtube.com/watch?v=Xf8A5zJY9FM4 september 2018
 

Grote ansichtkaarten- en Algemene Verzamelbeurs op 8 september in Zaandam

 

Oude tijden herleven in de Zaanstreek
 

ZAANDAM - Er is op zaterdag 8 september een grote ansichtkaarten- en verzamelbeurs van negen uur in de morgen tot twee uur 's middags in Sporthal de Struijck aan de Professor Struijckenstraat 19 in Zaandam. De ingang voor het publiek is aan de Oostzijde. De NVVP en de Verzamelaar afdeling Zaanstreek, Water en Kennemerland hebben gemeend deze beurs gezamenlijk te organiseren.
 

Ook zal er op deze dag een speciaal winkelwagenmuntje uitgegeven worden. Voor leden van de Verzamelaar of NVVP gratis entree, voor niet leden is de entree 2 euro. Tevens is het die dag mogelijk om uw ansichtkaarten, postzegels en munten te laten taxeren.


3 september 2018
 

Muziekgebouw GO opent haar deuren voor nieuwe leerlingen


GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee is weer van start voor het schooljaar 2018/2019 en is toegankelijk voor iedereen die de wereld van de muziek wil ontdekken. Voor meer informatie, tarieven en aanmelding: zie www.muziekgebouwgo.nl 

 


De nieuwe zangdocente Marlies van 't Hoff

Vanaf eind augustus startten de instrumentale en vocale lessen met een breed aanbod op het gebied van klassiek, jazz, pop, harmonie, fanfare en brassband. Het Muziekgebouw heeft haar eerste succesvolle schooljaar achter de rug en heeft instrumentale/vocale lessen gegeven aan ruim 400 leerlingen. Deze leerlingen hebben les genomen op één van de instrumenten van het veelkleurig palet dat door een team van ongeveer 30 vakbekwame docenten wordt aangeboden.

 

Nog lesplaatsen beschikbaar

Iedereen die in het schooljaar 2018/2019 muzieklessen wil gaan volgen is meer dan welkom bij het Muziekgebouw. Het Muziekgebouw is zodanig ingericht dat de plaatsing van de leerlingen heel flexibel is; er zijn allerlei lesvormen – waaronder strippenkaarten en groepslessen – mogelijk  en er is nog ruim plaats!

 

Omdat het voor de docenten vaak een hele puzzel is om goede lesroosters te maken, vragen wij iedereen die geïnteresseerd is om snel te reageren. Bent u geïnteresseerd in activiteiten en evenementen van het Muziekgebouw GO, wordt dan vooral lid van onze facebookpagina www.facebook.com/muziekgebouwgo

 

Nieuwe zangdocente

Met trots introduceert het Muziekgebouw de nieuwe zangdocente Sopraan Marlotte van ’t Hoff. Zij studeerde solozang klassiek bij Hanneke Kaasschieter aan het Fontys conservatorium te Tilburg, waar ze in 2015 met succes afstudeerde. Naast haar werk als uitvoerend musicus geeft Marlotte met plezier zangles. Werkervaring heeft ze opgebouwd tijdens het geven van privé lessen en als zangdocent aan de vooropleiding en de afdeling Young Musicians van het Fontys conservatorium in Tilburg. Haar visie is er op gericht om leerlingen het plezier van zingen te leren ervaren. Zingen is erg persoonlijk, waarbij je hele lijf je instrument is. Werken aan goede ademsteun en techniek is daarom van belang voor de ontwikkeling van de zangstem. Meer informatie over zangles bij het muziekgebouw vindt u op de website.3 september 2018
 

De verhalenkamer’ door Jolanda Moolenaar

Expositie in de Remonstrantse kerk

SOMMELSDIJK - De Bossche Kunstenares Jolanda Moolenaar (1969) exposeert haar portretjes en nieuwe collages in de Remonstrantse kerk in de Voorstraat 35 van 8 september t/m 7 november. U kunt deze expositie bezoeken na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur. Met Monumentendag is de kerk van 10.00 – 16.00 uur open! Zie ook https://sommelsdijk.remonstranten.nl/De portretjes van Molenaar hebben een  multiculturele uitstraling. Ze zijn veelal in klein formaat. Allemaal serene portretjes, zoals Jolanda ze noemt, sommige kijken je aan, andere hebben hun blik neergeslagen. Ondanks de ingetogen karakters van de 'kopjes' komen ze dicht bij de kijker. De grof opgezette achtergrond vol vlekken lijnen en bladmotieven zijn een duiding van de het innerlijk. Een symbiose tussen emotie en buitenwereld. Een groot aantal van deze kopjes vond al een mooi plekje aan de muren van bewonderaars.

Naast deze portretjes zijn haar nieuwe collages in gemengde techniek te zien. Jolanda maakt gebruik van oude soms klassieke prenten, moderne afbeeldingen en karakteristieke oude lijsten. Samengevoegd vormen ze authentieke beeldverhalen waar altijd een scherp en verrassend randje aan zit. Het is werk dat uitnodigt om naar te blijven kijken en telkens nieuwe details in te ontdekken. In eerste instantie mooie werelden, die toch ook een duister kantje kunnen hebben.

In de kunst van Jolanda Moolenaar heeft het oude, klassieke verhaal altijd centraal gestaan, en het is alsof zij met deze collagevorm nog beter de stem voor haar verhalen heeft gevonden dan eerder. Jolanda studeerde in 1992 af aan de kunstacademie st Joost in ‘s-Hertogenbosch.