A c t i v i t e i t e n 


18 oktober 2018

 

Kerken & Orgels Luisterroute op Goeree-Overflakkee

 

De Hervomde Kerken op Goeree-Overflakkee openen de deuren op zaterdag 27 oktober voor het publiek. Er zijn twee bijzondere ‘luisterroutes’ op het eiland uitgezet. Kerkgidsen nemen bezoekers mee door de monumentale kerkgebouwen en vertellen over de historie. De organisten spelen een bijzonder muziekstuk op het orgel, waar ook vaak een mooi verhaal achter schuilt.

 

Ook kerken en orgels behoren tot het erfgoed van Goeree-Overflakkee. Erfgoed met een verhaal dat gehoord mag worden door iedereen die daarin geïnteresseerd is, vindt initiatiefnemer Bert Tuk uit Ouddorp en pakt dit op vanuit zijn functie om erfgoed onder de aandacht te brengen met het project ‘Musea op de kaart’ wat hij samen met Caroline Melissant trekt.  Oktober, de Maand van de Geschiedenis met dit jaar het nationale thema ‘opstand’, is het uitgelezen moment om ook de deuren van de hervormde kerken open te stellen en het erfgoed beleefbaar te maken door te luisteren.

 

Luister naar de kerkgids over de historie van het kerkgebouw, neem plaats in de kerkbanken en geniet vervolgens een half uur van de klanken uit het orgel bespeeld door de organist.  Daarna kan de route met eigen vervoer vervolgd worden naar de volgende kerk waar opnieuw een mooi verhaal en muziekstuk wordt verteld en gespeeld.

 

Programma

Er zijn speciaal op deze middag twee Kerken & Orgels Luisterroutes samengesteld die met eigen vervoer bezocht kunnen worden. Bezoek de websites voor meer informatie over de kerk en contactgegevens.

 

Kerk & Orgel luisterroute - WEST

Hervormde Kerk (PKN) Ouddorp - 09:00 -09:45 (organist Jan Bezuijen, kerkgids Teun Grinwis)

www.hervormdouddorp.nl    

Hervormde Kerk (PKN) Goedereede - 10:00- 10:45 (organist Johan van Wijk, kerkgids Piet Grinwis)

www.hervormdgoedereede.nl 

Hervormde kerk (PKN) Dirksland - 11:00- 11:45 (organist Anton Weenink, kerkgids Jos Toes)

www.hervormddirksland.nl

 

Kerk & Orgel luisterroute - OOST

Hervormde Kerk (PKN) Oude Tonge - 13:00-13:45 (organist en kerkgids is Jan Verduin)

www.hervormdoudetonge.nl

Hervormde kerk (PKN) Middelharnis - 14:00 -14:45  (organist Paul Kieviet, kerkgids Cor Hameeteman)

www.hervormdmiddelharnis.nl

Hervormde kerk (PKN) Sommelsdijk - 15:00-15:45  (organist Paul Kieviet, kerkgids Jan Both)

www.hervormdsommelsdijk.nl

 
16 oktober 2018

Klederdrachten presentatie door Mooi Zeeland

 

OUDDORP -  De 55+ club in Ouddorp heeft voor woensdag 24 oktober Mooi Zeeland uitgenodigd voor een klederdrachtpresentatie. De prijs van deze interessante middag is € 5,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

 Klederdrachten zijn een belangrijk deel van het Zeeuws cultureel verleden. Het is belangrijk dat de kennis van de klederdrachten bewaard en overgedragen wordt. Mooi Zeeland wil hieraan graag een bijdrage leveren. Zij vinden het belangrijk dat de dracht gedragen wordt 'zoals het hoort', zoals men dat vroeger deed.


De klederdrachtgroep heeft als doel de grote verscheidenheid aan Zeeuwse streekdrachten te bewaren en in stand te houden. Tijdens de presentatie krijgt u duidelijke uitleg over de belangrijkste kenmerken, verschillen en overeenkomsten van de Zeeuwse Klederdrachten. Tijdens de pauze en na afloop kunt u de drachten van zeer nabij bewonderen en onze leden er vragen over stellen.

 

Woensdag 31 oktober is er een bingo.12 oktober 2018
 

Opfriscursus rijvaardigheid voor senioren op Goeree-Overflakkee

 

REGIO - Om de rijvaardigheid van senioren op te frissen, organiseert Veilig Verkeer Nederland samen met de gemeente Goeree-Overflakkee een ‘Opfriscursus Rijvaardigheid’. De opfriscursus vindt plaats op dinsdag 6 november 2018 in De Staver, Olympiaweg 32 in Sommelsdijk.

 Tijdens de cursus besteedt men aandacht aan de verkeerstheorie. Nieuwe verkeersregels en actuele verkeersonderwerpen zoals ‘het nieuwe rijden’ krijgen tijdens de theorieronde volop de aandacht. Ook nemen specialisten een ogen- en reactietest af. Met een speciaal opgeleide ritbegeleider maakt u bovendien, in uw eigen auto of brommobiel, een rijvaardigheidsrit van ongeveer 35 minuten. Na afloop krijgt u een ritverslag met persoonlijke adviezen waarmee u de, vaak ongemerkt, ingeslopen fouten in uw rijgedrag kunt voorkomen. Aan het einde van de cursus ontvangt u een bewijs van deelname en een naslagwerk zodat u de theorie nog eens kunt nalezen, evenals de adviezen die u meekreeg van uw persoonlijke ritbegeleider. Deze rijtest is géén examen en niet verplicht. De cursus heeft géén gevolgen voor de geldigheid van uw rijbewijs!

 

Deelnemen

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de ochtendsessie van 08.30 tot 12.00 uur of voor de middagsessie van 13.00 tot 16.30 uur. Iedereen vanaf 65 jaar, die zelf auto rijdt, in het bezit is van een geldig rijbewijs en woont in de gemeente Goeree-Overflakkee kan, geheel vrijwillig, meedoen aan de cursus. De eigen bijdrage is € 15,00 per cursist. Gezien de verwachtte belangstelling is het van belang dat u zich tijdig aanmeldt.

 

Aanmelden

U kunt zich tot uiterlijk donderdag 1 november aanmelden via het e-mailadres werkgroepsenioren@kpnmail.nl. U kunt zich ook telefonisch aanmelden bij mevrouw L. de Jong van Veilig Verkeer Nederland via: 0184 68 53 17. Vermeld hierbij uw naam, adresgegevens en telefoonnummer. Bij geen gehoor kunt u een boodschap achterlaten. U ontvangt na aanmelding een bevestigingsbrief.

 

Vragen

Heeft u vragen over de opfriscursus? Neem dan contact op met mevrouw L. de Jong via telefoonnummer 0184 68 53 17.

 

Maak een punt van nul verkeersslachtoffers

De cursus wordt voor het grootste gedeelte gesubsidieerd door de overheid, zij dragen € 50,00 per cursist bij. Met deze activiteit ondersteunen de initiatiefnemers de regionale campagne van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV Z-H) om samen een punt van nul verkeersslachtoffers te maken.  10 oktober 2018
 

Donkere Dagen Seizoen op Goeree-Overflakkee van start

 

REGIO - De startbijeenkomst van het Donkere Dagen Seizoen 2018-2019 was op dinsdagavond 9 oktober in de aula van de RGO Scholengemeenschap in Middelharnis.

De avond vormt het startsein van het Donkere Dagen Offensief; een gezamenlijke inzet van de buurtpreventieteams, de politie, de brandweer en de gemeente Goeree-Overflakkee voor een veilige woon- en leefomgeving. De partijen maken met diverse activiteiten inwoners en ondernemers bewust van wat ze zelf kunnen doen om de kans om slachtoffer te worden van bijvoorbeeld een woning- of bedrijfsinbraak te verkleinen.

 

Veel leden van de buurtpreventieteams op Goeree-Overflakkee woonden de startbijeenkomst bij. ‘De startbijeenkomst is altijd een belangrijk moment. Het is een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en kennis op te frissen. Zo hebben de betrokken partijen weer scherp waar ze naar moeten kijken als ze hun rondes lopen of fietsen. Ook geeft deze avond de gemeente de kans om alle buurtpreventieteams te danken voor hun tomeloze inzet’, aldus burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

 

Nationale Week van de Veiligheid

De startbijeenkomst valt traditiegetrouw in de Nationale Week van de Veiligheid. Week 41 (8 tot en met 14 oktober 2018) staat jaarlijks in het teken van veiligheid. Met het invallen van de donkere dagen, neemt de kans op criminaliteit toe. Inwoners en ondernemers kunnen veel ellende voorkomen door goed voorbereid het Donkere Dagen Seizoen in te gaan. De gemeente gebruikt deze week om samen met politie, brandweer en buurtpreventie veiligheid extra onder de aandacht te brengen. De gemeente organiseert naast de startbijeenkomst bijvoorbeeld een schouw op een bedrijventerrein en deelt veiligheidstips en preventiemaatregelen in een veiligheidsspecial in de krant, op de gemeentelijke website en op social media.

 

Buurtpreventie

De taak van de buurtpreventie is een bijdrage leveren aan het voorkomen van inbraken. Inwoners zetten zich gezamenlijk in voor een veilige en leefbare buurt. Zij doen dit met de politie, woningcorporaties en de gemeente. Inmiddels zijn er dertien buurtpreventieteams actief op Goeree-Overflakkee. Kijk voor meer informatie en voor aanmelding als lid van een team op www.goeree-overflakkee.nl/buurtpreventie of neem contact op met de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0187.

 

De veiligheidsspecial met interviews en tips is ook te vinden op www.goeree-overflakkee.nl. Meer informatie over de Week van de Veiligheid staat op www.deweekvandeveiligheid.nl.9 oktober 2018
 

Excursie naar Escher museum

 

REGIO - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Ditmaal heeft zij op zaterdag 20 oktober een bustocht naar Den Haag met onder andere een bezoek aan het Escher museum.Het Escher museum in Den Haag is gevestigd in het voormalige winterpaleis van koningin- moeder Emma. Het is in Den Haag het enige openbare gebouw waar de oude paleisfunctie nog te ervaren is. Met ruim 150 prenten zijn permanent de bekendste werken en een selectie van steeds wisselende grafiek en vlakvullingen uit het oeuvre van Escher (1898-1972) te zien. In ‘Escher in het Paleis’ kunt u blijven genieten van zijn werk, van zijn vroege Italiaanse landschappen tot zijn kenmerkende vlakvullingen, zijn onmogelijke gebouwen en zijn wereldberoemde Metaporphoses.

Het programma op zaterdag 20 oktober ziet er als volgt uit: 8:30 uur vertrek vanaf de garage van Mijnders in Melissant, aansluitend het busstation van Middelharnis en Oude-Tonge. Bij aankomst is er een koffietafel en wordt het museum bezocht. Ook is er gelegenheid Den Haag te verkennen. Vertrek uit Den Haag eind van de middag.

De kosten voor deze dag naar de Hofstad zijn slechts € 50, - p.p. incl. busreis, entree, rondleiding. Lunch is voor eigen rekening. Aanmelden en betalen kan via de website
www.kcego.nl.9 oktober 2018
 

Samenzangavonden  ‘Liederen met een verhaal’

 

REGIO - Zaterdag 20 oktober is de eerste avond in de Hervormde Kerk in Nieuwe-Tonge, het vervolg is op zaterdag 3 november in de Hervormde Kerk in Sommelsdijk. De aanvang van beide avonden is 19.30 uur. De toegang is gratis en bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten.

 

Al jaren luisteren en zingen we bekende liederen als ‘Abba Vader’, ‘Vaste Rots’ en ‘Veilig in Jezus armen’. Veel mensen weten niet dat achter deze liederen een bijzonder verhaal schuil gaat. Organist Eric Wolfert neemt u in twee avonden mee naar de oorsprong van de liederen. De samenzang wordt begeleid door Eric Wolfert op het orgel en Ries Wessels bespeelt de trompet. Naast de liederen bevatten de programma’s elk een muzikaal intermezzo en een orgelimprovisatie op verzoek. “Zoals er aan de liederen een verhaal zit hebben veel mensen ook een lied wat voor hen speciaal is, daar zit een persoonlijk verhaal aan, voor die liederen is ruimte in de orgelimprovisatie”, aldus Wolfert die hiervoor de prachtige kerkorgels van Blank (Nieuwe-Tonge) en Abraham Meere (Sommelsdijk) tot zijn beschikking heeft. Over elk lied zal het verhaal worden verteld, daarna volgt de samenzang.


8 oktober 2018
 

De absolute wereldtop komt in 2018 naar de Brouwersdam tijdens DAM-X!

Het evenement DAM-X groeit en nog nooit werden er zo veel wereldtoppers van verschillende windsurfdisciplines verwacht. Van 10-14 oktober is Zeil-en Surfcentrum Brouwersdam voor de vierde keer gastheer van het Europees kampioenschap freestyle windsurfen en organiseert daaromheen het DAM-X event.


Foto: PR

Niet alleen freestylers maar nu ook wave en slalom toppers komen naar de Brouwersdam om aanwezig te zijn bij deze internationale happening.

De grootste naam op het evenement komend jaar is Ricardo Campello. Mede dankzij Brunotti de hoofdsponsor van het evenement en van de prof komt Ricardo naar de Brouwersdam. Deze 3x freestyle world champion en 2x vice world champion in de golven (wave) is de meest radicale windsurfer ooit! Hij maakt sprongen tot wel 18m hoog en surft op de hoogste golven! Hij zal heel de week aanwezig zijn en verschillende interviews en handtekeningen sessies geven op zaterdag 13 en zondag 14 oktober.

Verder zijn bij DAM-X aanwezig zijn Jordy Vonk, 4e op de wereld ranglijst in slalom. Hij doet mee aan de DAM-X Slalom evenals Kiran Badloe, een trainingsgenoot van Dorian van Rijsselberge die een grote kans heeft om naar de Olympische Spelen van 2020 te gaan.

Naast deze jongens zijn er dit jaar uiteraard ook weer de toppers binnen het freestylen. Komend jaar sieren de beste freestylers ter wereld van 10 t/m 14 oktober de Brouwersdam. Aanwezig zijn Adrien Bosson (2e op de wereld ranglijst), Amado Vrieswijk (3e op de wereld ranglijst), Yentel Caers (4e op de wereld ranglijst), Steven van Broeckhoven (2011 world champion en 5e op de wereld ranglijst). Verder zijn er toppers als Anthony Ruenes en Tonky Frans aanwezig. Tonky maakt dit jaar de grootste kans om voor het eerst in zijn carrière Europees kampioen te worden.

Naast de wereldtop zijn er ook lokale helden die aan de start verschijnen. Bij het EK voor de profs komt Davy Scheffers uit Zierikzee uit op zijn thuisbasis en bij het jeugd EK varen o.a. Tijmen Meijer, Bodhi Kempen en Tigo Kort mee.
 

Bij de dames hebben we de grootste freestylester ooit Sarah-Quita Offringa (11x wereld kampioen freestyle) en haar aardsrivaal & Brouwersdam local Maaike Huvermann!

Dit spektakel mag je dus niet missen! Kom van 10 t/m 14 oktober langs op de Brouwersdam tijdens het DAM-X event en ontmoet de wereldtop en bezoek de side-events. Zo is er op 12 oktober het Friday Night Event met een spectaculaire board, fly en jump show, de Run by Night en live muziek en zijn er tijdens het weekend vele shows en clinics te volgen. Toegang is gratis! Voor informatie zie www.DAM-X.com

 

 7 oktober 2018
 

Op 28 oktober de Dag van de Stilte in Nederland en Vlaanderen

REGIO - Praktijk de Loods houdt zondag 28 oktober van 10.00 uur tot 12.00 uur een Stiltewandeling in combinatie met ontspanningsoefeningen en meditatie. Voor de achtste keer inmiddels. Meedoen, graag aanmelden voor 22 oktober. Kosten: Vrijwillige bijdrage voor de organisatie van de Dag van de Stilte wordt altijd op prijs gesteld.De Dag van de Stilte vraagt aandacht voor het belang van stilte.

Voor minder geluidsoverlast en meer stilte in de buitenwereld.

Én voor het ontmoeten van de stilte binnen in ons, de innerlijke stilte.

Die stilte is er in feite altijd, maar we merken haar meestal niet op.

Een stillere leefomgeving, stille plekken in de stad, stiltegebieden, stiltemomenten, en dergelijke maken

het gemakkelijker de innerlijke stilte te ervaren.

Ook in de hectiek van het dagelijks leven. De stilte in het oog van de cycloon.

De Dag van de Stilte is in hetzelfde weekend als waarin de Nacht van de Nacht plaatsvindt.

Het is dus een stilte- en donkerteweekend.

 

'Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare'

 

5 oktober 2018
 

Company of Sinners en Drunken Dolly bij Jailhouse

MIDDELHARNIS  - Bij Popstichting Jailhouse is het zaterdagavond 13 oktober weer tijd voor een gezellige muziekavond. De toegang is 5 euro. De zaal aan de Molenweg 28 te Middelharnis is open vanaf 21.00 uur, aanvang eerste optreden is 21.45 uur. Verfrissende consumpties zijn tegen betaling van muntjes aan de bar verkrijgbaar.In het voorprogramma kun je genieten van het duo Company of Sinners, twee partners in crime met meer dan 25 jaar gezamenlijke passie voor muziek. Roots en Murder Songs uit de donkere geschiedenis van country, folk en blues. Dit is het genre waar de compagnons van Company of Sinners het best in gedijen. Dus geen zwoele love songs, maar doorleefde verhalen voor de gevoelige nekharen, op originele wijze gebracht in oorspronkelijke akoestische vorm of met een eigen draai.

Tevens zijn er eigen nummers toegevoegd aan het repertoire en maken ze nog steeds gebruik van gitaar, ukelele, mondharmonica, banjo en wasbord.

Daarna is het de beurt aan Drunken Dolly. Deze band viert al jaren feest op de Nederlandse podia. Logisch dat ze in 2015 de feestband van de Popronde waren en in 2017 de aftershow van de Dropkick Murphys in de Heineken Music Hall (tegenwoordig AFAS Live) verzorgden.  Drunken Dolly bezingt de roes en de kater, de liefde en de eenzaamheid, het leven en de dood, over een partijtje stevige poppunk met dorstig makende banjo- en mandolinepartijen.


5 oktober 2018

Avondopenstelling Streekmuseum

 

Sommelsdijk - Heel de dag hard werken en geen tijd het Streekmuseum te bezoeken? Kom dinsdag 9 oktober ’s avonds naar de avondopenstelling van hét museum van en over Goeree-Overflakkee.

 

Bekijk tijdens deze speciale avondopstelling de schilderijen van Rien Poortvliet en waan je terug langs “Het tuinpad van mijn vader”. Ook de expositie over de Eerste Wereldoorlog is een aanrader. Deze expositie is speciaal gemaakt in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Mobilisatie en opstand tijdens de Eerste Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee is het eilandelijk thema.

En heeft u al de Gouden Kalf genomineerde Virtual Reality film bekeken over de Watersnood?

 

Openingstijden

Het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk opent dinsdag 9 oktober  19:00-21:30 uur zijn deuren. Dagelijks is het museum geopend van 14:00-17:30 uur.
4 oktober 2018
 

Driehonderd kinderen krijgen natuurles aan de Grevelingen

 

REGIO - Driehonderd leerlingen van basisscholen op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland krijgen op 12 oktober natuurles op een locatie aan de Grevelingen. Kinderen leren over de bijzondere deltanatuur van de Grevelingen en gaan op excursie met de boswachter van Staatsbosbeheer. De buitenlesdag Grevelingenweek is een voorproefje op de Grevelingenweek, waarin jong en oud de mooie natuur van de Grevelingen zelf kunnen beleven. De Grevelingenweek gaat op 20 oktober van start en duurt t/m 28 oktober. 

 

Succesvolle buitenlesdag smaakt naar meer

Zesentwintig scholen schreven zich vooraf in voor de buitenlesdag. Helaas was er maar plaats voor tien scholen. Daarom zoeken IVN, Staatsbosbeheer en NME Schouwen Duiveland naar mogelijkheden om komend voorjaar nog een keer een buitenlesdag te organiseren. Vincent van der Veen (IVN Natuureducatie): “op zo’n buitenlesdag leren kinderen over de natuur als ze er midden in staan, dat is weer een hele andere manier van leren en veel leuker dan uit een boekje”.

 

Over de Grevelingenweek
Van zaterdag 20 t/m 28 oktober kan iedereen ervaren wat de Grevelingen zo uniek maakt. De gehele week zijn er verschillende activiteiten te beleven, georganiseerd door natuurorganisaties en recreatieondernemers in het gebied. De Grevelingenweek betrekt inwoners, toeristen, ondernemers en recreanten bij de Grevelingen en is een initiatief van IVN Natuureducatie samen met Staatsbosbeheer, Provincie Zeeland, Provincie Zuid-Holland, NME-centrum Schouwen-Duiveland en verschillende recreatieondernemers rondom de Grevelingen.

 

Over IVN
IVN zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!


 4 oktober 2018

 

Sjoelcompetitie bij de 55+ club


OUDDORP - De vrijwilligers van de 55+ club in Ouddorp houden op woensdag 17 oktober een sjoelcompetitie. U bent vanaf 14.00 uur van harte welkom in de Dorpstienden om uw krachten te meten met de andere bezoekers. Er zijn leuke prijsjes te winnen.
 

De kosten bedragen € 2,- inclusief een kopje koffie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of stichting ZIJN 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Woensdag 24 oktober is streekdrachten groep Mooi Zeeland te gast bij de club.3 oktober 2018

Kinderworkshop Maand van de Geschiedenis: speuren met metaaldetectors
 

SOMMELSDIJK - Tijdens de Maand van de Geschiedenis is het tijd voor de tweede editie van de succesvolle kinderworkshop 'Archeologen in de dop'. Heb je altijd al een keer als echte archeoloog willen zoeken met een metaaldetector? Dat kan! Op zaterdag 20 oktober kun jij op zoek naar vondsten uit de Eerste Wereldoorlog. Je krijgt na je deelname zelfs een echt certificaat. Alles wat je vindt mag je mee naar huis nemen.

 Er zijn twee tijdstippen waarop je mee kunt doen: van 10:00-12:30 uur en van 13:30-16:00 uur. Vorig jaar zaten de workshops zó vol, dus geef je snel op! Dit kan via de website van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta: www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl/activiteiten. De kosten voor deze workshop zijn €5,- p.p. Historische Vereniging de Motte, het Streekmuseum en de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta zien je graag op 20 oktober.

Kijk voor alle Maand van de Geschiedenis-activiteiten op Goeree-Overflakkee op www.demotte.nl1 oktober 2018

Bloemstukje maken tijdens het mantelzorgcafé  

REGIO - Graag wil de stichting ZIJN u uitnodigen voor het mantelzorgcafé van donderdag 25 oktober in het Diekhuus in Middelharnis. U bent allen van harte welkom!Op deze middag gaat u actief aan de slag met het maken van een hangend bloemstukje. Dit is helemaal niet moeilijk want we doen het stap voor stap. Vergeet niet een snoeischaar, kniptangetje en een scherp mesje mee te nemen. 
Deze creatieve middag is in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang is om 13.30 uur en het café zal rond 15.30 uur afgelopen zijn.
 

Voor deze middag vragen we een bijdrage van €5. Graag opgeven indien u aanwezig wilt zijn opgeven vóór 18 oktober via de mail m.vanderwelle@zijngo.nl of telefonisch: 0187- 48 33 66.
 

Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen organiseren zij bijeenkomsten. Zij hopen u te ontmoeten op de activiteit, mede ter ondersteuning van uw taak als mantelzorger.28 september 2018
 

Gratis surfclinic voor deelnemers GO4Water

 

Op Goeree-Overflakkee maakten basisschoolleerlingen de afgelopen jaren kennis met verschillende watersporten via het programma GO4Water. De gemeente Goeree-Overflakkee stimuleert kinderen via dit programma om meer te watersporten en te bewegen. Op woensdag 10 oktober vindt er voor de deelnemers een gratis surfclinic plaats. Kinderen kunnen zich hier voor aanmelden.

 

De kinderen beoefenden tijdens het programma verschillende watersporten, zoals windsurfen, golfsurfen, SUP’en, kajakken, bodyboarden, skimboarden, slacklinen, longboarden en powerkiten op verschillende locaties aan de Brouwersdam. Dit is mogelijk dankzij de unieke ligging aan de Noordzee en de Grevelingen. Vanwege de weersomstandigheden is dit de ideale uitvalsbasis voor surfers wereldwijd. Bovendien wordt de Brouwersdam door deze unieke omstandigheden geroemd door nationale en internationale surfers en gezien als dé watersportbestemming van Nederland.

 

Windsurfclinic tijdens Dam-X Event

Op woensdag 10 oktober 2018 houdt Zeil-& Surfcentrum Brouwersdam in samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee een middag waarbij de deelnemers van GO4Water een gratis windsurfclinic op het Grevelingenmeer krijgen. Dit is tijdens het DAM-X event waar het Europees Kampioenschap freestyle windsurfen plaatsvindt. Kinderen kunnen er dus meteen hun idolen ontmoeten! Kinderen die niet meer van het water af zijn te krijgen, zijn van harte welkom. Op deze dag wordt namelijk windsurftalent gescout, en wie weet worden er deelnemers aan de clinic uitgenodigd voor het talent scouting vervolgtraject!

 

Zeil-& Surfcentrum Brouwersdam

Deze middag wordt gehouden tijdens DAM-X bij Zeil-& Surfcentrum Brouwersdam (Ossenhoek 1, Ouddorp). Dit watersportcentrum is uniek in Nederland. Hier krijgen jonge talenten, ook wel rookies genoemd in de surfwereld, de kans om door te groeien tot professioneel windsurfer.

 

Aanmelden

De gratis surfclinic is op woensdag 10 oktober van 14.00 tot 17.00 uur. Deelnemers kunnen zich vóór vrijdag 5 oktober aanmelden via e-mailadres: info@dam-x.com. Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.27 september 2018
 

Zien, doen en beleven bij het DAM-X event

 

BROUWERSDAM - Van 10 t/m 14 oktober 2018 vindt voor de 4e keer op rij DAM-X plaats. Hét watersportevent op de Brouwersdam, Ossenhoek 1 Ouddorp, dat in het teken staat van zien, doen & beleven!

 

Tijdens het DAM-X event strijden de professionele freestyle windsurfers (dames, heren & jeugd) om de Europese titel in de finale van het Europees Kampioenschap Freestyle Windsurfen (European Freestyle Pro Tour). Dit jaar doen er maar liefst zes deelnemers uit de regio aan het EK onder wie; Davy Scheffers, Tim Ruyssenaars, Tess van der Hulle, Margo Kurvink, Bodhi Kempen en Tigo Kort. Niet alleen de nationale, maar ook de internationale top komt wereldwijd overgevlogen om hier op de Brouwersdam aanwezig te zijn en de finale van het EK te varen! De kampioenschappen zijn van 10 t/m 14 oktober.

 

Voor bezoekers zijn er in het weekend allerlei toffe side-events zoals de DAM-X Slalom, waarbij iedereen een wedstrijd kan varen waarin fun en het opdoen van ervaring de belangrijkste punten zijn! Daarnaast is er een boardsports market waar diverse sport- en lifestyle merken hun allernieuwste producten showen.

 

Het hoogtepunt is het bijzondere Friday Night Event op vrijdag 12 oktober van 19:00 – 23:00 uur! Bezoekers van het Friday Night Event kunnen genieten van spectaculaire shows op en rondom het water en deelnemen activiteiten voor het goede doel Fonds Gehandicaptensport!

 

Extra bij deze 4e editie van DAM-X is dat we op vrijdag tijdens het Friday Night Event een hardloop wedstrijd organiseren waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. De Run By Night For Charity, dit is een 5km hardloop wedstrijd langs het Grevenlingenmeer. Een unieke locatie verlicht met sfeerverlichting maakt dit tot een bijzondere run!

 

 Dit alles onder het genot van een hapje, drankje en relaxte deuntjes van live muziek en de DJ. Het evenemententerrein wordt deze avond aangekleed met de mooiste lichtjes wat zal zorgen voor een visueel spektakel!

 

Al met al weer een mooi programma voor elke leeftijd en waarin top en breedtesport samen komen. Een prachtig event dat bijdraagt aan de seizoen verlenging aan de Brouwersdam.
26 september 2018
 

Bruisend muziekspektakel in ’t Centrum


OOLTGENSPLAAT - Zangkoor Advendo houdt 6 oktober in de cultuurweek van 't Centrum een gevarieerde muzikale avond met als hoofdact het Chosen Gospel Choir. U kunt kaarten bestellen door middel van een mail aan jaapjoppe@chello.nl. De kaarten liggen dan voor u klaar bij de ingang van de zaal. Prijs van de kaarten bedraagt € 10,--. De aanvang van het concert is 19.30 uur in MFC ’t Centrum.Meer en meer wordt ’t Centrum in Ooltgensplaat de place to be.  Zo is er natuurlijk de jaarlijks terug kerende cultuurweek “events” die ook dit jaar weer behoorlijk uitpakt met een keur aan artiesten met voor een ieder wat wils.  Advendo heeft gemeend om als opwarmertje een concert te organiseren en wel op 6 oktober. Het koor is op zoek naar nieuwe leden en met deze avond willen ze aspirant leden enthousiasmeren om ook te komen zingen.

Het koor is al enige tijd bezig om mensen ervan te doordringen, dat zingen gezond is. U hoeft echt geen super talent te zijn om plezier aan zingen te kunnen beleven, Nee hoor! Het zijn veelal liefhebbers die wekelijks ervaren wat zingen met je doet. Zingen is fijn, je knapt ervan op. Het is een uitlaadklep voor emoties en het geeft je energie. Ervaart u stress na een drukke werkdag, dan biedt het een stuk ontspanning. U zingt “SCHREEUWT” het als het ware van de daken en u zal ervaren dat het oplucht. Bovendien zult u  ervaren dat het nieuwe energie geeft.

 

Het belooft een leuke en afwisselende avond te worden. Advendo zal het spits afbijten en zal eerst een deel van haar eigen repertoire ten gehore brengen. Advendo is een neutraal koor, waarbij alle muziekstijlen voorbij komen. Variërend van  een shanty tot een mooie ballade. Van Boudewijn de Groot tot Bach en weer terug naar de Beatles. Het zou zomaar allemaal de revue kunnen passeren. Juist deze variatie maakt het aantrekkelijk om deel uit te maken van dit koor.


Advendo propageert muziek maken in welke vorm dan ook en het liefst om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Het muzikale intermezzo wordt deze avond verzorgd door “de Harsies”, een jongeren ensemble uit de muziekvereniging Van der Harst. Daarna is het de beurt aan het St. Adolfskoor uit Den Bommel. Zij brengen traditionele zeemansliederen, de zogeheten shanty’s. De shantys werden gezongen als arbeidslied, maar ook als protestlied over de erbarmelijke omstandigheden aan boord. Later zijn daar ook de verhalende liedjes bijgekomen over de liefjes in de havensteden.

Tenslotte zal de hoofdact worden ingevuld door Chosen Gospel Choir. 
MUZIEK MET EEN BOODSCHAP, OPTREDENS MET IMPACT is hun slogan en ze proberen daar zo breed mogelijk invulling aan te geven. Zo waren ze ooit te zien bij De Vrienden van Amstel, The Voice of Holland en Beat The Best en zijn ze vaak te gast bij Nederland zingt van de EO. Maar ook de kerk om de hoek of dat festival in de stad. Chosen Gospel Choir kom je overal tegen!

Op deze avond treedt het koor op bij Advendo in Ooltgensplaat. Dit energieke gospelkoor brengt op onderscheidende wijze black gospelmuziek, met uitstapjes naar andere stromingen binnen de gospel. Het repertoire is opgebouwd uit energieke nummers welke worden afgewisseld met prachtige ballads.

Al met al belooft het een bruisende afwisselende muziekavond te worden in Ooltgensplaat. 
 

U moet dit optreden beslist bijwonen om daar over te kunnen oordelen en rechtvaardigt een reservering in uw agenda.

 

 
26 september 2018
 

Beleef het Haringvliet

Van 28 t/m 30 september kan iedereen zelf ervaren wat het Haringvliet zo uniek maakt tijdens het Haringvlietweekend. Met dit ‘beleefweekend’ wordt het Haringvliet in het zonnetje gezet. Natuurgidsen, vogelaars, watersporters en andere experts nemen jong en oud graag mee voor een uniek dagje uit. Van nachtvlinders zoeken tot waterdiertjes speuren en struinen over de wallen van Hellevoetsluis. Kijk voor het gevarieerde activiteitenprogramma op www.haringvlietweekend.nl.

Vanaf vrijdag zijn er allerlei activiteiten om de prachtige deltanatuur te verkennen. Met een besloten ochtendwandeling wordt in de ochtend het Haringvlietweekend geopend op de Meneerscheplaat. Na deze opening volgt het weekend boordevol activiteiten. Ga bijvoorbeeld nachtvlinders zoeken op vrijdagavond of bezoek een excursie de dag erna. Kom tot jezelf met bosbaden, leer zeilen of golfsurfen, stap met het hele gezin in de sloep of op de boot de ‘zeearend’ en wandel mee met de boswachter of natuurgids. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan Brakke Zaterdag in natuurgebied Scheelhoek dat de hele dag open is voor publiek.

Opruimacties Stellendam en Hellevoetsluis
In het Haringvlietweekend staan ook opruimacties gepland om het gebied schoner te maken, zodat bezoekers kunnen blijven genieten van de deltanatuur. Op zaterdagochtend 29 september raapt Schoon Haringvliet afval in Stellendam en Hellevoetsluis. Wie mee wil doen kan informatie vinden op www.schoonharingvliet.nl.

Over het Haringvlietweekend
Met dit ‘beleefweekend’ zetten we het Haringvliet in het zonnetje en betrekken we inwoners, recreanten, ondernemers, scholieren en toeristen bij het Haringvliet. Het Haringvlietweekend is een initiatief van IVN in samenwerking met het Droomfonds en Provincie Zuid-Holland en alle deelnemende organisaties.

Over IVN
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. IVN laat jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Vanuit ons netwerk van 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren we projecten, campagnes, opleidingen en vele natuuractiviteiten. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert.21 september 2018
 

Presentatie over vroeger en meer

 

OUDDORP - Voor woensdag 3 oktober heeft de 55+ club in Ouddorp Herman Maas uitgenodigd voor een informatieve middag. Hij laat u mooie beelden zien over de natuur, foto’s van vroeger en activiteiten die op het eiland plaatsgevonden hebben. Hij gaat hierover graag met u in gesprek, dus het belooft een gezellige middag te worden. De prijs van deze bijzondere bijeenkomst bedraagt € 2,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden.
 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Woensdag 10 oktober gaat de club breien voor de kinderen in Oekraïne.
19 september 2018
 

Gezondheid en Wellnessmarkt in de Theetuin

HERKINGEN - Sacha Tempels (Yoga & Qigong) en Carla Donkers (Kruid je Leven) houden op zaterdag 29 september van 11.00-16.00 uur een buitenmarkt in theetuin De Bongerd in Herkingen. De markt heeft als thema ‘Ontdek, Beleef & Ervaar op Flakkee’


Sasha en Carla hebben een aantal lokale ondernemers bij elkaar gebracht

Deze twee ondernemers uit Oude-Tonge zijn kleine zelfstandigen op het eiland. Door hun werk ontdekken zij regelmatig andere kleine bedrijven, die ook in de gezondheids- en wellnessbranche werkzaam zijn. Daardoor kwamen ze op het idee om deze markt te organiseren, zodat bewoners kunnen ontdekken, ervaren en beleven wat er zoal te vinden is op Flakkee op het gebied van gezondheid in de ruimste zin van het woord.

Op het programma staan diverse workshops, demonstraties, lezingen en verkoop van bijzondere producten.

De toegang tot de markt en deelname aan de meeste workshops is gratis. Bij zeer slechte weersomstandigheden zal de markt worden uitgesteld.17 september 2018

 

Warme maaltijd tegen de eenzaamheid

MIDDELHARNIS - Stichting ZIJN en Coalitie Erbij organiseren in de Week tegen Eenzaamheid in Het Wijkcentrum in Middelharnis een warme maaltijd. 
Op maandagavond 1 oktober kunt u gezellig aanschuiven bij de maaltijd in het Wijkcentrum. 

Het eten wordt verzorgd door Teun Koote van de RGO (voorheen Edudelta) samen met een aantal scholieren. De zaal aan de Doetinchemsestraat 27 gaat om 17.00 uur open. Er zal een 3 gangenmenu worden geserveerd inclusief een drankje, koffie & thee. U kunt zich aanmelden bij Tanja Nieuwpoort, t.nieuwpoort@zijngo.nl  of  Annemarie Hogenbirk, a.hogenbirk@zijngo.nl of bel (0187) 48 33 66, toets 2. Opgeven kan t/m 23 september. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 3.


Coalitie Erbij is hét nationale samenwerkingsverband rond eenzaamheid en bestaat uit ruim 30 leden en 8 kernleden. Coalitie Erbij voert landelijk campagne, initieert onderzoek en ondersteunt samenwerking om eenzaamheid in de samenleving te voorkomen en verminderen.

Onder het motto ‘Kom erbij!’ organiseert de Coalitie voor het negende achtereenvolgende jaar de Week tegen Eenzaamheid, dit jaar van 27 september tot en met 6 oktober. In deze week vinden honderden activiteiten plaats in het land.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in het leven met eenzaamheid te maken krijgen. Bij zichzelf of bij een ander. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.

In de Week tegen Eenzaamheid wordt aandacht gevraagd voor dit probleem en worden honderden activiteiten georganiseerd om eenzaamheid te voorkomen en verminderen.

Voor meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid kijk op: https://www.samentegeneenzaamheid.nl/

Heeft u zin in gezelligheid én een goede maaltijd maar vindt u het best eng om alleen naar deze maaltijd te komen? Neem dan iemand mee waar u zich fijn bij voelt, die u de drempel over kan helpen, zoals een zoon/dochter, buurvrouw, vrijwilliger, mantelzorger enz. Ook deze persoon mag gezellig mee eten.    17 september 2018
 

Cursus over Escher, de meester van de optische illusie

 

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) start donderdagavond 4 oktober met een 2-daagse avondcursus over Escher, Nederlands beroemdste graficus. Hij was de meester van de optische illusie. Zijn door de wiskunde geïnspireerde stijl is zeer herkenbaar.
Tot 1937 was Escher een weinig opvallende kunstenaar die de zichtbare wereld zo getrouw mogelijk probeerde weer te geven. In dat jaar raakte hij echter geboeid door het fenomeen van de regelmatige vlakverdeling. Het aan elkaar passen van congruente figuren zonder dat er lege plekken overblijven, lagen hem na aan het hart. Hij bouwde zijn vlakverdelingen op uit herkenbare figuren als vogels, vissen en reptielen. Daarna creëerde Escher zijn geheel nieuwe werelden waar dimensies en perspectief wel leken op de voor ons herkenbare, maar geen bestaande werelden waren. De toeschouwer ziet steeds iets dat wel klopt naast iets dat ook klopt, maar daar niet kan zijn!

 

In twee cursusavonden ziet u het werk van Escher voorbijkomen. U zult zich verbazen over zijn meesterschap in de details en zijn vernuft in de illusie.

Aansluitend op deze cursus kunt u deelnemen aan de excursie op 20 oktober naar “Escher in het paleis” te Den Haag. Hiervoor dient u zich apart op te geven.

 

De kosten van de cursus zijn € 25,00. De cursus bestaat uit 2 avonden van 19:30 uur tot 21:30 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 4 en 11 oktober en de docent is Frank Swagemakers. 

Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of via www.leerenbeleef.nl13 september 2018

MOSSELAVOND 55+ CLUB

 

Woensdag 26 september is het weer tijd voor de traditionele mosselavond van de 55+ club in de Dorpstienden in Ouddorp. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom om te genieten van de mosselen die deze gekookt worden door vishandel Hameeteman.
 

De kosten voor deze avond zijn nog niet bekend, deze zijn afhankelijk van de prijs van de mosselen. Lust u geen mosselen, maar vindt u het wel gezellig om er bij te zijn kunt u voor €10.- een salade bestellen. U kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319 graag voor 24 september.

U wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Woensdag 3 oktober geeft Herman Maas een presentatie over van alles en nog wat.
11 september 2018

Samenzangavonden  ‘Liederen met een verhaal’

 

SOMMELSDIJK - Al jaren luisteren en zingen we bekende liederen als ‘Abba Vader’, ‘Vaste Rots’ en ‘Veilig in Jezus armen’. Veel mensen weten niet dat achter deze liederen een bijzonder verhaal schuil gaat. Organist Eric Wolfert neemt u in twee avonden mee naar de oorsprong van de liederen. D.V. zaterdag 20 oktober is de eerste avond in de Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge, het vervolg is op zaterdag 3 november in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk.

 

De samenzang wordt begeleid door Eric Wolfert op het orgel en Ries Wessels bespeelt de trompet. Naast de liederen bevatten de programma’s elk een muzikaal intermezzo en een orgelimprovisatie op verzoek. “Zoals er aan de liederen een verhaal zit hebben veel mensen ook een lied wat voor hen speciaal is, daar zit een persoonlijk verhaal aan, voor die liederen is ruimte in de orgelimprovisatie”, aldus Wolfert die hiervoor de prachtige kerkorgels van Blank (Nieuwe-Tonge) en Abraham Meere (Sommelsdijk) tot zijn beschikking heeft. Over elk lied zal het verhaal worden verteld, daarna volgt de samenzang.

 

Als ‘t bazuingeschal

Het idee ontstond toen Wolfert het verhaal over het lied ‘Als ’t bazuingeschal des Heeren klinkt’ hoorde. “Dat vond ik zo bijzonder, het inspireerde me tot het zoeken naar meer verhalen.” Het was in 1893 waar in Pennsylvania een meisje, Bessie, op de stoep voor haar huis zat, ze werd verwaarloost door haar ouders. Zakenman James Black merkte dit op, hij gaf ook zondagschool en vroeg Bessie om te komen. Dat wilde ze erg graag en zo ging ze wekelijks met veel plezier naar de zondagschool. Daar begon men altijd met het afroepen van de namen, elk kind beantwoordde dat met het opzeggen van een uit het hoofd geleerde Bijbeltekst. Op een zondag riep James de namen weer af, aangekomen bij Bessie bleef het stil, ze was er niet. James had een slecht voorgevoel. Diezelfde avond ging hij langs haar huis, daar hoorde hij dat Bessie ernstig ziek was geworden, ze had het niet overleeft. Dit greep James enorm aan, hij besefte dat God ooit ook onze naam zal afroepen, en zijn we dan klaar om te antwoorden? Dit inspireerde James tot het schrijven van het lied: Als ’t bazuingeschal des Heeren wordt gehoord, zijt gij dan voor Zijn komst bereid?! “

 

Voor de overige verhalen bent u van harte welkom op zaterdag 20 oktober en 3 november. De aanvang van beide avonden is 19.30u. De toegang is gratis en bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom om mee te zingen!
10 september 2018
 

Naailes in het Diekhuus

 

De naailessen in het Diekhuus starten weer op
woensdagavond 19 september 2018 van 19.30 – 21.30 uur.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Voor informatie en aanmelden: telefoon 48 28 00.

Het Diekhuus, Ben. Zandpad 7, 3241 GA Middelharnis9 september 2018

Het wordt weer spettend: Dam X op de Brouwersdam

https://www.youtube.com/watch?v=Xf8A5zJY9FM4 september 2018
 

Grote ansichtkaarten- en Algemene Verzamelbeurs op 8 september in Zaandam

 

Oude tijden herleven in de Zaanstreek
 

ZAANDAM - Er is op zaterdag 8 september een grote ansichtkaarten- en verzamelbeurs van negen uur in de morgen tot twee uur 's middags in Sporthal de Struijck aan de Professor Struijckenstraat 19 in Zaandam. De ingang voor het publiek is aan de Oostzijde. De NVVP en de Verzamelaar afdeling Zaanstreek, Water en Kennemerland hebben gemeend deze beurs gezamenlijk te organiseren.
 

Ook zal er op deze dag een speciaal winkelwagenmuntje uitgegeven worden. Voor leden van de Verzamelaar of NVVP gratis entree, voor niet leden is de entree 2 euro. Tevens is het die dag mogelijk om uw ansichtkaarten, postzegels en munten te laten taxeren.


3 september 2018
 

Muziekgebouw GO opent haar deuren voor nieuwe leerlingen


GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee is weer van start voor het schooljaar 2018/2019 en is toegankelijk voor iedereen die de wereld van de muziek wil ontdekken. Voor meer informatie, tarieven en aanmelding: zie www.muziekgebouwgo.nl 

 


De nieuwe zangdocente Marlies van 't Hoff

Vanaf eind augustus startten de instrumentale en vocale lessen met een breed aanbod op het gebied van klassiek, jazz, pop, harmonie, fanfare en brassband. Het Muziekgebouw heeft haar eerste succesvolle schooljaar achter de rug en heeft instrumentale/vocale lessen gegeven aan ruim 400 leerlingen. Deze leerlingen hebben les genomen op één van de instrumenten van het veelkleurig palet dat door een team van ongeveer 30 vakbekwame docenten wordt aangeboden.

 

Nog lesplaatsen beschikbaar

Iedereen die in het schooljaar 2018/2019 muzieklessen wil gaan volgen is meer dan welkom bij het Muziekgebouw. Het Muziekgebouw is zodanig ingericht dat de plaatsing van de leerlingen heel flexibel is; er zijn allerlei lesvormen – waaronder strippenkaarten en groepslessen – mogelijk  en er is nog ruim plaats!

 

Omdat het voor de docenten vaak een hele puzzel is om goede lesroosters te maken, vragen wij iedereen die geïnteresseerd is om snel te reageren. Bent u geïnteresseerd in activiteiten en evenementen van het Muziekgebouw GO, wordt dan vooral lid van onze facebookpagina www.facebook.com/muziekgebouwgo

 

Nieuwe zangdocente

Met trots introduceert het Muziekgebouw de nieuwe zangdocente Sopraan Marlotte van ’t Hoff. Zij studeerde solozang klassiek bij Hanneke Kaasschieter aan het Fontys conservatorium te Tilburg, waar ze in 2015 met succes afstudeerde. Naast haar werk als uitvoerend musicus geeft Marlotte met plezier zangles. Werkervaring heeft ze opgebouwd tijdens het geven van privé lessen en als zangdocent aan de vooropleiding en de afdeling Young Musicians van het Fontys conservatorium in Tilburg. Haar visie is er op gericht om leerlingen het plezier van zingen te leren ervaren. Zingen is erg persoonlijk, waarbij je hele lijf je instrument is. Werken aan goede ademsteun en techniek is daarom van belang voor de ontwikkeling van de zangstem. Meer informatie over zangles bij het muziekgebouw vindt u op de website.3 september 2018
 

De verhalenkamer’ door Jolanda Moolenaar

Expositie in de Remonstrantse kerk

SOMMELSDIJK - De Bossche Kunstenares Jolanda Moolenaar (1969) exposeert haar portretjes en nieuwe collages in de Remonstrantse kerk in de Voorstraat 35 van 8 september t/m 7 november. U kunt deze expositie bezoeken na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur. Met Monumentendag is de kerk van 10.00 – 16.00 uur open! Zie ook https://sommelsdijk.remonstranten.nl/De portretjes van Molenaar hebben een  multiculturele uitstraling. Ze zijn veelal in klein formaat. Allemaal serene portretjes, zoals Jolanda ze noemt, sommige kijken je aan, andere hebben hun blik neergeslagen. Ondanks de ingetogen karakters van de 'kopjes' komen ze dicht bij de kijker. De grof opgezette achtergrond vol vlekken lijnen en bladmotieven zijn een duiding van de het innerlijk. Een symbiose tussen emotie en buitenwereld. Een groot aantal van deze kopjes vond al een mooi plekje aan de muren van bewonderaars.

Naast deze portretjes zijn haar nieuwe collages in gemengde techniek te zien. Jolanda maakt gebruik van oude soms klassieke prenten, moderne afbeeldingen en karakteristieke oude lijsten. Samengevoegd vormen ze authentieke beeldverhalen waar altijd een scherp en verrassend randje aan zit. Het is werk dat uitnodigt om naar te blijven kijken en telkens nieuwe details in te ontdekken. In eerste instantie mooie werelden, die toch ook een duister kantje kunnen hebben.

In de kunst van Jolanda Moolenaar heeft het oude, klassieke verhaal altijd centraal gestaan, en het is alsof zij met deze collagevorm nog beter de stem voor haar verhalen heeft gevonden dan eerder. Jolanda studeerde in 1992 af aan de kunstacademie st Joost in ‘s-Hertogenbosch.