A c t i v i t e i t e n 20 oktober 2019

 

 

Stilte Donker Wandeling 26 oktober 2019

 

Op zondag 27 oktober is het de dag van de Stilte, aansluitend aan de Nacht van de Nacht.

Laat het donker donker zijn en ontdek hoe mooi de nacht is. Stilte brengt rust in ons toch al zo drukke bestaan. Ervaar de kracht van de stilte, het ongesproken woord.

 

                                   Stilte is universeel

                           Zij is van niemand en van ons

                                          Allemaal

                          Zij verbindt mensen met elkaar,

                      ongeacht cultuur, religie of politieke

                                           overtuiging.

 

We nodigen je uit om in beweging te komen voor een stiltewandeling in het donker en de stilte in jezelf te vinden. We zullen deze wandeling begeleiden door ademhalingsoefeningen die je ondersteunen nog meer en dieper de stilte te ervaren. Van doen naar ZIJN. Eén met de stilte in jezelf en de stilte van de natuur.

 

De wandeling start om 21.30 uur vanaf praktijk “De Loods” Molenweg 36, te Middelharnis.

Duur van de wandeling +  één uur, we raden goede wandelschoenen aan, warme kleding en eventueel regenkleding.

 

Kosten:

Vrijwillige bijdrage voor de landelijke organisatie Dag van de Stilte.

Graag aanmelden voor 20 oktober a.s. via  info@praktijkdeloods.nl  of via   telefoonnummer   06 - 20793697                                                                                                                            19 oktober 2019

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

Cursus omgaan met de digitale overheid

Middelharnis - Op maandag 4 november start in Middelharnis de cursus Digisterker. In deze cursus leer je omgaan met de digitale overheid.

 

Organisaties zoals de Belastingdienst en de Gemeente willen graag dat burgers steeds meer gaan regelen via internet. Ook wordt vaak naar websites verwezen. Dit is niet altijd eenvoudig. Vind je het lastig om met de computer een afspraak te maken bij de gemeente? Om online werk te zoeken bij het UWV? Of om digitaal huur- en zorgtoeslag aan te vragen? Volg dan de cursus Digisterker. In deze cursus leer je om je weg te vinden op de sites van de overheid. Ook leer je een DigiD aanvragen en gebruiken. Tijdens de cursus wordt onder andere gebruik gemaakt van de website van de gemeente Goeree-Overflakkee. Zo leer je je weg te vinden en overheidszaken te regelen via de computer.

 

De cursus Digisterker wordt aangeboden door de Bibliotheek in samenwerking met Gemeente Goeree-Overflakkee en Stichting ZIJN. Iedere cursist ontvangt een cursusboek zodat je de stof thuis rustig kunt nakijken. De sfeer in de cursus is ontspannen. In een kleine groep van cursisten bouw je ervaring op en krijg je meer zelfvertrouwen.


De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur en begint op maandag 4 november van 10.00-12.00 uur. Deelname is gratis. Voor informatie en aanmelden kun je terecht bij de balie van de bibliotheek of via de website van de bibliotheek www.bzhd.nl

 

Met Marieke van Ouddorp naar de Middeleeuwen

De lezing Marieke van Ouddorp laat Ouddorp ten tijde van de Middeleeuwen herleven. Aan de hand van archeologische vondsten, waaronder een opgegraven schedel van een meisje, is het verhaal rond Marieke van Ouddorp ontstaan. Alexandre van de Berg neemt ons deze avond mee in dit prachtige verhaal. Via Marieke krijgen we een uniek kijkje in het leven in de 12e en 13e eeuw in Ouddorp. Na de lezing is, onder begeleiding, de tentoonstelling over deze periode in de kerktoren te bezichtigen en wordt een bezoek gebracht aan enkele andere torenkamers. Deze lezing wordt door Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, in samenwerking met Historische vereniging de Motte en Museum Ouddorp gegeven in het kader van de maand van , de lezing “Marieke van Ouddorp”.

Raad en Polderhuis Ouddorp | Donderdag 24 oktober | tijd 20.00-22.00 uur | toegang € 5,- inclusief consumptie

 

Laatste kans: met de Kunstbus naar Monet

Stap dinsdag 12 november bij een opstapplaats bij jou in de buurt in de Kunstbus en wordt voor het Gemeentemuseum in Den Haag afgezet. Daar staat een museummedewerker klaar om je een rondleiding te geven door de tentoonstelling van Monet. Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In de tentoonstelling “Monet - Tuinen van verbeelding” worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt. Meld je aan voor 28 oktober!

Dinsdag 12 november | 09.30 uur tot 17.00 uur | Opstapplaatsen: Stellendam, Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse | Prijs met museumjaarkaart € 30,- / zonder museumjaarkaart € 46,50 inclusief rondleiding, exclusief kosten voor koffie en lunch| Meer info & aanmelden (voor 28 oktober) via www.bzhd.nl

 

Beter Nederland leren spreken en lezen in de bibliotheek!

Woon je al een tijd in Nederland en wil je beter Nederlands leren spreken en/of? Of begin je net met het leren van de Nederlandse taal? Kom naar het Lees- en/of Taalcafé in de bibliotheek van Middelharnis!

Bij het Leescafé ontdekken we leesplezier. Je wordt voorgelezen door de vrijwilligers van de Bibliotheek. Verhalen uit een spannend of romantisch boek, verhalen uit de geschiedenis of stukjes uit de krant. De boeken hebben korte hoofdstukken en zinnen en eenvoudige woorden. Tijdens het voorlezen kun je meelezen met het verhaal.

Tijdens het Taalcafé praten we met elkaar over

een bepaald onderwerp. Natuurlijk in het Nederlands! Het maakt niet uit wat je niveau is; iedereen kan meedoen. Zo oefenen we met elkaar om beter Nederlands te leren spreken.

Bibliotheek Middelharnis | Leescafé | iedere maandag | tijd 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis

Bibliotheek Middelharnis | Taalcafé | iedere donderdag | tijd 13.30 – 15.00 uur | toegang gratis

 

En verder:

Digicafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd

 

18 oktober 2019

Een leuke afsluiter van het dierentuin seizoen

Bijzondere dieren van dichtbij !


NIEUWE-TONGE  - Op 27 oktober, kun je op Faunapark Flakkee bijzondere, niet alledaagse dieren van dichtbij bekijken. Weleens een python geaaid of een spin vastgehouden, een schorpioen op je hand gehad?  Dit zou zo maar kunnen bij ons.  Om 11.00 uur, 13.00 uur en om 15.00 uur zal Cheyenne van CvC Exotics  je wegwijs maken in de bijzondere wereld van reptielen. Tussendoor kun je natuurlijk allerlei vragen stellen en misschien wel op de foto gaan met de dieren.


Capybara's

Op het park zijn weer diverse dieren geboren,  waaronder drie capybara’s, het grootste knaagdier ter wereld. De drie lopen al parmantig door het verblijf. Wist u dat u leuke prijzen kunt winnen? Wij zijn genomineerd door de ANWB voor het leukste dagje uit, door op ons te stemmen maakt u kans op leuke prijzen. Dit kunt u doen door te gaan naar : www.anwbleuksteuitje.nl 
 

We hopen u deze leuke dag allemaal te zien, lukt dat niet , we zijn nog tot en met 3 november geopend. Anders heel graag tot ziens in het nieuwe seizoen.

Het park is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Pinnen is helaas niet mogelijk. Voor meer informatie zie www.faunaparkflakkee.nl of op facebook

14 oktober 2019
 

De Cabaretpoel, Vier keer leuk! speelt in Ons Dorpshuis

 

NIEUWE-TONGE - Cabaretliefhebbers opgelet! Deze voorstelling mag u niet missen. Op zaterdag 9 november speelt De Cabaretpoel, Vier keer leuk! in Ons Dorpshuis in Nieuwe-Tonge, Korteweegje 14. Aanvang 20.00 uur. Reserveren via info@onsdorpshuisnieuwetonge.nl  Website Ons Dorpshuis: www.onsdorpshuisnieuwetonge.nl

 

In De Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie-element.

 

Een avondje Cabaretpoel is een echte belevenis. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, met voor elk wat wils. Op deze avond spelen:

 

Remy Evers is winnaar Koninginnedag koekhapwedstrijd 1999. Hij zal zijn ideale wereld aan u tonen. Van prinscarnaval tot een soldaat op vredesmissie in oorlogsgebied. Absurdistisch, kinderlijk, energiek, fysiek en een vleugje engagement zijn de meest passende woorden bij deze cabaretier. Zijn ouders vroegen als kind aan hem: "Wie vind je leuker: papa of mama? Je moet kiezen!”. Ik kan u zeggen: dat doet wel iets met een kind van 6. Een reis door het brein van iemand die niet volwassen wil worden.

 

Piet van Eeghen schrijft, zingt en speelt liedjes. Liedjes op de gitaar, piano en loopstation. Persoonlijke liedjes worden afgewisseld met talige, droogkomische liedjes die in dito stijl aan elkaar worden gepraat.

 

Cortijn Tonkes studeerde in 2015 af als uitvoerend theatermaker aan theateropleiding Selma Susanna. Een paar jaar eerder won hij op het Groninger Studenten Cabaret Festival zowel de publieks- als de juryprijs. Met MIRO speelt hij een persoonlijk cabaretprogramma. Eerlijk, beeldend en natuurlijk vooral humoristisch.

 

Yuri Disseldorp dompelt u graag onder in zijn wereld van verhalen, sketches, typetjes, muziek en poëzie. Soms hilarisch, soms schurend, soms net iets te eerlijk maar altijd met een hoop bravoure, glitter en glamour. Ontpop uw confettikanon en laat de fantasie de vrije loop.

 

Laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst. Wie weet ziet u wel de toekomstige Theo Maassen of de nieuwe Youp van 't Hek. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws!  Meer informatie vindt u op www.cabaretpoel.nl 
 

 
11 oktober 2019
 

Lezing 'Hormonen in balans' door Frieda Hartman

 

HELLEVOETSLUIS  - Maandag 21 oktober wordt de lezing ‘Hormonen in balans’ door Frieda Hofman in Cultuurhuis Nieuwe Veste gehouden. Cultuurhuis Nieuwe Veste | maandag 21 oktober | tijd 19.30 – 21.30 uur | toegang € 7,50

 

Heb je moeite met afvallen, overgewicht, weinig energie, stemmingswisselingen, depressieve klachten en/of vaak hoofdpijn? Dan zijn het waarschijnlijk je hormonen! Door voeding & leefstijl, mogelijk aangevuld met ondersteuning, breng je je hormonen weer in balans en zullen je klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Dit geldt ook voor specifieke vrouwenklachten zoals menstruatieklachten, PMS, PCOS, overgangsklachten, e.a.

 

Ben je nieuwsgierig naar voeding & een leefstijl ter ondersteuning van je hormonale balans, dan geeft deze avond op 21 oktober jou voedingstips en handvatten om je hormonen weer de baas te worden! Deze lezing wordt gegeven door Frieda Hartman, van Puurvit Natuurvoedingsadvies & Gezondheidscoaching.

 

Thema-avond met filmvertoning van de Geheugenbibliotheek
 

Donderdagavond 17 oktober wordt er een speciale boekverfilming vertoond in het kader van de Geheugenbibliotheek. De Geheugenbibliotheek is een verzameling boeken, hulpmiddelen en activiteiten voor mensen met dementie (en hun mantelzorgers en verdere belangstellenden). Deze avond wordt de film naar het boek “Een onvergetelijke reis” van Michael Zadoorian vertoond. Deze film vertelt het verhaal van John en Ella. Ze zijn al zestig jaar getrouwd en besluiten om nog één keer samen op reis te gaan in hun camper The Leisure Seeker. Ook al heeft John alzheimer en heeft Ella besloten om niet langer tegen kanker te vechten. Samen vormen ze een bijzonder en liefdevol stel, dat niet bang is om voor de laatste keer het avontuur aan te gaan. Het wordt een reis die tot het einde vol verrassingen, liefde, verdriet en humor zit.

Bibliotheek Ouddorp | donderdag 17 oktober | tijd 19.30 – 22.00 uur | toegang € 2,50

 

Lezing “Marieke van Ouddorp”

Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Daarom organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, in samenwerking met Historische vereniging de Motte en Museum Ouddorp, de lezing “Marieke van Ouddorp”.

De lezing “Marieke van Ouddorp” laat Ouddorp ten tijde van de Middeleeuwen herleven. Aan de hand van archeologische vondsten, waaronder een opgegraven schedel van een meisje, is het verhaal rond Marieke van Ouddorp ontstaan. Alexandre van de Berg neemt ons deze avond mee in dit prachtige verhaal. Via Marieke krijgen we een uniek kijkje in het leven in de 12e en 13e eeuw in Ouddorp. Na de lezing is, onder begeleiding, de tentoonstelling over deze periode in de kerktoren te bezichtigen en wordt een bezoek gebracht aan enkele andere torenkamers.

Raad en Polderhuis Ouddorp | Donderdag 24 oktober | tijd 20.00-22.00 uur | toegang € 5,- inclusief consumptie

 

Vaardig(er) worden op je tablet in Ouddorp

Wil je graag meer online kunnen doen, maar weet je niet zo goed hoe het werkt? Dan is de cursus Klik & Tik - tablet iets voor jou! Tijdens de cursus Klik &Tik op de tablet leer je op je eigen tablet, in je eigen tempo, met de tablet werken. Van wifi instellen tot een internetpagina bezoeken en van foto's maken tot een spelletje spelen op de tablet. Benodigdheden: tablet en oortelefoontjes/headset.

Bibliotheek Ouddorp | startdatum cursus woensdag 6 november | tijd 10.00 – 11.30 uur | toegang € 15,- inclusief werkboek

 

En verder:

Digicafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!

Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de bibliotheek via facebook.com/bibliotheekzhd  en twitter.com/bibliotheekzhd
11 oktober 2019
 

Presentatie door Anneke Mastenbroek
 

 

OUDDORP - Voor woensdag 23 oktober heeft de 55+ club in Ouddorp Anneke Mastenbroek uitgenodigd voor een informatieve middag. U bent om 14.00 uur van harte welkom op deze interessante middag in de Dorpstienden.Anneke is door een oogaandoening slechtziend geworden. Ze praat hier heel openhartig over. Ze vertelt onder meer over de impact van deze beperking op haar leven en hoe ze daar mee om weet te gaan. Ze heeft een blinde geleide hond en ook daar weet ze veel over te vertellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl
 

Woensdag 30 oktober is er een bingo bij de club.8 oktober 2019

In 't Trefpunt van Stad a/h Harinvliet
5 oktober 2019


Concert en Videoshow op Diekhuusplein

Coöperatie Deltawind bestaat dit jaar 30 jaar en de leden van Deltawind vieren dit graag met het hele eiland. Daarom organiseert de coöperatie verspreid over het eiland verschillende evenementen. Op het Diekhuusplein in Middelharnis wordt een spectaculaire videoshow geprojecteerd op het Diekhuus in combinatie met een live pianoconcert.De videoshow zal op zaterdag 12 oktober vanaf 18.00 uur worden opgestart om alvast in de sfeer te komen. We adviseren iedereen om vanaf 21.00 uur zeker aanwezig te zijn zodat je niets mist van dit absolute hoogtepunt.
Belangrijk
• Vrij toegankelijk voor iedereen.
• We raden bezoekers aan om zelf klapstoelen of kussens mee te nemen. Op het plein zijn slechts een beperkt aantal stoelen beschikbaar.
• We adviseren iedereen om vanaf 21.00 uur zeker aanwezig te zijn zodat u niets mist van dit absolute hoogtepunt in het kader van het 30-jarig bestaan van Coöperatie Deltawind.

Programma
Start video performance: 18.00 uur. Start concert: 21.30 uur. Einde concert: 22.15 uur. Einde video performance: 23.00 uur

Meer info
Een spectaculaire video performance d.m.v. videomapping op het Diekhuus naar ontwerp van Emile Steginga (www.stegingavisuals.nl) in combinatie met de uitvoering van een bewerking van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt door docenten van het muziekgebouw: Piet Westhoeve (piano), Paul Stark (piano) en Jonas Linnemann (slagwerk).
4 oktober 2019
 

EK Freestyle Windsurfen op de Brouwersdam


Aankomende week van 9 tot en met 13 oktober 2019 vindt voor de 5e keer op rij het DAM-X Event plaats bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam. DAM-X staat in het teken van zien, doen en beleven.

De windvoorspellingen zien er veelbelovend uit voor de EK wedstrijden komende week. Alle toppers hebben zich weer aangemeld voor het evenement op de Brouwersdam. Yentel Cears, degene die altijd traint hier op Brouwersdam en afgelopen week in Duitsland benoemd is tot wereldkampioen, staat op de startlijst. Ook onze lokale held uit Zierikzee en winnaar van vorig jaar, Davy Scheffers, ontbreekt niet. Daarnaast varen de besten ter wereld mee en strijden om de winst van het DAM-X Event wat deel uitmaakt van de European Freestyle Pro Tour.

Naast deze gave sprongen op het water worden er nog een hoop side events georganiseerd zoals de DAM-X Slalom, Run by Night, Friday Night Event, DAM party X, Boardsport- & Foodmarket en zijn er activiteiten voor iedereen.

Zo wordt op vrijdagavond tijdens het Friday Night Event de Run by Night georganiseerd. Een 5 kilometer hardloopwedstrijd met een verlicht parcours langs het Grevelingenmeer.
Na deze run is er live muziek en de grote Night Show om 21:30 uur.

Het hele weekend kun je genieten van heerlijke ZekerZeeuws foodtrucks, boardsportmarket en activiteiten als windsurfen, zeilen, waterjumpen, SUP’en een hoop andere activiteiten voor de jeugd.

We verwachten zo’n 10.000 bezoekers. Het evenement is gratis te bezoeken en voor iedereen toegankelijk.


1 oktober 2019
 

Stilte Donker Wandeling 26 oktober 2019

 

Op zondag 27 oktober is het de dag van de Stilte, aansluitend aan de Nacht van de Nacht.

Laat het donker donker zijn en ontdek hoe mooi de nacht is.

Stilte brengt rust in ons toch al zo drukke bestaan.

Ervaar de kracht van de stilte, het ongesproken woord.

 

                                   Stilte is universeel

                           Zij is van niemand en van ons

                                          Allemaal

                          Zij verbindt mensen met elkaar,

                      ongeacht cultuur, religie of politieke

                                           overtuiging.

 

We nodigen je uit om in beweging te komen voor een stiltewandeling in het donker en de stilte in jezelf te vinden. We zullen deze wandeling begeleiden door ademhalingsoefeningen die je ondersteunen nog meer en dieper de stilte te ervaren. Van doen naar ZIJN.

Eén met de stilte in jezelf en de stilte van de natuur.

 

De wandeling start om 21.30 uur vanaf praktijk “De Loods” Molenweg 36, te Middelharnis.

Duur van de wandeling +  één uur, we raden goede wandelschoenen aan, warme kleding en eventueel regenkleding.

 

Kosten:

Vrijwillige bijdrage voor de landelijke organisatie Dag van de Stilte.

Graag aanmelden voor 20 oktober a.s. via  info@praktijkdeloods.nl  of via   telefoonnummer   06 - 20793697                                                                                                                             

 

Ik hoop jullie te mogen ontmoeten,

hartelijke groet,

Willy
2 oktober 2019
 

Speuren met een metaaldetector

 

SOMMELSDIJK-Heb je altijd al een keer als een échte archeoloog willen zoeken met een metaaldetector? In de Maand van de Geschiedenis kan het ! Op zaterdag 12 oktober kun jij op zoek naar vondsten! Er is beperkte plaats van 20 kinderen per dagdeel. De tijden zijn: 9.30-12.00 uur en van 13.00-15.30 uur. Aanmelden: aan de balie in de Bibliotheek of via www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl/actueel/agenda.html

 Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Daarom organiseert historische vereniging De Motte in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het Streekarchief “speuren met een metaaldetector”. 
Je krijgt na je deelname zelfs een echt certificaat! Doelgroep zijn kinderen van 6 t/m 13 jaar.  Trek wel je oude kleren en laarzen aan! De amateur archeoloog uit Dirksland die de grootste Middeleeuwse muntenschat van Nederland heeft gevonden, is er ook!

 


1 oktober 2019


De Carabetpoel op 9 november in Ons Dorpshuis Nieuwe-Tonge

In de Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie element. Zaterdag 9 november 2019 van 20.00 - 22.30 uur. Www.onsdorpshuisnieuwetonge.nl    of email info@onsdorpshuisnieuwetonge.nl

Een avondje Cabaretpoel is een echte belevenis. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, met voor elk wat wils. Wie er spelen blijft meestal tot de avond zelf een verrassing. Dus laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst. Wie weet ziet u wel de toekomstige Theo Maassen of de nieuwe Youp van ’t Hek. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws!1 oktober 2019
 

Naailes in het Diekhuus
 

 

De naailessen in het Diekhuus zijn weer gestart op de woensdagavonden van 19.30 – 21.30 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Voor informatie en aanmelden: telefoon 48 28 00. Het Diekhuus, Ben. Zandpad 7, 3241 GA Middelharnis
30 september 2019

Mosselavond 55+club

 

OUDDORP - Woensdag 9 oktober is het weer tijd voor de traditionele mosselavond van de 55+ club in de Dorpstienden in Ouddorp. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom om te genieten van de mosselen die deze keer gekookt worden door vishandel Hameeteman.

De kosten voor deze avond zijn nog niet bekend, deze zijn afhankelijk van de prijs van de mosselen. Lust u geen mosselen, maar vindt u het wel gezellig om er bij te zijn kunt u voor €10.- een salade bestellen. U kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319 graag voor 8 oktober.

U wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Woensdag 16 oktober kunt u breien voor het goede doel bij de club.

28 september 2019
 

Dagtocht naar Amsterdam en het Concertgebouw

 

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) heeft voor zaterdag 23 november een bustocht naar Amsterdam en het Zaterdagmiddagmatinee in het Concertgebouw georganiseerd. Op verzoek vertrekt de bus dit jaar om 10:00 uur ’s ochtends, zodat er meer gelegenheid is Amsterdam te verkennen. De kostprijs busreis, inclusief toegang tot het concertgebouw, 55 euro. De opstapplaatsen: Mijnders Melissant, gemeentehuis Middelharnis en busstation Oude-Tonge. Aanmelden en betalen via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-20036979.

 

In het Concertgebouw staat op het programma het Requiem van Fauré, O sacrum convivium! door Olivier Messiaen en een celloconcert van diens laatste leerling Qigang Chen.

 

Olivier Messiaen was een devoot katholiek. O sacrum convivium! is een van zijn vroege werken en bezingt de betekenis van de dood van Christus. Een meesterlijke combinatie van gregoriaanse invloeden en een verzengende chromatiek. Loutering en vergankelijkheid gaan er hand in hand.

 

Ook Reflet d’un temps disparu van Messiaens laatste leerling Qigang Chen bezingt de vergankelijkheid. Het werk is een indrukwekkend discours voor cello en orkest en een vertaling van Un temps disparu voor de traditioneel-Chinese erhu (knieviool) en orkest: een direct aansprekende zucht over de ‘helaasheid der dingen’.

 

Uiteindelijk is het woord weer aan het Groot Omroepkoor, dat met het Requiem van Fauré op. 48 alle gedachten over de dood verzacht. De componist liet grote delen van het dreigende Dies irae achterwege en schreef niet over de dood als ‘een pijnlijke ervaring’, maar als een ‘streven naar blijdschap’. Daarmee voorziet hij de briljante duisternis van Chen en de stille devotie van Messiaen van een hoopgevend halo.

 

 
27 september 2019
 

Met de Kunstbus naar Monet - De tuinen van verbeelding in Gemeentemuseum Den Haag


REGIO - Stap in de Kunstbus en laat je voor de deur afzetten van een indrukwekkend museum of een meeslepende musical. Dinsdag 12 november, 09.30 uur tot 17.00 uur. Opstapplaatsen: Stellendam, Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse. Prijs met museumjaarkaart € 25,- / zonder museumjaarkaart € 41,00, kosten voor koffie en lunch zijn voor eigen rekening. Meld je aan voor 28 oktober! Meer info & aanmelden via www.bzhd.nl 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert culturele excursies en zorgt voor een geweldige dag! Dinsdag 12 november gaat de Kunstbus naar de tentoonstelling Monet in Gemeentemuseum in Den Haag. 
Stap bij een opstapplaats bij jou in de buurt in de Kunstbus en wordt voor het museum afgezet. Daar staat een museummedewerker klaar om je een rondleiding te geven door de tentoonstelling van Monet. Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet?

Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen', die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond.

Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag! In de tentoonstelling “Monet - Tuinen van verbeelding” worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt.

 


Ga goed voorbereid op pad!

Voorafgaand aan de Kunstbus excursie naar het Gemeentemuseum, geeft Kunsthistoricus Hoo Man Chan de lezing “De Tuinen van Verbeelding” in het Cultuurhuis Nieuwe Veste. Hij zal met zijn enthousiasme en kennis informatie en leuke wetenswaardigheden vertellen, zodat je goed voorbereid met de Kunstbus mee gaat!

Cultuurhuis Nieuwe Veste | zondag 10 november | tijd 13.30 uur | toegang € 5,- / € 3,- bibliotheekleden | Meer info & aanmelden via www.bzhd.nl27 september 2019

Nieuw! Het Leescafé in Bibliotheek Middelharnis. Samen lezen is leuk!

 

MIDDELHARNIS – In de bibliotheek van Middelharnis start op maandag 7 oktober het Leescafé. Iedereen die moeite heeft met het lezen in het Nederlands is van harte welkom! Bibliotheek Middelharnis | Kerkepad 11 | maandag 7 oktober | van 9.30 - 11.00 uur | Deelname is gratis
 

Ontspannen de krant lezen of heerlijk wegdromen bij een mooi verhaal. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend.  Daarom start de Bibliotheek met het Leescafé. Het Leescafé is er voor iedereen die moeite heeft met het lezen van de Nederlandse taal, maar wel graag wil genieten van mooie verhalen. Bij het Leescafé ontdek je leesplezier!

 

De deelnemers worden voorgelezen door de vrijwilligers van de Bibliotheek. De verhalen komen uit boeken met korte zinnen en korte hoofdstukken en in eenvoudige woorden. Zo kan iedereen meelezen en genieten van het verhaal. Er wordt voorgelezen uit spannende boeken, maar er zijn ook romantische verhalen en bijvoorbeeld verhalen over de geschiedenis.

 

Wil je genieten van mooie verhalen en ontdekken hoe leuk lezen kan zijn? Maar vind je lezen lastig? Ben je ouder dan 18 jaar? Kom dan naar het Leescafé in de Bibliotheek van Middelharnis.

Het Leescafé is een activiteit van het DigiTaalhuis. Het DigiTaalhuis is een samenwerkingsverband van verschillende partijen die zich inzetten voor het vergroten van de Basisvaardigheden en daarmee de zelfredzaamheid van de inwoners van Goeree-Overflakkee.

 


Beter Nederlands leren of omgaan met je computer?

Ga voor informatie en advies naar het DigiTaalhuis! Openingstijden van het DigiTaalhuis: dinsdag van 10.00-12.00 uur, donderdag van 13.00-15.00 uur. Iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00-12.00 uur.27 september 2019
 

Avond van de Geschiedenis met auteur Leendert van Wezel
 

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Avond van de Geschiedenis (aanvang 20:00 uur) woensdag 16 oktober wordt gehouden in het Rondeel, Dwarsweg 40 in Middelharnis. Toegangskaarten á €5,00 voor deze avond zijn te koop aan de balie in de Bibliotheek (Ouddorp en Middelharnis) of via www.bzhd.nl/activiteiten of aan de deur (zolang de voorraad strekt) tijdens de Avond van de Geschiedenis.

 

GoereeOverflakkee – Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Sinds een aantal jaar slaan Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Historische vereniging de Motte en het Streekarchief de handen ineen om een mooi programma samen te stellen.
 

Zij/Hij
Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar Zij/Hij. De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

 

Avond van de Geschiedenis met auteur Leendert van Wezel – Woensdag 16 oktober
Op woensdagavond 16 oktober is de van oorsprong Stellendamse auteur Leendert van Wezel te gast tijdens de Avond van de Geschiedenis. In 2012 verscheen zijn boek Nynke. Nynke is het beklemmende verhaal van een sterke Goereese vrouw die langzaam maar zeker verstrikt raakt in een web van verdenking, jaloezie en kwaadsprekerij. Een volksgericht? Of was er toch meer aan de hand?Tijdens de Avond van de Geschiedenis gaat Leendert van Wezel dieper in op de historische feiten. Wat is feit? En wat is fictie. Ook vertelt hij hoe hij onderzoek pleegde om het verhaal van Nynke zo getrouw mogelijk neer te zetten.

Tijdens de Avond van de Geschiedenis is Boekhandel van der Boom uit Sommelsdijk aanwezig met een boekentafel.
 

27 september 2019
 

Toneelstuk “Vrouwen met haar op de tanden”
 

SOMMELSDIJK - Zaterdag 12 oktober verzorgt toneelgroep “de Droage Keeltjes” twee toneeloptredens op het Marktveld van Sommelsdijk bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Tijden toneelstuk: 14:00 uur en 15:30 uur. Locatie: bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Marktveld Sommelsdijk.Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het landelijke thema “Zij/Hij”. Op Goeree-Overflakkee ligt de focus op de vrouwen die vaak een ondergeschikte rol kregen in de geschiedenis. Het toneelstuk laat zien hoe een oude vrouw in deze tijd weer verliefd wordt. Door een cursus “hoe om te gaan met een I-pad” heeft ze zich verdiept in de geschiedenis. Ze neemt de kijker mee naar het allereerste begin. Ze vertelt over vrouwen door de eeuwen heen en wie zo belangrijk zijn geweest voor de eilandelijke en landelijke geschiedenis. Vele vrouwen zullen in dit humoristische toneelstuk de revue passeren van het begin tot de moderne tijd van vandaag.

 

De toneelstukken zijn gratis toegankelijk en aan het einde van de voorstelling wordt met de pet langsgegaan. Tevens is er gelegenheid om kopje koffie met wat lekkers te nuttigen bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee die een van de organisatoren is. De andere organisatoren zijn de Bibliotheek, het Streekarchief en Historische vereniging De Motte.
27 september 2019
 

Spring en gymmiddag!

Woensdag 16 oktober, gymzaal Nieuwe-Tonge, groep 3 t/m 8   van 13.00 - 14.00 uur, groep 1 en 2    van 14.00 - 15.00 uur. Tumblingbaan, Freerunning en acrogym! Deze middag wordt jullie gratis aangeboden door gymvereniging S.S.S. in samenwerking met Nieuwe-Tonge in bloei en Sportteam GO.

27 september 2019
 

Start prijsklaverjassen W.F.B. seizoen 2019 – 2020 op vrijdag 11 oktober

 

De wintercompetitie prijsklaverjassen in Ouddorp start op vrijdag 11 oktober. De competitie betreft zes avonden. Indien op zes avonden wordt meegespeeld, tellen de vier avonden waarop het hoogste aantal punten is behaald, mee voor de eindprijs. De speelavond is altijd de 2e vrijdag van de maand (dit seizoen m.u.v. februari en april!).
 

Vindt u het gezellig om zo maar eens een avondje mee te kaarten zonder deelname aan de competitie dan bent u natuurlijk ook van harte welkom! Iedere kaartavond zijn er mooie prijzen te winnen. De organisatie is in handen van de supportersvereniging van voetbalvereniging W.F.B. De avonden beginnen om 20.00 uur in Hotel Akershoek aan de  Boompjes 1 te Ouddorp. Voor informatie kunt u bellen met Hotel Akershoek: tel. 0187-681437.
26 september 2019
 

Exclusief Vrijheidsconcert 75 jaar op Goeree-Overflakkee

 

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht treedt op vrijdagavond 11 oktober op in Recreatiecentrum De Staver in Middelharnis (inloop vanaf 19.30 uur). Met dit concert wordt stilgestaan bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd is en dat we sindsdien in vrijheid leven. Daarnaast wordt hiermee de aftrap gedaan voor ‘Vier je vrijheid 2020’ op Goeree-Overflakkee.

 

Sir Oliversband

Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Sir Oliversband uit Den Bommel en de gemeente Goeree-Overflakkee. Begin 2019 is door leden van de Sir Oliversband gevraagd aan de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht of zij op Goeree-Overflakkee een concert zou willen geven. Op dit verzoek heeft de Kapel positief gereageerd. De Sir Oliversband zal zelf ook optreden in de afterparty van het concert. Het belooft een prachtige avond te worden!

 

Kapel van de Koninklijke Luchtmacht

Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht is een officieel beroepsorkest van de Nederlandse krijgsmacht en werd direct na de bevrijding in 1945 als fanfarekorps opgericht. Het is sinds 2012 gevestigd op de Vliegbasis Gilze-Rijen. Het orkest bestaat uit vakmusici die stuk voor stuk behoren tot de top binnen hun discipline. Jaarlijks verzorgen zij rond de 100 optredens waaronder concerten, militaire ceremonies (zoals 4 en 5 mei) en theatershows. Het orkest werkt regelmatig samen met Nederlandse (musical)artiesten en heeft diverse keren bij tv-programma’s opgetreden.

 

Kaartverkoop

Het concert is exclusief toegankelijk voor maximaal 750 personen. Kaarten zijn te verkrijgen bij de volgende verkooppunten: VVV Ouddorp, Boekhandels Van der Boom Sommelsdijk en Dekker-Van Esbroek Middelharnis en Bruna Oude-Tonge. Sir Oliversband heeft een verkooppunt op donderdagavond tussen 20.00 en 22.30 uur in De Bommelstee of via bestuursleden. Kaarten in de voorverkoop kosten € 7,50 en aan de deur € 10,00.

 

Veteranen

Veteranen nemen een bijzondere plaats in als het gaat om het stilstaan bij en vieren van onze vrijheid. Op vertoon van hun veteranenpas kunnen zij bij de VVV Goeree-Overflakkee (Bosweg 2, 3253 XA Ouddorp) een gratis toegangskaart afhalen of reserveren

 
24 september 2019

Film Ubiquity over straling

Woensdag 16 oktober de Nederlandse documentaire ‘Ubiquity’ in het Diekhuus in Middelharnis. Regisseur Bregtje van der Haak laat het leven zien van drie ballingen van de draadloze wereld en toont ons een ander perspectief dan de verrukkelijke beelden in reclames voor smartphones en slimme apparaten.


Voorafgaand van de vertoning van de film wordt er een inleiding gegeven door een van de hoofdrolspeelsters Anouk de Bont. Anouk is ook na de vertoning aanwezig om eventueel uw vragen te beantwoorden.

 

Ubiquity
Ubiquity betekent letterlijk 'alom aanwezig'. De film laat de wereld zien door de ogen van een aantal mensen die veel last ervaren van elektromagnetische straling. Het toont een ander perspectief op digitale verbondenheid. Hoe voelt het om gevangen te worden in een onzichtbaar web?

De Zweedse ingenieur Per Segerbäck stond eind jaren tachtig aan de wieg van de smartphone bij Ericsson. Het was een optimistische tijd, waarin briljante ingenieurs veel uitvindingen deden en niets dan goeds verwachtten van de digitale toekomst. Inmiddels leeft Per al achttien jaar in het bos, omdat hij ziek werd van de straling van de nieuwe apparaten. Hij kan nu alleen nog gefilmd worden met een ouderwetse Bolex camera, die met de hand wordt aangezwengeld. Zijn lichaam verdraagt de straling van een digitale camera niet. Ook Asaka in Japan en Anouk in Nederland hebben last van de elektromagnetische straling van het onzichtbare web, dat zich steeds verder om ons heen sluit. Internetgiganten (Facebook/Google) en telefoonproviders willen het wereldwijde web van digitale netwerken volledig dekkend maken, zodat we altijd en overal met het internet verbonden zijn. Maar sommige mensen zijn overgevoelig voor de elektromagnetische straling van dit web. Ze voelen de pulsen van wifi-routers, smartphones en zendmasten in hun lichaam. Daardoor worden ze gedwongen om de draadloze wereld te ontvluchten. Is er nog plek voor hen op deze planeet, als straks echt alles en iedereen door een draadloos web verbonden wordt? En zijn zij misschien de kanaries in de kolenmijn, die ons wijzen op de onzichtbare netwerken om ons heen? In Ubiquity laat regisseur Bregtje van der Haak het leven zien van drie ballingen van de draadloze wereld. Ze toont ons een ander perspectief dan de verrukkelijke beelden in reclames voor smartphones en slimme apparaten. Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van deze elektrogevoeligen? Hoe klinken de onzichtbare pulsen in hun oren? Waar vinden zij nog een veilige plek nu het wereldwijde web van zendmasten zich sluit?

Gevoelig voor stralingen?
Bent u gevoelig voor stralingen en wilt u de film bezoeken? Neem dan contact op met Akkie Krouwel (0187) 60 11 04 of Klaas van der Velde (0187) 48 50 58.

24 september 2019
 

Grote Ansichtkaarten- en Algemene Verzamelbeurs
op 28 september in Zaandam en 12 oktober in Heerenveen

 

Op zaterdag 28 september vindt voor de tweede keer van negen uur in de morgen tot twee uur ’s middags in sporthal de Struijck, Oostzijde 132 te Zaandam, een grote ansichtkaarten- en verzamelbeurs plaats.

De  NVVP en de verzamelaar afdeling Zaanstreek, Water- en Kennemerland hebben gemeend deze beurs weer gezamenlijk te organiseren.

Voor leden van de Verzamelaar of NVVP is de entree gratis, voor niet leden is de entree 2 euro.

Tevens is het die dag mogelijk om uw ansichtkaarten, postzegels en munten te laten taxeren.

Afbeelding ansichtkaart

We zien u graag op onze beurs.

De NVVP houdt op zaterdag 12 oktober voor de eerste keer de ansichtkaartenbeurs in het Abe Lenstra Stadion, ingang G,
Abe Lenstraboulevard (P4) te Heerenveen.
Vroege vogels mogen om 8.15 uur naar binnen (entree 10 euro).
Leden van de NVVP mogen om 9.00 uur naar binnen, niet leden om 10.00 uur (entree 4 euro).
De beurs duurt tot 14.00 uur.

Afbeelding ansichtkaart

Alle informatie staat ook op de site van de NVVP, www.ansichtkaartenvereniging.nl.

Daarnaast zijn er de volgende mogelijkheden u kunt:

  • met betrekking tot uw hobby of verzamelgebied kaarten aanbieden of te ruil vragen via het gastenboek,
  • lid worden van de facebook groep voor het plaatsen van topografische kaarten,
  • een verhaaltje over uw ansichtkaartenverzameling laten plaatsen op de website www.moetjekijken.nl.

Voor informatie over deze beurs of de andere beurzen die de vereniging organiseert kunt u bellen met Jan Zandbergen
06-39439777 of mailen naar secretariaat@ansichtkaartenvereniging.nl

Met vriendelijke groet,
Nederlandse Vereniging Van Prentbriefkaartenverzamelaars
Jan Zandbergen 06-39439777

www.ansichtkaartenvereniging.nl
23 september 2019
 

Agenda oktober Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

 

4 oktober       Open (Dorps) huis

vanwege de vernieuwing van het interieur houdt st. Ons Dorpshuis vanaf 20.00 uur open huis.

Kom gezellig sfeertje proeven.

Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

 

5 oktober       2de hands kinderkleding beurs en rommelmarkt met verschillende kinderactiviteiten.

Gezellig markt georganiseerd door “de mama’s van Nieuwe Tonge”

Plaats : Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

Tijd: 10.00 tot 16.00 uur

Toegang: gratis

 

10 oktober     Pinkribbon Bingo georganiseerd door R&R fashion

Een flitsende bingoavond voor de vrouw van nu, vol gezelligheid en natuurlijk kans op mooie prijzen.

Plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

Tijd: 19.00 tot 22.30 uur

 

18 oktober     bingo georganiseerd door de wijkgroep Nieuwe Tonge

10 rondes en 1 superronde

plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

aanvang: 19.30 uur

 

19 oktober     Fuif’s in

Feestavond voor mensen met een beperking vanaf 16 jaar

Deze keer met een life band.

Plaats: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge

Thema:Country & Western

Aanvang : 19.00 uur

Prijs: €5,00 p.p. inclusief 2 consumpties21 september 2019

Muziekfestival op Kaai in Oude-Tonge

Coöperatie Deltawind bestaat dit jaar 30 jaar en de leden van Deltawind vieren dit graag met het hele eiland. Daarom organiseert de coöperatie verspreid over het eiland verschillende evenementen. Op zaterdag 28 september vindt het derde evenement plaats.Op de Kaai in Oude-Tonge kan iedereen komen genieten van het Muziekfestival met een zeer divers aanbod in samenwerking met Fanfare-Orkest Vooruit. Iedereen is van harte welkom om van 15.00 – 19.30 uur hierbij aanwezig te zijn.

Muzikale programma
Vrij toegankelijk voor iedereen in samenwerking met Fanfare-Orkest Vooruit.
15.00 – 15.35 uur BOOST
15.35 – 16.30 uur FANFARE ORKEST VOORUIT
16.30 – 17.00 uur THE BLUE STOCKING SINGERS
17.00 – 17.20 uur THIJMEN EN TAMARA
17.20 – 18.00 uur BANEHAM
18.00 – 18.20 uur DUO VOCI
18.20 – 19.30 uur GORS
Locatie
De Kaai in Oude-Tonge Meer informatie over de andere evenementen die worden georganiseerd in het kader van het 30-jarig bestaan van Coöperatie Deltawind vindt u op: https://www.deltawind.nl/programma-deltawind-30-jaar/ 
20 september 2019

Start Gemengd Ensemble Muziekgebouw GO op 4 oktober!

 

Voor wie, waar en wanneer.

Het zogeheten gemengd ensemble is voor mensen die het leuk vinden om met elkaar te musiceren in verschillende stijlen met muzikanten van diverse pluimage. Het ensemble bestaat uit zeer uiteenlopende instrumenten: harp, bugel, viool, blokfluit, dwarsfluit, klarinet, trombone, piano, accordeon etc. Het repertoire loopt van klassiek naar musical en pop.

 

Nieuwe leden van alle leeftijden kunnen zich aansluiten. Met elk instrument kunnen ze terecht. Van hen wordt verwacht dat ze kunnen spelen op het examen B-niveau (of hoger) en zelfstandig partijen kunnen instuderen.

Er wordt op vrijdagavond gerepeteerd in het Diekhuus Beneden zandpad 7 te Middelharnis  van 19.00 – 20.15 uur en de start is op vrijdag 4 oktober.

Het ensemble repeteert in dit schooljaar 24 keren en de laatste repetitie zal zijn op vrijdag 17 april.

 

Elly Bakker is dirigent van het ensemble. Zij geeft ruim 25 jaar les op Goeree-Overflakkee als docent blokfluit en zij leidt al jarenlang verschillende blokfluitensembles, die regelmatig optreden bij concerten van koren of orkesten. Verder heeft ze ook een ruime ervaring in het leiden van een koor.

 

Repertoire o.a.:

“Prelude in the Kings Hall” van Grieg, “Jamaican Rumba” van Benjamin, “Berceuse” van Fauré en “Tears in heaven” van Clapton.

 

Kosten en aanmelden.

De deelname is gratis voor Muziekgebouw leerlingen. Voor spelers die geen les hebben bij het Muziekgebouw € 180,- voor deelnemers t/m 20 jaar en € 210,- voor deelnemers vanaf 21 jaar.

Graag opgave met de vermelding Gemengd Ensemble en het instrument dat bespeeld wordt via het aanmeldformulier op onze site www.muziekgebouwgo.nl

Degenen die vorig jaar al in het ensemble speelden vragen we om zich opnieuw aan te melden! 
20 september 2019
 

Start cursus Taalvrijwilliger

REGIO In Middelharnis start volgende week de Basiscursus Taalvrijwilliger. De cursus wordt georganiseerd door de Bibliotheek in samenwerking met de Stichting Lezen & Schrijven. De cursus start op dinsdag 1 oktober en is van 9.00-12.00 uur. De overige cursusdagen zijn op 8, 22 en 29 oktober. Deelname aan de cursus is gratis. Aanmelden kan via digitaalhuis-go@bzhd.nl

 

Ben je al aan het werk als vrijwilliger en zou je graag je kennis wat willen verdiepen? Of spreekt het werk van Taalvrijwilliger je wel aan, maar weet je niet zo goed wat het inhoudt? Dan kun je bij de bibliotheek de cursus Taalvrijwilliger volgen. De cursus start op dinsdag 1 oktober. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Tijdens deze basistraining krijg je informatie over de doelgroep en hoe volwassenen leren. Je leert vooral hoe je laaggeletterden begeleidt bij het leren lezen, schrijven en spreken. Je krijgt informatie welke materialen je in je werk als vrijwilliger kunt gebruiken en hoe je deze materialen kunt inzetten.

 

 

Wil je meer weten over de cursus of over het werk van Taalvrijwilliger? Kom langs bij het Digi-Taalhuis in de Bibliotheek van Middelharnis. Openingstijden: dinsdag 10.00-12.00 uur, donderdag 13.00-15.00 uur en iedere 1e zaterdag van de maand 10.00-12.00 uur.

 

MIDDELHARNIS Dinsdagmiddag  8 oktober van 15.00-17.00 uur wordt in de bibliotheek van Middelharnis een informatiemarkt van het DigiTaalhuis gehouden. Alle organisaties die zijn aangesloten bij het DigiTaalhuis zijn die middag aanwezig om informatie te geven over cursussen en activiteiten. Iedereen die meer wil weten over het aanbod op Goeree-Overflakkee is van harte welkom.

 

Laaggeletterdheid

Het DigiTaalhuis is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties op Goeree-Overflakkee. Het doel is de laaggeletterdheid onder inwoners te verlagen en de zelfredzaamheid te verhogen. Op Goeree-Overflakkee worden veel dingen georganiseerd die hiermee te maken hebben. Op de informatiemarkt in de bibliotheek vind je al deze informatie bij elkaar. Wil je bijvoorbeeld beter Nederlands leren of leren computeren, of wil je hulp bij het op orde brengen van je administratie? Of ken je misschien iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Kom naar de informatiemarkt en kijk welke mogelijkheden er zijn op Goeree-Overflakkee. Als je wilt kun je je direct inschrijven voor een cursus of activiteit.

 

Vrijwilligers

Ook als je aan de slag wilt als vrijwilliger of je wilt eerst uitzoeken welk soort vrijwilligerswerk het best bij je past, ben je van harte welkom op de informatiemarkt. Vrijwilligers van de verschillende organisaties zijn aanwezig om uitleg te geven over hun werkzaamheden. Zo zijn er taalvrijwilligers van de bibliotheek, coaches van Vluchtelingenwerk en schuldhulpmaatjes die vertellen wat het werk van vrijwilliger inhoudt en betekent. Eventueel kun  je je direct aanmelden bij een van de organisaties.

 

Organisaties

De organisaties die zich op 8 oktober presenteren zijn Albeda college, Scalda, Humanitas, Kwadraad, Stichting ZIJN, de Bibliotheek, Schuldhulpmaatjes, Sagenn en Vluchtelingenwerk.

 

Loket DigiTaalhuis

Kun je niet naar de informatiemarkt komen of wil je liever op een rustig moment met een van onze medewerkers praten? Kom dan naar het loket van het DigiTaalhuis in de bibliotheek. Iedere dinsdag van 10.00 -12.00 uur, iedere donderdag van 13.00-15.00 uur en ieder eerste zaterdag van de maand van 10.00-12.00 uur is het loket geopend. Tijdens openingstijden van dit loket kun je terecht met al je vragen over cursussen en activiteiten van het DigiTaalhuis op Goeree-Overflakkee.


18 september 2019

Filmavond WO2GO

REGIO - Nu de spreekwoordelijke ‘r’ weer in de maand zit, is ook het filmseizoen van stichting WO2GO weer begonnen en wordt de eerste film vertoond op vrijdagavond 27 september 2019. De filmavond wordt gehouden in de zaal van het verenigingsgebouw de Poort, Voorstraat 14, in Melissant. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641.

Het is inmiddels al weer de vierde jaargang en nog steeds een succesverhaal, aangezien de avonden keer op keer in zeer korte tijd volgeboekt zijn. Deze editie van het filmseizoen zal volledig in het teken staan van 75 jaar vrijheid. In 2019 en 2020 herdenken wij namelijk het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat in september 1944 de eerste delen in het zuiden van Nederland werden bevrijd, zal die maand bij de meeste mensen toch vooral bekend staan vanwege operatie Market Garden.

Het ambitieuze plan van veldmaarschalk Montgomery bleek uiteindelijk door diverse omstandigheden gedoemd te mislukken. De eerste documentaire van het filmseizoen die vertoond zal worden, is er dan ook één die het verhaal vertelt van een Engelse parachutist die uit eerste hand zijn ervaringen over het voltrokken drama bij Oosterbeek en Arnhem vertelt. Zoals gewoonlijk zal militair historicus Johan van Doorn de documentaire weer inleiden. In zijn bijdrage zal hij uitleggen wat aan operatie Market Garden vooraf ging en daarbij meteen enkele mythes doorprikken op basis van meer recent onderzoek in Britse archieven.

Douglas J. Charlton- 10 dagen in september ’44
In deze documentaire vertelt een Engelse parachutist over ‘het drama waarop Operatie Market Garden zou uitdraaien’. De film, van regisseur Jan-Cees ter Brugge en journaliste Maaike Kuyvenhoven, ging in 2014 in première in Filmhuis Focus in Arnhem. Vijf jaar eerder had Maaike de Britse soldaat Douglas Charlton leren kennen en ze wist: zijn verhaal moet de wereld in. De Engelse soldaat Douglas Charlton landde op 17 september 1944 op de hei bij Wolfheze. Zijn bataljon heeft de opdracht rechtstreeks naar de brug over de Rijn te gaan. Maar de Duitsers staan de parachutisten in de bossen op te wachten. Operatie Market Garden draait uit op een drama. Douglas Charlton vertelt in deze documentaire tot in detail over die tien dagen. De film gaat over de Slag om Arnhem, maar ook over vriendschap, uitdaging, humor, verlies, toeval, leiderschap en teamgeest. Douglas vertelt vanuit z’n hart.

Programma

19:30 – 20:00 zaal open
20.00 welkom door Dennis Notenboom
20:05 – 20:25 inleiding door Johan van Doorn
20:25 – 20:55 documentaire ‘Douglas J. Charlton- 10 dagen in september ’44’ deel 1
20:55 – 21:15 pauze
21:15 – 21:45 documentaire ‘Douglas J. Charlton- 10 dagen in september ’44’ deel 2
21:45 – 22:00 75 jaar Vrijheid Goeree-Overflakkee
22:00 – 22:30 napraten 


17 september 2019
 

Verkeersveiligheidsdag 2019

De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) van Goeree-Overflakkee houdt tijdens de themaweek Verkeersveiligheid, die plaats vindt in heel Zuid-Holland van 14 tot en met 21 september, op vrijdag 20 september een Verkeersveiligheidsdag.

Deze vindt plaats in en rondom Recreatiecentrum De Staver. Op deze dag volgen ruim 350 leerlingen van basisscholen uit  Middelharnis, Sommelsdijk, Nieuwe-Tonge en Stad aan het Haringvliet verschillende activiteiten waarbij zij bewust worden gemaakt van de gevaren die zij kunnen lopen in het verkeer. Wethouder Feller zal om 8:30 uur het startsein geven van deze dag die in het teken zal staan van het ‘zelf ervaren’ en het eigen verkeersgedrag.


De leerlingen kunnen op deze dag onder andere hun fietsvaardigheden oefenen op een fietsparcours op hun vooraf gecontroleerde fiets. Daarnaast voeren zij opdrachten uit rondom het thema alcohol en drugs in het verkeer. Ook geeft het Nederlands Instituut Verkeersveiligheid een demonstratie van de remweg van een auto. De verkeerskennis wordt getest tijdens een ren je rot quiz en de kinderen brengen een bezoekje aan een vrachtwagen voor de Dode Hoek. 

Een veilig verkeer is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Van overheden, bedrijven en scholen tot organisaties en (groepen en/of individuele) burgers. De RPV voert jaarlijks onder het motto “Maak een punt van nul" verschillende verkeersveiligheidsprojecten uit voor alle leeftijden, zoals lesmodules in het voortgezet onderwijs, scootmobiel-cursussen en de Praktijkdagen Jonge Automobilisten. We willen met ´Maak een punt van nul´ aangeven dat we het vanzelfsprekend vinden te streven naar nul vermijdbare verkeersslachtoffers in Zuid-Holland.

De cultuur en sociale norm moeten veranderen: we willen vermijdbare ongevallen daadwerkelijk vermijden! Dit kan alleen als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt.

 

Zie voor meer informatie www.maakeenpuntvannul.nl17 september 2019
 

Met de Kunstbus eropuit dit najaar!

 

REGIO - Stap in de Kunstbus en laat je voor de deur afzetten van een indrukwekkend museum of een meeslepende musical. Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert culturele excursies en zorgt voor een geweldige dag! Dit najaar gaat de Kunstbus naar de tentoonstelling Monet in Gemeentemuseum in Den Haag.

 

Dinsdag 12 november stap je bij een opstapplaats bij jou in de buurt in de Kunstbus en voor het museum wordt je afgezet. Daar staat een museummedewerker klaar om je een rondleiding te geven door de tentoonstelling van Monet.
 

Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen', die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond.
 

Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag! In de tentoonstelling “Monet - Tuinen van verbeelding” worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt.
 

Dinsdag 12 november | 09.30 uur tot 17.00 uur | Opstapplaatsen: Stellendam, Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse | Prijs met museumjaarkaart € 25,- / zonder museumjaarkaart € 41,00, kosten voor koffie en  lunch zijn voor eigen rekening | Meer info/ opgave: via www.bzhd.nl of aan de balie in de Bibliotheek /

 

Ga goed voorbereid op pad!
Voorafgaand aan de Kunstbus excursie naar het Gemeentemuseum, geeft Kunsthistoricus Hoo Man Chan de lezing “De Tuinen van Verbeelding” in het Cultuurhuis Nieuwe Veste.  Hij zal met zijn enthousiasme en kennis informatie en leuke wetenswaardigheden vertellen, zodat je goed voorbereid met de Kunstbus mee gaat!                         

Cultuurhuis Nieuwe Veste | zondag 10 november | tijd 13.30 uur | toegang € 5,- / € 3,- bibliotheekleden
13 september 2019


Tour Jumping world 2019

Middelharnis. Terrein aan de Hofjes, 6 t/m 15 september. Dagelijks geopend van 12.00 – 19.00 uur, m.u.v. maandag 9 en dinsdag 10 sept. Bij regen gelden variabele openingstijden.
https://circusfreiwald.nl/jumping-world/

9 september 2019
 

Open (Dorps) Huis
 

 

NIEUWE-TONGE - Graag nodigt stichting Ons Dorpshuis u uit om op vrijdagavond 4 oktober het nieuwe sfeertje in Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge te komen proeven. Vanaf 20.00 uur bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen en u te laten verrassen wat een nieuwe inrichting kan bijdragen aan en gebouw.

 

Heeft u een feestje op de planning kom dan gerust deze avond langs en misschien wordt

Ons Dorpshuis door de vernieuwing wel uw ideale locatie. Of bent u gewoon nieuwsgierig geworden, u bent van harte welkom, de mensen van Ons Dorphuis zorgen voor een hapje en een drankje.

 

 

Bingo Ons Dorpshuis

 

NIEUWE-TONGE – De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op vrijdag 20 weer een gezellige bingoavond. De zaal zal om 19.00 uur open gaan en de Bingo start om 19.30 uur. Er zullen weer 10 rondes gespeeld worden en natuurlijk kan de superronde  niet ontbreken. De dames gaan  op stap voor mooie prijzen dus de organisatie hoopt u allemaal weer te ontmoeten in Ons Dorpshuis.
 

 

Handgemaakt gaat weer van start

 

NIEUWE-TONGE - Dinsdag 17 september staat rond 19.30 uur de koffie klaar omdat Handgemaakt deze avond weer start na de zomerstop. Kom gezellig aanschuiven, of dat nu met een handwerkje is, je tekenspullen of een andere hobby, iedereen is welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden, je rekent alleen je eigen drankje af. Locatie: Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge. Tijd: 19.30 tot 21.30 uur

 

 

Crea-markt in Ons Dorpshuis

 

NIEUWE-TONGE - In samenwerking met de modelbouwvereniging van Goeree-Overflakkee en de Geusjesstee heeft Ons Dorphuis een gezellige crea-markt voor u georganiseerd. Zaterdag 21 september gaan van10.00 tot 16.00 uur de deuren open en kunt u langs allerlei kraampjes om ideetjes op te doen om creatief bezig te zijn of om leuke of lekkere eigengemaakte producten te kopen.

 

Op het podium zal de modelbouwvereniging een tentoonstelling houden en in de zaal zullen er naast kraampjes ook verschillende kleine workshopjes gegeven worden waar u bij kunt aanschuiven voor €2,50 p.p..De tijden van de workshopjes zijn 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Daarbij hebben we Joep Luijckx, onze plaatselijke kunstenaar, bereid gevonden om een kleine expositie te verzorgen en daarnaast kunnen kinderen aanschuiven voor een workshop kleien. De Geusjesstee heeft heerlijke appeltaarten gebakken die u kunt  proeven bij een lekker bakje koffie. En wanneer u trek heeft in een lekkere en makkelijke lunch dan kunt u voor €2,50 buiten een broodje hamburger kopen. Voor de eerste 25 bezoekers zal er een creatieve kleine goodiebag klaarstaan. U ziet het, reden genoeg om op 21 september een bezoekje te brengen aan Ons Dorpshuis.

 

Kledingbeurs
 

De ‘mama’s van NieuweTonge’ organiseren tweedehands kledingbeurs en rommelmarkt. Op zaterdag 5 oktober zal Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge de plek zijn waar u terecht kunt voor leuke tweedehands kinderkleding en waar u gezellig kunt struinen op de rommelmarkt.

 

Een aantal moeders heeft de handen in elkaar geslagen en wilden het graag nog een keer proberen een kledingbeurs/rommelmarkt te houden in Nieuwe Tonge. Van ‘t voorjaar was er weinig animo geweest maar door het nu net even anders aan te pakken hopen de dames toch op een grote opkomst deze keer.

 

Zo is er nu voor gekozen om niet alleen kleding te verkopen maar er ook een rommelmarkt aan vast te plakken. Daarnaast kunnen kinderen met een kleedje op t podium zitten om hun eigen spulletjes te verkopen. Aan de kinderen is zowiezo goed gedacht deze keer, er is een knutselhoekje, een kleurwedstrijd , een grabbelton en kinderen kunnen geschminkt worden.

Daarnaast is er tussen 11.00 uur en 13.30 uur gelegenheid om voor €1,50 een pannenkoek te eten met daarbij een glaasje limonade. Locatie : Ons Dorpshuis Nieuwe Tonge. Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang gratis8 september 2019
 

Scoutfair 2019

 

OUDDORP - Scouting Jan Joosten houdt op 21 september de jaarlijkse Scoutfair. Ieder jaar is dit weer een groot feest met allerlei activiteiten en lekker smikkelen. Van 09.30 uur tot 15.00 uur zijn er weer verschillende activiteiten zoals boogschieten, leren knopen en een rommelmarkt waar u tweedehands of zelfgemaakt spullen kunt kopen. Hiernaast is er ook van alles te eten; broodjes bakken boven het kampvuur, kibbeling en patat.

 

Iedereen is welkom op zaterdag 21 september van 09.30 uur tot 15.00 uur op het terrein van Scouting Jan Joosten aan de Hofdijksweg 44A in Ouddorp (bij de voetbalvelden).

6 september 2019
 

Kunstgeschiedenis iets voor u?

 

SOMMELSDIJK- Het nieuwe programmaboekje voor het seizoen 2018-2019 is uit. De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert al 20 jaar cursussen kunstgeschiedenis op Goeree-Overflakkee en ook dit jaar is het aanbod weer verrassend.
 
Er worden in totaal negen cursussen en lezingen kunstgeschiedenis aangeboden, waarvan er twee worden afgesloten met een excursie. Ook een bezoek aan een operavoorstelling en een toneelstuk ontbreken niet in het programma.

 

De eerste cursus kunstgeschiedenis die binnenkort van start zal gaan, gaat over de stad Haarlem. Tijdens deze cursus wordt er vanuit diverse hoeken gekeken naar deze Hollandse stad.

 

Haarlem in de middeleeuwen
In deze les maakt u de ontwikkeling van de stad mee, met als hoogtepunt de bloeitijd van 1350 tot 1450. De St. Bavo op de Grote Markt is het centrum, omgeven door steeds meer woningen en bedrijven, waarvan ongeveer 100 bierbrouwerijen die hun bier exporteerden naar de Bourgondische Nederlanden. De stad kende grote schilders zoals Geertgen tot Sint Jans en Dirk Bouts. Het begin van de 80-jarige oorlog was een ramp voor de stad, die dit bijna niet meer te boven kwam.

 

Haarlem: een 17e eeuwse wereldstad
Na de val van Antwerpen in 1585 trokken kunstenaars, wetenschappers en handwerkslieden naar de Noordelijke Nederlanden. Velen streken neer in Haarlem waar zich een nieuw fenomeen vertoonde: de markt waar schilders hun werk direct verkochten aan het publiek. Een reeks grote meesters werkten in de stad: Jacob van Ruisdael, Pieter Claesz, Willem Heda, Pieter Saenredam, Jan van Goyen en natuurlijk de van oorsprong Antwerpenaar, onze Frans Hals! Tot aan het einde van de 17e eeuw kochten rijke kooplieden maar ook middenstanders alle soorten schilderijen afkomstig uit Haarlem.

 

Haarlem, de bouwstijlen
Haarlem kent uit haar geschiedenis vele stijlen, te zien aan de Amsterdamse poort en de St. Bavo uit 1400, de Vleeshal, het Stadhuis en de waag uit 1600, het Provinciehuis, het Teylers museum uit 1780, de Koepelgevangenis en de St. Bavokathedraal uit 1900. In deze les wordt u opmerkzaam gemaakt op de diverse bouwstijlen.

 

De cursusavonden zijn maandag 30 september, 7 en 14 oktober van 19:30 tot 21:30 uur in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk.

 

De kostprijs van deze cursus “Alles over Haarlem” bedraagt slechts € 37,50. De cursus bestaat uit 3 maandagavonden van 19:30-21:30 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdata zijn: 30 september en 7 en 14 oktober en de docent is Frank Swagemakers.

Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-20036979.

 

Mocht u Haarlem met eigen ogen willen bekijken? Zaterdag 19 oktober organiseert de KCE een excursie naar Haarlem en brengen ze een bezoek aan het Frans Hals en Teylersmuseum.4 september 2019

Bunkerroute op Open Monumentendag
 

OUDDORP  - Jaarlijks is het bunkercomplex op de Punt bij Ouddorp geopend tijdens Nationale Monumentendag. Dit jaar wordt in het weekend van 14 en 15 september weer deze Open Monumentendag gehouden. De opstapplaats voor de rit naar boven is bij de bunker aan de weg tegenover de Bunkerroute (vlak voor de afslag naar Punt West). Hier kan men tevens in de berm parkeren. De Bunkerroute is tijdens deze dag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Voor meer informatie zie: www.wo2go.nl/bunkerroute of op Facebook www.facebook.com/bunkerroute.


Het thema in 2019 is: Plekken van plezier. Aangezien dit thema niet echt aansluit bij de uitstraling van een bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog, heeft stichting WO2GO er voor gekozen om dit jaar niet actief mee te doen met Open Monumentendag. Op zaterdag 14 september is de zogenaamde Bunkerroute echter wel de gehele dag geopend voor publiek waarbij ook rondleidingen worden gegeven. Tevens is er voor gekozen om deze dag te combineren met de jaarlijkse mindervalidendag. Ouderen en/of mensen die slecht ter been zijn, kunnen met een terreinwagen naar de bunkers worden gebracht. Na een uitgebreide rondleiding en hulp ter plaatse worden zij uiteraard ook weer naar beneden gebracht. De opstapplaats voor de rit naar boven is bij de bunker aan de weg tegenover de Bunkerroute (vlak voor de afslag naar Punt West). Hier kan men tevens in de berm parkeren.4 september 2019

Logo
 

Op een steenworp afstand van de grootste havenstad van Europa ligt het Haringvliet. Een delta met duizenden trekvogels, tal van recreatiemogelijkheden en (nieuwe) natuurbeleefplekken. IVN Natuureducatie nodigt inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden uit om deze bijzondere Haringvlietnatuur te ontdekken tijdens het Haringvlietweekend van 27 t/m 29 september. Meer informatie is te vinden op haringvlietweekend.nl. Het Haringvlietweekend wordt mogelijk gemaakt door provincie Zuid-Holland en partners uit het gebied.
 

De afgelopen jaren zijn er heel wat nieuwe natuurbeleef, speel- en herstelplekken rondom het Haringvliet aangelegd. Denk aan vogelobservatorium Tij, het nieuwe eiland Bliek, speciaal voor vogels en vissen, en de wandelroute op de Korendijkse Slikken die in het Haringvlietweekend open gaat. Het Haringvlietweekend is hét moment voor bewoners om één van deze plekken te ontdekken samen met boswachters en andere experts.


Activiteiten voor natuurliefhebbers en gezinnen!

De activiteiten in het Haringvlietweekend zijn gecentreerd rondom Middelharnis, Stellendam en de Hoeksche Waard. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen, maar ook voor kinderen is wat te beleven. Stap op de boot ‘de Zeearend’ van Staatsbosbeheer, ga op vogelexcursie in de Kwade Hoek of Scheelhoek, struin over Tuingemeten of doe een spannende speurtocht met het gezin bij A Seal. Voor degenen die liever zelf op pad gaan zijn er een aantal fietsroutes uitgezet en ligt Expeditie Haringvliet klaar om je naar jouw bestemming te vervoeren.
3 september 2019

Open dag in Het Diekhuus, Middelharnis, 14 september, 11.00 – 13.00 uur

Tien jaar SES-fotocursussen en workshops op Goeree Overflakkee

SES Fotografie, Marja Bodt, organiseert al tien jaar in samenwerking met Foto Hameeteman in Ouddorp verschillende fotografie cursussen en foto-activiteiten, zoals foto-workshops, op het eiland. Het aanbod is breed, van een korte basiscursus van vier lessen ‘Je camera de Baas’ tot begeleiding van gevorderde amateurfotografen die een eigen stijl in de fotografie ontwikkelen. SES-cursussen worden verzorgd in Ouddorp, Rotterdam en Amsterdam.De open dag in het Diekhuus op 14 september kunt u goed combineren met een bezoek aan de expositie ‘Opdrachten Creatieve fotografie’. De expositie is samengesteld uit foto’s die deelnemers aan cursussen Creatieve fotografie in Ouddorp en Rotterdam hebben gemaakt.

Elke maand hebben de cursisten een opdracht gekregen om één van de opdrachtelementen in hun foto’s van een zelf gekozen onderwerp vast te leggen. De geëxposeerde foto’s laten zien hoe verschillende opdrachten die in de cursus aan bod komen worden gecombineerd in één beeld. Die elementen van deze opdrachten kleurgebruik, zwartwit, reflectie, soft-focus en lijnen. Tijdens de cursus komen compositie, foto-techniek, creativiteit en lichtgebruik ruimschoots aan de orde.

Gaandeweg zijn de deelnemers gegroeid in creativiteit en beheersing van de techniek. De foto’s van de expositie zijn in zekere zin het sluitstuk van de cursus doordat de deelnemers verschillende combinaties van het geleerde in de cursus in de geëxposeerde foto’s hebben gemaakt. En dan blijkt dus dat de cursisten elk een eigen stijl van fotografie aan het ontwikkelen zijn.

Naast cursussen voor de gevorderde amateurfotograaf verzorgt SES Fotografie ook cursussen voor beginners in de digitale fotografie, gericht op basisvaardigheden en verkennen van de mogelijkheden van de digitale camera en de camera app van uw smart phone. Ook geeft Marja Bodt cursussen beeldbewerking met Photoshop en Photoshop Elements. Het volledige cursusaanbod met start eind september is te vinden op www.ses-cursus.com .
Nadere informatie, Marja Bodt tel. 0618 266 309.

Expositie ‘Opdrachten Creatieve Fotografie’ in het Diekhuus, Middelharnis, t/m 15 september. Gratis entree, u bent van harte welkom.3 september 2019

Ook eenzaamheid op Goeree-Overflakkee

In de Week van de Eenzaamheid nodigt Stichting ZIJN u uit voor de netwerkbijeenkomst Eenzaamheid op Goeree-Overflakkee. Gastspreker Jeannette Rijks. In het Diekhuus in  Middelharnis op 7 oktober inloop 14.30, start 15.00 - 17.00. aanmelden voor 1 oktober bij s.smit@zijngo.nl 


Uit onderzoek van de RVIM is gebleken dat 43% van de Nederlanders zich wel eens eenzaam voelt, 10% voelt zich zelfs ernstig of zeer ernstig eenzaam. Dat deze percentages in de grote stad hoger liggen dan in de dorpen op het platteland, wil helaas niet zeggen dat wij op Goeree Overflakkee weinig eenzaamheid kennen.

Daarnaast wordt eenzaamheid vaak geassocieerd met ouderen in combinatie met verlies van sociale netwerk en mobiliteit. Maar het blijkt de percentages eenzaamheid onder jongeren vergelijkbaar zijn; eenzaamheid is dus van alle leeftijden, óók chronische eenzaamheid die problematisch is.

 

Hetzelfde onderzoek toont aan dat gemiddeld 8% van de eilandbewoners zich ernstig eenzaam voelt; het buitengebied van Middelharnis zelfs 16% waarbij in het buitengebied van Sommelsdijk 'slechts' 5% ernstig eenzaam is. Nieuwsgierig naar de rest van het eiland? Check https://www.rivm.nl/media/eenzaamheid/ernstige_eenzaamheid.html?gemeente=Goeree-Overflakkee

 

Dit betekent dat ook jij waarschijnlijk ook tijdens je werk te maken hebt (gehad) met eenzaamheid, in welke vorm dan ook. Is eenzaamheid erg? Wanneer wordt dit problematisch? Kun je er iets tegen doen?

 

Dat en meer komt aan bod tijdens de inspirerende middag met Jeanette Rijks, eenzaamheidsexpert. Jeanette doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar eenzaamheid; de oorzaken, de gevolgen, de perceptie en mogelijke oplossing.

 

Wil je hierbij zijn, samen met je collega's en andere professionals werkzaam op het eiland, en je beeld over eenzaamheid aanscherpen? Dan ben je van harte welkom.

 1 september 2019
 

Voor reparatie naar het Repair Café Middelharnis!

 

Er is weer Repair Café op zaterdag 7 september op de locatie, Goed voor Goed Kringloopcentrum aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis van 10 tot 13 uur. Aanname reparaties tot ongeveer 12 uur.
 

Denk maar vast aan de komende wintermaanden, doet het straalkacheltje het nog wel, of zit er een gat in je wollen muts? Maak gewoon gebruik van de elektro-reparateur of de naaister die u kan helpen en adviseren met verstellen en/of veranderen van uw kleding. Ritsen en knopen zelf meenemen. Er wordt geen mobiel / PC en groot witgoed gerepareerd. 
 

Mocht u op bovengenoemde datum niet in de gelegenheid zijn. Het volgende Repair Café is op 5 oktober 2019 bij Goed voor Goed in Middelharnis. Of volg ons via Facebook en de website, http://www.repaircafemiddelharnis.nl
29 augustus 2019
 

Zevende editie Muziek in de Voorstraat
 

MIDDELHARNIS - De ontvangst is vanaf 19.00uur met koffie in het Oude Raadhuis. Aanvang programma 19.30uur. Toegang: € 25,00 per persoon inclusief programmaboekje en koffie bij ontvangst en een verfrissing in de pauze in de huiskamers. Het aantal beschikbare kaarten is -na de eerdere aankondiging- nog beperkt.
Vrijdag 20 september vindt in Middelharnis  het huiskamerfestival Muziek in de Voorstraat plaats. Er is een gevarieerd muzikaal programma en de organisatie mag opnieuw rekenen op de medewerking van vier families in de Voorstraat en omgeving die hun huiskamer beschikbaar stellen. Na het openingsprogramma wandelen de bezoekers volgens een routeschema naar de concertlocaties.

 

De optredens worden verzorgd door:
Maartje Meijer (piano/zang) en Ingmar Heytze (poëzie)
Ensemble Camelot (Ierse muziek)
Duo Masharti, Yolanda Davids (harp) en Heleen de Witte (viool)
Nelleke Kuipers (zang) en Bart Wolvekamp (piano)
de heren Boomsma treden in deze editie op als gastheer.


De historische Han en Rien Boomsma komen voor Muziek in de Voorstraat weer tot leven en verlenen hun medewerking als lid van de werkgroep. Eerder hadden zij een drukkerij aan de Voorstraat en waren ze maatschappelijk actief. Nu staat hun fotobeeld aan het Vingerling.


Voor het bestellen van kaarten mailt u naar naam en gewenste aantal kaarten naar muziekindevoorstraat@gmail.com en u ontvangt per ommegaande de betaalinstructie.


De kaartverkoop wordt verzorgd door Stichting Podium Goeree-Overflakkee.
Uw reservering is geldig nadat uw betaling is ontvangen. Uw toegangsbewijs en programmaboekje ontvangt u bij aankomst op Muziek in de Voorstraat.26 augustus 2019

Gratis Water en Windfestival bij BÛÛTENPLAETS

OOSTFLAKKEE - Coöperatie Deltawind bestaat dit jaar 30 jaar en de leden van Deltawind vieren dit graag met het hele eiland. Daarom organiseert de coöperatie verspreid over het eiland verschillende evenementen. Op woensdag 28 augustus vindt het tweede evenement plaats.

Bij Natuurspeelplaats BÛÛTENPLAETS nabij Paviljoen Sluishaven in Ooltgensplaat kunnen kinderen, hun ouder(s), opa(’s)/oma(’s) of andere begeleiders, komen genieten van het Water en Windfestival, een educatief speelfestijn voor kinderen tussen 6-12 jaar. Wij nodigen u van harte uit om van 10.00 – 17.00 uur hierbij aanwezig te zijn. Alle workshops zijn gratis en aanmelden is niet nodig. Locatie: Natuurspeelplaats BÛÛTENPLAETS
Mariadijk 2, 3257 LK Ooltgensplaat.

eer informatie over de andere evenementen die worden georganiseerd in het kader van het 30-jarig bestaan van Coöperatie Deltawind vindt u op: https://www.deltawind.nl/programma-deltawind-30-jaar/ 22 augustus 2019

Mooi programma voor elfde Havenconcert Goedereede

Zaterdag 7 september zal vanaf een speciaal ponton in de haven van Goedereede vanaf 19.30 uur door verschillende artiesten een gevarieerd muziekprogramma ten gehore worden gebracht. De presentatie in handen van Patrick Polie.
 

Er is voor een mooie line-up gezorgd voor deze elfde editie, die voor het eerst wordt georganiseerd door de Stichting Havenconcert Goedereede. Vanaf 19.00 uur start het voorprogramma met Jan Bezuijen op het carillon van de Goereese toren. De Koninklijke Fanfare Apollo levert altijd een prachtige bijdrage aan het Havenconcert, zo ook deze keer. Apollo, onder leiding van hun nieuwe dirigent Anton Weeren, opent het concert met Intrada Festivo. Bij het stuk Oblivion van Piazzolla zal Apollo worden bijgestaan door de Goereese Nicole Groenendijk op sopraan saxofoon. Zij behaalde in mei haar bachelor voor saxofoon aan het Conservatorium in Tilburg. Ook werkt zij als docent bij het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee.  
 

Het programma wordt vervolgd met Ernst de Corte en Guus Wesdorp. Ernst zingt de mooiste liedjes uit de nalatenschap van zijn vader, Jules Corte. Ernst de Corte kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Als gitarist heeft hij zich breed ontwikkeld. Zijn roots liggen in de klassieke muziek, maar zijn liefde voor balkanmuziek en het lichte genre nam al snel een grote plek in zijn carrière in. Veel concertreizen volgden met diverse ensembles en bands over vele grenzen. Ernst wordt begeleid door pianist en componist Guus Westdorp. Hij deelt met Ernst de passie voor het Nederlandse lied. Hij werkte met o.a. Toon Hermans en Liesbeth List.
 

De Koninklijke Fanfare Apollo speelt deze avond verschillende herkenbare melodieën met medewerking van verschillende solisten, waaronder ook de zangeres Liesbeth Eggink. ‘My girl’, ‘Nine to five’ and Skyfall staan voor haar op het programma op 7 september. Het belooft een mooie avond te worden. Genoeg reden dus, om het elfde Havenconcert Goedereede niet te willen missen.
 

De Stichting Havenconcert Goedereede is volledig afhankelijk van giften, donaties en subsidies. Zonder de steun van diverse sponsors, zou het niet mogelijk zijn dit concert te organiseren. De organisatie is dan ook veel dank verschuldigd, ook naar de hoofdsponsors: Art de la Fleur Groen & Woondecoraties, Benschop & Sterling Netwerk Notarissen, Goemaat Glas, Paul van Hessenfonds, Bloembinderij De Korenbloem, Eetcafé ’t Sas, Stadscafé Goeree, Tanis & Akershoek Makelaardij, Hoveniersbedrijf B. Temmink, Stichting Wagner-de Vlugt Fonds, De Wit Assurantiën en XSARUS E-Development & Consulting. Wie ook vriend wil worden van het havenconcert vindt op de website www.havenconcert.nl een knop om met IDeal een donatie te doen. Elke donatie, klein of groot, wordt enorm op prijs gesteld.
 

Het Havenconcert is op zaterdag 7 september aanstaande voor publiek kosteloos te bezoeken. Door de organisatie worden een beperkt aantal klapstoelen neergezet. Wie zeker wil zijn van een zitplaats wordt aangeraden zelf een klap- of tuinstoel mee te nemen.
22 augustus 2019
20 augustus 2019

Samen met het Water en Wind festival van Deltawind

Opening Buutenhuus op Natuurspeeltuin Buutenplaets

 

OOLTGENSPLAAT/SLUISHAVEN - Woensdag 28 augustus wordt het Buutenhuus geopend door wethouder Tea Both om 14.00 uur. De hele dag is er van 10.00 tot 17.00 uur het Water en Wind Festival in het kader van het 30 jarig bestaan van Cooperatie Deltawind.
 


(Foto: Maria Evers)

Er is door de vrijwilligers Hans, Frank, Imar, Mieke en Ko weer heel veel werk verzet om het oude weeghuisje om te toveren tot het Buutenhuus waar kleine snacks koffie en ijs te koop zijn op bepaalde dagen. Ook doet het dienst als plek voor de beheerders en vrijwilligers en een overkapping om te schuilen bij een regenbui.


Ook is er nu een eigen toilet en een buiten- en binnen douche aangebracht. Dus iedereen kan zich nu even lekker afspoelen. Deze faciliteiten kunnen ook gebruikt worden door de Camperplaatsen. De keuken is aangeboden door Tieleman Keukens en Esselink heeft ook een grote korting gegeven op diverse materialen. We hopen dat nog meer Flakkeese bedrijven onze projecten en activiteiten willen sponsoren.
 

Het totale onderhoud vergt veel werk en we zoeken ook nog steeds vrijwilligers

Naast het onderhoud aan het groen is ook het dek van het schip vernieuwd en is de keuring in volle gang van de diverse toestellen. De gemeente Goeree Overflakkee draagt daar gelukkig aan bij. Veel regels en eisen waar we aan moeten voldoen voor een onbewaakte speeltuin. Maar we hopen het dit jaar voor elkaar te krijgen.


Volgend jaar is het grootste project het binnenvaartschip de Zeeuwse Luister ofwel de Buutenboat. Het schip krijgt een grote opknapbeurt met schilderwerk en we willen in het ruim een slecht weer voorziening bouwen misschien een klimaat escaperoom of activiteitenruimte.


Ook de groenvoorziening heeft onze aandacht en er zijn steeds meer wilgentakobjecten bijgekomen. Een klim klauter parcours is ook nog een wens en een invalidenplatform en speelmogelijkheden zodat het ook rolstoel toegankelijker wordt.


Wij hopen dat scholen en buitenschoolse opvang en andere verenigingen en welzijnsorganisaties gebruik zullen maken van de Buutenplaets voor diverse uitstapjes en lessen, naast de veele bezoekers met name van de oostkant van de eiland om er even tussenuit te zijn.


Woensdag 28 augustus is het water en windfestival op de Buutenplaets. Een educatief speelfestijn voor kinderen tussen de 6-12 jaar. alle workshops zijn gratis en aanmelden is niet nodig. Muziekmaken met Sempre Crescendo, gezond bakken en koken met de Sugarfighters. Ponyrijden met Manege Oostmoer, Kinderkunst/kabinet met Marlies Verda, Balonnenclown Patricia Bakelaar, Sportclinic met Sport4All, vliegers maken met Joost van den Berg en Tjakko Slijm, Schminken met Smiley Schminkteam en een kindershow van Happy Kids Entertainment

Ochtendprogramma thema’s: Hobby, dieren, creatief muziek en sport

Middagprogramma thema’s: Show, muziek, bakken, hobby, kunst en humor

 
20 augustus 2019
 

Verhalen in de bibliotheek
 

Verhalen verbinden mensen, verhalen verbinden momenten in de tijd. Vindt u het leuk om uw verhalen over die ‘goede oude tijd’ te delen met anderen, dan bent u donderdag 5 september om 10.00 uur van harte welkom in de bibliotheek in Middelharnis. De koffie en thee met kletskoppen staat klaar. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus van tevoren aanmelden is gewenst dit kan bij Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl


Ieder mens heeft verhalen en het is fijn deze te kunnen delen met anderen. Door het vertellen van je verhaal, ga je terug in de tijd en kan je het verleden even herbeleven. Tegelijkertijd doet het je beseffen hoeveel het leven is veranderd. Wie gaat er zaterdag nog in de teil, krijgt zijn loon in een papierenzakje en stookt zijn huis warm met een kolenkachel? Over dit soort onderwerpen kunt u donderdag 5 september met elkaar in gesprek in de bibliotheek in Middelharnis.

 

Aan de hand van fragmenten en foto’s uit het boek ‘Gouden jaren’ van Annegreet van Bergen, worden herinneringen gedeeld. Het gaat niet alleen over vertellen maar ook over luisteren. Even een moment terug in de tijd.

Heeft u zelf foto’s of voorwerpen waar een verhaal achter zit, dan kunt deze natuurlijk meenemen.
19 augustus 2019
 

Prinsen- en Prinsessendag in Ouddorp Centrum
 

OUDDORP – Op 31 augustus 2019 wordt er een geweldig evenement gehouden in en rondom Ouddorp Centrum. Op Prinsen en Prinsessendag komen sprookjes tot leven. Deze dag wordt, namens alle ondernemers in Ouddorp Centrum, georganiseerd en aangeboden door BIZ Ouddorp Centrum. Het evenement vindt plaats van 11.00 tot 17.00 uur.   Prinsen en prinsessen, bekend van de films, stappen uit de tv het echte leven binnen! Kinderen krijgen op deze dag de kans om met hun favoriete prins of prinses op de foto te gaan tijdens de meet en greets, ze kunnen meerijden in een echte prinsen en prinsessenkoets, zich laten schminken, glittertatttoos laten zetten, hun nageltjes laten lakken op het kids beauty terras en ze kunnen ook verkleed als prins of prinses op de foto. Natuurlijk is het ook hartstikke leuk als de kinderen zelf verkleed komen als prins of prinses!

Ondertussen zijn de winkels gewoon open, dus kan er lekker geshopt worden in het gezellige centrum. Uiteraard kan er ook op een van de terrassen van de vele horecagelegenheden genoten worden van een heerlijk lunch, een lekker drankje of sluit deze gezellige dag af met een diner. Zo wordt het echt een dagje uit. Een dag voor jong en oud!

Op de facebookpagina van Ouddorp Centrum, www.facebook.com/ouddorpcentrum, kunt u meer informatie vinden over dit evenement.
19 augustus 2019
 

Agenda van de activiteiten in Ons Dorpshuis in de maand september.

 

 

5 september 

Bewonersavond door de gemeente voor de inwoners van t Korteweegje in Nieuwe Tonge

Aanvang: 19.00 uur

 

7 september

Fuif 's in

Aanvang:19.30 uur

Toegang :€5,00 inclusief 2 consumpties

Deze keer met live muziek van Wil de Brouwer

 

12 september

Informatieavond  van Glasvezel Buitenaf

Aanvang: 19.30 uur

 

20 september

Bingo

Gezellige bingoavond met mooie prijzen

10 rondes en een superronde.

Aanvang: 19.30 uur

 

21 september

Creamarkt

Gezellige markt met verschillende kraampjes, tentoonstelling van de modelbouwvereniging en de mogelijkheid tot het meedoen aan verschillende workshops.

10.00 uur tot 16.00 uur16 augustus 2019

 Open Monumentendag 2019
 

Kinderen ontdekken Goeree-Overflakkee met het Erfgoedpaspoort!
 

Goeree-Overflakkee heeft heel veel erfgoed. Maar wat is erfgoed nu eigenlijk? Om het de jeugd wat gemakkelijker te maken om daarachter te komen, is het Erfgoedpaspoort gemaakt. Het paspoort is vanaf Open Monumentendag - 14 september - gratis verkrijgbaar bij diverse locaties op Goeree-Overflakkee. Zoals bijvoorbeeld het Streekmuseum, de Menheerse Werf of het RTM-museum. Het paspoort is natuurlijk ook verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp.
 

Hoe werkt het?
 

Met het paspoort zijn zeventien locaties op Goeree-Overflakkee te bezoeken. Daar mag je een heel jaar over doen. Als je meer dan twaalf plekken hebt bezocht, en je hebt een volle kaart, dan krijg je bij het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp het stripboek 'Erfgoed ontdekken op Goeree-Overflakkee'. Er is nog een extra prijs te winnen door een bonusopdracht uit te voeren. 
 

Gratis publieksevent
 

"Plekken van plezier", dat is het thema van Open Monumentendag 2019 op zaterdag 14 september. En plezier is er te beleven op het gratis publieksevent op de Menheerse Werf in Middelharnis. Vooral voor kinderen. Gaffelschuitjes maken, een kunstwerk in elkaar klinken, leren roeien en wrikken, trossen werpen, woorden raden met seinvlaggen, het kan er allemaal. Ook is er van alles te eten en te drinken. Je kunt zelfs jouw eigen suikervrije snoep maken kan bij de Sugar Fighters. Solaes tapt een lekker biertje voor de oudere bezoekers. 

Op Open Monumentendag kun je het erfgoed op Goeree-Overflakkee bezoeken! Diverse erfgoedlocaties zijn open. Ga op ontdekkingstocht en stap op de erfgoedbus die dag speciaal rijdt.15 augustus 2019
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

 

Lezing auteur Geert Kimpen

In samenwerking met “De lichte wereld” komt auteur Geert Kimpen dinsdag 17 september naar Hellevoetsluis. Geert Kimpen schrijft boeken over bezieling, zoals zijn laatste boek ‘het meisje dat aan de oever verscheen’, maar ook ‘De Kabbalist’ en zijn andere boeken lees je in één adem uit. Geert combineert de kunst van het verhalen vertellen met diepe wijsheid. En hij deelt zijn inzichten in een lezing op 17 september.

Laat je door deze meesterverteller meeslepen door zijn verhalen van mystiek, wijsheid en inzichten. En geniet van zijn relativering, humor en herkenbare situaties. Geert opende het Happinez festival met zijn lezing ‘de TomTom van de ziel’, waarnaar hij in deze lezing ook zal verwijzen.

Boekhandel Hoofdstuk Eén is deze avond aanwezig met een boekentafel. Cultuurhuis Nieuwe Veste | dinsdag 17 september | tijd 20.00-22.00 uur | Toegang € 10,-

Geheugenbibliotheek

De Geheugenbibliotheek is een speciale boekencollectie in de bibliotheek in Middelharnis over dementie. Het boek Woorden schieten tekort van Nicci Gerrard komt uit deze collectie. In dit persoonlijke boek onderzoekt Nicci Gerrard alle aspecten van dementie. Wat is het? Hoe gaat de maatschappij ermee om en wat zegt  de wetenschap erover?

Hoe ziet het eruit voor een buitenstaander en hoe is het om deze ziekte zelf te hebben. Wat betekent het om mens te zijn, om een identiteit te hebben en om dat vervolgens kwijt te raken? In vele opzichten zal het verhaal zeer herkenbaar zijn voor mensen die op enigerlei wijze met dementie te maken hebben. Nicci Gerrard is een bekende schrijfster van onder meer thrillers, die zij samen met haar man schrijft onder het pseudoniem Nicci French. Dit boek en nog veel meer titels over dementie kunt u lenen in de bibliotheek. Ook als u geen lid bent. Voor meer informatie: www.bzhd.nl.  


Elke eerste dinsdag van de maand van 14.00-15.00 uur wordt in de Bibliotheek in Middelharnis   een spreekuur verzorgd door casemanagers van de Ketenzorgdementie. Hier kun je terecht met al jouw vragen over dementie.
 

Het nieuwe cursusprogramma van de Bibliotheek

De Bibliotheek maakt zich op voor het najaar met het nieuwe cursusprogramma. Voor snelle beslissers staat het aanbod op www.bzhd.nl/cursussen en kun je je direct inschrijven. Liever op je gemakje alles doorkijken? Het programmaboekje volgt half augustus. Laat het najaar maar komen!

 

Cursus uitgelicht: Klik & Tik - Laptop

Wil je graag meer online kunnen doen, maar weet je niet zo goed hoe het werkt? Dan is Klik & Tik iets voor jou! In deze cursussen begin je bij het begin en ga je stap voor stap verder. Je leert onder andere typen, e-mailen en dingen opzoeken. Je volgt de cursus in je eigen tempo.

De cursus Klik en Tik op de laptop bestaat uit drie onderdelen. Tijdens ‘De basis’ leer je de allereerste beginselen, zoals de computer aanzetten, typen en e-mailen. Met het deel ‘Het internet op’ ontdek je internet en in ‘Samen op het web’ maak je kennis met sociale media, zoals Facebook. Benodigdheden: eventueel een eigen laptop (niet noodzakelijk). Bibliotheek Middelharnis | startdatum cursus: woensdag 2 oktober | tijd: 09.30-11.30 uur | aantal lessen: 8 | Cursusprijs: €15 voor het werkboek
 

Summerschool

Deze vakantie kunnen kinderen maar liefst vier weken lang terecht in de Bibliotheek voor megaleuke workshops en activiteiten. Tussen de workshops kun je genieten van een hapje, drankje en verrassing met het speciale Summerschool-menu.  Pak je koffers maar!

 

Dans

Ben jij soepeltjes en sierlijk? Kom dansen met Studio Confi.Dance! Ook als je niet sierlijk bent kun je altijd meedansen op de Macarena of de Tsjoe Tsjoe Wa. Dans is voor iedereen. Laat je tijdens deze workshop meenemen door de muziek en geniet van een middagje dansen! Duimen omhoog!

Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Bibliotheek Middelharnis | woensdag 21 augustus 2019 | tijd 10.00 - 12.00 uur | toegang €5,-

 

DJ workshop

Word jij de nieuwe Afrojack of Armin van Buuren? Nederlandse DJ’s staan bekend als de beste DJ’s ter wereld! Wat moet je doen om aan de top te komen? En wat komt er allemaal bij kijken? Kom alles te weten over het leven van een DJ en het belangrijkste: hoe word je zelf de beste DJ? Leer de beginselen van het DJ vak door één van de DJ’s van Happy Music. Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Bibliotheek Middelharnis | woensdag 21 augustus 2019 | tijd 13.30 - 15.30 uur | toegang €5,-

 

En verder:

Digitaal oefencafé. Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied. Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl


Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!

Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd13 augustus 2019

Verhalen in het Streekmuseum

Verhalen verbinden mensen, verhalen verbinden momenten in de tijd. Ieder mens heeft verhalen en het is fijn deze te kunnen delen met anderen. Vindt u het leuk om uw verhalen over die ‘goede oude tijd’ te delen met anderen, dan bent u op donderdag 29 augustus om 10.00 uur van harte welkom in het Streekmuseum in Sommelsdijk. De kosten zijn 5 euro incl. koffie met koek en entree tot het museum. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus van tevoren aanmelden is gewenst dit kan bij Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Door het vertellen van je verhaal, ga je terug in de tijd en kan je het verleden even herbeleven. Tegelijkertijd doet het je beseffen hoeveel het leven is veranderd. Wie gaat er zaterdag nog in de teil, krijgt zijn loon in een papierenzakje en stookt zijn huis warm met een kolenkachel? Over dit soort onderwerpen kunt u donderdag 29 augustus met elkaar in gesprek in het Streekmuseum in Sommelsdijk.

Aan de hand van voorwerpen uit het museum, bijvoorbeeld een petroleumstel, worden herinneringen gedeeld. Het gaat niet alleen over vertellen maar ook over luisteren. Even een moment terug in de tijd. Heeft u zelf foto’s of voorwerpen waar een verhaal achter zit, dan kunt deze natuurlijk meenemen.

 
9 augustus 2019
 

Het nieuwe cursusprogramma van de Bibliotheek
De Bibliotheek maakt zich alweer op voor het najaar met het nieuwe cursusprogramma. Voor snelle beslissers staat het aanbod op www.bzhd.nl/cursussen en kun je je direct inschrijven. Liever op je gemakje alles doorkijken? Het programmaboekje volgt half augustus. Laat het najaar maar komen!

 

Cursus uitgelicht: Klik en Tik op de tablet

Wil je graag meer online kunnen doen, maar weet je niet zo goed hoe het werkt? Dan is Klik & Tik iets voor jou!  Tijdens de cursus Klik &Tik op de tablet leer je op je eigen tablet, in je eigen tempo, met de tablet werken. Van wifi instellen tot een internetpagina bezoeken en van foto's maken tot een spelletje spelen op de tablet. Benodigdheden: tablet en oortelefoontjes/headset

Bibliotheek Ouddorp | startdatum cursus: woensdag 2 oktober | tijd: 10.00-11.30 uur | aantal lessen: 4 | Cursusprijs: €15 voor het werkboek

Werken bij de Bibliotheek

Heb je altijd al bij de Bibliotheek willen werken? Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta heeft op dit moment de volgende vacatures: Leesconsulent, Coördinator Marketing en Communicatie, Coördinator Basisvaardigheden en voorlezers en Coördinatoren in de gemeente Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne! Bekijk alle informatie over de vacatures op www.bzhd.nl.

 

Summerschool deze en volgende week

Deze vakantie kunnen kinderen maar liefst vier weken lang terecht in de Bibliotheek voor megaleuke workshops en activiteiten. Tussen de workshops kun je genieten van een hapje, drankje en verrassing met het speciale Summerschool-menu.  Pak je koffers maar!

 

Deze week

Maak een Stopmotion

Wat is een Stopmotion? Een stopmotion is een filmpje dat bestaat uit verschillende soorten foto’s, waarmee je heel snel een leuke animatie kunt maken. Dit kun je doen met de gratis app iMotion op je iPad of smartphone. Er zijn heel veel creatieve mogelijkheden en het zijn leuke filmpjes voor op de website van bijvoorbeeld je school. Zo kun je van klei, papier, letters of door zelf in beeld te gaan een filmpje maken! Tijdens de workshop bedenk je met Fotograaf Else Loof in een groepje een idee. Vervolgens ga je het uitvoeren. Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 14 augustus 2019 | tijd 10.00 - 12.00 uur | toegang €5,-

 

Fotohunt

Wie maakt de beste, mooiste, gaafste foto’s? De Fotohunt is een spannende strijd om de beste foto’s. De workshop wordt verzorgd door fotograaf Else de Loof. Je gaat in een team op een leuke manier met elkaar proberen de meest creatieve foto’s te maken binnen een bepaalde tijd. Kortom, veel actie, spanning en een goede samenwerking komen aan bod tijdens deze jacht naar de mooiste foto’s! Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 14 augustus 2019 | tijd 13.30 - 15.30 uur | toegang €5,-

 

Volgende week

Dans

Ben jij soepeltjes en sierlijk? Kom dansen met Studio Confi.Dance! Ook als je niet sierlijk bent kun je altijd meedansen op de Macarena of de Tsjoe Tsjoe Wa. Dans is voor iedereen. Laat je tijdens deze workshop meenemen door de muziek en geniet van een middagje dansen! Duimen omhoog!

Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 21 augustus 2019 | tijd 10.00 - 12.00 uur | toegang €5,-

 

DJ workshop

Word jij de nieuwe Afrojack of Armin van Buuren? Nederlandse DJ’s staan bekend als de beste DJ’s ter wereld! Wat moet je doen om aan de top te komen? En wat komt er allemaal bij kijken? Kom alles te weten over het leven van een DJ en het belangrijkste: hoe word je zelf de beste DJ? Leer de beginselen van het DJ vak door één van de DJ’s van Happy Music. Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 21 augustus 2019 | tijd 13.30 - 15.30 uur | toegang €5,-

 

En verder:

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl


 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd

8 augustus 2019

 

Ga zaterdag 24 augustus mee op toer langs de bioboer

 

Wat heeft een koe met natuur te maken? En wat maakt Agrarisch bedrijf Breen in Goedereede zo uniek? Fiets zaterdag 24 augustus mee met de boswachter van Natuurmonumenten en maak kennis met boer Piet en boerin Janneke en hun 250 Jerseykoeien in de stal en in het natuurgebied Volgerland in Ouddorp.

 

Na de rondleiding staan er warme wafels klaar en wat te drinken. Hoe leuk is het om tussen de koeien te eten! Na de lunch stap je met de boswachter op de fiets om naar het natuurgebied Volgerland te fietsen. Deze fietstocht bestaat uit ongeveer 11 kilometer. In het Volgerland wandel je met een ervaren gids door een gevarieerd landschap dat volop kansen biedt voor broedvogels. Tijdens de wandeling zie je mogelijk vogels als tureluur, kievit, scholekster, veldleeuwerik en graspieper. Naast vogels vind je hier ook de Jerseykoeien. Vervolgens stappen we weer op de fiets om via een mooie route over de kop van het eiland naar de Mekkerstee in Ouddorp te fietsen. Hier kun je kaas kopen, gemaakt van Jerseymelk. In de mooie landwinkel vind je de lekkerste lokale producten. Na dit bezoek fietsen we terug naar de startlocatie in Goedereede

 

Ga je mee op tour?

Meld je vooraf aan via www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda Kosten inclusief lunch en tegoedbon ijsje Mekkerstee: € 30,00, lid Natuurmonumenten € 25,00. U kunt uw auto gratis parkeren op de carpoolplaats/benzinepomp Sakko Commercial Goedereede. Vanaf daar fietst u binnen 5 minuten naar Breen Agrarisch Bedrijf, adres: Oude Westerloosedijk 10 in Goedereede. Starttijd 10.00 uur, eindtijd ongeveer 16.15.

 

 

Meer activiteiten?

Kijk op www.natuurmonumenten.nl

5 augustus 2019

Holle Bolle Avondmarkt in Sommelsdijk

 

SOMMELSDIJK – Er is een grote braderie op vrijdag 23 augustus, aangevuld met diverse kinderactiviteiten in de historische kern van Sommelsdijk. Op de Voorstraat, Marktveld, Sint Joris Doelstraat, Kerkstraat, Westdijk en rond de oude haven zullen vele kramen, muziek en attracties te vinden zijn.

 

Van 14.00 tot 23.00 uur zal het bruisen in de historische kern van Sommelsdijk en het dorp zal geel blauw kleuren. Om 14 uur openen leden van sociëteit Rethorica de Holle Bolle Dag met avondmarkt door het zingen van een lied bij het Koeienwachtertje op de hoek van het Marktveld en de Kerkstraat. Inmiddels hangt de Sommelsdijkse vlag op de kerktoren en is het historische deel van het dorp versierd met vele dorpsvlaggen. Vanaf dat moment loopt er tot 18.00 uur het middeleeuws muziekgezelschap “Goet ende Fijn” over de braderie en zorgt voor de vrolijke noot. 


Op de Voorstraat is er een grote braderie, er zijn klassieke bromfietsen, motoren, oude tractoren, en enkele klassieke auto’s, waaronder een Mercedes 220 cabriolet. Op het Marktveld staat de RTM bus “het grasklokje”. Daarnaast zijn er verschillende vormen van muziek en lopen er personen in oude klederdracht rond.

Rond de haven is een gezellige ambachts en streekmarkt en zijn er tal van kinderactiviteiten te vinden. In samenwerking met de Molenstichting GO is de oudste molen van het eiland te bezichtigen. De “Korenbloem” dateert uit 1705. Er rijdt zelfs een speciaal treintje over de Westdijk naar de molen.


Het Streekmuseum in de Kerkstraat heeft haar openingstijden aan de markt aangepast. In klederdracht worden de bezoekers welkom geheten en voorzien van een versnapering op het terras. De geur van kruukplaetjes zal u vast niet ontgaan. Deze worden ter plaatse gebakken door de vrijwilligers van het Streekmuseum.

 

Om 15.00 uur, 16.00 uur en 19.00 uur wordt er op het Marktveld een toneelstukje opgevoerd: “De Moord op de Boerderij van Boer Bol” wordt nagespeeld. In het museum zelf is voor de gelegenheid een expositie van werken van Rien Poortvliet te bekijken en zal de grootste middeleeuwse muntenschat van Nederland in zijn geheel te zien zijn.
 

Ook de grote kerk opent tijdens de Holle Bolle dag haar deuren.  Bezoek de van oorsprong gotische kerk uit de 15e eeuw en bekijk het prachtige roze “Meere-orgel” uit 1821. Mits er voldoende vrijwilligers te vinden zijn, wordt de toren geopend voor het publiek.
 

SMB, de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen, zal haar gebouw De Doele openstellen tijdens deze voor Sommelsdijk traditionele dag.

De RTM zal boven in dit gebouw in de Sint Joris Doelstraat historische beelden vertonen van de tram op Goeree-Overflakkee. Beneden en buiten is een expositie van een aantal leden van fotoclub “De Rare Kiek”.
Buiten het gebouw zal in samenwerking met brouwerij Solaes en Flakkeese Brandstofkoffie een terras ingericht worden. Leden van de Sociëteit Rethorica, uitgedost als de voormalige rederijkers, geven uiting door middel van sketches en/of liederen aan de edele conste, genaamd Rethorica. En daar ligt dan de link met de naam van het Flakkeese biermerk Solaes, want die uitingen, zo is beschreven in de oude statuten van Rethorica “zullen dienen ter verdrijving van de  melancholie en ter vermeerdering van solaes ede vreucht”.

In de Remonstrantse Kerk is een expositie met werken van kunstenaar Caspar Lindeman. Diverse bekende mensen van het eiland heeft hij geschilderd. In de kerk wordt tevens kunst en antiek verkocht. ’s Avonds 20.00 en 21.00 uur zijn er optredens van het Shantykoor “Op Volle Kracht”. Tevens wordt muziek verzorgd door leden van de Gerrit Razenberg Stichting met het orgeltje de Kleine Victoria.
 

Kortom, een veelzijdige middag- en avondmarkt voor jong en oud !
 

Kleedjesverkoop
Ook is het mogelijk om op een kleedje uw spullen te verkopen. Hiervoor wordt een deel van de Sint Joris Doelstraat ( het deel richting Dubbele Ring) en de Kerkstraat beschikbaar gesteld.

De Holle Bolle Avondmarkt wordt georganiseerd door Stichting Hart van Goeree-Overflakkee in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB) met financiële steun van de gemeente Goeree-Overflakkee.


 


1 augustus 2019
 

Spectaculaire Vuurwerk- en Lasershow op het Ouddorpse strand

 

OUDDORP - Er is een spectaculaire Vuurwerk- en Lasershow op zaterdag 17 augustus om 22.30 uur op Strand Oosterduinpad ter hoogte van Strandcafé De Zeester (parkeren aan het einde van de Oosterweg).Deze “Sound & Light Lasershow”  is een wervelende lichtshow ondersteund met de meest prachtige muziek en zorgt voor unieke taferelen op het Ouddorpse strand. Met fantastische lasereffecten en de meest schitterende beelden in laservormen is een spektakel absoluut gegarandeerd!! U kunt deze show het beste volgen door echt op het strand te gaan zitten…29 juli 2019

Speuren naar zee- en stranddieren aan de Brouwersdam

 

Ga zaterdagmorgen 17 augustus naar de Brouwersdam en ontdek samen met de boswachter welke dieren er leven op de grens van land en water. Tijdens deze speurtocht zijn we zo’n anderhalf uur in de weer met schep en schepnet bij de Duinen van Goeree. Deze activiteit is een aanrader voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar. Meld je wel vooraf aan op www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda


Foto: Martin van Lokven
 

Wat zit er eigenlijk in het ondiepe water zo vlak bij het strand? We gaan in het ondiepe water vissen en laten ons verrassen! De vangsten verzamelen we in een grote doorzichtige bak: samen gaan we dan uitzoeken hoe alle gevangen dieren heten, wat ze eten, hoe ze leven. Maar we kijken ook welke geheimen de zee op het strand heeft neergelegd. Schelpen en al het andere aanspoelsel. De gids is gelukkig een echte zeekenner!

 

Aanmelden

Als je mee wilt met deze activiteit is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda

We starten om 10.00 uur bij de Buitenhaven van de Brouwersdam. Twee uur later zijn we daar weer terug. Ouders mogen gratis mee!

 

Meer activiteiten?

Kijk op www.natuurmonumenten.nl
29 juli 2019

Gratis cabaretfestival in Ouddorp Duin

Coöperatie Deltawind bestaat dit jaar 30 jaar en de leden van Deltawind vieren dit graag met het hele eiland. Daarom organiseert de coöperatie verspreid over het eiland verschillende evenementen. Op zaterdag 10 augustus vindt het eerste evenement plaats. In Ouddorp Duin nabij strandtheater de Houten Kaap in Ouddorp kan iedereen komen lachen en genieten tijdens het Cabaretfestival. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.


plein bij Houten Kaap


De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor veel mensen, maar er zijn 300 zitplaatsen. Indien u hiervan gebruik wilt maken is het raadzaam om op tijd te komen.

Het programma:
17.30 - 18.00 uur START FESTIVAL MET DE BAND THE CAPPUCCINO’S
18.00 - 18.30 uur ROEL C. VERBURG
18.30 - 19.00 uur HASSAN EL RAHAUI (Finalist Cameretten Festival 2018)
19.00 - 20.00 uur PAUZE MET FOODTRUCKS EN DE BAND THE CAPPUCCINO’S
20.00 - 20.30 uur ANDRIES TUNRU (Finalist Cameretten Festival 2017)
20.30 - 21.00 uur THIJS VAN DE MEEBERG
21.00 - 21.20 uur PAUZE MET GRATIS BITTERBALLEN!
21.20 ANNE NEUTEBOOM (Finalist Neerlands Hoop 2019)

Locatie: Ouddorp Duin Westerweg 28 3253 LX Ouddorp Meer informatie over de andere evenementen die worden georganiseerd in het kader van het 30-jarig bestaan van Coöperatie Deltawind vindt u op: https://www.deltawind.nl/programma-deltawind-30-jaar/ 26 juli 2019

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

 

Najaar 2019

De zomervakantie is begonnen, maar de Bibliotheek maakt zich alweer op voor het najaar!

Voor de snelle beslissers staat het aanbod op www.bzhd.nl/cursussen en kun je je direct inschrijven. Liever op je gemakje alles doorkijken? Het programmaboekje volgt in augustus. Laat het najaar maar komen!

 

Cursus uitgelicht: Spaans voor beginners

Zou jij meer willen kunnen zeggen dan alleen Hola en Adios in het Spaans? Met de cursus Spaans eerste jaar leer je de eerste beginselen van deze taal en kun jij je straks prima redden in het Spaanstalige land van je keuze. Adios!

Bibliotheek Middelharnis | startdatum cursus: woensdag 2 oktober | tijd: 19.30-21.00 uur | aantal lessen: 20 | Cursusprijs: € 240 / bibliotheekleden € 228

 

Summerschool deze en volgende week

Kom deze zomer ook naar Summerschool, het zomerprogramma van Bibliotheek Zuid-Hollandse voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Deze vakantie kun jij maar liefst vier weken lang terecht in de Bibliotheek voor megaleuke workshops en activiteiten. Pak je koffers maar!

Zaterdag 27 juli is de Take Off in bibliotheek Middelharnis. Tijdens deze ochtend krijg je een Summerschool voorproefje en kun je meedoen aan verschillende activiteiten. Ook zijn er lekkere versnaperingen. Heb je je nog niet ingecheckt voor de Summerschool workshops, dan kun je dit deze ochtend tussen 10.00 en 12.00 uur doen!

 

Deze week

Kliederen voor kleuters!

Het KliederLab is een uurtje creatief plezier met ouder/opa/oma/tante/oom/oppas/nanny, onder begeleiding van een KliederLab-docent. Samen plezier maken staat voorop!

Dit betekent dat een kind de ruimte krijgt om te experimenteren. Het kan allerlei materialen uitproberen. Het kind ervaart dat materialen verschillend aanvoelen, dat een soort materiaal voor verschillende dingen kan worden gebruikt, het kan ruiken, voelen en eventueel proeven. Deze workshop is voor kinderen van 4 en 5 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 31 juli 2019 | tijd 09.00 – 10.00 uur | toegang €2,50

 

Op reis met de Tekenmeisjes

Ik ga op reis en neem mee… Een koffer! Maar niet zomaar een koffer, een vrolijk gepimpte koffer. Kom met De Tekenmeisjes je eigen vakantiekoffertje pimpen én vullen. Zo hoef jij je straks op de achterbank niet te vervelen. Teken, kleur en knutsel zodat je onderweg naar je vakantiebestemming genoeg te doen hebt! Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Meer weten over De Tekenmeisjes? Kijk dan op www.detekenmeisjes.com

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 31 juli 2019 | tijd 10.00 - 12.00 uur | toegang €5,-

 

 

Volgende week

Minecraft

Een grote muur, een slotgracht, toegangspoort en wachttorens: dit hoort allemaal bij een Romeins Kasteel! Bouw zelf een Romeins Fort in Minecraft in de Bibliotheek. Je bouwt samen met een mede-Minecrafter in 2 uur tijd een Fort op basis van afbeeldingen en beschrijvingen van vroeger.

Er kunnen maximaal 18 deelnemers meedoen, dus meld je snel aan! Deze workshop is voor kinderen tussen 9 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 7 augustus 2019 | tijd 10.00 - 12.00 uur | toegang €5,-

 

Schilderen als Rembrandt

2019 is het jaar van Rembrandt. Wat weet jij over deze meester van de Gouden Eeuw? We verklappen je alvast iets: hij bestond heel lang geleden en was één van de beroemdste schilders van zijn tijd. Zijn kunstwerken zijn nog steeds heel bijzonder, ze zijn wel miljoenen waard!

In deze workshop geeft kunstenaar Cristina Vaudo een korte blik op het leven van deze schilder en vervolgens ga je zelf aan de slag. Rembrandt heeft veel zelfportretten nagelaten. Onder leiding van Cristina ga je één van de vele zelfportretten van Rembrandt naschilderen. Durf jij deze uitdaging aan? We werken met acrylverf, dit gaat niet uit je kleding. Trek dus kleding aan wat vies mag worden. Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 7 augustus 2019 | tijd 13.30 - 15.30 uur | toegang €5,-

 

Zing!

We gaan lekker muziek maken! Onder leiding van Amber van Opijnen, een professionele zangeres, gaan we een lied instuderen en aan de slag met boomwhackers (instrumenten)! Doe je mee?

Deze workshop is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Bibliotheek Middelharnis | woensdag 31 juli 2019 | tijd 13.30 - 15.30 uur | toegang €5,-

 

Lezers gezocht!

Houd je van lezen en vind je het leuk om over de gelezen boeken te praten? Dan is een leesgroep iets voor jou! Een leesgroep is er voor fanatieke lezers, maar ook voor mensen die een stok achter de deur nodig hebben om aan een goed boek toe te komen. Het met elkaar bespreken van boeken is gezellig en geeft veel meer inzicht in de boeken die je gelezen hebt.

Het nieuwe leesseizoen start in september. Er zijn een aantal plekken vrij voor nieuwe leden!

Wil je meer informatie of heb je interesse om aan te sluiten bij een Leesgroep? Stuur een email naar Lindsay Pelt via lpelt@bzhd.nl of neem contact op met de Bibliotheek bij jou in de buurt.

 

En verder:

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd26 juli 2019


Ook in de vakantie repareren de vrijwilligers gewoon door

Voor reparatie naar het Repair Café Middelharnis!

 

 

MIDDELHARNIS - Er is weer Repair Café op zaterdag 3 augustus op de locatie, Goed voor Goed Kringloopcentrum aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis van 10 tot 13 uur. Aanname reparaties tot ongeveer 12 uur.

Ga gewoon langs met je defecte ventilator, ijsmachine of ben je het recept van de ijsblokjes kwijt, de vrijwilligers van het Repair Cafe gaan je helpen. Meer dan 75 % van de kapotte spullen zijn het afgelopen jaar gerepareerd.

 

Maak gewoon gebruik van de naaister die u kan helpen en adviseren met verstellen en/of veranderen van uw kleding, ritsen en knopen zelf meenemen. De vrijwilligers repareren geen mobiel / PC en groot witgoed. 

 

Mocht u op bovengenoemde datum niet in de gelegenheid zijn. Het volgende Repair Café is op 7 september 2019 bij Goed voor Goed in Middelharnis. Of volg ons via Facebook en de website, http://www.repaircafemiddelharnis.nl

 
12 juli 2019
 

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta biedt diverse cursussen, interessante lezingen en leuke activiteiten aan. Dit is er binnenkort te leren en beleven:

 

Najaarsprogramma Leer en Beleef 2019

De zomervakantie is begonnen, maar de bibliotheek maakt zich alweer op voor het najaar! Momenteel wordt de laatste hand aan het cursusprogramma van Leer & Beleef gelegd. Naast vertrouwde cursussen, zoals Body & Mind en diverse taalcursussen, kun je dit najaar ook meedoen aan een van onze nieuwe cursussen. Wat dacht je bijvoorbeeld van EHBO aan kinderen, de cursus “Improviseren kun je leren” en Imago stijladvies. Of misschien wordt Keramiek na de beginnerscursus helemaal jouw ding? Voor de snel beslissers is het aanbod vanaf 22 juli op www.bzhd.nl/cursussen te vinden en kun je je direct inschrijven. Liever op je gemakje alles doorkijken? Het programmaboekje volgt in augustus. Laat het najaar maar komen!

 

VakantieBieb

Deze zomer hoef jij niet te zeulen met al je boeken. Je installeert gewoon de gratis app Vakantiebieb op je tablet of telefoon en je kiest je boeken uit. Je download de boeken eenmalig via wifi, waarna je ze de hele zomer zonder internet kunt lezen. Fijne vakantie!

 

Ready for Take off?  
Zzaterdag 27 juli is de start van Summerschool; hét zomerprogramma van de bibliotheek. Pak je koffers maar! Je reis begint in de vertrekhal van Bibliotheek Middelharnis. Boarding time is 10.00 uur en de verwachte aankomsttijd 12.00 uur. Tijdens deze vlucht krijg je een Summerschool voorproefje en kun je meedoen aan verschillende activiteiten. Ook zijn er lekkere versnaperingen. Heb je je nog niet ingecheckt voor de Summerschool workshops, dan kun je dit tijdens deze middag doen. Bekijk het programma op www.bzhd.nl/summerschool. Bon voyage!
Take Off Bibliotheek Middelharnis | Zaterdag 27 juli | 10.00 – 12.00 uur | Gratis

 

En verder:

Voorlezen

Iedere woensdagmiddag wordt er voor kinderen voorlezen in de bibliotheek.
Iedere woensdag om 15.00 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

Digitaal oefencafé

Je kunt hier terecht met al je vragen op digitaal gebied.

Iedere vrijdag van 10.00 – 11.30 uur | toegang gratis | Bibliotheek Middelharnis | www.bzhd.nl

 

 

Tot ziens in de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta!
Kijk voor ons complete activiteitenaanbod op www.bzhd.nl/activiteiten
Volg de Bibliotheek ook op Social Media
facebook.com/bibliotheekzhd
twitter.com/bibliotheekzhd