A C H T E R    H E T    N I E U W S 
 


4 maart 2021


Wat is er toch aan de hand bij Vitale Kernen?
 

Weer raadslid weg bij Vitale Kernen

COLUMN -  Onrust binnen de fractie van Vitale Kernen heeft er toe geleid dat er eerder deze week een raadslid is opgestapt. Was de lokale partij drie jaar geleden nog de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen met zes zetels, nu bestaat de fractie nog uit slechts vier leden. Vorig jaar werd Binic Vreugde uit de fractie gezet na een interne rel en deze week heeft Rita van den Nieuwendijk Vitale Kernen de rug toegekeerd.
 

Binic Vreugde werd vorig jaar uit de fractie van Vitale Kernen gezet vanwege een vertrouwensbreuk. Vreugde was 14 jaar raadslid en vond het niet terecht dat hij uit de fractie werd gezet. “Ik heb op geen enkele manier de partij geschaad, dit had ook op een andere manier opgelost kunnen worden”, aldus Vreugde. Hij koos ervoor door te gaan als eenmanspartij.
 

Rita van den Nieuwendijk was met ruim 40 jaar politieke ervaring het meest ervaren raadslid van Vitale Kernen en tevens één van de oprichtsters van Vitale Kernen. In een brief aan de collega raadsleden laat van den Nieuwendijk weten dat ze zich niet langer kan conformeren met de werkwijze en de manier van communiceren van de fractieleden van Vitale Kernen. Ze heeft ervoor gekozen haar zetel te behouden en door te gaan als eenvrouwsfractie.

 

Van de politieke redactie
2 maart 2021
 

De enige echte voedselstemwijzer


In de bonusaflevering van Het Voedselkabinet, die op 2 maart uitkomt, pluizen Samuel en Helen samen met Teun van der Keuken de partijprogramma’s voor je uit en gaan ze op zoek naar de politieke ideeën over eten. 

26 februari 2021
 

Wethouder Bruggeman gaat kopje onder in SRGO-soap

Column – Net als zijn illustere voorgangers wethouder Trouwborst (VVD) en wethouder de Jong (CU) dreigt nu ook wethouder Bruggeman (Vitale Kernen) kopje onder te gaan in de SRGO-soap. Trouwborst moest in 2017 het veld ruimen nadat hij de gemeenteraad niet juist had geïnformeerd in de aanloop naar de oprichting van SRGO. Voor zijn opvolger de Jong betekende de ellende rondom SRGO het einde van zijn politieke loopbaan toen hij vlak na de verkiezingen in 2018 uit de CU fractie werd gezet.


Donderdag 4 maart aanstaande bespreekt de gemeenteraad het onderzoeksrapport van 10 Organisatieadvies, een rapport over het functioneren van SRGO in combinatie met de relatie tot de gemeente. Een vernietigend rapport waaruit blijkt dat zowel SRGO als de betrokken gemeenteambtenaren en verantwoordelijk wethouder op heel veel punten gefaald hebben de afgelopen vier jaar. Met name het ontbreken van betrokkenheid, afstemming, vertrouwen, vakkennis, communicatie en controles zal de verantwoordelijk wethouder zwaar aangerekend worden. 

Ook de inhoud van het persbericht van de gemeente over het rapport is slecht gevallen bij een aantal politieke partijen; “veel gaat gewoon goed” schrijft de wethouder in het persbericht. Maar wat dan, wat gaat er wél goed?


Het wordt so wie so een lastige avond voor wethouder Bruggeman. Zijn eigen partij, Vitale Kernen, heeft in september 2016 namelijk een motie van treurnis ingediend tegen toenmalig wethouder Trouwborst omdat de wethouder niet alle gevraagde informatie over het dossier SRGO wilde verstrekken.

Nu, anno 2021, is het de wethouder van Vitale Kernen die zich schuldig maakt aan dezelfde feiten; diverse Wob-verzoeken en mondelinge- en schriftelijke vragen vanuit de gemeenteraad worden niet of nauwelijks beantwoord en belangrijke documenten worden achtergehouden. Hoe zal de fractie van Vitale Kernen reageren als er donderdag een motie van treurnis wordt ingediend? Of erger nog, een motie van wantrouwen?

 

Van de politieke redactie

25 februari 2021

reactie op het artikel (Nieuws) over de plastic korrels

Vervuiling door plastic korrels in de natuur

Deze korrels zijn een halffabrikaat, er worden  verschillende producten van gemaakt. Het probleem is de verpakking. In de productiehal worden de korrels opgeslagen in plastic zakken. Deze worden getransporteerd en opgestapeld op pallets. Hier ontstaat de eerste morsing door het beschadigen van de zakken.
 

Door hun geringe gewicht waaien de korrels overal heen om tenslotte in het water terecht te komen. Dit kan zijn een rivier, liggend aan de fabriek, het riool een sloot, wat dan ook. De pallets worden vervoerd naar de klant. Tijdens het lossen komen weer korrels vrij omdat bij het verhandelen weer zakken beschadigd raken. Dit is de reden waarom er zoveel van deze troep in onze natuur terecht komt. Je vindt ze waar ook ter wereld.
 

We kunnen controleren wat we willen, commissies benoemen, terreinen aanpassen, maar dan lopen we steeds achter de feiten aan. Zie als voorbeeld de overboord geslagen containers boven de Wadden. Ook als dit spul weer aan land terecht komt, is het bijna niet op te ruimen.
 

Er is een afdoende oplossing mogelijk. Verpak dit spul in metalen drums. Je werkt dan het probleem de wereld uit. Bij onhandig werken veroorzaak je hooguit een deuk.Van de technische redactie

22 februari 2021

 

“Betaal de keizer wat de keizer toekomt”

Algehele heffing voor afvalverwijdering stimuleert niet
 

Het was best schrikken voor veel mensen toen de aanslag van de lokale belastingen op de mat viel of de digitale brievenbus binnenstraalde. Het Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling neemt al jaren de afdracht voor de gemeentelijke belastingen op zich als SVHW. Uiteraard is een kwijtschelding mogelijk, maar dan moet je wel met alle billen bloot en zelfs je moeizaam opgebouwde spaargeld aangeven.
 

De rekening is dus een optelsom van meerdere belastingen. Waaronder ook de zeer omstreden hondenbelasting. Een relikwie uit een  ver verleden, 15e eeuw, transportbelasting voor de  hondenkarren. Een belasting die al in veel gemeenten is afgeschaft.
 

Daarnaast staat op de nota een afvalstoffenheffing. Voor een echtpaar of gezin net geen driehonderd euro. Een demotiverend bedrag, dat iedereen krijgt te betalen, ongeacht zijn gedrag. Het principe de vervuiler betaalt, is hier ver te zoeken. Terwijl in sommige gemeenten, een systeem wordt gehanteerd van betalen naar rato ingeleverd afval, krijgen de bewoners hier rücksichtslos hetzelfde bedrag voor hun kiezen.
 

Dus of je nu eenmaal per twee, vier of zes weken, of zelfs nog minder vaak, je container ter lediging aan de weg zet, je betaalt hetzelfde als al je buren. Afval scheiden loont, klopt hier niet. Je kunt scheiden wat je wilt, je kunt zelfs rekening houden met de verpakking bij aankoop van artikelen, het haalt in je portemonnee niets uit. Ondanks alle mogelijkheden tot differentiatie, zoals bijvoorbeeld het zogenaamde DifTar-systeem,  betalen we allemaal hetzelfde. Nogmaals jammer gemeente en wat minder motiverend om zo min mogelijk afval te genereren.


Maria Evers

 


21 februari 2021

De Natuur Is Complexer dan Wij Telkens Denken!

door  

En dat respect voor leven in de tuin breidt zich dan uit naar je voeding, manier van leven, omgaan met afval, bestrijdingsmiddelen, vliegenplakkers, wasmiddelen 

Lees de hele column op: https://yggdra.be/de-natuur-is-complexer-dan-wij-telkens-denken/19 februari 2021


Gemeente vraagt mening burger met enquête op KlimaatkrachtigGO.nl 

 

reactie: 

 

Zaakjes niet op orde en toename tussen arm en rijk. Maar wie weet….

 

Moeilijk boodschap in een luxe verpakking
 

De berichtgeving die onder de bevolking wordt verspreid, lijkt een gemeentelijke missie. In werkelijkheid ligt de zaak eenvoudiger. Het is een opdracht van de rijksoverheid. Nederland moet in 2050 volledig van het gas af en in 2030 tenminste 20% van alle aansluitingen. Dat zijn 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen. En de gemeenten krijgen dat op hun bord. Daar helpt geen moedertje lief aan. Al dit jaar moet de gemeente een plan hebben over de wijze waarop een aantal wijken in 2030 van het gas worden gekoppeld. Vijf dorpen zijn hiervoor geselecteerd. Maar hoe breng je dat verhaal aan de man/vrouw?
 

In een van de filmpjes die u treft op de website klimaatkrachtiggo.nl valt de term ‘betaalbaar’ en daarnaast wordt verwezen naar de mooie voorbeelden die er al zijn. Die zag ik vorige week op TV.  In het programma Radar. In veel gemeenten in ons land zijn al wijken die nieuw gebouwd zijn zonder gasaansluiting. De meeste worden verwarmd met een systeem van aardwarmte. Wat bleek? Vaak kreeg men het simpelweg niet warm gestookt. En dat is toch eigenlijk de bedoeling van een verwarmingssysteem. Maar dat was nog niet alles. Het was ook duurder dan beloofd.

Geen nood: het verschil zou gecompenseerd worden. Het verschil  in kosten van een systeem met en zonder gas. Niet dus. En de ellende bleef maar doorgaan. Klachten waren er ook volop over storingen. Daar had de aanbieder, in dit geval Vattenfall, iets leuks op gevonden. Bij een storing van meer dan 8 uur per dag werd er een bepaald bedrag uitgekeerd. Nu waren er woningen die per dag soms 5 of 6 uur per dag met zo’n storing te kampen hadden. Sommigen opgeteld 25 uur per week. Geen vergoeding, want het moet gaan over 8 uur onafgebroken. Dus niet opgeteld. En er wachtte nog een verrassing: de mensen waren een contract aangegaan voor een periode van 30 jaar!!!!!. Niks meer in de melk te brokkelen. Ik kreeg, en ik bleek niet de enige te zijn, last van plaatsvervangende schaamte.

 

kloof

En dan nog iets. In ons land zijn er 700.000 huishoudens met schulden. Zo’n beetje de helft daarvan met ernstige schulden. In ons land zijn er 600.000 mensen die in langdurige armoede leven. En gelukkig zijn er ook veel mensen die geen schulden hebben en niet in armoede leven, maar die wel moeten sappelen om rond te komen. Voor velen is het plaatsen van zonnepanelen op dak geen (echt) probleem. Of een warmtepomp. Of voeren een isolatieprogramma uit. Desnoods maak je gebruik van een lening onder gunstige condities. Voor anderen is dat onbereikbaar.
 

 

Maar wie weet

De regering zadelt de gemeente op met een lastige klus. Een ambtenaar belt aan, de bewoner doet open en de ambtenaar doet zijn verhaal. U moet over een poosje van het gas af. Geen enkel probleem zegt de bewoner. Maar wie gaat dat betalen?

Maar misschien is er uitkomst. Misschien zijn er tegen die tijd nieuwe technieken en is de overstap een fluitje van een cent. Warme voeten tegen een betaalbare prijs. En als dat niet kan, zijn er altijd nog de fondsen. Zoals de boer bijvoorbeeld die met zijn machtige tractor de deur inreed van het Gronings provinciehuis vanwege zijn boosheid op het stikstofbeleid. Hij ontving in 2018 € 122.000,00 Europese subsidie. Zonder voorwaarden. En de boer die met zijn voertuig levensgevaarlijke capriolen uithaalde met dranghekken. Die arme sloeber ontving over het boekjaar 2018 € 160.000,00 subsidie. Zonder een enkele voorwaarde.
Wie weet. 

 

Aat van Alphen

Raadslid EVV

19 februari 2021


Hoe staat dit in verhouding tot biodiversiteit?

De ecologische effecten van vlaktekap in het Nederlandse bos

Wageningen University & Research
18-FEB-2021 - In de nieuwe Bossenstrategie wordt vlaktekap, de kap van bomen op een aaneengesloten oppervlak, genoemd als één van de mogelijke ingrepen bij het beheer van bos. Maar er zijn ook nog vragen: kan vlaktekap samengaan met de ambities voor klimaat en biodiversiteit? Het antwoord is ja, maar er moet zorgvuldig worden gekeken naar de schaal en context waarin vlaktekap plaatsvindt.

https://tinyurl.com/yqksu6wk

17 februari 2021


Ingezonden reactie op onze post over de reclame voor Goeree-Overflakkee op de marketingsite visitgo.nl 


Ontdek je horizon op Goeree-Overflakkee
 

Dan stel ik me voor je komt via Ooltgensplaat Goeree-Overflakkee op rijden en rijdt dan het hele eiland af met de ‘schitterende foto’s’ die op Schrijfbedrijf Evers staan met de horizonvervuilende ‘vogelklappers’ op de achtergrond.Nou doet het volgende op. Als je inderdaad de mooie horizon wilt ontdekken zoals in de promotiefilm op visitgo.nl als ‘slogan’ naar voren komt dan kom je in Scharendijke uit!

Bij de 3 suppers is de meetpaal Brouwershavensegat 8 van Rijkswaterstaat op de achtergrond te zien en dat ligt toch in de provincie Zeeland, wel gek eigenlijk dat je zo’n mooie horizon pas in Zeeland kan zien, of eigenlijk niet!

Zoals de foto’s met al die ‘vogelklappers’ op de achtergrond kan ik me wel voorstellen dat het marketingbureau is geëindigd in Zeeland.

Toch wel heel erg om te denken dat er €300,000,- per jaar naar dit marketingbureau gaat dat gedeeltelijk reclame maakt voor Zeeland.

De gemeente heeft blijkbaar meer met wind dan met een ondergaande zon, want die vind je alleen in Zeeland en ‘vogelklappers’ op Goeree-Overflakkee, erg jammer dat daar je gemeentebelasting naar toe gaat.

 

Kern van het verhaal;

 

"Stoppen met ‘vogelklappers’ op het eiland te plaatsen en opschieten met de waterkrachtcentrale in de Brouwersdam, want dan kan je schone en onzichtbare energie opwekken onder een prachtige horizon van Scharendijke”

 

Theo Meijer

16 februari 2021

Ontdek je eigen horizon op Goeree-Overflakkee
 

De  nieuwe promotiefilm op  https://www.visitgo.nl/nl  laat de kijker zien hoe aantrekkelijk  ons eiland is, in de hoop dat de kijkers ons eiland zullen gaan bezoeken. Wat gloort er voor jou aan de horizon?

Goeree-Overflakkee is een eiland met grootse ambities. Ambities op het gebied van recreëren, wonen en werken, en met duurzaamheid als verbindende groene draad. Het schoonste strand van Nederland? Derde duinpan linksaf. Windsurfen bij windkracht 4? Achter de Brouwersdam. En als je de dijk over gaat, kun je zelfs zeehonden en flamingo’s spotten in het wild.De mogelijkheden zijn oneindig. Uitgestrekte polders, eindeloze stranden en kilometers kustlijn. Ga op zoek naar onze ongerepte natuur.16 februari 2021

Op weg naar een betere, mooiere en gezondere wereld

Land van Ons richt zich op het terugbrengen van biodiversiteit in landbouwgebieden. “Tot 60 jaar terug was er enorm veel biodiversiteit in ons landbouwgebied. Niet alleen doordat het om heel veel grond ging – en nog steeds gaat, zo’n twee derde van Nederland is landbouwgrond – maar ook doordat de toen kleinschalige landbouw, met een mix van akkerbouw en veeteelt, zorgde voor een grote rijkdom aan divers leven.” (De sleutel voor herstel van onze biodiversiteit ligt dus in onze landbouwgrond. Daar kan Land van Ons de grootste meerwaarde bereiken. En natuurlijk gaan ook natuurgebieden daarvan profiteren.)

Kijk naar de video:

https://vimeo.com/502651989/aa8a93577b15 februari 2021


Boekbespreking door Maria Evers

Over nut en nadeel van de humanisering van de natuur

Auteur: Jozef Keulartz

Bomen en planten zijn levende wezens en onderdeel van alles wat leeft op deze planeet. Maar hebben planten ook rechten? Recht op bescherming, op voeding, op wasdom? Is de volgende stap in de emancipatie van levende wezens de erkenning van de rechten van het plantenrijk?

Image

Het beeld dat de mens heerschappij heeft over de schepping en alles naar eigen believen mag gebruiken, is al langere tijd aan het kantelen. Er is erkenning voor de waardigheid van dieren, die via wetgeving beschermd dienen te worden. De oprichting van de Partij van de Dieren is daar een voorbeeld van. Planten worden vaak gezien als een achtergrond van het leven. Ze worden op een lagere trede geplaats dan dieren en dat terwijl ze juist van vitaal belang zijn voor ons bestaan en voortbestaan. Maar weinig mensen weten dat er ook een Partij van de Planten bestaat. Een partij die duurzaamheid en lange-termijn-denken hoog op de agenda wil krijgen. Inmiddels gaan er steeds meer stemmen op om de waardigheid van bomen en planten te respecteren.
 

Door onderzoek is vast komen te staan dat planten en bomen communiceren met elkaar zowel bovengronds als via hun enorme vatenstelsel. Ze kunnen elkaar waarschuwen voor gevaar. Ze kunnen zelfs tactieken toe passen om vijanden om de tuin te leiden. Ze beschikken over een bepaalde vorm van intelligentie. Maar hebben ze gevoel? Ze hebben in elk geval geen centraal zenuwstelsel zoals mensen en dieren. Toch zijn er onderzoekers die beweren dat bomen en planten pijn kunnen ervaren en zelfs over geheugen beschikken.
 

In ons land zijn geen oorspronkelijke bossen meer. Al het bos is aangelegd, zonder oog voor de samenhang van bomen met elkaar. In opkomst is het plenterbos. Een plenterbos is voor de bosbouw wat het voedselbos is voor de landbouw. Een soortrijke gemeenschap waarin alle leeftijden en gewichtsklassen door elkaar staan. Op beperkte schaal worden stammen geoogst, maar verder ingrijpen door de mens is taboe.
 

In het boek Boom Mensen probeert Jozef Keulartz (1947 – emeritus hoogleraar milieufilosofie) zowel de lichtpunten als de schaduwzijden van de vermenselijking van de natuur, en in het bijzonder van planten, in kaart te brengen. Een recent geschreven, leesbaar overzicht van de verschillende filosofische inzichten op gebied van natuurontwikkeling en bosbouw.

ISBN 978 90 5615 660 2, www.noordboek.nl

 

 
10 februari 2021


Fractie EVV laat zich niet afbluffen door het college 
 

Schriftelijke vraag college

Energieneutraal 2020 reactie

 

Onderwerp: opbrengst energieneutraal in 2020

 

Toelichting

Onlangs heeft onze fractie u een tweetal vragen voorgelegd betreffende de energieagenda.
Uw reactie over het kostenaspect is correct. Dan kan niet gezegd worden van uw brief over de opbrengst van de energieneutraliteit in 2020. Op de inhoud op zich valt al genoeg af te dingen, maar dat laten wij verder buiten beschouwing. De kwestie is, dat uw college met een sierlijke boog voorbijgaat aan de kruks.  

 

Ter verduidelijking
Onze vraag handelt niet over energieneutraliteit in het algemeen, maar over de opbrengst van energieneutraliteit in 2020. De gemeente Dordrecht bijvoorbeeld neemt royaal de tijd om het principe van energieneutraliteit te bereiken. Ruim 30 jaar. De gemeenten Hoeksche Waard en Schouwen-Duiveland hebben iets meer haast. Daar wordt in 2040 de vlag gehesen.

 

Goeree-Overflakkee koos voor 2020. Het hoofdmotief was, geen twijfel mogelijk, om eerste te zijn. Dat ging niet zonder slag of stoot hebben wij  in onze brief uitgelegd. Met de opbrengst van de windmolens was al een meer dan goede basis verkregen, maar om het gewenste resultaat te bereiken moest nog ‘iets’ gevonden worden. Dat ‘Tom Poes verzin een list’ werden zonnevelden. En bepaald niet op fraaie wijze tot stand gekomen. Een ernstige ingreep in landschap, natuur en biodiversiteit.
 

Onze hamvraag: wat is dan de meerwaarde of de opbrengst van energieneutraliteit in 2020? In plaats van bijvoorbeeld in 2025 of 2030 of 2040. Was er sprake van een geldprijs? Wij dachten van niet. Is de bevolking er iets mee opgeschoten, bijvoorbeeld in de vorm van een korting op de energierekening. Wij dachten van niet. Zijn wij soms overlopen door de vestiging van nieuwe bedrijven die in onze gemeente het nieuwe Silicon Valley herkenden? Het is ons niet opgevallen. Of was het simpelweg een visioen dat een of meerdere bestuurders ontvingen om voor eens en voor altijd verlost te worden van die akelige status van boerenland en de gemeente een plaats wilden geven op de Olympus? Wij tasten in het duister.

Vraag

Wat heeft het streven naar energieneutraliteit in 2020 onze samenleving concreet gebracht?

 

Fractie EVV

Aat van Alphen
Henk van der Meer


8 februari 2021

ingezonden reactie: 

Aan allen, 

Ik heb het rapport gelezen. 

Een directeur van zo'n organisatie, daarvan verwacht je meer.  We spreken over echt geld en het hebben van een visie, dit ontbreekt hier. Wat ontbreek in het rapport, zowel bij de gemeente als bij SRGO,  is een TBVC.

- Taak, - Bevoegdheid, - Verantwoording, - Competentie. Dit kun je voor elke organisatievorm zo van de plank halen.

 

Jammer voor de huidige directeur maar hij moet toch uitzien naar een nieuwe baan lijkt mij. Een organisatie als SRGO kan, ik zeg het nogmaals kan, een veel betere plaats zijn waar de burgers kunnen vertoeven. Sorry voor het harde oordeel.

naam en adres bij de redactie bekend
7 februari 2021
 

Vernietigend rapport SRGO
 

COLUMN – Donderdag 4 februari werd tijdens een besloten raadsvergadering het onderzoeksrapport naar de werkwijze van SRGO en de relatie gemeente/SRGO gepresenteerd aan de gemeenteraad. Het is een vernietigend rapport waaruit blijkt dat niet alleen de werkwijze van SRGO vanaf de oprichting in 2017 bizar slecht is, maar dat ook de gemeente onder aanvoering en verantwoording van wethouder Bruggeman ernstig tekortschiet.
 


De onderzoekers van bureau 10 organisatieadvies constateerden onder andere dat:
 

 • Er van alles mis is in de relatie tussen de directeur en het bestuur van SRGO en tussen de locatiemanagers en de directeur.
 • De directeur van SRGO niet planmatig werkt en dat dit het meest zichtbaar is op locatie De Staver.
 • Er binnen SRGO geen uitgewerkte werkprocessen zijn aangetroffen.
 • Het bestuur van SRGO uit drie leden bestaat, volgens het governancestatuut zouden dat minimaal vijf leden moeten zijn.
 • De medewerkers van SRGO het bestuur op afstand zien en zij onvoldoende directe betrokkenheid ervaren; zij hebben geen beeld van de meerwaarde van het bestuur voor het functioneren van hun organisatie;  de directe verbintenis van de SRGO-bestuurders met verenigingen die gebruikmaken van de SRGO-locaties, wordt soms als zeer onwenselijk bestempeld. 
 • Het bestuur van SRGO niet tevreden is over het functioneren van haar eigen directeur.
 • Het bestuur van SRGO onderling niet altijd op een lijn zit.
 • SRGO de afgelopen jaren geen klanttevredenheidsonderzoek heeft uitgevoerd.
 • Er in de achterliggende jaren klachten en incidenten zijn geweest die op bestuurlijk niveau de vraag opwerpen of SRGO daar voldoende voor is toegerust.
 • De veiligheid van zwembad De Staver een aandachtspunt is, aangaande water/luchtkwaliteit zijn die zorgen ook nu nog steeds niet helemaal weggenomen.
 • Afstemming van de programmering van de accommodaties onderling ontbreekt.
 • De verhoudingen tussen het bestuur SRGO, de directeur, de locatiemanagers en de medewerkers op de verschillende locaties niet goed zijn en daarmee belemmerend zijn voor het bereiken van de gestelde doelen en het hierbij noodzakelijke onderlinge vertrouwen. Bij een groot deel van de medewerkers ontbreekt het draagvlak voor het bestuur.
 • Het doel van de stichting niet aansluit bij de invulling van het gemeentelijk sportbeleid.
 • SRGO geen nieuwe activiteiten heeft opgezet.
 • SRGO en gemeente onvoldoende in staat zijn gebleken om overschrijdingen op de post dagelijks onderhoud samen adequaat te blijven monitoren.
 • SRGO te maken heeft met een hardnekkig negatief publiek imago en politiek al sinds de oprichting in 2017 onder een vergrootglas ligt. Dit is een belemmerend element in het functioneren en presteren van de organisatie.


Olympia XXL
Niet alleen bij SRGO gaat er weinig of niets goed zo blijkt uit het onderzoeksrapport, ook de gemeente krijgt er van langs! In de prestatieafspraken die de basis vormen van de samenwerking tussen gemeente en SRGO, staan geen concrete indicatoren ten aanzien van de kwaliteit van dienstverlening. En de gemeente koppelt geen prestatienormen aan haar opdracht. Daarnaast is er weinig of geen controle vanuit de gemeente en worden posten overschreden. Hoe is dit mogelijk bij een stichting die een verleden heeft van geheimzinnigheid en fraude? Sommige raadsleden noemen SRGO niet voor niets spottend Olympia XXL.

 

Aanbevelingen
Het onderzoek sluit af met aanbevelingen voor de toekomst. In twee verschillende scenario’s worden verbeterpunten voorgesteld. Scenario 1 is een optimalisering van de huidige SRGO organisatie onder andere door toevoeging van nog een extra exploitatie-manager. En scenario 2 is de omvorming naar een sportbedrijf waarbij de organisatie weer opnieuw opgebouwd moet worden.


Beide scenario’s zijn enorm kostbaar en totaal onnodig. De imagoschade van de Staver heeft invloed op alle accommodaties. Alleen daarom al is het noodzakelijk om te kiezen voor een totaal andere opzet. De andere zes accommodaties draaiden tot de oprichting van SRGO gewoon goed. Daarna is de ellende begonnen. Hoe simpel kan het zijn? Isoleer de ellende en geef de beheerders van de overige accommodaties de kans om te laten zien hoe je een accommodatie succesvol kunt exploiteren. Onder andere ’t Centrum in Ooltgensplaat en de Melishof in Melissant zijn hiervan pakkende voorbeelden.


Van de politieke redactie

 2 februari 2021
 

Geheimzinnigheid rond onderzoek SRGO
 

COLUMN - Donderdag 4 februari wordt in een besloten gemeenteraadsvergadering het onderzoeksrapport naar de werkwijze van SRGO gepresenteerd. Dat is opmerkelijk, want juist voor dit soort presentaties is enkele jaren geleden de zogenaamde dialoogavond in het leven geroepen.
 

Een dialoogavond is een bijeenkomst van de gemeenteraad waarbij inwoners kunnen meedenken en meepraten over onderwerpen die op de agenda staan. Een dialoogavond wordt live uitgezonden via de website van de gemeente.
 

Door te kiezen voor een presentatie tijdens een besloten raadsvergadering wordt de inwoners van Goeree-Overflakkee de kans ontnomen om mee te denken en mee te praten over dit onderwerp. Waarom? Het gaat hier om een onderzoek naar het functioneren van een stichting die door de gemeente gesubsidieerd wordt. Niks bijzonders toch? Of zijn er, net als in het verleden bij stichting Olympia, de toenmalig beheerder van de Staver, zaken voorgevallen die het daglicht niet kunnen verdragen?
 

Klokkenluider John Albrechts zegt verbanden te zien met het verleden. “In 2006 werd door accountantskantoor DRV ontdekt dat er bij stichting Olympia fraude was gepleegd, die door de gemeente Middelharnis drie jaar geheim gehouden was. Gemeenteraadslid Haffert (ABB) heeft hiervan zelfs aangifte gedaan”. Het dagelijks bestuur van stichting Olympia bestond destijds uit de burgemeester als voorzitter en de gemeentesecretaris als secretaris.


In 2009 bleek uit onderzoek dat er wederom fraude was gepleegd in de Staver. “Ook toen werden de onderzoeksrapporten in besloten vergaderingen besproken”, aldus Albrechts. Het dossier ‘Fraude de Staver 2003 -2010’ staat in de gemeentelijke Hotspotlijst 1986 -2012 (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-109698.html ) en wordt niet vernietigd omdat het betrekking heeft op bijzondere gebeurtenissen. De basis van alle ellende was dat er weinig of geen controle vanuit de gemeente plaatsvond en er daardoor, vaak langdurig, fraude kon worden gepleegd.

 

In de aanloop naar de oprichting van SRGO werden door de toenmalig wethouder weer allerlei zaken aan de openbaarheid onttrokken en werd de gemeenteraad onjuist geïnformeerd. Met de oprichting van SRGO op 1 januari 2017 werden de ‘oude’ statuten van stichting Olympia aangepast en mogen gemeenteraadsleden geen deel meer uitmaken van het bestuur van SRGO. Hiermee is de mogelijkheid op controle vanuit de gemeente nog verder beperkt. Met alle gevolgen van dien; peperdure lease-auto’s, diverse ernstige calamiteiten, extra subsidies enzovoort.
 

Op 1 januari 2022 loopt het contract tussen de gemeente en SRGO af. Aan de hand van de prestaties van SRGO in de periode 1 januari 2017 tot 1 april 2020 (de periode met Covid-maatregelen laten we buiten beschouwing) kunnen we vaststellen dat een stichtingsvorm met het huidige bestuur en de huidige directeur niet de juiste keuze is geweest. Teruglopende bezoekersaantallen, teruglopende sportparticipatie, teruglopende ledenaantallen bij verenigingen, ontevreden gasten, oplopende exploitatietekorten, hoge ziekteverzuimcijfers en een groot personeelsverloop zijn een teken aan de wand. Een verkeerde keuze dat kan, maar dan nog blijft de vraag: waarom is de presentatie over de werkwijze van SRGO niet openbaar?
 

 

Van de politieke redactie

 
1 februari 2021

Follow the money:

Jan-Hein Strop


Oud-directeur van de Belastingdienst goochelde met de waarheid


Hij wist niet precies wat zich afspeelde bij de fraudejacht op ouders. Wel had hij gewaarschuwd voor de gevolgen van het beleid. Dat verklaarde de oud-directeur van de Belastingdienst, Hans Blokpoel, eind vorig jaar bij de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Over de waarachtigheid van zijn verklaring bestaan flinke twijfels. Want die staat op gespannen voet met de verhoren van andere hoofdrolspelers en strookt niet met ambtelijke stukken, zo blijkt uit onderzoek. ‘We zijn pislink.’

lees het hele artikel of luister de audio in onderstaande link

https://tinyurl.com/1pkso8i6
1 februari 2021

HERINNERT U ZICH DEZE NOG? (2014)

Conclusie VROM: “De gemeente werkte onvoldoende mee met het onderzoek van het Ministerie van VROM naar aanleiding van een klacht van Swaneveld. Tevens werd het bestaan van minstens één relevant document ontkend dat reeds in bezit van het ministerie was.

 

Was de voormalige gemeente Oostflakkee een criminele organisatie?

 

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 13 november 2014 noemde de VVD-fractievoorzitter, raadslid Rob Maliepaard leider van een criminele organisatie. Over deze demonisering van een democratisch gekozen raadslid daar zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn. Nu we het toch hebben over criminele organisaties  binnen de gemeente Goeree-Overflakkee kan de vraag gesteld worden of de voormalige gemeente Oostflakkee niet eerder aantoonbaar een criminele organisatie was. Neem de zaak van de Valse Brief.

 

Het college beweerde dat een brief van de ondernemersvereniging van Oude-Tonge vals was. Maar later bleek die brief echt te zijn. Wethouder Gert-Jan van der Valk werd tijdig voorafgaand aan een rechtszaak tegen Swaneveld hiervan op de hoogte gebracht. Ondanks dat werd door het college toch voor de rechter verklaard dat de brief nep was. Wethouder Gert-Jan van der Valk verzuimde vooraf in te grijpen om dit te voorkomen en heeft volgens het onderzoeksrapport van de PvdA-leden Wim Noordzij, Dick van Puffelen en Rudie Heintjes verzuimd de valse verklaring achteraf recht te zetten. Deze valse verklaring was relevant en heeft een rol gespeeld bij de behandeling door de rechter. Hierover zijn stukken in het dossier waaruit de onjuistheid van de gemeentelijke verklaring blijkt. Door de ondernemersvereniging is verklaard dat de wethouder daarvan vooraf telefonisch op de hoogte is gesteld.

 

De inspecteurs van het ministerie van VROM die onderzoek deden, waren hooglijk verbaasd dat er stukken niet zouden bestaan terwijl de inspecteur deze al wel in zijn bezit had! Op z’n minst was hier sprake van onzorgvuldig handelen. De conclusie van VROM liet aan duidelijkheid niet te wensen over: “De gemeente werkte onvoldoende mee met het onderzoek van het Ministerie van VROM naar aanleiding van een klacht van Swaneveld. Tevens werd het bestaan van minstens één relevant document ontkend dat reeds in bezit van het ministerie was.

 

Zeggen de drie PvdA-leden in hun onderzoeksrapport: “In het feitenmateriaal dat in de zaak Swaneveld beschikbaar is, bestaan zeer sterke aanwijzingen die het beeld van de uitzending van Zembla bevestigen. Het gaat om enkele ernstige zaken. Niet voorkomen of achteraf rechtzetten van een feitelijk onjuiste verklaring voor de rechter door de wethouder, terwijl hij vooraf kennis had, respectievelijk had kunnen hebben, van de onjuistheid, is zo’n ernstige zaak.” Over het door het college onder druk zetten van raadsleden die kritische vragen daarover stellen, zeggen de drie PvdA-leden in hun rapport:  “Het dermate onder druk zetten van gemeenteraadsleden dat zij afzien van bemoeienis met de zaak en zich belemmerd voelen in de uitoefening van hun functie als volksvertegenwoordiger, raakt aan de wortels van het democratisch functioneren van onze overheid.”

 

Wethouder Marnix Trouwborst beweert dat er in de zaak Swaneveld geen harde feiten boven water komen. Als bovenstaande voor de wethouder nog niet voldoende is, volgt hieronder een interne mail van de juridische afdeling de voormalige gemeente Oostflakkee. Van Theo B. aan Hans B. met cc aan Johan van der L., Frenk ten B., Ton van Pelt, Gert-Jan van der Valk en Anne R.: “…Nadrukkelijk NIET om nog weer een mailwisseling op gang te brengen, maar uitdrukkelijk alleen om iedereen te informeren die in de KSG-groep - hetgeen betekent in dit verband: Krijg Swaneveld Gek - zit, stuur ik deze mail van Arie Swaneveld door naar je…”  Deze mail werd gestuurd op maandag 5 maart 2007. Vanaf dat moment wist B&W dus van het bestaan van een Krijg Swaneveld Gek-groep. Een groep ambtenaren die met medeweten van B&W een ondernemer aan het kapot maken waren. Over criminele organisaties gesproken!   

 

Frans Evers

29 januari 2021

Links deed net zo hard mee

Rechtse partijen zoals de VVD en PVV waren de drijvende krachten achter deze terreur, maar linkse partijen waren onderdeel van het probleem.Foto: De Socialist januari 2021

Lees op: https://socialisme.nu/neoliberale-en-racistische-staatsterreur-kost-rutte-iii-de-kop/


28 januari 2021

Rabobank: 'Wij zijn medeverantwoordelijk voor de problemen in de landbouw'

Het boerenland is er slecht aan toe. Decennia van intensieve landbouw hebben de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit sterk gereduceerd. In Zembla erkent Rabobank voor het eerst dat de bank hieraan schuld heeft. “Als je alleen focust op de crisis in de landbouw, dan zijn wij natuurlijk de financier van de landbouw zoals die nu is”, zegt Bas Rüter, directeur duurzaamheid. “En dat betekent ook dat de problemen die daarmee samenhangen door ons gefinancierd worden. Wij dragen als bank medeverantwoordelijkheid voor hoe het systeem nu is.”https://tinyurl.com/y2tvmcbp26 januari 2021

ingezonden:

Weer een verhaal om groen bij het volk te promoten


 

Deze locatie in Finland genereert 300 gigawatt aan stroom, deze stroom zou 40000 huishoudens van groene stroom kunnen voorzien. Zou, zeg ik weer. Deze promotie is te vergelijken met de presentatie van Sweep, ja die van Deltawind. Een prognose om steun voor je plan te krijgen, in werkelijkheid sluit je een contract met een  multinational voor afname van de gegenereerde stroom.
 

Nu naar de multinationals, die hebben te maken met het reduceren van CO2 uitstoot. Tom Poes, verzin een list zei Ollie B. Je koopt energie, groen geproduceerd. Groen geproduceerd betekent geen CO2 uitstoot, dus je kunt gewoon doorgaan met je eigen productieproces. Dit noemen we CO2 handel. Met Dank aan Frans Timmermans en zijn secondant Diederik.


naam en adres bij de redactie bekend
25 januari 2021

TROUW
Column Stevo Akkerman

 

Wie het geweld in Eindhoven ziet als ‘oorlog tegen de politiestaat’, moet behoorlijk in de war zijn


Geen enkel gevoel voor proporties, geen flauw benul wat totalitair betekent of wat een dictatuur is. Maar onze populisten zijn wel consequent in hun ‘Umwertung aller Werte’, dat moet ik toegeven: zo veel dictatuur ze hier ontwaren, zo weinig zien ze het in Rusland. Twee jaar geleden liep Wilders nog met een Russisch-Nederlands vriendschapsspeldje door de Doema, en hij was daar trots op.

https://www.trouw.nl/opinie/wie-het-geweld-in-eindhoven-ziet-als-oorlog-tegen-de-politiestaat-moet-behoorlijk-in-de-war-zijn~b9ba1831/

21 januari 2021

Zembla

Toch maar goed dat die plannen van wethouder Trouwborst niet door zijn gegaan!

Nieuwe kankerverwekkende stoffen aangetroffen in rubbergranulaat

Er blijken nog meer schadelijke en kankerverwekkende stoffen in de rubberkorrels van kunstgrasvelden te zitten, dan tot nu toe werd aangenomen. Bovendien lekt een aantal van die stoffen makkelijker weg dan de al bekende schadelijke stoffen in rubbergranulaat.


lees het artikel op:  https://tinyurl.com/yxj3x7cr


ingezonden:

Ten tijde van "bloeddorst zwanenburg" wist het RIVM waar we dagelijks op vertrouwen na 2 dagen, ja 2 dagen te melden dat er geen enkel gevaar van een kunstgrasveld te vrezen was.

(naam en adres bij de redactie bekend)20 januari 2021

Waarom worden zoveel burgers kapot gemaakt door de overheid?

De landelijke overheid en paralellen met lokale overheid

Veel van wat ik hoor en lees tijdens de evaluatie van de kindertoeslagenaffaire, komt me erg bekend voor. Volksvertegenwoordigers die worden tegengewerkt. Die de gevraagde stukken niet of heel moeizaam krijgen. En dan nog voor een groot gedeelte zwartgelakt. Hoe kunnen zij op deze manier hun primaire taak uitvoeren: controleren van de regering?

Burgers die aan stukken willen komen, worden verwezen naar WOB-verzoeken. De termijnen die daar voor staan, worden geregeld overtreden of opgerekt waar mogelijk. Ook daarin worden vaak hele gedeelten zwartgelakt. Om de ambtenaren te beschermen? De burgers zouden beschermd moeten worden! Daarvoor zijn de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en die worden met de voeten getreden door onze eigen overheid. Burgers worden kapot gemaakt. En dan die rechtszaken tegen burgers. Met ons geld! Waar is de menselijke maat gebleven?
 

Zelfs rechters in ons land, worden op het verkeerde been gezet, wanneer ambtenaren onder ede, niet de waarheid vertellen. Rechters baseren hun uitspraak op basis van de aangeleverde stukken en niet op ontbrekende stukken. Zij gaan er, foutief dus, in hun oordeel vanuit dat de overheid per definitie goed handelt en alles juist aanlevert.
 

Maar wanneer raadsleden stukken boven water willen krijgen, lopen ze ook tegen problemen aan. Ze krijgen te horen dat de gevraagde stukken niet bestaan. En wanneer een raadslid dan zelf de stukken uit de kast wil halen, waarvan hij weet dat ze daar liggen, lukt dat niet. Dan wordt hij gearresteerd door de politie op voorspraak van een zelfbenoemde loco-burgemeester en in een cel gegooid. U weet vast wel over wie dit gaat: raadslid Rob Maliepaard, die de waarheid boven tafel wilde krijgen in de zaak Swaneveld en door toedoen van wethouder Trouwborst in de boeien werd geslagen.
 

Niet alleen is het om te huilen, maar het druist ook tegen alle principes van onze democratie in. Zo kan zelfs een raadslid niet zijn primaire taak uitvoeren: controleren van de macht.


Maria Evers
20 januari 2021


VPRP Tegenlicht

Waarom pandemiebestrijding en natuurbehoud hand in hand gaan

Natuurvernietiging, zoals ontbossing, verandert de wereld in een knaagdierenparadijs. Precies het recept voor een nieuwe pandemie. Hoe kunnen we dat voorkomen?


https://tinyurl.com/y5pl539x
18 januari 2021

De Correspondent
door: Jesse Frederik

De tragedie achter de toeslagenaffaire

Zo hadden we het niet bedoeld

"Ik wil best geloven dat deze medewerker achter een belastingbalie niet veel kon doen. Ik wil best geloven dat een journalist nu eenmaal nieuws maakt. Ik wil best geloven dat Belastingdienstmedewerkers slechts de wet uitvoeren. Ik wil best geloven dat beleidsambtenaren gewoon hun taak verrichten, rechters rechtspreken en Kamerleden politiek bedrijven. Maar wat kunnen we dan nog wél doen? Beelden we ons niet te makkelijk allerlei beperkingen in, omdat we bang zijn voor het ongemak?"


https://decorrespondent.nl/11959/de-tragedie-achter-de-toeslagenaffaire/719468974741-fc85ca00


17 januari 2021

Kamer schrikt van opkopen zonneparken door buitenlandse bedrijven: ‘Bijzonder onwenselijk’

Het kabinet moet strengere eisen stellen aan de bouw van zonneparken, zodat subsidies niet meer massaal naar het buitenland verdwijnen en inwoners financieel meer gaan profiteren. Dat stellen Kamerleden na onderzoek van deze krant, waaruit zaterdag bleek dat veel zonneparken worden opgekocht door buitenlandse investeerders waardoor omwonenden buitenspel staan.


https://www.ad.nl/politiek/kamer-schrikt-van-opkopen-zonneparken-door-buitenlandse-bedrijven-bijzonder-onwenselijk~a17501ea9/ingezonden:

 

Iedereen schrikt de afgelopen week over het feit dat de stroom, opgewekt door windtubines(milieu minaretten) onder contract verkocht is aan grote concerns. Recent is gebleken dat de energie opgewekt via "zonneweides" naar Chinese concerns gaat. Deze concerns zijn vaak ook al de eigenaar van deze weides.


Toen recent aan de staatssecretaris(Wiebes) hierover kamer vragen werden gesteld moest deze het antwoord schuldig blijven. Er werd gevraagd hoeveel procent van deze weides in Chinese handen zijn, hier dus geen antwoord op. Verder zoeken bracht aan het licht dat een groot deel van de Europese energiemarkt in handen is van aan China gelieerde bedrijven.


naam en adres bij de redactie bekend

17 januari 2021

 

Experts vrezen overal windmolens: ‘Ons land gaat in de uitverkoop’

Nederland krijgt er de komende jaren honderden windmolens en tienduizenden voetbalvelden aan zonneparken bij. Broodnodig om de klimaatdoelen te halen. Maar de weerstand groeit, want niemand wil windturbines van 250 meter hoog in zijn achtertuin.

Miljarden subsidie (die veelal naar het buitenland verdwijnt)
De overheid subsidieert deze projecten volop via de stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE). Tussen 2016 en 2024 is er zo’n 50 tot 60 miljard euro aan subsidies beschikbaar.

https://www.ad.nl/binnenland/experts-vrezen-overal-windmolens-ons-land-gaat-in-de-uitverkoop~a8590fbc/

 

ingezonden:

Onze eigen Sweep, je weet wel die van Deltawind heeft hier precies hetzelfde gedaan. In haar aanvraag voor windmolens gaf ze aan dat de gegenereerde stroom voor x duizend huishoudens gebruikt kon worden. Ja, kon worden. Ze had al een leveringscontract met enkele multinationals afgesloten om haar stroom af te nemen. Philips, DSM, Google en Akso Nobel.

En maar weer aan de subsidieknop draaien.

naam en adres bij de redactie bekend

 

16 januari 2021
 

De Speld: Rutte: ‘Kabinet treedt af vanwege grote fouten Asscher’

Premier Rutte heeft bekendgemaakt dat het kabinet de ultieme verantwoordelijkheid neemt voor de grote fouten van PvdA-leider Lodewijk Asscher in de toeslagenaffaire. Rutte: ‘Het aftreden is van symbolische waarde voor het falen van Asscher.’


https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-speld-rutte-kabinet-treedt-af-vanwege-grote-fouten-asscher~b128e62f/
14 januari 2021

 

We hebben alleen maar interesse in Afrika als er wat te halen of te dumpen valt

Milieuracisme is een misdaad

door: Maria Evers

Afrika is prachtig en heel groot. Wij, Europeanen hebben er veel rijkdommen gevonden en gestolen. Wij hebben zelfs hele bevolkingsgroepen ontvoerd en verhandeld. Arbeidskrachten zonder rechten. Niet herkend of erkend als mensen met dezelfde gevoelens als wij. Wij hebben er goud, mineralen, hout, vruchten en medicijnen ontvreemd. Maar nu de bevolking het Covid-vaccin nodig heeft, blijven wij in gebreke. Eigen land eerst?

 

We hebben niet alleen veel gehaald in Afrika, tegenwoordig brengen we ook veel terug. Als dank voor het vergaren van rijkdommen, lozen we er nu vele vaten gif. De verwerking van giftig afval en e-waste is duur. Daardoor is er een markt ontstaan waarbij bedrijven onze wetgeving omzeilen en al die troep vervolgens exporteren naar landen in West- en Centraal-Afrika, waar het op misdadige wijze wordt gedumpt. Of denk eens aan de grootschalige olievervuiling van de Nigerdelta waar een dochteronderneming van Shell aan het werk was. De meerderheid van de bevolking in de Delta leeft te midden van olievervuiling en in grote armoede. En dan de watervervuiling door (illegale) lozingen door mijnbouwbedrijven. De slechte waterkwaliteit in Zuid-Afrika zorgt voor sterfte onder met name kleine kinderen en dieren.
 

Zuid-Afrika is een testland voor coronavaccins
Zuid-Afrika speelt een grote rol in de laatste klinische fase van verschillende coronavaccins. Drie coronavaccins die nog in ontwikkeling zijn, worden daar getest op proefpersonen. Zuid-Afrikanen spelen dus een cruciale rol in het gevecht tegen Covid-19. Maar wanneer je kijkt naar wie toegang heeft tot de goedgekeurde vaccins, dan lijkt Afrika vergeten.

 

Voor zover bekend, zorgt  Covax (initiatief WHO) voor de levering van twee miljard doses coronavaccins in 2022 voor Zuid-Afrika. Dit aantal zal slechts genoeg zijn voor 10% van de bevolking. Dat zal eerst vooral voor artsen, verpleegsters en medische personeel zijn. Maar hoe zit het met de rest van de bevolking?
13 januari 2021

Ingezonden:

Nederland, ouwehoerland

Zit net naar het nieuws te kijken en daaropvolgend de actualiteit.

Jawel een discussie of we vijf, zes of ja u raadt het al, zeven keer de dosis uit een ampul kunnen halen. Injectiespuit met loze ruimte of een 100% lediging.
Zo gaan we maar door, ben je niet depressief dan moet je een sterke gedachte hebben om het niet te worden.Mensen, er is al zoveel ellende, een alleenstaande man stapt uit het leven door van zijn balcon te stappen.

Zie een verslag van weer een ..."T, gevolgd door intelligente vragen van Tweede kamerleden. Voorzitter bedankt, ik bedank de beantwoording maar ik heb de volgende vraag.

Media, stop hier eens een keer mee.
En ook de ..."T leden doe je werk en stop met jullie optredens in alle actualiteiten programma's

https://www.ad.nl/binnenland/cees-87-sprong-van-negen-hoog-liever-dood-dan-weer-de-eenzaamheid-van-een-lockdown~a35d358d/


naam en adres bij de redactie bekend11 januari 2021

Ook jij bent schuldig aan de aftakeling van onze democratie
 

Door: Xena Maria Evers - documentairemaker/filosoof


foto: Wouter van der Wolk

 

De gebeurtenis van 6 januari in Washington is ongelooflijk en weerzinwekkend, maar allesbehalve verrassend. Het wrange is dat de aanhangers van Donald Trump die het Capitool bestormden er echt van overtuigd zijn dat ze het goede deden, ter bescherming van de democratie, want in hun ogen zijn de verkiezingen gestolen. Dat is namelijk wat hun leider Trump herhaaldelijk zegt en blijft zeggen en het stelen van verkiezingen zou natuurlijk nooit mogen gebeuren in een democratie; de rest is geschiedenis.

 

De democraten veroordelen deze coup (natuurlijk) hard en deze wordt  gezien als een aanslag op de democratie. En precies dit zie ik steeds vaker om me heen gebeuren: mensen die – qua opvattingen – tegenover elkaar (lijken te) staan, kapen dezelfde begrippen (in hun eigen voordeel). Mijn studie filosofie leerde mij dat, voordat je verder kan gaan met je eigen betoog, eerst een begrip uiteengezet en afgebakend moet worden. Op dit soort momenten ontstaat kortsluiting in mijn hoofd: hoe kan het dat de ene partij geweld gebruikt uit naam der democratie en de andere partij dezelfde actie afkeurt uit naam der democratie?

 

De meest voor de hand liggende verklaring is dat we in een post-truth tijdperk leven waarin empirische feiten minder invloed hebben dan persoonlijke overtuigingen. Social media versterkt deze tendens doordat mensen alleen maar in hun eigen filterbubbels zitten waarin ze voornamelijk hun eigen wereldbeeld bevestigd zien. Dit zorgt voor groeiende polarisatie in de samenleving. En dit gebeurt niet alleen in Amerika, ons land polariseert ook. En van extreem rechts of de radicale islam is het overduidelijk dat deze groepen een gevaar vormen voor de democratie, maar volgens mij wijzen we te veel naar anderen en vergeten we daardoor naar onszelf te kijken. Onze democratie ligt vanuit verschillende kanten onder vuur.

 

Dit vuur wordt gevoed door het grote gebrek aan vertrouwen. In onze instituties, in politici en in elkaar. En zo gek is dat niet, kijk alleen al naar ons land en de schandalige toeslagen-affaire (die levens heeft verwoest). Waarom zou je dan blind vertrouwen hebben in de politiek, of in de belastingdienst? Het gaat mis en het gaat te vaak mis. Tussen de bestormers van het Capitool zat een aantal complotdenkers. Ook hier in Nederland is er een groeiende groep mensen die kritisch is op het gevoerde beleid rondom de coronacrisis. Deze mensen worden weggezet als wappies, maar geheime deals tussen de overheid en vaccin-producenten gooien alleen maar olie op het vuur. En waarom kan er überhaupt gesproken worden over verkiezingsfraude, of het stelen van de verkiezingen? Als een grote groep mensen dit kan geloven doordat één man dit blijft roepen, dan kun je wel die ene man demoniseren, of je kan jezelf achter de oren krabben en denken: wat is er mis met het systeem?

 

De eerste en belangrijkste stap om het vertrouwen terug te winnen is processen transparanter maken. Als het stemmen eerlijk verloopt en één stem ook daadwerkelijk één stem is - de basis van een democratie - zou dit dan niet transparant kunnen gebeuren? Dat dit op de één of andere manier ook door journalisten en burgers te controleren valt? Waarom zijn de deals die de overheid sluit met vaccinfabrikanten geheim? Wiens belang wordt hier gediend? Waarom kan dit niet openbaar gebeuren? Waarom worden tijdens deze crisis WOB-verzoeken tijdelijk stilgelegd? De journalistiek kan daardoor haar controlerende taak niet goed meer uitvoeren terwijl ook dit een essentieel onderdeel is van een goed functionerende democratie. Deze controlerende macht is essentieel, ook in een crisis, want blind vertrouwen op de overheid kunnen we niet.

 

Maar niet alleen moet het vertrouwen terugkomen in onze instituties, we moeten ook ons best blijven doen elkaar als gelijken te zien. Zelfs de meest linkse en anarchistische vrienden die ik heb, geven af op de al eerder genoemde viruswappies. Groepen mensen worden gediskwalificeerd vanwege hun afwijkende mening en dat is niet goed voor het functioneren van onze democratie. Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht.

 

Om meer geweld te voorkomen is Trump verwijderd van Twitter. Maar Twitter kan ook gewoon de tweets verwijderen die tot geweld oproepen in plaats van een politieke stem uit het publieke debat te verwijderen. En welk doel wordt hier gediend? Trump-aanhangers denken echt niet nu opeens dat hun leider een leugenaar is. Het omgekeerde is eerder waar: het voedt alleen nog maar meer het idee dat de democratie aangevallen wordt. Want dit raakt aan censuur en dat hoort zeker niet thuis in een democratie.

 

Ook dit is een trend die gaande is. Gerenommeerde wetenschappers die een andere mening erop nahouden dan het RIVM worden gewoon van Linkedin verwijderd. Maar wie gaat nu bepalen wat wel en niet gezegd mag worden? Social media? De machthebbers? De meerderheid? We moeten niet vergeten dat grondrechten juist het individu beschermen tegen de overheid, maar ook tegen de tirannie van de meerderheid.

 

Eén van mijn favoriete filosofische teksten is On Liberty van John Stuart Mill. Hij beargumenteert naadloos waarom vrijheid van gedachtegoed, en in het verlengde hiervan: vrijheid van meningsuiting, een grondrecht is. Hij doet dit uit naam van de waarheid. Ten eerste stelt hij dat je nooit helemaal zeker kan weten of jouw mening de ware is; niemand is onfeilbaar. Dit is eigenlijk al de belangrijkste reden waarom je een mening niet zou moeten onderdrukken, want stel dat jij ernaast zit en de ander waarheid spreekt?

 

Maar meer nog komt het voor dat een mening een deel van de waarheid behelst. Stel dat iemand een andere mening is toegedaan dan de jouwe en deze mening bezit 10% waarheid. Als je deze mening verbiedt dan doe je alsnog de waarheid geweld aan. En zelfs in het hypothetische geval dat de andere mening 0% van de waarheid bezit, dan nog moet je deze mening niet verbieden. De waarheid moet bevraagd en getest blijven worden om te voorkomen dat het een dood dogma wordt. De waarheid moet in leven blijven. Dit is voor mij het filosofisch argument en tevens de noodzaak voor een vrij en open debat. Wees nieuwsgierig, nederig en respectvol. Waarom vindt de ander dat? Kan er iets van waarheid in zitten? En het allerbelangrijkste: kan ik ernaast zitten?

 

En natuurlijk zijn er regels en grenzen nodig. In een democratie dienen alle vormen van geweld, vandalisme, terrorisme, racisme en alle andere nare vormen van -ismes geen plaats te hebben. Dus dit is geen pleidooi om goed te praten wat er in het Capitool is gebeurd, want dat valt niet goed te praten. Maar elkaar niet meer als gelijkwaardig zien, iemand afkeuren vanwege een andere mening, het diskwalificeren, of zelfs het categoriseren van mensen is een vorm van dehumaniseren. En het dehumaniseren van groepen om welke reden dan ook, is een vorm van geweld, die je niet alleen de ander aandoet, maar de samenleving als geheel.

 

Enkele zomers geleden las mijn geliefde een citaat voor uit De Overgave, een roman van Arthur Japin. Het ging over de bloederige oorlog tussen de witte kolonisten en de Comanches-indianen. In het boek kwam naar voren dat het een gruwelijke oorlog was, maar dat beide partijen niet ’s morgens opstaan met het idee dat ze zich even heel slecht gaan gedragen die dag. Nee, ze staan op met het idee om het goede te gaan doen. Dit is een essentieel inzicht om te allen tijde in je achterhoofd te houden, in relatie tot anderen; we moeten de ander als mens blijven zien.

 

Stop met geheime deals, maak processen transparanter, neem je taak als volksvertegenwoordiger serieuzer, verschuil je niet achter het systeem. Journalisten, doe je werk en controleer de macht, stop met het demoniseren van groepen mensen en win het vertrouwen terug. Door mensen te demoniseren en diskwalificeren doe je zelf mee aan de teloorgang van onze democratie. Er wordt weleens gezegd dat het hard werken is om een goede liefdesrelatie te hebben, maar reken maar dat we ook hard moeten werken om een goed functionerende democratie te hebben. Iedereen moet het beter gaan doen. Ook jij.

10 januari 2021
 

Geen anderhalve meter afstand in de bio-industrie

 

COLUMN Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren


Onze gigantische veestapel, zou juist in deze coronacrisis, een van de grote verkiezingsonderwerpen moeten zijn. De coronapandemie startte als zoönose, een ziekte die begint bij een dier en overspringt op de mens. De meeste nieuwe infectieziekten ontstaan op die manier: denk aan HIV, de vogelgriep en Sars. Dat onze intensieve veehouderij ook een broedplaats voor virussen kan zijn, bewees de Q-koorts die tot zo’n 100.000 besmettingen bij mensen leidde. Niet voor niets waarschuwde viroloog Marion Koopmans onlangs dat het nieuwe coronavirus net zo goed bij ons kan ontstaan.

https://www.ad.nl/dossier-irene-van-den-berg/geen-anderhalve-meter-afstand-in-de-bio-industrie~ac00bc02/
6 januari 2021

Ab Osterhaus: ‘virusverdiener’ of viroloog die verdediging verdient?

EELKE VAN ARK
 

Al maanden zwellen – wederom – geruchten aan over Ab Osterhaus, de huisviroloog van Op1. Had Osterhaus niet zo hard gewaarschuwd voor de Mexicaanse griep, terwijl hij zelf allerlei belangen had in de bestrijding ervan? Hoe zit het eigenlijk met belangen rond mogelijke vaccins tegen Covid-19? En waarom verscheen er ineens 5,6 miljoen euro op de balans van zijn eigen BV? ‘Je kunt alles wel verkeerd uitleggen.’

https://www.ftm.nl/artikelen/de-vermeende-belangen-van-ab-osterhaus?share=SJACar6Z62NBmoZD%2Fb4DtlivDoiEeebShgkqS%2BoTsC%2Frx7BKwccbOiSFsdCArQ%3D%3D
3 januari 2021

De media als waakhond: controleer de overheid, niet de burger

COLUMN - Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren.

https://www.ad.nl/dossier-irene-van-den-berg/de-media-als-waakhond-controleer-de-overheid-niet-de-burger~ae9cefa2/2 januari 2021

Politiek Jaaroverzicht 2020 Goeree-Overflakkee
 

COLUMN -  Vanwege de Covid-maatregelen was het voor de gemeenteraad op Goeree-Overflakkee  vanaf het voorjaar alleen nog mogelijk digitaal te vergaderen. Helaas waren deze vergaderingen voor ‘de kijkers thuis’ bijna niet te volgen vanwege de aanhoudende technische storingen. Ondanks dat, deden de lokale politieke partijen in 2020 hun uiterste best om zich profileren.


Onderstaand een overzicht.
 

SGP: bouwen tot in de hemel
Wethouder Markwat heeft het afgelopen jaar de woede van de inwoners van Oude-Tonge op zijn hals gehaald door eerst bewoners in de Dabbestraat op te zadelen met een 14 meter hoog appartementencomplex in hun achtertuin en vervolgens met bouwplannen te komen voor een torenflat van 20 meter hoog, een stukje verderop in het dorp. Ook in Ouddorp zijn de burgers het beleid van de SGP meer dan zat; de ongebreidelde bouw van vakantiewoningen, tweede woningen en hotels gaat maar door. Daar bovenop zijn in 2020 nog een aantal traditionele kerkenpaden afgesloten. Als klap op de vuurpijl gaf Markwat ook nog eens € 500.000,- extra uit aan een, uit de hand gelopen opknapbeurtje van Het Fort in Ooltgensplaat, zonder dat de gemeenteraad hiervan af wist.

CDA: zwaan kleef aan
Om ook in de volgende coalitieperiode verzekerd te zijn van ‘het pluche’ stemde de CDA-fractie als een blinde vink in, met alle voorstellen van de SGP. Zelfs tegen beter weten in. Zoals onlangs tijdens het debat over de afvalverwerking. De CDA-fractie liet weten meer vertrouwen in ‘haar’ SGP wethouder te hebben dan in de kennis van de specialisten van afvalverwerkingsbedrijf AVR.


VVD: blablabla
De dames van de VVD-fractie hebben het afgelopen jaar werkelijk alleen maar ‘mee zitten praten’. Hun blablabla voegde niets toe, het zal voorlopig dan ook de laatste keer zijn dat de VVD in de coalitie mocht plaatsnemen.


VKGO: als een kaartenhuis in elkaar gestort
Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd VKGO uitgeroepen tot de grote winnaar met een groei van 3 naar maar liefst 6 zetels. In 2020 stortte de lokale partij als een kaartenhuis in elkaar. Spanningen binnen de fractie, een raadslid dat uit de partij werd gezet en een raadslid dat vervangen werd, toonde de onmacht van VKGO. Van het verkiezingsprogramma is helemaal niets terecht gekomen. Zelfs de markt is verhuisd van Sommelsdijk naar Middelharnis. Er is totaal niets bereikt. Nou niets bereikt, dat is niet helemaal waar! VKGO kreeg het de afgelopen zomer voor elkaar dat er een openbaar toilet beschikbaar kwam voor het winkelend publiek op d’n Diek in Middelharnis. Enkele weken later werd het toilet echter weer gesloten vanwege de Covid-maatregelen. VKGO zal net als de VVD na de verkiezingen in 2022 uit de coalitie gekegeld worden.

 


Een mogelijke comeback voor voormalig topwethouder De Jong (r)

CU: investering in de toekomst
Door op alle dossiers de SGP te ‘pleasen’ hoopt de CU na de verkiezingen van 2022 weer een plaats in de coalitie te krijgen bij de baasjes van de SGP. In de wandelgangen wordt de naam van Gerrit de Jong reeds genoemd voor een wethouderspost.

 

PvdA: veel geschreeuw en weinig wol
De PvdA-fractie heeft ook in 2020 weer veel van zich laten horen; het regende moties en er werden felle discussies gevoerd, maar ook dit jaar heeft de PvdA weer bijzonder weinig bereikt. Smartwater is ook in 2020 letterlijk en figuurlijk in het water gevallen en het stokpaardje; ‘de zondagopenstelling van zwembad Zuiderdiep’ is voor het achtste jaar op rij kopje onder gegaan. Zou de PvdA-fractie serieus denken dat zwembad Zuiderdiep in de zomer van 2021 op zondag geopend zal zijn?

 

EVV en Groep Jan Zwerus: samen sterk
Aat van Alphen en Henk van der Meer lieten in 2020 niet vaak van zich horen, maar als ze aan het woord kwamen, sloegen ze wel de spijker op z’n kop. In de laatste maanden van het afgelopen jaar trokken de mannen samen op met Jan Zwerus. Zij toonden door grondig onderzoek aan dat het afvalverwerkingsplan zoals dat er nu ligt achterhaald, onnodig kostbaar en niet efficiënt is. Jan Zwerus scoorde in de laatste week van 2020 ook nog punten door het op te nemen voor ‘de hutbouwers’ van Goeree-Overflakkee. Totaal onnodig werden tientallen hutten door de gemeente afgebroken. De combinatie van EVV en Groep Jan Zwerus kan bij de verkiezingen van 2022 wel eens voor een grote verrassing gaan zorgen.

 

Vol Vreugde: stilte
Afgelopen jaar werd Binic Vreugde uit de fractie van VKGO geschopt. Hij begon een eigen partij; Vol Vreugde. Sinds de oprichting van deze nieuwe partij is het vooral erg stil.

 

PvdJ: nieuwe partij met een goed programma
Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 heeft zich een nieuwe partij aangemeld: de Partij van de Jongeren. Deze partij heeft enkele weken geleden een sterk verkiezingsprogramma gepresenteerd met onder andere aandacht voor daklozen, de voedselbank en de opening van een coffeeshop op Goeree-Overflakkee. In de peilingen scoort PvdJ opvallend goed. Met een fractie van de PvdJ in de gemeenteraad zullen de raadsvergaderingen er in 2022 zeker niet saaier op worden.

 

Van de politieke redactie


binnengekomen reactie: "Als ik kijk naar VKGO dan mis ik de vermelding van de door Akkie Krouwel ingediende en aangenomen motie betreffende meer aandacht en het geven van voorlichting door de gemeente over het onderwerp straling. Daarnaast vind ik het onterecht dat Eijkenduijn (PvdA) credits krijgt voor de strijd voor zondagopenstelling van het zwembad in Stellendam. Als er een club is geweest die geknokt heeft voor het op zondag opengaan van het Zuiderdiep dan is dit wel VKGO."


30 december 2020


Nederlands Dagblad:

Omstreden pastoor uit Druten houdt anti-vaccinatiepreek: ‘Gezonde mensen hebben geen vaccin nodig’

 

De rooms-katholieke pastoor Jos Hermans uit het Gelderse Druten is in opspraak geraakt nadat hij tijdens een preek tegen vaccinatie tegen het coronavirus pleitte.

https://www.nd.nl/nieuws/nederland/1010781/omstreden-pastoor-uit-druten-houdt-anti-vaccinatiepreek-gezonde#27 december 2020

 

Bodem verslechtert door menselijke invloed

 

Wageningen University
27-DEC-2020 - Nog nooit veranderden bodems zo snel als in de afgelopen vijfduizend jaar. Daar is vooral de mens en zijn landbouw verantwoordelijk voor. Dat ontdekte Marijn van der Meij tijdens zijn promotieonderzoek dat hij op 19 november 2020 verdedigde.

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=user-mailing&msg=27120
27 december 2020

Doorbraak in rechtspraak rond stralingsrisico’s
 

Bestuursrechter erkent verhoogde gezondheidsrisico’s draadloze technologie ruim onder de blootstellingslimietenhttps://www.stralingbewust-go.nl/index.php/nieuws

reactie: Andries Middelbos
Verkeerde "kop" boven dit bericht. De rechter heeft alleen de dame in kwestie aangemerkt als belanghebbende bij bouwvergunning voor een antenne. De rechter doet geen uitspraak of er gezondheidsrisico's zijn. Tekst in de uitspraak van de rechtbank: "Of het gezondheidsrisico zodanig is dat verweerder de door eiseres gewenste omgevingsvergunning niet had kunnen verlenen is een inhoudelijke toets waaraan in het kader van de beantwoording van de vraag naar belanghebbendheid niet wordt toegekomen."


reactie: Jan Mastenbroek

 

Jammer dat dhr. Middelbos de alinea boven de door hem aangehaalde zin weglaat.

 

Naar het oordeel van de rechtbank is het, alle argumenten, onder verwijzing naar wetenschappelijke literatuur, overziend, niet uitgesloten dat ook bij een veldsterkte die lager is dan 1 V/m, en dus ook in het geval van eiseres, sprake is van verhoogde gezondheidsrisico’s. Voor die conclusie acht de rechtbank mede van belang dat voortschrijdend wetenschappelijk inzicht over de gezondheidseffecten van EMV’s maken dat niet langer kan worden uitgegaan van de conclusies uit het deskundigenbericht van de StAB dat centraal stond in de uitspraak van de Afdeling van 14 januari 2009. Ook is van belang dat een instantie als de Gezondheidsraad, van wie de adviezen een belangrijke rol spelen in de oordeelsvorming in zaken als deze, in haar laatste rapport in wezen bevestigt dat bij 5G nog niet duidelijk is welke gezondheidseffecten optreden en ook dat, hoe onwaarschijnlijk mogelijk ook, er verbanden bestaan tussen EMV’s en bepaalde ziektes. De Gezondheidsraad wijst ook op de samenhang tussen blootstelling aan EMV’s en bepaalde biologische processen. Daarom moet eiseres naar het oordeel van de rechtbank worden aangemerkt als belanghebbende.

 

En ook de inhoudsindicatie van de uitspraak voor het gemak maar weglaat, die overeenkomt met de eerste zin van bovenstaande alinea.
 

 

Het klopt inderdaad dat het ging over de vraag of eiseres belanghebbende was. Dat blijkt volgens deze uitspraak inderdaad het geval. Maar vooral de redenen waarom zij belanghebbende is zijn zeker een doorbraak, nl. dat de rechtbank van oordeel is dat, alle argumenten, onder verwijzing naar wetenschappelijke literatuur, overziend, niet uitgesloten is dat ook bij een veldsterkte die lager is dan 1V/m (!) er sprake is van verhoogde gezondheidsrisico's.

Kortom 'de kop' is volkomen terecht.

 

 24 december 2020

Waarom de kerken wel?!

 

De kerken mogen wel open blijven tijdens de coronacrisis, terwijl bijna alles in NL op slot moet. In Barneveld trekken ze helemaal van niks en niemand iets aan. Er zijn honderden mensen bij elkaar gekomen in de gereformeerde kerk. Harry kijkt er vol onbegrip naar.


https://www.youtube.com/watch?v=BRhGy45uRys
24 december 2020


persbericht GJZ

Goeree-Overflakkee, even niet de gemeente waar je trots op hoeft te zijn!


Het is spijtig  maar helaas geeft bovenstaande kop het gevoel weer dat bij ons maar zeker ook bij veel jongeren en bij veel ouders leeft. Eerder werd een bericht geplaatst op de Facebookpagina van de Groep Jan Zwerus op 10 december dat de gemeente bezig was met het weghalen van hutten die de jongeren vol trots met elkaar gebouwd hadden.


De jongeren  kregen van de gemeente te horen dat hun hutten tijdelijk afgebroken moesten worden omdat deze met oud en nieuw door vuurwerk  in brand konden vliegen. Als Groep Jan Zwerus vonden wij dit vreemd omdat in alle voorafgaande jaren deze hutten niet afgebroken hoefden te worden met Oud en Nieuw. Dus heeft GJZ schriftelijke vragen bij de wethouder ingediend voor een nadere verklaring. Op 23 december is in Den Bommel een hut weggehaald. Deze hut stond er al 6 jaren en is door jongeren op een creatieve en positieve manier opgebouwd.

Deze donderdag werd ik  gebeld door diverse ouders en jongeren die betrokken zijn bij deze hutten en zij uitten behoorlijk hun ongenoegen over het gedrag van de Boa’s. . Mij is meegedeeld dat de medewerkers van de buitendienst van onze gemeente vervelende en arrogante  opmerkingen maakten tegen de jongeren van de hutten en tegen hun ouders.

Ik beloofde actie te ondernemen en belde het telefonische voorportaal van de gemeente op en kreeg de boodschap van de Buitendienst dat zij de opdracht uitvoerden die zij hadden gekregen van handhaving om de hutten af te breken. Handhaving wenste niet aan de telefoon te komen maar een uiterst vriendelijke telefoniste vertelde dat de hut was weggehaald omdat de hutten het bos verloederde. Maar toen ik aangaf dat de hutten al 6 jaar getolereerd werden werd mij, Jan Zwerus, meegedeeld dat deze hutten na Oud en Nieuw  wel weer opgebouwd mochten worden.

Arrogant gedrag gemeente
Aangezien er nu een vuurwerkverbod is, is de angst van de gemeente een slechte raadgever. Een ambtenaar van de gemeente kwam met het idee dat deze hutten in de brand konden vliegen door vuurwerk. Zonder te overleggen met de jongens en hun ouders werden deze hutten weggehaald. Als de gemeente wel met de jongens had gesproken dan hadden de jongeren de ambtenaar kunnen vertellen dat zij hun hutten hadden beschermd tegen vuurwerk. Als de gemeente vooraf de jongeren had geïnformeerd wanneer de hutten weggehaald zouden worden dan waren de ouders bereid geweest om de vele materialen zoals het hout en pallets op te slaan. Nu is al het zuurverdiende geld van deze jongeren weg door het arrogante gedrag van de gemeente.


De dorpsraad heeft aangegeven om achteraf met de partijen om de tafel te willen gaan zitten. Te laat en overbodig omdat het kwaad is al geschied.


Ondanks het arrogante gedrag van de gemeente wens ik iedereen een fijne Kerst toe, in het bijzonder de benadeelde jongeren en hun familie. De gemeente wens ik veel wijsheid toe en dat zij in 2021 eerder met de jongeren en burgers in dialoog gaan met een luisterend oor.

Hopelijk kan ik dan weer trots zijn op onze gemeente.


Is getekend door Jos de Jonge  en Jan Zwerus
Groep Jan Zwerus

www.groepjanzwerus.nl
20 december 2020

ingezondenDe redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is.

 

Onrust en onbegrip veel bewoners Nieuw Rijsenburgh

 

Vorige week (16 december) kregen bewoners en contactpersonen een brief van het bestuur van Nieuw Rijsenburgh, met de mededeling dat hun kerst er heel anders zou uitzien dan voor alle andere Nederlanders. Voor alle Nederlanders is het mogelijk kerst te vieren bij elkaar mits drie bezoekers, maar helaas niet als je bewoner bent van Nieuw Rijsenburgh. 
 

Wel mogen er drie bezoekers komen op hun kamer die graag bij hun ouder willen zijn, omdat dit misschien de laatste kerst kan zijn. Dus in Coronatijd gaan er per kamer drie bezoekers de gang op, de lift in en op bezoek bij hun ouder. Geen kerstmaaltijd, geen gezelligheid, geen mogelijkheid om de ouder eens lekker te verwennen met kerst, omdat ze wel heel weinig hebben gehad het afgelopen jaar.
 

Dus moeten wij als gezin (3 personen) op bezoek in Nieuw Rijsenburgh. Maar de ouder mag niet thuis bij het gezin op bezoek komen, terwijl dat eerste kerstdag juist gereserveerd was voor alleen de ouder. Dus kerst zou met totaal vier personen worden gevierd.  Want je gaat toch niet je ouder in gevaar brengen?
 

Quarantaine
Gelukkig hadden wij dit verstand, al vindt het bestuur van niet. Want wat gaat er gebeuren als de ouder toch kerst gaat vieren bij de kinderen? Dan is het bij terugkomst vijf dagen in quarantaine en word je behandeld als een zieke, terwijl dat de rest van Nederland gezellig kerst en Oud en Nieuw kan vieren ook al was het met een beperkte groep. Na vijf dagen word je getest en mag je tien dagen na kerst geen bezoek ontvangen (ja, een iemand voor een uur per dag in beschermde kleding).

 

Je zal toch maar bewoner zijn van CuraMare? Want dan wordt er gedacht dat je niet meer tot drie personen kan tellen. Ik hoop dat het bestuur tijdens zijn gezellige kerstdiner (met evtuele ouders) en de Nieuwjaarsviering eens terugdenken aan wat ze hun bewoners aandoen. Fijne Feestdagen (die de bewoners van Nieuw Rijsenburgh ook heel graag hadden gewild).

 

Naam en adres bij de redactie bekend
19 december 2020

Vrij Nederland:

Er is maar een conclusie mogelijk na het rapport over de toeslagenaffaire

Misschien wel. Maar in elk geval toch wel de topmensen die hun ogen hebben gesloten onder het mom van “we voeren de wet uit”. Dat lijkt wel weg op: Befehl ist Befehl. Misschien ze via een boete/terugvordering straffen. Dat zij eens voelen hoe het is, om de rekeningen niet meer te kunnen betalen.

Er is maar één conclusie mogelijk na het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire

 https://tinyurl.com/y8ya9fkp18december 2020

Deze Kerstgroet is aan de raad en B&W gestuurd namens de heer Zwerus (GJZ) en de heren van het Eiland van Vrijheid 
 


Beste collegae en collegeleden,
 

Wij naderen Kerst en dit is voor velen een tijd van bezinning en het begin van het nieuwe jaar gaat gepaard met goede voornemens.
 

Eind november verscheen een onderzoek in opdracht van het Afvalfonds en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarin staat dat sturen op restafval averechts werkt. Ook in veel andere rapporten kwam dit de afgelopen jaren al naar voren. Veel afvalverwerkers zijn eveneens kritisch op het beleid. Op internet zijn veel artikelen over dit falende beleid te vinden.
 

Het item over afval in het NOS-journaal van afgelopen zaterdag vertelt hetzelfde verhaal. Plastic scheiden aan de bron is zinloos en achterhaald geworden en zorgt tevens voor ernstige vervuiling van het plastic afval. Het dumpen van restafval neemt ook toe door dit beleid. Dit is in tegenspraak met hetgeen de wethouder beweerde tijdens de laatste raadsvergadering; namelijk dat plastic scheiden aan de bron efficiënter is dan eindafscheiding. Ook zetten we vraagtekens bij de bewering van een raadslid dat de AVR capaciteitsproblemen heeft.
 

Onze motie was gebaseerd op een gedegen research en dit wordt bevestigd door het Journaal, het onderzoek van VNG en door legio internetartikelen. Helaas moeten wij constateren dat IPR-Normag ernstig in gebreke is gebleken om niet de laatste ontwikkelingen van het scheiden van afval mee te nemen in haar rapport als tweede optie.
 

Bezin met Kerst en vraag u af of jullie wel de goede keus hebben gemaakt om tegen onze motie te stemmen. En als tweede zouden wij als voornemen voor 2021 willen voorstellen om eerst goed research te plegen en dan een keuze te maken gebaseerd op feiten.
 

Wij wensen jullie een fijne Kerst en ook een goed, gelukkig en vooral gezond 2021!

 

Met vriendelijke groet,

 

Aat, Henk en Jan

17 december 2020

ingezonden: De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is.

 

Fort Prins Frederik, de soap van een attractie

 

Op 10 december 2020 is het Fort Prins Frederik weer eens agendapunt geweest van de raadsvergadering. Deze keer om een budgettaire overschrijding van de restauratie van de Donjon met meer dan een half miljoen Euro. Dit werd als voldongen feit aan de raad gepresenteerd. De benodigde toestemming van de Raad vóór besteding ontbrak. Overmacht liet de wethouder weten. We konden niet eerder zien dat het zo’n bouwval was.

 

In de kosten zijn nog niet opgenomen de bezoldiging van externe ondersteuning zoals een projectleider, een juridische adviseur, externe adviezen, juridische kosten, opstellen van een (concept)voorontwerpbestemmingsplan, enzovoort, enzovoort. Het fort heeft al jaren de eer in de gemeentelijke begroting als het meest risicovolle project van Goeree-Overflakkee benoemd te worden.

 

Grote publiekstrekker

Het kost wat maar dan heb je ook wat is de redenering van het college. “Conform de doelstelling van dit plan is de oostkant van het eiland een grote publiekstrekker rijker” zo vermeldt de raadsbrief. Het college laat ook nog weten dat met de restauratie het dorp Ooltgensplaat een belangrijke attractie rijker is.

 

De metamorfose van de Donjon is niet alleen een financiële aderlating geweest maar is ook ten kostte gegaan van mensen. Eigenaren van een kavel met een chaletje op het fort die van het terrein zijn afgeschopt. Mensen die plannen hadden voor hun oude dag. Mensen die er, gezien de gedragingen en beloftes van de voormalige gemeente Oostflakkee, op mochten rekenen ongestoord oud te kunnen worden op het fort. Kortom mensen die hun droom niet hebben kunnen waarmaken. Mensen die pillen hebben moeten slikken om te kunnen slapen. Het heeft wat ellende gekost maar dan heb je ook wat.

 

Retro-fort

Wie het fort recentelijk heeft bezocht zal versteld staan van het resultaat. Daadwerkelijk een attractie. Aan de buitenkant is niet of nauwelijks nog een steen te vinden die stamt uit het jaar van oprichting 1883. Het is nieuwbouw uit 2020. Een replica. Een retro-fort dat totaal in dissonantie is met de overige onderdelen van het fort. Met het cultuurhistorisch besef lijkt bij de restauratie een loopje te zijn genomen. Gelukkig hebben we de foto’s nog. En niet getreurd, de overgebleven gebouwen zoals de kazernes worden ook nog aangepakt zo beloofde de wethouder.

 

 

Toekomstige debacles
Dit kon ook alvast worden beschouwd als een vooraankondiging van toekomstige financiële debacles. Maar als je de gemeente mag geloven, zullen busladingen vrijgevige toeristen in aantocht zijn om de aanzienlijke gemeentelijke investering per inwoner, voor deze culturele wanprestatie enigszins te compenseren.

 

Ferry Simonis

 

 


17 december 2020


persbericht: Partij van de Jongeren

 

"Er zijn op het eiland zelfs dakloze jongeren die zwerven op straat!"
 

Wij van de PVDJ lazen het bericht in de media over de starters lening vol verbazing

 

Het is een tegenstrijdig idee meer jongeren naar het eiland proberen te krijgen terwijl er al te weinig woningen zijn voor de op het eiland woonachtige jongeren. Dit is wat betreft de PVDJ onbegrijpelijk & onacceptabel!

 

Het leven te moeten beginnen met een schuld is al niet gezond. Geeft extra druk op de schouders & neemt vele risico's met zich mee van het ene in het andere probleem terecht te kunnen komen. En zoals medisch ook bewezen is, is stress ervaren geen gezonde levensstijl. Er zal tijd en ruimte moeten komen dat mensen weer zelf kunnen gaan sparen voor het aanschaffen van een eigen woning.

 

Voor nu is de PVDJ nog geen actieve beweging in de gemeenteraad dus heeft de PVDJ geen inzage in alles wat er precies binnen het gemeentebestuur afspeelt. Wel hopen wij dat op een dag te hebben, zodat er vanuit de PVDJ over al de onderwerpen beter meegepraat & meegedacht mag worden.

Tot dan zullen wij het moeten doen met welke informatie op straat, het internet, de media en de huidige raadsleden aan ons meegeven.  

 

Bestaande partijen vinden het bedrag dat in 2013 is vastgesteld op 30.000 als starterslening voor een woning te laag; op zich is dat goed met zicht op al de heersende problemen. Daarom is het zeker spijtig dat er twee stemmen in de gemeenteraad te kort waren (met de wet- en regelgevingen waarin wij onszelf nu nog bevinden) om het idee van de starterslening te verhogen. Maar wat er later in het stuk naar voren kwam, is dat dit ook bedoeld zou moeten zijn om jongeren van buiten het eiland hierheen te verhuizen.

Hiervoor kan de PVDJ helaas maar weinig begrip opbrengen. Er zijn op het eiland zelfs dakloze jongeren die zwerven op straat. Genoeg mensen dus die graag een woning en een baan zouden willen hebben op Goeree Overflakkee. Besteed liever uw aandacht, tijd & geld aan deze doelgroep zodat zij omgeschoold kunnen worden tot de posities waar mensen nodig zijn.


Nu is het wat de PVDJ betreft een te makkelijk excuus een oplossing af te wimpelen doordat geld uit verschillende 'potjes' komt. Aangezien al het geld uit dezelfde bron van de samenleving afkomstig is, namelijk ons gezamenlijke belastinggeld. Wie weet is het dan noodzakelijker te kijken welke van deze twee doelgroepen eerder prioriteit krijgt voor steun uit het algemene belastinggeld. Mensen zonder enkele onderdak in onze eigen gemeente of mensen uit een andere plaats die in hun huidige gemeente al onderdak hebben?
 

Ook zijn wij als lokale partij van mening dat een baan eerder aan de eilandelijke inwoner aangeboden zou moeten worden, dan aan iemand van buitenaf die hier bijvoorbeeld zelf geen historie kent of hier zelfs geen familie heeft wonen. Dit is wat betreft de PVDJ toch wel een factor die zwaar meeweegt wanneer iemand graag contact behoudt met zijn naasten.

 

Namens een aantal partijen zijn er meer inwoners nodig om in alle voorzieningen te kunnen voorzien zoals (kinderopvang, scholen, winkels, zorginstellingen, buurthuizen e.d.) de PVDJ deelt deze mening niet vanwege het feit dat er mensen op het eiland leven zonder eten, zonder onderdak & zonder baan. Wanneer de politiek bereid is in deze doelgroep te investeren qua steun, stabiliteit, omscholing enzovoort zal er automatisch meer veerkracht ontstaan voor de lokale arbeidsmarkt.  

 

Voedselbanknorm verhogen
Ook met de coronacrisis zien wij dat er ineens geld vrij mag komen om allerlei maatregelen in onze gemeente te kunnen treffen. Waarom dan niet voor de dakloze of de hongerlijdende mensen onder ons? Zoals de kosten van het eten blijven stijgen maar de voedselbanknorm niet verhoogd wordt? Deze verhoudingen kloppen niet daarom is de PVDJ van mening dat er prioriteiten gesteld moeten worden aan de problemen die als eerste voorrang krijgen om de mensen in bij te staan.

 

De belangrijkste vraag hierbij luidt, waar willen wij als gemeentebestuur de bevolking het eerst in steunen? waarschijnlijk is deze algemene vraag het beste te beantwoorden door middel van eerlijke referenda onder al de inwoners binnen onze gemeente.  

16 december 2020


Rampjaar 2020 door de ogen van Marcel van Roosmalen

2020 is nu al het ergste jaar ooit volgens Marcel van Roosmalen. Maar er staat een ding vast: 'Schiphol blijft open. Ook als we bijwerkingen krijgen van het vaccin en we allemaal onder de bulten zitten en er hoorns uit onze hoofden groeien blijft Schiphol open.'

kijk naar de uitzending: 
https://www.youtube.com/watch?v=mjrSfDSxhGU

15 december 2020

5 miljoen weggooien?

Het grote gelijk van Zwerus, Van Alphen en Van der Meer
 

COLUMN - De kruitdampen van de felle discussies tijdens de raadsvergadering over het inzamelen van huisvuil afgelopen donderdag, waren nog niet opgetrokken toen op zaterdagavond in het NOS journaal van 8 uur bekend werd gemaakt, dat het gescheiden inzamelen van huisvuil een achterhaald en slecht idee is.
 

Jan Zwerus (GJZ) werd donderdag, met name door de christelijke partijen, keihard aangevallen toen hij een motie wilde indienen voor een nader onderzoek naar de voor- en nadelen van het bij de bron scheiden van huisafval. Dit voordat er door de gemeente 5 miljoen euro wordt uitgegeven aan ondergrondse containers en dergelijke. Zwerus had zich nader geinformeerd en kwam tot de conclusie dat de door wethouder Markwat (SGP) voorgestelde nieuwe manier van huisvuil inzamelen achterhaald is en hoge kosten voor de inwoners gaat betekenen.

Vervuiling PMD
Ook Van Alphen en Van der Meer, beiden raadslid voor EVV, hadden zich in het onderwerp ingelezen en kwamen net als Zwerus tot de conclusie dat na-scheiding van huisafval de toekomst heeft. Maar liefst 44 andere gemeenten zijn de afgelopen jaren overgestapt op na-scheiding.

De doelstelling om de hoeveelheid restafval te beperken werk averechts omdat het juist leidt tot vervuiling van PMD (plastic verpakkingen, metalen blikjes en drinkpakken). “Soms zit er voor de helft restafval in de PMD” aldus directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds.

Eind november verscheen een onderzoek in opdracht van het Afvalfonds en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarin staat dat sturen op restafval averechts werkt. Ook in veel andere rapporten kwam dit in de afgelopen jaren al naar voren.

 

Boete op goed gedrag
De gemeente Bunschoten ging in 2017 'om'. Burgers moeten hun restafval wegbrengen én er voor betalen, 1,62 per grijze zak. "Het doel was om de hoeveelheid restafval naar beneden te brengen", zegt wethouder van Financiën Rick Beukers. Eén op de vijf huishoudens brengt sinds die nieuwe regel geen enkele zak restafval weg. "Dat betekent dat mensen er helemaal geen zin in hebben op deze manier", concludeert Beukers. En dat is logisch, vindt hij. "Eigenlijk is er sprake van een boete op goed gedrag. Want juist de mensen die goed hun afval scheiden en het restafval keurig wegbrengen, worden belast."

Huiswerk
Als de 25 raadsleden die afgelopen donderdag tegen de motie van GJZ en EVV stemden hun huiswerk hadden gedaan was het idiote plan voor afvalscheiding bij de bron en een onzinnige investering van 5 miljoen euro nu van de baan geweest.


Van de politieke redactie
12 december 2020

Wethouders zwaar onder vuur

COLUMN - Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag kwamen de wethouders Markwat (SGP) en Bruggeman (VKGO) zwaar onder vuur te liggen. Markwat had veel uit te leggen over het financiële drama van het Fort in Ooltgensplaat en ook over de veel besproken afvalstoffenheffing. Bruggeman sprak niet helemaal de waarheid omdat er voor de zoveelste keer gedonder is over SRGO.


Nadat de bewoners van het Fort één voor één van het terrein zijn afgeschopt door de gemeente blijkt nu dat zich een nieuw drama afspeelt in Ooltgensplaat; de verbouwing van het Fort kost 550.000 euro meer dan gepland. De wethouder heeft dit geld uitgegeven zonder dat de gemeenteraad hier groen licht voor had gegeven. De oppositie was woedend en stelde kritische vragen. Daarnaast bleek dat de restauratie nog lang niet klaar is en er dus nog wel eens een financiële tegenvaller kan volgen.

 

Afvalstoffenheffing
De veel besproken afvalstoffenheffing leidde tot heftige discussies. Zowel de fractie van EVV als van de groep Jan Zwerus verweten wethouder Markwat dat de raad niet volledig was geïnformeerd en er slechts keuze was uit één voorstel.

 

Dit voorstel bleek ook nog eens een slecht voorstel omdat het aan de bron scheiden van afval al een aantal jaren een achterhaalde manier van afval scheiden is. Onder andere de AVR beschikt over machines die achteraf scheiden veel effectiever maken, zo bleek uit nader onderzoek. Conclusie: ruim 5 miljoen euro weggegooid en een berg ellende voor alle inwoners van Goeree-Overflakkee in de komende jaren.

 

Weer gedonder over SRGO
Wethouder Bruggeman lijkt de derde wethouder op rij te worden die het veld moet ruimen vanwege het dossier SRGO. In januari 2017, slechts enkele weken na de oprichting van SRGO, moest toenmalig VVD wethouder Trouwborst opstappen toen bleek dat hij de gemeenteraad bewust onjuist had geïnformeerd over het oprichtingstraject van de veel besproken stichting SRGO.

 

Wethouder de Jong (CU) werd na het vertrek van Trouwborst de nieuwe portefeuillehouder accommodaties. Onder andere door het achterhouden van belastende rapporten en de gebrekkige communicatie over de gezondheidsproblemen bij klanten van zwembad de Staver was er binnen de CU geen steun meer voor de Jong waardoor hij na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 van het politieke toneel verdween.


Kritische mondelinge vragen
Raadslid Jan Zwerus (GJZ) stelde afgelopen donderdag kritische mondelinge vragen over het onderzoek door een extern bureau naar het functioneren van SRGO. Bruggeman had in juni 2019 de gemeenteraad toegezegd nog voor de zomervakantie van 2020 een evaluatie van 3 ½ jaar SRGO te presenteren. Deze toezegging had Bruggeman niet waargemaakt waarna hij de raad in juli 2020 beloofde voor het eind van 2020 de evaluatie te presenteren.

 

Zwerus vroeg aan de wethouder waarom er nu wéér vertraging was opgetreden en of de vertraging gevolgen heeft voor een eventuele verlenging van het contract met SRGO en waarom hij het onderzoeksrapport nog steeds niet had ontvangen. Bruggeman suggereerde dat het onderzoek vertraging zou hebben opgelopen vanwege de Covid crisis.

 

Aan de groeiende neus van Bruggeman was te zien dat hij niet de waarheid sprak. Op 4 februari wordt het onderzoeksrapport naar de functioneren van SRGO besproken tijdens een dialoogavond. Dat zou zomaar eens het einde van de politieke loopbaan van Bruggeman kunnen betekenen.

 

Van de politieke redactie


11 december 2020
 

Schande! Een vrouw als SGP-wethouder

 

COLUMN - De SGP van Schouwen-Duiveland maakte op 9 oktober wereldkundig dat door haar mevrouw P. Leenstra-Schot, voorgedragen was om namens de SGP, wethouder te worden in de gemeente Schouwen-Duiveland.

 

In de raadsvergadering van 29 oktober 2020 werd zij als zodanig geïnstalleerd. Daarmee was de eerste vrouwelijke SGP-wethouder een feit. Een droevig feit! Want dit betekent dat hiermee binnen de SGP een forse stap op het hellend vlak van de vrouwenemancipatie is gezet. Dat is geen kleine zaak! Maar velen binnen de partij – waaronder ook de SGP-ers van de gemeente Goeree-Overflakkee schijnen dit niet te beseffen.

 

Het feit dat SGP-partijleider van de gemeente Goeree-Overflakkee Herweijer mevrouw Leenstra-Schot feliciteerde met haar benoeming tot wethouder was uitermate teleurstellend en gelet op het beginsel ook zonder meer verwerpelijk.

 

Als SGP-wethoudster Leenstra-Schot zelf de van God gegeven plaats en roeping van de vrouw in de praktijk openlijk miskent, hoe kan zij dan ooit geloofwaardig en krachtig de emancipatie bestrijden? De opvatting van het vrouwenkiesrecht voorkomend uit een revolutionair emancipatiestreven strijdt met de roeping van de vrouw. Dat laatste geldt ook voor het zitting nemen van de vrouw in politieke organen, zowel vertegenwoordigende als bestuurlijke. Herweijer zou beter moeten weten!

 

Frans EversReactie SGP-fractievoorzitter Hendrik Herwijer:

Bovenstaande is onjuist. Ik heb Paula niet gefeliciteerd. Het wereldse, emancipatoire leefpatroon rukt in SGP-kringen steeds verder op. Daarvan is de voordracht van een vrouwelijke wethouder een heel duidelijk voorbeeld en signaal. Steeds verder raakt in de praktijk het leefpatroon van de vrouw verwijderd van hetgeen de apostel schrijft: Doch ik laat de vrouw niet toe dat zij lere, noch over den man heerse, maar wil dat zij in stilheid zij. Want Adam is eerst gemaakt, daarna Eva. En Adam is niet verleid geworden, maar de vrouw verleid zijnde, is in overtreding geweest. Doch zij zal zalig worden in kinderen te baren, zo zij blijft in het geloof, en liefde, en heiligmaking, met matigheid (1 Tim. 2:12- 15).

Niet een politiek optreden strekt de vrouw tot eer, nee, maar haar versiersel zij een zachtmoedige en stille geest, vergezeld met een onderdanige, kuise wandel in Gods vreze. De deugdelijke huisvrouw uit Spreuken 31 was in de poort niet aanwezig, maar haar man (vers 23)! 

Het is in het bijzonder de taak van het SGP-hoofbestuur om de oprukkende emancipatie binnen de partij openlijk af te wijzen en krachtig tegen te gaan. Het hoofdbestuur dient dan ook van de stap die de SGPSchouwen-Duiveland en mevrouw P. Leenstra-Schot nu gezet hebben, krachtig en ondubbelzinnig afstand te nemen en ook alles in het werk stellen om deze stap weer ongedaan te maken. Maar niet alleen het SGP-hoofdbestuur heeft hier een taak, ook de SGP-leden dienen hun verantwoordelijkheid te verstaan door op grond van Gods Woord en het SGP-beginselprogramma bezwaar aan te tekenen bij de SGP van Schouwen-Duiveland en bij het SGP-hoofdbestuur tegen het voordragen van een vrouw als wethouder.


10 december 2020


Politieke Peilingen Goeree-Overflakkee 


COLUMN – Zo'n 100 dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn vandaag weer de maandelijkse politieke peilingen uitgevoerd door PPGO. Het afbraakbeleid in de vorige regeerperiode door toenmalig PvdA minister Asscher (bijna 80.000 banen in de gezondheidszorg weg bezuinigd) lijkt niet alleen in de landelijke politiek, gevolgen te hebben.


PvdA is deze maand ook in de peilingen op Goeree-Overflakkee de grote verliezer, ‘de club van Jaap-Willem’ verliest vergeleken met de peilingen van vorige maand maar liefst 4 zetels en zakt daardoor terug naar 3. Ook Groen Rechts van Jan Zwerus verliest een zetel (5), net als de PvdJ (4).


Christelijk blok herstelt zich
De 3 Christelijke partijen herstellen zich verrassend sterk. Wellicht heeft dat iets met de decembermaand te maken waarin ‘de Goedheiligman’ zijn jaarlijkse bezoek aan Goeree-Overflakkee aflegt. SGP wint 3 zetels en wordt met 6 zetels weer als van ouds de grootste partij op het eiland. CDA en CU winnen beiden 2 zetels en komen op elk 3 zetels


Verrassende coalitie
Met in totaal 12 zetels heeft het Christelijke blok nog 4 zetels nodig om een meerderheid in de gemeenteraad veilig te stellen. De keuze voor een niet-Christelijke coalitiepartner moet daarom vallen op de partij van Jan Zwerus of de PvdJ van partijleider Florian van der Weide. De frontale aanval van Jan Zwerus op SGP wethouder Markwat over de uiterst dubieuze nieuwe manier van afvalstoffeninzameling zal er voor zorgen dat de Partij voor de Jongeren als nieuwkomer ook plaats mag nemen in het lokale ‘pluche’.


De zetelverdeling op Goeree-Overflakkee in de peiling van 8 december 2020 ziet er als volgt uit:

SGP                   6

Groen Rechts  5

PvdJ                  4

PvdA                 3

PVV                   3 

CDA                   3

CU                     3

EVV                   2

VVD                   1

SP                      1

 

Van de politieke redactie
8 december 2020

Landbouw en Biodiversiteit bij elkaar brengen

De VlinderstichtingWageningen University & Research

Het EU-project bouwt hierop voort en gaat niet alleen breder naar biodiversiteit kijken, maar ook naar de effecten op opbrengst van landbouwgewassen en financiële baten en kosten voor de boer. De inzet is dat deze manier van werken over vijf jaar een voorbeeld wordt van hoe boeren en vrijwilligers, onderzoekers, overheden en andere partijen samen de biodiversiteit op het platteland kunnen verbeteren.

lees meer op: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=user-mailing&msg=27023#


4 december 2020

Alle mensen zijn wormen, maar ik ben een glimworm (W. Churchill)
 

COLUMN - Als kind las ik veel. Een fijn vermaak voor een kind in de preteeveetijd. Van mijn vader kreeg ik een soort encyclopedie met de titel: Ik weet het. Er zaten ook plaatjes in, wat het een stuk aantrekkelijker maakt voor een kind om doorheen te bladeren en hier en daar wat op te pikken.

 

Nu moest ik daar vandaag aan denken toen ik een bericht las in EOS Wetenschap over de afstamming van de mens. De conclusie is dat we afstammen van wormen (Ikaria). Nu begrijp ik meteen waarom ik zo’n boekenwurm was.


Maar alle gekheid op een stokje. Het is natuurlijk nog al wat. Wat een ontwikkeling hebben we meegemaakt. Maar we zijn nog steeds verbonden met de aarde, al lopen we soms met ons hoofd in de wolken. Uiteindelijk worden we zelfs weer wormenvoer. Lucebert zei het al: Toen de mensen nog niet bestonden waren er al wormen om ze op te vreten.


Dat deze wijsheid al eeuwen eerder bestond blijkt wel uit de bijbeltekst van Job (25: 6) Hoeveel te min de mens, die een made is, en des mensen kind, die een worm is! Een wijze les?


Wat ik wel weet is dat wormen goede compostmakers zijn. Ze eten keuken- en tuinafval en verwerken dat tot goede compost. Daarbij maken ze ook de bodem luchtig door het gangenstelsel. Een heel nuttig dier dus. Beetje respect kan geen kwaad.


De mens is verworden tot een worm die alleen maar vreet, maar wat hij achterlaat is vervuiling, plastic, gifstoffen. Misschien moeten we terugkeren naar onze oorsprong en de wereld een beetje beter achterlaten?

 

Maria Evers
2 december 2012

Nog steeds heidens karwei om de oversteek te nemen

Al in 1995 en '96 bezig om een veiliger oversteek bij Nieuwe-Tonge te krijgen, de kruising Molendijk met de N215. Begonnen met een handtekeningenactie. Die later aangeboden bij de gemeente. Toen de camera's werden geplaatst door de provincie waren ze me niet vergeten. Ik kreeg een uitnodiging en kwam zelf(s) in de krant!Nog meer gevonden. Al in 1987 vroegen ouders aandacht voor de gevaarlijke kruising voor de schooljeugd die elke dag de oversteek moet maken.

Wat minder is, is dat de oversteek nog steeds gevaarlijk is. En de camera's? Zijn ze er weer, zijn ze er nog, of zouden ze nog terugkomen? Hoe was het ook weer? Je moet zo de vinger aan de pols houden en dit heb ik een beetje laten gaan. Maar dat doet de Dorpsraad nu toch!30 november 2020

 

 

Gemeente Goeree-Overflakkee in grote financiële problemen

 

COLUMN  - Tijdens een ingelaste gemeenteraadsvergadering van donderdag 26 november heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met een financieel herstelplan om te ontkomen aan preventief toezicht door de provincie. In de praktijk betekent dit dat een aanzienlijk deel van de ENECO-gelden ingezet zal worden om de gemeente begroting van 2021 sluitend te krijgen

 


Dit moet toch ruim voldoende zijn?

Al sinds de eerste maand van de herindeling in 2013 verkeert de gemeente Goeree-Overflakkee in ernstige financiële problemen. Elk jaar doet het gemeentebestuur een graai uit ‘de pot algemene reserves’ om de begroting sluitend te krijgen. Dit jaar stak de provincie echter een stokje voor deze jaarlijkse ‘truc’ en verplichtte het gemeentebestuur om geld, dat was binnengekomen door de verkoop van de ENECO aandelen, in te zetten voor het begrotingstekort van 2021.

 

Geen nieuw gemeentehuis of nieuw zwembad

Dat is een forse tegenvaller voor het college van burgemeester en wethouders. Zij hadden namelijk een fors deel van de opbrengst, zo’n 50 miljoen euro, al bestemd voor de bouw van een nieuw gemeentehuis, een nieuw zwembad en nog enkele geldverslindende ideeën. Door deze plannen kan nu dus (voorlopig) een streep worden gezet.
 

Om te komen tot een blijvende financieel gezonde gemeente moet er flink bezuinigd worden op de uitgaven om de begroting van de jaren na 2021 sluitend te krijgen. Het gemeentebestuur wil de financiën zover hervormen dat het tekort dat nu gedekt wordt door ENECO-gelden, in een later stadium teruggestort kan worden in de ENECO reserve.
 

Goed voornemen

Een prachtig ‘goed voornemen’, echter voorlopig nog nergens op gebaseerd. Vanaf de herindeling in 2013 was er elk jaar nog een financieel tekort en elk jaar riep het gemeentebestuur met enige trots dat er weer een sluitende begroting gepresenteerd kon worden. Nu is dus pijnlijk duidelijk geworden hoe de gemeente Goeree-Overflakkee er financieel voorstaat.
 

Bezuinigingen

In januari 2021 zullen de eerste bezuinigingsplannen gepresenteerd worden. Best spannend! Zal het college van burgemeester en wethouders het aandurven om afscheid te nemen van een aantal geldverslindende ‘projecten’ zoals: Smartwater, het waterstofsprookje, de afvalstoffenheffing en SRGO? Of komt de rekening van acht jaar financieel wanbeleid gewoon weer bij de burger terecht door ordinaire belastingverhogingen?

We moeten vrezen voor het laatste!

 

De politieke redactie

27 november 2020

54 Organisaties verzoeken sluiting subsidieloket wind op land  per 24 november ter voorkoming van megaclaims tegen de Staat

54 Organisaties hebben minister Wiebes het verzoek gestuurd om het subsidieloket voor wind op land per 24 november aanstaande gesloten te houden. “Uitspraken van het Europees Hof betekenen, dat verleende en te verlenen vergunningen voor windturbines in Nederland niet mogen worden gebruikt. Het openstellen van het loket zal daarom niet leiden tot de bouw en exploitatie van windturbineparken, maar tot schadeclaims van mogelijk honderden miljoenen euro’s tegen de Staat”, zegt ir. Kees Pieters van NederWind, coördinator van dit verzoek.  

lees verder op: https://tinyurl.com/yxwp9t3m

27 november 2020


Volkskrant commentaar

RAOUL DU PRÉ

Omtzigt verdient navolging in strijd tegen bestuurlijke vluchtigheid


In de toeslagenaffaire ging veel mis doordat mensen op alle niveaus onvoldoende werden geïnformeerd door hun voorgangers. Bijna niemand die er in 2013 bij was toen de zaak begon te ontsporen, is er ook nu nog bij betrokken.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/omtzigt-verdient-navolging-in-strijd-tegen-bestuurlijke-vluchtigheid~b29ad724/

25 november 2020


ingezonden: 

BURGERPARTICIPATIE
 

Als zwembaddeskundige maak ik me al een aantal jaren grote zorgen over het zwemklimaat in zwembad de Staver en over de werkwijze van SRGO. Nadat door verschillende calamiteiten in 2017 honderden bezoekers van zwembad de Staver gezondheidsschade opliepen zijn er, in opdracht van het college van burgemeester en wethouders, twee verschillende onderzoeken uitgevoerd.

In 2017 deed de GGD onderzoek naar de luchtkwaliteit in zwembad de Staver en in 2019 deed Sportfondsen Nederland onderzoek naar de klimaatomstandigheden, de technische installaties van zwembad de Staver en de werkwijze van SRGO.


Achtergehouden documenten
De directeur van SRGO hield in zowel het onderzoek van de GGD als in het onderzoek van Sportfondsen Nederland een aantal belastende rapporten buiten de onderzoeken. Deze feiten kwamen aan het licht toen onder andere na het indienen van een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) in september 2019 de achtergehouden documenten openbaar werden. Het bestuur van SRGO en het college van burgemeester en wethouders zijn sinds oktober 2019 op de hoogte van deze malversaties, maar hebben tot op heden geen actie ondernomen.

 

Weer fraude in de Staver?
Ondanks forse investeringen in de installaties van de Staver zijn de technische problemen nog steeds niet opgelost, zo blijkt uit de aanhoudende klachten van gebruikers van het zwembad. Om inzicht te krijgen in de ernst en de omvang van de problemen heb ik zowel wethouder Bruggeman als het bestuur van SRGO de afgelopen maanden verschillende keren verzocht mij de meetrapporten van het afgelopen jaar toe te sturen. Beiden weigerden dat te doen.

Op 20 oktober jongstleden heb ik daarom weer een WOB-verzoek ingediend bij de gemeente. In het WOB-verzoek vraag ik om meetrapporten, prestatieafspraken tussen de gemeente en SRGO, bezoekersaantallen plus inkomsten en investeringen in de installaties. Op 18 november jongstleden ontving ik een brief van de gemeente waarin staat dat de gemeente meer tijd nodig heeft om mijn verzoek te behandelen, het ambtenarenapparaat zou het te druk hebben met andere zaken…

In werkelijkheid zijn de documenten waar het om gaat, in het bezit van SRGO en hoeven dus alleen maar door SRGO verzameld te worden en kunnen vervolgens worden doorgestuurd naar de gemeente. Daarna kan een gemeente-ambtenaar de gegevens naar mij doorsturen. Hooguit een paar minuten werk voor de gemeente dus. Wat is nu de werkelijke reden van het niet leveren van de gegevens? Wordt er weer een legionella-uitbraak onder de pet gehouden? Is de gemeente bang dat er, net als in het verleden van de Staver, weer een grootschalige fraude aan het licht komt? Of is dit het ultieme voorbeeld van burgertje pesten?

Burgerparticipatie
Wat erg dat een betrokken burger die zich al jaren inzet voor de veiligheid en gezondheid van zijn medemens telkens weer door de gemeente wordt tegengewerkt. En dat in een gemeente waar participatie zo’n belangrijke plaats op de politieke agenda inneemt. Vertrouwen en transparantie zouden hiervoor de basis moeten vormen.

 

John Albrechts
Middelharnis

23 november 2020

We praten en praten maar. Wie was er verantwoordelijk? Maar de gedupeerden zijn nog steeds niet geholpen!

Teken voor de Goede Zaak

Bied onmiddellijk hulp aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire!


De gedupeerden uit de toeslagenaffaire zitten al veel te lang in de ellende. Ze verdienen een frisse start. Hoe meer mensen deze campagne ondersteunen, hoe groter de druk op het kabinet wordt. Deel je mee?

https://tinyurl.com/y6gvzlo420 november 2020


Stop met gif glyfosaat EU!

Bayer is de ontwikkelaar van de omstreden onkruidverdelger RoundUp die glyfosaat bevat. De GRG bestaan uit een tiental pesticidenfabrikanten waaronder Syngenta en Bayer (het voormalige Monsanto).Deze steenrijke lobbygroep zet alles op alles om ervoor te zorgen dat het schadelijke glyfosaat (weer) wordt toegelaten op de markt, nu de EU glyfosaat moet herbeoordelen. 

https://tinyurl.com/y5mq9op9

17 november 2020

Scherven van de verzorgingsstaat
 

COLUMN - Vorige week trof ik in deze krant een brief van een klagende burger. Tussen alles wat er, volgens die persoon, mis gaat werd gewezen naar de papieren werkelijkheid van deze gemeente. Ik ben er achter aan gegaan en heb de nieuwe nota beleidsnota participatie doorgespit. Dat viel niet mee.

Het geschrift begint hoopvol met een cartoon ‘de praat en procesplaat’. In 2017 heeft men hier bepaald wat voor een eiland men wil zijn en heeft een landkaart getekend waarmee burgers, organisaties en overheid elkaar kunnen vinden. Omdat het toch enigszins een doolhof bleek, beschrijft  deze nota de wegen waarlangs samenwerking tot stand komt. Participatie is een duur woord voor meedoen en kreeg een vliegende introductie in de troonrede van Willem Alexander van 2013. Voor deze gemeente vormt die een waterscheiding.


Samen doen
Aan de verzorgingsstaat waarvan we toen afscheid namen zou niet veel deugen. Een overheid die zich overal mee bemoeide en alles beter wist, hebben we ingeruild voor de participatiemaatschappij. Die staat, naar zeggen, voor bestuur dat samen naar oplossingen wil zoeken voor maatschappelijke vraagstukken.


Ik kom uit een generatie met koningin Juliana als moeder van het volk en Joop den Uyl als vadertje staat. Haar kleinzoon pleegde, vind ik, daarop verraad. Zijn mooie woorden verhullen een terugtrekkende overheid; ‘zoek het zelf maar uit’. De participatie-wet verving de bijstand. Destijds werd ieder een fatsoenlijk bestaan beloofd. Marga Klompé (Joop’s collega) vond dat een bloemetje op tafel daar ook bij hoorde.


Kom daar nu eens om, uitkeringsgerechtigden ervaren in hun karig bestaan achterdocht en regeldruk. Het beeld, dat de staat vroeger autistisch de eigen zin deed, herken ik niet; ook toen mochten duizend bloemen bloeien.


Doodlopend spoor
Mooie woorden over klantvriendelijkheid en servicegerichtheid ten spijt, het bestuursbolwerk in Middelharnis ervaar ik niet als een open duiventil (op het personeelsverloop na). Ook als je niet laaggeletterd bent, is het een hele toer om te doorgronden waar ze daar mee bezig zijn. En een burger met een goed idee, weet lastig hoe het ter bestemder plekke te brengen, langs de route wijzen er velen je naar een doodlopend spoor.


Bij een overheid die samenwerkt, verwacht ik meer zelfreflectie en nederigheid. Ik ben een ongeregeld kruidje-roer-me-niet en bij tijd en wijle azijnpisser; beslist niet de maatstaf. Maar met de mensen die zich gefrustreerd afgewend hebben is een elftal op te stellen (reservebank erbij).


Zonder wrijven geen glans
Deze gemeente vindt het lastig om kritische burgers binnenboord te houden. Maar zonder wrijving geen glans. Vroeger investeerde een overheid in het maatschappelijk middenveld, de verenigingen en organisaties. Zo bestond een infrastructuur van meningen en plannen. Dat afbreken en daarna tegen de burger roepen dat je wil samenwerken; tot mijn laatste snik.


Frank/Janine
17 november 2020
16 november 2020

 

Participatie is maar een woord
 

COLUMN - De overheid en ook onze gemeente gebruikt veel mooie woorden. Een ervan is ‘participatie’. Een woord dat betekent: meedoen, samendoen, iedereen telt mee. Maar is dat zo?
 

Wat nu naar buiten komt over de belastingdienst, speelt hier ook al jaren. Diezelfde ambtenaren die het burgers al jaren moeilijk maken, zitten er nog steeds. Waarom ze het doen? Is het de macht, omdat het kan? Is het leuk om spelletjes te spelen met mensen? Geeft het een kick? De slachtoffers van dit regiem zijn gewoon mensen. Mensen met een gezin, met een vader en moeder, met kinderen, met een bedrijfje. Mensen met zorgen, pijn en verdriet. Mensen die onrecht wordt aangedaan.
 

Een overheid staat in dienst van de burgers. Waarom is onze gemeente hier niet van doordrongen? Waarom pest en procedeert onze gemeente tegen burgers, in plaats van naar een oplossing te zoeken die voor beiden aanvaardbaar is?
 

Mensen in de knel zoeken vaak ten einde raad een oplossing via de media, via het naar buiten brengen van misstanden. Vaak voel ik me een soort ombudsvrouw. Maar dat ben ik niet. Het enige wat ik kan doen, is zaken naar buiten brengen. En dat doe ik dan ook. Maar deze gemeente heeft een doeltreffende tactiek om daar mee om te gaan: doodzwijgen. Gewoon niet op reageren, dan gaat het vanzelf wel over.


Beste gemeente, wordt het niet eens tijd om iemand aan te stellen, waarbij burgers met klachten en problemen terecht kunnen en die met ze ‘samen’ naar een oplossing zoekt. Ja, participeren geldt ook voor de gemeente. Het werkt twee kanten op. Voor de geloofwaardigheid van de gemeente is het van levensbelang dat er een onafhankelijk ombudsmens komt. Ik zie u vacature met belangstelling tegemoet.


Maria Evers
12 november 2020

Waar staan onze politieke partijen in het klimaat- en energietransitiebeleid

Een bijdrage van Ap Cloosterman

De Tweede Kamer bestaat uit 16 politieke fracties, waarvan 3 eenmansfracties en 6 fracties met vijf zetels of minder. De enorme verscheidenheid in opvattingen en verdeeldheid in het Parlement is de oorzaak van de huidige chaos op het gebied van klimaatverandering en energietransitie.

https://tinyurl.com/y56jhllv


Bestuurlijk ratjetoe
uit Elsevier12 november 2020

Triest! Is dat onze volksvertegenwoordiging?

Zebla: Tientallen politici in de fout met nevenfuncties

https://tinyurl.com/yx9ql4uu8 november 2020

Politieke peilingen Goeree-Overflakkee  8 november 2020

COLUMN – De uitslag van de verkiezingen in de Verenigde Staten blijkt grote invloed te hebben op het stemgedrag van de inwoners van Goeree-Overflakkee. De populistische partijen PVV en Groen Rechts (een samenwerkingsverband tussen de groep Jan Zwerus en het Forum voor Democratie) leveren beiden 2 zetels in en de jongeren partij (PvdJ) levert 1 zetel in.
Pas op de PvdA komt eraan 

PvdA grote winnaar
PvdA is de grote winnaar in de peilingen, met een winst van 3 zetels komt ‘de club van Jaap-Willem’ op 7 zetels en is hiermee de grootste politieke partij van Goeree-Overflakkee.

Nieuw
Voor het eerst in het bestaan van de SP mag deze partij zich ‘eigenaar’ van een zetel in de gemeenteraad noemen.  Ook Groen Links behaalt bij de peilingen van 8 november een zetel.

 

Ommezwaai
Door ‘de ruk naar links’ lijkt er een einde te komen aan het kenmerkende politieke spectrum dat Goeree-Overflakkee al decennia lang in zijn greep heeft. Met in totaal 16 zetels van de in totaal 31 zetels zou een mogelijke coalitie momenteel kunnen bestaan uit: PvdA, PvdJ, EVV, SP en Groen Links. Een ware ommezwaai in het eens zo christelijke, politieke landschap.


 

De zetelverdeling op Goeree-Overflakkee in de peiling van 8 november 2020 ziet er als volgt uit:

PvdA                  7

Groen Rechts    6

PvdJ                  5

PVV                   3 

SGP                   3

EVV                   2

CDA                   1

CU                     1

VVD                   1

SP                      1

GL                      1

 

Van de politieke redactie

5 november 2020

Follow the money: 

De heren achter de complot-media

DENNIS L’AMI

YouTube-kanaal Café Weltschmerz, de Andere Krant en de nieuwe krant Gezond Verstand verspreiden de meest uiteenlopende complottheorieën. De mensen achter deze initiatieven bundelen hun krachten om een ‘media-hub’ te vormen voor geestverwanten. Een van de financiers van Gezond Verstand is Jan van Aken. Deze superlobbyist komt op voor de belangen van energiereuzen. Wat moet Van Aken bij een complotkrant? ‘Hij heeft het mogelijk gemaakt.’
De hoofdredacteur van Gezond Verstand, Van Wolferen staat al langer bekend als iemand die de officiële lezing over de ramp met de MH-17 in twijfel trekt en de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo ziet als een false flag-operatie. Van Wolferen is emeritus hoogleraar. De UvA betreurt het dat een van haar emeriti bijdraagt aan desinformatie over grote problemen als het coronavirus en klimaatverandering.’

De andere drijvende kracht achter Gezond Verstand is financier Jan van Aken. Hij was lijsttrekker voor de Partij van de Waarheid. Naast Shell, BP, Total, ExxonMobil en Eni is ook Gazprom, het grootste aardgasbedrijf van de wereld, lid van de club van Van Aken, EFET. Tientallen vergelijkbare beursgenoteerde en lokale energiebedrijven en banken als JP Morgan Chase, BNP Paribas, Deutsche Bank en Credit Suisse completeren het gezelschap. 

https://tinyurl.com/y6cmjmpe
2 november 2020

Altenatieven werden van de tafel geveegd

kees van Dam (SGP) speelde dubieuze rol

Het valt niet mee, wanneer je als bewoner of actiegroep tegen plannen van de overheid in wilt gaan. Stichting Mallemolens heeft heel veel uit de kast getrokken om alternatieven aan te geven voor plaatsing windmolens. Een daarvan was een locatie langs de N59

Ies Hartog: "Wij hebben de noordkant van N59 naar Hellegatplein aangedragen. In het onderzoeksrapport werd ineens uitgegaan van de zuidkant vlakbij de hoogspanningsmasten. Begrijpelijk is daar te weinig ruimte. Volgens Tollenaar mocht de noordkant niet omdat de wieken dan over de weg kunnen draaien. Onze verbazing was groot toe later bleek dat de wieken van windpark Krammer over de weg draaien. Helaas waren de vergunningen onder aanvoering van SGP-leider Kees van Dam toen al verleend. We waren wederom in de maling genomen."
 

Het blijkt telkenmale dat je als particulier of kleine organisatie niet opkunt de vele voorschriften, procedures en dergelijke. "Alleen de documenten bij de aanvraag bestonden al uit meer dan 3000 pagina’s."

2 november 2020
 

Inhoud raadsbrief deugt niet

In een onlangs uitgebrachte raadsbrief geeft de gemeente aan dat Goeree-Overflakkee bijna 22 MW meer gaat produceren dan de windopgave die de provincie eist. Uitbreiding van Windpark Battenoert met Blaakweg en Suyderlandt had nooit gebouwd hoeven worden. 

Reeds op 3 april 2018 werd een zienswijze ingediend door mr. De Lange, namens de Stichting Mallemolens. Hierin werd aangegeven dat het mogelijk is zonder de uitbreiding van Battenoert de windopgave vanuit de provincie te behalen. Wethouder Tollenaar stuurde een brief naar de raad waarin hij stelt dat de berekeningen van Mallemolens niet klopte.

 Uit de zienswijze: "Beziet men echter alle reeds geplaatste en nog te plaatsen windturbines binnen de gemeente, dan komt men tot de conclusie dat de plaatsing van windparken Blaakweg en Suyderlandt niet nodig zijn om de opgaaf van circa 225 MW te halen.”

Mallemolens Ies Hartog: “Wij hebben dit gegeven met onderbouwing meerdere keren in persoonlijke gesprekken met Frans Tollenaar en Daan Markwat, via inspreken in 2017 en in onze bezwaarschriften via mr. Peter de Lange ingebracht. In onze berekeningen kwamen we steeds tussen de 224 en 229 MW uit zonder uitbreiding van windpark  Battenoert.”

Zijn reactie op de onlangs naar de raad gestuurde brief door het college: “We hebben dit niet geweten, is dus niet de waarheid. Uit alles blijkt wel dat al jaren geleden besloten is waar de turbines gaan komen, maar men had niet gerekend op zoveel inspraak en weerstand uit Oude- en Nieuwe-Tonge.”
1 november 2020
 

Participatie betekent inbreng, meedoen en dat er naar je wordt geluisterd
 

COLUMN - Het zijn mooie woorden in een gemeentelijke beleidsnota, die tijdens de dialoogvergadering door de gemeenteraad werd besproken. Maar het zijn holle woorden. Het  betekent niets in de praktijk van deze gemeente. Ooit was ik een betrokken burger. Kritisch. Zeker! Maar vol met ideeën en gemeenschapszin.

 

Met veel enthousiasme zetten we de Dodenherdenking op in Nieuwe-Tonge en probeerden daarin iedereen te betrekken. Maar de gemeente wilde een vinger in de pap via de (niet democratisch gekozen) dorpsraad, onder het credo: ”Wie betaalt bepaalt”. We namen deel aan gesprekken van de Groene Verbinders. We gingen naar de dialoogavonden. We bezochten jarenlang gemeenteraadsvergaderingen, dus we wisten ook nog wat er speelde.


Maar bij veel van wat we hebben meegemaakt, liepen we tegen muren op. We zagen een onwillig apparaat, ambtenaren die liegen voor de rechter! (de goede niet ten na gesproken), leugenachtige burgemeesters, gemeenteraadsleden die niet voor de burgers opkomen. Het eigen gelijk halen door de gemeente, die tegen haar eigen inwoners kon procederen van ons geld, in plaats van te zorgen voor een rechtvaardige behandeling van de burgers.
 

Wij hebben genoeg gezien: de zaak Swaneveld waarbij een bedrijf op oneigenlijke gronden kapot is gemaakt; de arrestatie van raadslid Rob Maliepaard, die alleen maar de waarheid boven water wilde krijgen; het rapport Berenschot waarin een overleden wethouder zogenaamd de schuld van alle ellende was; De Staver-ellende met malversaties en later de toestanden over waterkwaliteit. Ingewijden moeten WOB-verzoeken indienen en dan nog komt niet alles boven water. Onwelgevallige uitkomsten worden achtergehouden;  de ellende rond de aanbouw van serres door de bewoners van Suijssenwaerde; de mensen van het Fort, die niet rechtvaardig zijn behandeld; de burgers van Oude- en Nieuwe-Tonge die, onnodig blijkt nu, zijn opgezadeld met een gigantisch windmolenpark in de achtertuin. Met een tactiek van Inloopavonden om de burgers het idee te geven dat ze wat te vertellen hebben. De willekeur en de vriendjespolitiek. Allemaal onderwerpen en onopgeloste zaken waar de gemeente niet graag aan herinnerd wordt.
 

Nee, wij bezoeken geen raadsvergaderingen meer. Deze gemeente heeft na de samenvoeging van de vier gemeenten, de afstand naar de burgers, zoals te verwachten was, veel en veel groter gemaakt. Wij geloven niet meer in die mooie praatjes. Gek he, dat mensen zich van de politiek afwenden? Ik  klink verbitterd. Ja dat ben ik ook. Vind je het gek?

 

Maria Evers


reactie op bovenstaande van oud-wethouder Ooostflakkee en oud-raadslid Goeree-Overflakkee Rob Maliepaard 

Ik kan alleen maar zeggen: Maria...hoe treffend heb je heel in 't kort dingen op een rijtje gezet, waarvoor een gemeentebestuur, b&w zowel als de raad zich kapot zou moeten schamen....leugens en bedrog, onwelgevallige mensen en meningen het liefst compleet kapot gemaakt...

Ik was in 2013 helemaal bereid om me vol enthousiasme en vol vertrouwen in te zetten voor de nieuwe gemeente..maar al voor de start ging het mis...in een informele bijeenkomst werd eind 2012 de net gekozen raad "geinformeerd" over een financieel tekort van een dikke 5 miljoen..een paar maanden later bleek het zo'n 13 miljoen te zijn met als gevolg alle subsidies weg...

Mijn eigen arrestatie, gepaard gaande met leugens en bedrog, waarvoor de politie driftig meedeed...en waarover godbetere het de huidige vkgo fractievoorzitter het lef had om me te zeggen, dat ik "het gezag moest respecteren" (..het "gezag" van een leugenaar en manipulator, Trouwborst, die later volstrekt plotseling en volledig zonder verdere info met stille trom vertrok)....en zo ging het maar door...

Een dorpsraad in OT, die "dwars lag" werd simpeltjes vervangen door het College door een dorpsraad, die wel bereid is te doen wat de gemeente verlangt. 

De zaken die Maria hier boven aanstipt, de schandalige wijze waarop zij opzij geschoven werd door het college als organisator van de dodenherdenking...het windmolendossier vol leugens, manipulatie en bedrog, de rotzooi op het industrieterrein van OT.....ik heb de rit uitgezeten, min of meer eenzaam, want als je niet meedeed met het geheel, dan hoorde je er niet bij....

En ook nu zal er op Maria en op mij wel worden gereageerd met negatieve berichten....het zij zo...ik zeg dit niet om gelijk te krijgen of zo...want dat interesseert me helemaal niets meer...ik ben weg van GO en hoef me dus ook nergens meer druk over te maken...maar ik wil wel kwijt, dat ik blij ben, dat ik deze politiek niet meer hoef mee te maken...ik heb nog contacten met mensen uit de Plaat, uit Ouddorp, uit Oude Tonge...allemaal mensen, die op een of andere manier kapot gemaakt worden door "de gemeente" ... die blijf ik nog helpen...

Maar ik hoop vurig, dat de inwoners van GO volgend jaar een ander bestuur gaan kiezen....en als ze dat niet doen, dan ligt het aan hen zelf, dat ze verder moeten met een bestuur, dat allemaal mooie woorden gebruikt, maar totaal niet is geïnteresseerd in het echte wel en wee van de inwoners....

En ik zeg tot slot: het echte kwade zit in de grootste partij...en die kan alleen maar gestopt worden als de opkomst volgend jaar maximaal is....en het kan echt anders...dat maak ik zelf al een jaartje mee: niet vlekkeloos, niet foutloos...maar wel met en voor burgers

29 oktober 2020

Lees en huiver. Het verhaal over het molenbedrog van de eeuw. Alles voor een wit voetje bij de provincie

 

Windmolens blijken onterecht door de strot geduwd van inwoners Oude- en Nieuwe-Tonge

De jarenlange strijd van bewoners uit Oude- en Nieuwe Tonge tegen plan Battenoerd was vergeefs. Maar nu blijken deze molens gewoon overbodig. Goeree-Overflakkee moest 225 MW leveren en scoort bijna 22 MW meer. De kern van de verdediging: we hebben het niet kunnen voorspellen. Erger nog is de omschrijving van de ‘voordelen’. Meer geld uit windfondsen voor de omwonenden (wip-kip-geld) en de gemeente wordt nu beschouwd als een betrouwbare partner van de provincie.


 

29 oktober 2020

Onderstaand artikel, gekoppeld aan wat onze technische redacteur gisteren schreef, moet een zinnig mens toch wel aan het denken zetten.

Een schriftelijke vraag is hier toch wel op zijn plaats?
28 oktober 2020

‘De maatschappij veranderen is niet het moeilijkste wat er is’, zei Nelson Mandela in zijn laatste jaar als president van Zuid-Afrika. ‘Het moeilijkste is jezelf veranderen.’

Ja, het is allemaal de schuld van Shell, KLM en ‘het systeem’. Maar zullen we het nu eens over jou hebben?

Het grote probleem van deze tijd is niet dat we het niet goed hebben, maar dat we niet weten hoe het beter kan. Rutger Bregman weet daar wel raad mee en maakt utopische ideeën realistisch.


https://tinyurl.com/y4jxl5z527 oktober 2020

Brief van een boze huisarts

"...De huisartsenzorg is al jaren uitgewoond, verwaarloosd door datzelfde ministerie van VWS. Door drie kabinetten Rutte achter elkaar. Samen met de NZa. Samen met ZN, de koepel van zorgverzekeraars. Bij al die instituten werken mensen zonder echte kennis van hoe het echt werkt met zieke, angstige, wanhopige mensen. Ik denk ook; zonder empathie. De hoge heren hebben makkelijk praten met hun ‘werk zoveel mogelijk thuis’. Wat als je geen werk meer hebt door het Covidbeleid? Of geen dak boven je hoofd? Ik ben niet verbaasd over de huidige sociale onrust en vooral: woede. Ik ben zelf ook boos..."

http://www.janbhommel.com/post/brief-van-een-boze-en-verdrietige-huisarts
24 oktober 2020

De Groene Amsterdammer

Onderzoek De Fishrot Files

 

Vissen in troebel water

Het IJslandse visserijconcern Samherji kocht op grote schaal Namibische politici om in ruil voor visrechten. De ‘Fishrot-affaire’ kwam aan het licht dankzij een IJslandse klokkenluider. Ook de Nederlandse visserijgigant Parlevliet & Van der Plas duikt op in het corruptieschandaal.


https://tinyurl.com/y2v79gbs23 oktober 2020

 

Basisinkomen zal het ziekteverzuim flink verlagen
 

Het ziekteverzuim zal een stuk lager worden doordat mensen met een basisinkomen beter in staat zijn om werk te kiezen dat hen goed ligt, met als gevolg een hogere werksatisfactie.
 

https://basisinkomen.nl/basisinkomen-zal-het-ziekteverzuim-flink-verlagen/21 oktober 2020

Volkskrant

Wie en wat zit er achter het blad Gezond Verstand, met ‘de echte waarheid’ over corona en 9/11?

Ruim een miljoen proefexemplaren van een tijdschrift vol complottheorieën over corona en veel meer zaken belandden onlangs ongevraagd in brievenbussen door het hele land. Wie en wat zit er achter Gezond Verstand?

https://tinyurl.com/y5x8tfye21 oktober 2020


De Middeleeuwen komen terug

Martin van Roosmalen

https://www.youtube.com/watch?v=48IhuPKUopc
20 oktober 2020

COLUMNERDAL BALCI

Iedere Europeaan is nu partij in de duizend jaar oude islamitische kwesties

De radicalen floreren in een habitat met de onwetende, ongeïnteresseerde en ontkennende ‘witte Europeanen’.


https://www.volkskrant.nl/cs-bc2b4d22
20 oktober 2020

 

Hoe gevaarlijk zijn virussen (zoals corona) nou echt? | UITGEZOCHT #11

 door  NOS Jeugdjournaalhttps://tinyurl.com/y4av5u2m20 oktober 2020

Het kan wel

Cornelis Mosselman uit Ooltgensplaat, een boer om trots op te zijn

https://www.youtube.com/watch?v=HSnThiOX9L0&feature=youtu.be19 oktober 2020

 

De Staandaard OPINIE: AANSLAG OP LERAAR

Soldaat van de profeet? Toch niet

 

Chams Eddine Zaougui

Schrijver en journalist.


Door een leerkracht de keel over te snijden met een keukenmes, kom je niet dichter bij Mohammed: je maakt de kloof tussen jou en je idool alleen groter


In het Westen heerst godsdienst­vrijheid, een grondrecht waar veel isla­mitische landen een puntje aan kunnen zuigen. Hoe komt het dan dat een jonge moslim zo lichtgeraakt is als er met de islam en de profeet wordt gelachen?

https://tinyurl.com/yxeg5gf619 oktober 2020

Harry Vermeegen: de ernst van het virus wordt nog steeds niet serieus genomen

Twee ergernissen

https://www.youtube.com/watch?v=T-Y2xIWjl9Q

19 oktober 2020

Harry Vermeegen: strafwerk voor de koning

Toespraak voor onze Alex


https://www.youtube.com/results?search_query=Harry+vermeegen+toespraak+voor+onze+Alex

18 oktober 2020

Politieke peilingen G-O 16 oktober 2020
 

COLUMN – Het optreden in het NPO programma ‘Spuiten en Slikken’ over het drugsgebruik op Goeree-Overflakkee heeft Partij van de Jongeren (PvdJ) lijsttrekker Florian van der Weide niet alleen landelijke bekendheid opgeleverd. Uit de laatste peilingen van PPGO blijkt namelijk dat de jeugd van Goeree-Overflakkee massaal naar de stembus zal gaan in maart 2022 en daarmee een grote stem zal krijgen in de lokale politiek. De jongeren partij staat inmiddels op 6 zetels.Jeugddebat in het Diekhuus februari 2018 (foto Maria Evers)

DOF
Naast aandacht voor de drugsproblematiek op Goeree-Overflakkee heeft de jongerenpartij sinds kort ook het vizier gericht op de opvang van daklozen. Het project Daklozen Opvang Flakkee (DOF) zal de komende weken worden gepresenteerd in de lokale media.


Kleine verschuivingen
Uit de peilingen van 16 oktober jl. blijk dat er verder slechts kleine verschuivingen zijn binnen het politieke spectrum. Groen Rechts blijft de grootste partij met 8 zetels, EVV gaat terug naar de huidige 2 zetels en de overige partijen hebben hetzelfde zetelaantal als een maand geleden.

 

De zetelverdeling op Goeree-Overflakkee in de peiling van 16 oktober 2020 ziet er als volgt uit:

Groen Rechts  8

PvdJ                  6

PVV                   5 

PvdA                 4

SGP                   3

EVV                   2

CDA                  1

CU                     1

VVD                  1  
 

Van de politieke redactie

18 oktober 2020


De ingenieur: 

BIOMASSA: BRANDSTOF OF GRONDSTOF?

Stop op termijn met het verstoken van biomassa voor het opwekken van warmte en elektriciteit, adviseerde de SER deze zomer. Maar zijn er wel voldoende alternatieven? En wat moeten we dan met al ons snoeihout?

https://www.deingenieur.nl/artikel/biomassa-brandstof-of-grondstof


18 oktober 2020

Speed gebruiken op Goeree-Overflakkee


•11 okt. 2020Uit onderzoek blijkt dat op het eiland Goeree-Overflakkee de meeste speed van Nederland wordt gebruikt. Maar hoe komt het dat de cijfers daar zo hoog zijn? Dat zoeken we uit in deze aflevering. 


https://www.youtube.com/watch?v=NKXDjaTrj74


16 oktober 2020

 

Ik walg van de kerk in zijn orthodoxe varianten
 

COLUMN - Het is makkelijk schelden op de orthodoxe christenen uit Barendrecht en Staphorst, die midden in coronatijd gewoon met 250 man naar de kerk gaan. Zou ze om hun hoedjes, rokken, zwarte kousen en kostuums hier graag uitgebreid afschilderen als een surrealistische carnavalsstoet op reformatorische grondslag.

https://tinyurl.com/y5mprpn9
15 oktober 2020


Het wordt een gruwelijke winter aldus Marcel van Roosmalen

Geen Sinterklaas, geen kerst, geen sneeuw: 'Voor ons ligt een gruwelijke winter', zegt Marcel van Roosmalen bij De Nieuws BV. 'Dit is nog maar het begin van de val en op de bodem van de put is helemaal niets.'https://www.youtube.com/watch?v=m9lCzW4DGNg12 oktober 2020


Geerten Waling, kleinzoon van Jan Huijsen uit Nieuwe-Tonge (de horlogemaker van de Molendijk)

12 oktober 2020

Besmette ambulancebroeder schrijft frustratie van zich af: ‘Coronamaatregelen zijn geen onzin’

De Rotterdamse ambulancebroeder Rutger Jongejan besloot zaterdagavond zijn frustratie over het niet naleven van de coronamaatregelen van zich af te schrijven en op Twitter te plaatsen. En dat wordt gewaardeerd. De post van Jongejan, die tijdens zijn werk het coronavirus opliep, heeft al bijna 1500 hartjes ontvangen en wordt door honderden mensen gedeeld.https://tinyurl.com/yygw6ytj

11 oktober 2020


10 oktober 2020

TROUW  Duurzaamheid en natuur 

Dankzij zijn Mobilisation for the environment, een klein clubje dat zich vastbijt en strijdt, moet de uitstoot van stikstof nu echt worden aangepakt 

Wat drijft Johan Vollenbroek?


“We hebben een stuurloze regering, een stuurloze sector en ook Europa geeft geen richting. Ja, je hebt nu uitkoopregelingen, maar de vraag moet zijn: waar wil de veehouderij in Nederland over tien jaar staan?


“We moeten trots zijn dat we de tweede voedselleverancier van de wereld zijn, maar wij zitten met de stront en de ammoniak en de boeren zijn afhankelijk van de grillen van de wereldmarkt. Laten we de vee-industrie herstructureren en de boeren beter betalen. Heel Brabant stinkt. We gaan vanwege de corona weer op vakantie in eigen land, maar je gaat toch niet voor je lol in Brabant zitten? Het is een ecologisch rampgebied en die kant gaan delen van Limburg, Twente en de Achterhoek ook op. 

Wat Schiphol ons heeft afgenomen. “Mensen zeggen: door corona merken we pas wat Schiphol ons heeft afgenomen, we horen weer vogels en de lucht is veel schoner."

TROUW: 
https://tinyurl.com/y4nxccwl
8 oktober 2020


Baudet en Van Haga poseren met leden van NIO (Twitter / Hans de Vreij).


Intimidaties, vechtpartijen, pseudowetenschap, extreemrechtse symboliek en complottheorieën, het zijn vaste elementen van de anti-coronademonstraties die sinds april plaatsvinden. Veel van deze protesten zijn mede door Viruswaarheid georganiseerd, dat juist ‘liefde’ en ‘verbinding’ zegt te prediken.

https://socialisme.nu/de-stoottroepen-van-viruswaarheid/7 oktober 2020

Het nieuwe normaal

Luchten, luchten!


filmpje over aerosoles

https://www.youtube.com/watch?v=vPDCreZ0JnQ6 oktober 2020

AD uit NIEUWS  Corona aandacht voor elkaar


6 oktober 2020

AD Uit de column van Frank Poorthuis
5 oktober 2020

Corona houdt kerkgangers Staphorst niet tegen: ‘Angst regeert niet, God regeert’

 

Onder grote belangstelling is vanochtend de eerste van drie drukbezochte en inmiddels veelbesproken kerkdiensten in Staphorst gehouden. Er werd gezongen en het dragen van een mondkapje was niet verplicht. De voorganger: ,,Angst regeert niet. God regeert.”


https://www.ad.nl/binnenland/corona-houdt-kerkgangers-staphorst-niet-tegen-angst-regeert-niet-god-regeert~a00c6025/  
4 oktober 2020
 

Fietsen op Flakkee levensgevaarlijk

U vindt misschien dat ik overdrijf? Nou… na een rondje fietsen door de polder zijn we elke keer blij dat we het er heelhuids hebben afgebracht. Als oudere bewoners, doen we graag aan wat lichaamsbeweging door dagelijks een stukje te fietsen. En genieten van de bossen, akkers en velden rond de dorpen. Maar…

U rijdt met uw auto natuurlijk gewoon 60 km. per uur in de polder. U geeft fietsers van rechts uiteraard voorrang. (wij springen niet meer zo snel van de fiets) U rijdt in het dorp de aangegeven snelheid van 30 km. per uur. U remt wat af wanneer u een wegversmalling doorgaat waar tegelijkertijd ook een fietser rijdt. U geeft altijd goed aan dat u afslaat bij de rotondes.

Dan… is deze brief niet voor u bedoeld.

Met vriendelijke groet,

Maria Evers
1 oktober 2020

Ingezonden:


Milieu

In geval van extreme wateroverlast, dus het niet meer kunnen afvoeren van regenwater, wordt er gekozen om het overtollige water te lozen op het oppervlakte water. Alle verontreinigingen worden niet meer via de waterzuivering afgevoerd, dit fenomeen komt regelmatig in het nieuws.

Wat schetst mijn verbazing?

Het alom geprezen renovatie project van de binnenhaven van Middelharnis, terrassen, verkeersregulatie en alle moois meer, geeft mij toch een bijzonder gevoel. 

Gaande langs al dat moois valt mij op dat er geen waterafvoer via een riolering meer is, het regenwater vermengd met alle afval die je kunt bedenken stroomt zo de haven in. Milieu wethouder Both, misschien iets voor U na het lezen van een waterartikel in EN van 25 september?


naam en adres bij de redactie bekend
1 oktober 2020


 

Drie tips over afval scheiden

https://www.afvalscheidingswijzer.nl/
26 september  2020

Laten we niet naïef zijn over waar de échte macht ligt

COLUMN
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren.  

‘Ik mis de eigen verantwoordelijkheid van burgers en consumenten”, reageerde een kritische twitteraar op mijn column van afgelopen zaterdag. Daarin verweet ik het kabinet weinig te doen tegen klimaatverandering en zo kostbare tijd te verkwanselen. De twitteraar had een punt: natuurlijk helpt het als we allemaal minder vliegen, vlees eten en prullaria kopen. Maar laten we niet naïef zijn over waar de échte macht ligt als het om klimaatverandering gaat.

Lees verder: 


http://www.ad.nl/economie/laten-we-niet-naief-zijn-over-waar-de-echte-macht-ligt~a5072f02/
21 september 2020

Als dit een feit is, dan...zit er iets heel scheef


Rijkste 1 procent stoot dubbel zoveel CO2 uit als armste helft

De rijkste 1 procent van de wereld is verantwoordelijk voor meer dan dubbel de CO2-uitstoot van de 3,1 miljard armste mensen van de wereldbevolking, blijkt maandag uit een rapport van hulporganisatie Oxfam Novib.
 

In het rapport wordt de CO2-uitstoot van verschillende inkomensgroepen tussen 1990 en 2015 onderzocht. De rijkste 63 miljoen mensen ter wereld blijken verantwoordelijk voor 15 procent van de uitstoot van CO2. De armste helft van de wereld (3,1 miljard mensen) blijkt verantwoordelijk voor 7 procent van de uitstoot.


https://www.nu.nl/klimaat/6078747/rijkste-1-procent-stoot-dubbel-zoveel-co2-uit-als-armste-helft.html?fbclid=IwAR01J5IGCOcp6P2umZexY3R4MciMS08-jcx-S-sfp2stiKj7GQ7elpU1L9o
10 september 2020

 

Watersof windturbines gaan ons redden
 

COLUMN - Heer Ollie B. Bommel,  een transitieondersteuner krijgt een bericht van professor Prlwytsovski. Deze geeft aan dat het elektriciteitsnet niet toereikend gaat worden om de energie, die we opwekken met windmolens en zonneparken aan het gewone volk kunnen gaan aanbieden.
 

Heer Bommel overlegt met Tom Poes, een trouwe raadgever van hem. Een vaak gebruikt gezegde, Tom poes, verzin een list. Ondertussen is een convenant getekend door de markies van Canteclear en de beheerder van het net, ze gaan de minderbedeelden compenseren met enkele ducaten. Tom Poes is weer op bezoek bij Bommel en vertelt zijn list. We gaan de gegenereerde energie niet aan het net leveren maar, we gaan hiervan watersof maken.
 

Bommel had al gelezen dat dit een zogenaamde hype is en is meteen enthousiast, hij vraagt wel, heeft dit enig meer rendement? Nee heer Bommel dat heeft het zeker niet, als ik eerlijk ben kost het meer dan dat het oplevert. 1m3 waterstof kost 5.5 Kw,bij atmosferische druk. Het moet dan voor opslag nog worden gekoeld tot ongeveer min 160 Celsius. Voor transport nog even op een druk brengen van 700 tot 900 bar.
 

Ja, tuurlijk kost wat, maar de niet verder denkende mens is toch weer tevreden.van onze technisch redactie 


 9 september 2020

Klimaatbeleid wanbeleid? 

Bedreiging van (academische) vrijheid van denken

“De anti fascisten van nu worden de fascisten van de toekomst”, zou een gevleugelde uitspraak geweest zijn van Churchill na de oorlog. Mij lijkt dit niet ver bezijden de waarheid, wanneer ik zo de ontwikkelingen niet alleen rond de klimaatdiscussie, maar ook rond andere facetten van onze maatschappij bezie


https://tinyurl.com/y6h7ztw39 september 2020

Politieke peilingen Goeree-Overflakkee 8 september 2020
 

COLUMN – Het wegloopgedrag van de landelijke coalitiepartijen VVD, CDA en CU blijkt nu ook grote invloed op het stemgedrag van de inwoners van Goeree-Overflakkee te hebben. De peilingen van PPGO geven aan dat de populistische partijen van Jan Zwerus/FVD (GVD) en de PVV van Wilders snel terrein winnen omdat deze partijen wél meedoen aan een hoofdelijke stemming bij het indienen en stemmen over moties en niét weglopen voor hun verantwoordelijkheid.
 


"Acht is nog maar het begin". 


Groen Rechts
De Dirkslandse politicus Jan Zwerus had drie jaar geleden niet durven dromen dat hij in de peilingen van september 2020 uit zou komen op acht zetels. Dit enorme succes lijkt onder andere te maken te hebben met Zwerus’ visie op het milieuvraagstuk. “Weg met al die zonnepanelen-, windmolens- en waterstofprojecten” aldus Zwerus. “Vier betrouwbare kerncentrales in Nederland en opgelost is het milieuvraagstuk”. Om te benadrukken dat kernenergie volgens hem de enige echt groene oplossing is heeft Zwerus de naam van zijn politieke beweging per direct veranderd in ‘Groen Rechts’.

 

PVV en PvJ
Ook de PVV doet goede zaken in de laatste peilingen. Het gerucht dat een landelijk bekend politicus  lijsttrekker zou willen worden van de eilandelijke afdeling van de PVV, levert veel potentiële stemmen op. In de meest recente peilingen van PPGO zien we dat de PVV vijf zetels zou halen als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. De Partij van de Jongeren groeit gestaag door en stijgt nu naar vier zetels.

 


Ook SGP-ers kunnen hun zakken vullenVrolijke Frans
De SGP verliest in de peilingen nóg een zetel ten opzichte van de peilingen van juni 2020; de reden is het uitgelekte plan voor de bouw van tientallen mega grote windmolens op kunstmatig aan te leggen eilandjes in het Haringvliet. Een voormalig SGP-wethouder, enkele jaren geleden verantwoordelijk voor de komst van de overvloed aan horizonvervuilende windmolens op Flakkee, lijkt ook bij dit project een dikke vinger in de pap te hebben. Ondanks dat de Zeeuwse ondernemer de pensioengerechtigde leeftijd al jaren geleden heeft bereikt, blijkt deze ‘vrolijke Frans' toch nog steeds actief in ‘de windbranche’.

 

Meer verliezers
De ‘drie ‘weglooppartijen’ halen allen nog slechts een zetel en VKGO keert ook in deze peiling niet meer terug in de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee.

 

De zetelverdeling op Goeree-Overflakkee in de peiling van 8 september 2020 ziet er als volgt uit:

Groen Rechts  8

PVV                   5

EVV                   4

PvJ                    4 

PvdA                 4

SGP                   3

CDA                  1

CU                     1

VVD                  1  

 

Van de politieke redactie

7 september 2020


Trouw

Is 60 het nieuwe 40? ‘Onzin. Vroeg met pensioen is goed voor gezondheid’

"Voor de meeste ouderen is het pensioen een verademing zegt hij. “Waak voor een discussie over wat een zwaar beroep is. Iedereen moet de kans hebben op een redelijke leeftijd met pensioen te gaan. Want iedereen wordt anders oud.” Al te veel senioren gaan niet lekker van hun pensioen genieten, want zijn voor die tijd echt op, zegt Deboosere.


https://tinyurl.com/y4sq54b2


4 september 2020


Dolf Jansen pleit voor voortschrijdend inzicht en moreel gevoel | NPO Radio 1

https://www.youtube.com/watch?v=a3gR1aT7wFA
1 september 2020


Volkskrant COLUMN  TEUN VAN DE KEUKEN

Waarom is corona belangrijker dan kanker?

Dat coronavirus is natuurlijk ontzettend rottig, megabesmettelijk en het zou mij een lief ding waard zijn als we het de wereld uit kregen. Geen handen geven, wel handjes wassen en afstand bewaren dus. Als we ons daaraan houden kunnen we misschien ooit weer een normaal gezellig leven leiden. Maar één ding snap ik niet: waarom wordt corona zoveel belangrijker gevonden dan andere ziektes?


https://www.volkskrant.nl/es-b560508224 augustus 2020


Eliza (Lies) Razenberg

De flakkeese schilder Razenberg (1889-1968) is grotendeels een auto-didact. Hij volgde geen opleiding op kunstgebied, maar begon al jong met werken. Als koeiewachtertje, landarbeider, politieagent, werker aan de spoorlijn en rijtuigschilder.

Belangrijke invloed had Pieter J. Palingdood uit Sommelsdijk, die ook als rijtuigschilder bij de RTM werkte, en wiens vrouw uit een Dirkslandse schildersfamilie kwam: Grevenstuk. Door veel met zijn collega over het werk van diens schoonfamilie te praten kwam Razenberg veel te weten over de techniek van het schildersambacht. Razenberg schilderde heel veel naar voorbeeld: ansichtkaarten, andere schilderijen, foto's. Hij schilderde ook diverse onderwerpen, vissersschepen op zee, een zeilende tjalk, schepen in de Rotterdamse haven, landschappen, dorpsgezichten, winter of zomer, het laantje van Meneerse (Meindert Hobbema), bijbelse voorstellingen, oude mensen die in een bijbel lezen, biddende kindertjes, etc. Soms niet echt virtuoos, maar wel altijd "recht uit het hart geschilderd" (volgens een kunstkenner).

Op Goeree-Overflakkee zit er geen winkel voor schilders-benodigdheden, dus in zijn jonge jaren moet Razenberg veel zelf doen: linnen opspannen, en de ondergrond prepareren. Na 1909, als de tram op het eiland gaat rijden, wordt het iets makkelijker om aan materialen te komen; hij bestelt dan bij Carlier in Rotterdam verf en penselen, maar ook geprepareerd linnen.

Dat hij zelf de kennis heeft van het goed voorbereiden van schilderijen kan je nu nog zien als een werk van hem wordt gerestaureerd, dat heeft maar weinig nodig om er weer goed uit te zien. Wat zien we op dit schilderij (uit particulier bezit) van Lies Razenberg? Het Zandpad in Middelharnis. Het logement is tegenwoordig de winkel 2B van de firma Buijsse. Links daarvan het pand van juwelier Keuvelaar. Aan de overkant van de weg staat tegenwoordig het Diekhuus, de oude lagere school, maar dit is allemaal niet goed te zien op dit schilderij. Je ziet nog net een puntje van het dak, dus dit is niet helemaal volgens het goeie perspectief geschilderd. De schuur die hier het zicht ontneemt op de school bestaat nu niet meer. Het schilderij laat de situatie zien van rond 1900 en is geschilderd in 1935.


23 augustus 2020

 
 
Mondkapjes en je gezondheidConclusie
Het gebruik van mondkapjes is volgens de laatste stand van zaken in de medische literatuur zinvol. Chirurgische mondkapjes hebben de voorkeur, omdat deze de ademhaling het minst in de weg zitten. Tijdens heftige fysieke inspanningen zoals sport kun je beter geen mondkapje dragen. Het dragen van mondkapjes is alleen effectief als er ook andere hygiënemaatregelen in acht worden genomen.


https://preview.mailerlite.com/s3f0x9/1493954142291363796/r1j0/19 augustus 2020

 

NRC Reportage
 

Zonder windmolens redt Vlieland het niet alleen


Nieuwe energie Vlieland wil zo snel mogelijk verduurzamen. Maar hoe doe je dat op een eiland dat voor bijna 90 procent uit beschermd natuurgebied bestaat? En misschien wel belangrijker: hoe verduurzaam je het toerisme?

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/18/vlieland-wil-zelf-voorzien-in-zijn-energie-maar-hoe-a400904417 augustus 2020Het telkens weer aan de kaak stellen van racisme loont, ook al lijkt een wereld zonder deze verwoestende kwaal op een andere planeet te liggen

uit: De Groene

Essay Het ‘Indische gedoe’

Witte maskers

door: Artien Utrecht

We worden ons steeds meer bewust van de racistische (onder)stromen in de overheersing door Nederland van Indonesië. Hoe lichten we het dikke tapijt op waaronder het koloniale racisme voortwoekert? Want het is nooit ver weg.

https://tinyurl.com/yyqgxmjs

 16 augustus 2020

Wie geloof je in een wereld waarin niemand weet wat waarheid is?


We zijn in gekke omstandigheden beland. Een virus dat ons leven ernstig verstoort, waart over de hele wereld, maar vocale burgers lijken meer prioriteit te geven aan het bestrijden van autoriteiten en elkaar dan aan het bestrijden van de ziekmaker. De discussies over de semi-verplichte quarantaine en de mogelijke effectiviteit van mondkapjes zijn niet van de lucht. Hoe beslis je aan wie je je vertrouwen geeft?


https://www.foodlog.nl/artikel/wie-geloof-je-in-een-wereld-waarin-niemand-weet-wat-waarheid-is/8 augustus 2020


Ingrid laat papegaaien uit in de polders

 

Wilg een natuurlijk medicijn
 

Je kunt ze nu, met dit mooie weer, zo maar tegenkomen in de polders en wegen rond Dirksland. Ingrid op de fiets met haar papegaaien voorop. Twee kooien met elk twee papegaaien. Zelf herken ik wel de grijze roodstaart. De andere lijkt wel een roze kaketoe.Samen met een vriendin kwam ze naar Nieuwe Tonge voor wat wilgentakken, waar de papegaaien zo lekker op kunnen knauwen. De wilg bevat een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer: salicine. Het werkt ook tegen koorts en diarree. Het is een natuurlijk aspirine. Er zijn mensen die als natuurlijk middel tegen hoofdpijn op een takje knabbelen.
7 agustus 2020

 

Willem Engel is de moderne sekteleider die onze samenleving in gevaar brengt

 

COLUMN Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.


https://www.ad.nl/binnenland/willem-engel-is-de-moderne-sekteleider-die-onze-samenleving-in-gevaar-brengt~a67e6b13/
7 augustus 2020


Luister niet naar Lange Frans

Lange Frans draagt een gouden helm en kan geen corona krijgen.


https://www.youtube.com/watch?v=uJ-yt7etHek