Mijn permahof     in 2021 overgedragen    Lees ook mijn blog en boekbesprekingen e.a.


Geschiedenis

Inmiddels 15 jaar, huur ik een flink moestuin (circa 660 m2), aan het Korteweegje in Nieuwe-Tonge.
(eind van het pad tussen nr. 24 en 26) De grondsoort wordt zavel genoemd, een soort klei. Ik pas veel van de permacultuurprincipes toe, zoals verhoogde bedden en veel mulchen. Er worden geen (chemische) bestrijdingsmiddelen toegepast. Ik gebruik natuurlijke middelen om luizen en aardappelziekte tegen te gaan. Alles wat ik van de tuin haal is dus biologisch.

Een greep: uien, prei, oude aardappelrassen, bietjes, snijbiet, sla, kolen in meerdere soorten, eeuwige moes, boerenkool, pompoenen, pastinaak, schorseneren, wortelen, meiraapjes, rammenas, oca.
kruiden: peterselie, selderij, tijm, koriander, bonenkruid, marjolein (oregano), wijnruit, rozemarijn, rucola, kervel, citroenmelisse, diverse soorten pepermunt, kamille.
fruit: appels, peren, pruimen, kersen, aardbeien, frambozen, aalbessen, zwarte bessen, blauwe bosbes, honingbes, taiberry. 
peulvruchten: peultjes, kapucijners, erwten, tuinbonen, prinsessebonen.
Bloemen: goudsbloem, lupine, uienbollen, hartsgespan, vrouwenmantel, stokroos, duizendblad, klaver, borage, zonnebloem, klaprozen, papavers, kaasjeskruid, enz.

Wil je eens een paar uurtjes mee komen werken of alleen maar genieten van het uitzicht, neem dan even contact op. Ik geef ook op aanvraag rondleidingen. Heb je interesse in biologische groenten, kun je ook bellen. Maria Evers tel: 06 4801 66 61.

 

Met dochter Xena zomer 2011.
 

Graag zou ik mensen willen helpen om zelf hun groenten te gaan verbouwen. Ook hier op het eiland is een voedselbank. Zouden de clienten niet graag zelf (een deel van) hun voedsel willen produceren? Maar uiteraard ook anderen, die geinteresseerd zijn, zou ik kunnen adviseren. Als je het goed aanpakt, hoeft het niet heel veel tijd te kosten en het is zo bevredigend en leuk om je eigen voedsel te verbouwen en te eten. Het is puur en eerlijk. Je weet zeker dat er niet mee is gerotzooid!


Seizoen 2011 ben ik begonnen met permacultuur bewust toe te passen. Eerder deed ik intuitief al dingen die onder de princpes van permacultuur vallen. Zo bracht ik vele vuilniszakken afgevallen bladeren naar mijn tuin, die andere mensen kwijt wilden. Blijkbaar besefTen ze niet hoeveel waardevol materiaal ze weg deden. Ik gooide de bladeren op de grond rond mijn frambozen en aalbessen en als bescherming van wat minder winterharde planten, zoals de goijbes. 
 


Een kruidenspiraal wilde ik ook. Telkens vond ik wel ergens bij een sloop partijtjes rode bakstenen. Het is uiteindelijk een leuk gezicht geworden. In de gangen ertussen weer compost en plantenafval.  Door de beschutte, warme plek groeide de lollo rosa en de rode pluksla fantastisch. Door er elke keer wat bladeren af te halen, groeide de planten verder en heb ik er lang van kunnen genieten. Tot ze echt doorschoten. Mogelijk kan ik wat zaad oogsten.


In juli/augustus 2011 startte ik om een eerder uitgeleend stuk grond van mijn tuin van circa 260 m2, zelf weer in cultuur te brengen. Eerst al het onkruid met wortel en al eruit getrokken. Daarna ging het fantastisch met de wiedmachine (schrobber). Hele stukken grond kon ik binnen een uurtje onkruidvrij maken. Lekker zweten en mooie schone veldjes. Hieronder een close-up van de wiedmachine. Het is een wieltje (vroeger ijzer nu een luchtbandje) met een roestvrijstalen mes. Er zijn meerdere hulpstukken bij. Het schone stuk grond afgedekt met antiworteldoek ongeveer 7 bij 8 mtr. en daar later gaten ingemaakt voor de pompoenplanten. Ik had 2012 een mooie opbrengst pompoenen en butternuts.

 
 


In het voorjaar 2012 bouwde ik een nieuwe, stevige kruidencircel,, met voornamelijk keukenkruiden zoals tijm, majoraan, marjolein, dille, wijnruit en met een laurierboompje in het midden.
Het boek Tuinen van Overvloed (Fransje/Fransjan de Waard) lezend en herlezend, kwam ik tot het inzicht dat ik toch nog  teveel aan het ingrijpen/kapot maken was in de grond/het natuurlijke systeem. Ik ben mijn bedden gaan mulchen en verhogen.

Toen er een groot stuk grond vrijkwam van mijn tuin, met veel gras en onkruid heb ik het afgedekt met karton op de grond en daarop compost. Omdat het zo'n enorme lap grond is ben ik nu al weken karton aan het verzamelen en telkens naar de vuilstort zakken compost halen. Elke keer weer een paar meter.


In het zachte voorjaar van 2012 na de kruidenspiraal halfronde bedden aangelegd met staande stoeptegels en bandjes. Veel compost erin.Over de bedden leg ik in het voorjaar ruiten, zodat ik een koude kas heb. Prachtige soorten sla.
Uiteindelijke resultaat: nieuwe gedeelte tuin in volle bloei zomer 2012 

 

 Zie ook mijn blog en de serie kruidencirkel onder mijn permahof...